БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - ТЕМА 11

• 21 553
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
  • Бургас
Мен също все ме питат яла ли съм,пила ли съм кафе...Аз им казвам,че жлезата ми я няма и е все тая дали съм пила кафе...Няма как да я активизира кафето.
И трябва да пускам ТСХ без да съм пила Л Тироксин.Ок,ама без Л Тироксин излизаше в норма ТСХ,но на долна граница по едно време.С Л Тироксин вероятно под норма...ФТ4 беше над нормата...
Вече пускам ТСХ след хапчето,да видя каква е стойността с хормон.И без това сама си се следя,никой лекар не се е разтревожил за моето ТСХ,че да ми даде талон за изследвания...Сама си пускам.

# 346
Salii, и аз не мога да кача, даже напротив-кожата ми една мека, спаружих се направо. А Тсх края на декември беше отишъл на 3,200 след Ковида. Аз пък имам 2,3 пъти в месеца нещо като колики в червата, които ме карат да отида до тоалетна. Иначе са нормални, не е кашаво, не е разстройство, но докато не излезе всичко(кара ме на 2-3 един след друг), не спира. После се успокоява и все едно не е било. Тъпа работа... Не знам на какво се дължи... Другото е че ме втриса понякога или пък ми става горещо... Явно са вълни някакви, не знам... Кръвно нямам все още, Слава Богу, ама мисля, че е защото спрях всякаква захар и бързи ВХ.... Иначе миналата година го докаряах до 140/90. Но засега с тоя режим на хранене удържам нещата... Все по зор ще става... Иначе спя, ама аз се убивам от работа.. Но понякога се будя често, друг път спя като пън... Цикъла е ту на 18 ден, ту на 28

# 347
И при мен цикъла ту по-рано, ту по-късно. Чудя се вече. Погледнах, края на ноември съм правила изследвания. TSH e 2,8. И другите са в норма. За два месеца едва ли нещо може да се промени много. А слабея и пулсът ми е висок. Постоянно съм с някакво разтройство. Впрочем на мен са ми високи лошия холестерол и триглицеридите та всяка сутрин пия на гладно чаша топла вода с лъжица мед и малко лимон. Може от това да съм разхлабена. Но четох че помага за триглицеридите. Той и инозитола пише че помага. Кръвното го държа с хапчета. Ей, моята майка, да е жива и здрава, като тръгне на път слага дрехи, очила и книга. Ние с мъжо първо слагаме хапчетата за кръвно, бетаблокерите, добавки разни ... Ей по-зле от пенсионери сме. 😀

# 348
  • Бургас
И аз съм по-зле от пенсионерите...
Когато съм била в болница,с бабите сме си сравнявали коя колко хапчета на ден пие...
Иначе ТСХ може да се промени за два месеца,при мен при рецидива за по-малко потъна...

# 349
Същата съм с МЦ и аз.
И с хапчета, кръвно, промени- всичко еднакво.

# 350
Здравейте момичета, не съм писала отдавна, но често влизам.
Мереленда сега видях в стар пост, че си ходила при Проф. може ли да споделиш на какво мнение беше той относно операцията. Мислех си да отида и аз при него на една консултация, тъй като съм решила ако се оперирам да е при него и ще ми е интересно да разкажеш за прегледа, дали е категоричен, че след толкова време трябва операция или мисли, че може да се чака.
Аз продължавам с 2 таблетки Тирозол, хич не искам операция, ама май в един момент трябва да се реша. В момента най-големия проблем при мен, както при повечето е безсъние и косопад, а всички хормони са в норма. Четох тук, че май повечето си имаме симптоми и когато хормоните са в норма.

# 351
  • Бургас
Мама Вики,косата  ми съвсем изпада след операцията на щитовидната жлеза.
Даже бях качила снимки.
Безсъние имах докато имах жлеза.Сега спя по-добре уж,но пак вечер пия хапчета...
Има проблеми при някои хора и след премахването на железата.Имам една позната,която е жизнена,енергична,красива,слаба...и без жлеза.Но аз за съжаление не се чувствам така...

# 352
Да, затова и аз не се решавам толкова време вече, но пък ме е страх и от тиреостатиците, че ги пия дълго, а не трябва.

# 353
  • Бургас
Да, затова и аз не се решавам толкова време вече, но пък ме е страх и от тиреостатиците, че ги пия дълго, а не трябва.
Аз от тях нямах странични ефекти,а от Л ТИРОКСИН имам.Не убеждавам или разубеждавам никого,само си казвам какво е при мен положението.
И с жлеза не беше ок,пулсът с два вида лекарства не можеше да се овладее...

# 354
Здравейте и от мен ходих направих ТРАК ще почакам около седмица за резултата.
Говорих и с ендото питах я дори самото изследване да има някои отклонения или покаже,че
антителата са разбутани възможно ли е все пак нещо да се направи ако човек проблем или отива към рецидив.
Примерно казано. Отговора доколкото си спомням беше нищо не може да се направи имунната система не може да се контролира. Изследването единствено щяло да покаже дали има процес.
Питах колко време може да отнеме за да се хване автоимунния процес.
Отговора беше ,че това изследване не може да покаже за колко време може да станат нещата.
Важното било антителата да са в норма. Но, ако не са норма какво правим тогава ?
Налага ли се човек да предприема нещо  за да хване нещата навреме. И дотук отговор не получих.
Има неща които наистина ме интересуват.но,определено ендото не искаше да каже много.
Както казах не обичам да неглижирам нещата особено от към симптоми.
Говорих и с личната според нея нямало нужда при нормална горна граница на кръвното да пия  инхибитор.
Вярно само долната е висока ,но много мъчи пък ако е топлото помещението се чувствам ужасно знаете как е.
Мнението на личния лекар беше,че няма смисъл само още повече щяло да ми кръвното плюс горната граница.
Вика ми само спортувай, пий повече вода и т.н.
Това е от мен поздрави!

Последна редакция: сб, 30 яну 2021, 05:24 от Angelov255

# 355
Ангелов, това което ти казва ЛЛ за хапчетата го каза моята ЛЛ и на мен. Неслучайно есента и зимата като го повиша, а аз доста повече от теб повишавам кръвно, казва да попия малко и да спирам хапчетата. Не че държа да пия хапчета за кръвно, но и мен ме е страх.
При нас с щитовидните заболявания май трудно се овладява кръвното и все играе. Преди да започна да вдигам високо кръвно, първоначално само долната граница повишавах над 90.
Търсех алтернативи на лекарствата за кръвно. Пиех Абана на Хималая май около 2 години. Доста време пих и чай от плодове глог.
Сега пия Наттокиназа и маслинови листа за разреждане на кръвта и на тях пише, че имат понижаващо действие относно кръвното. Трябва повече време да се пият.
За Трак- ако е извън норма, но хормоните са в норма, е благоприятен момент за операция. Да се надяваме, че твоят Трак ще е в норма и все още жлезата ще е в еутиреоидно състояние. Нали не пиеш нищо за жлезата? Дано кротува.
Симптоми всички имаме, почти еднакви.

За косопада и безсънието- същата съм. Преди беше периодичен косопад, сега от месеци капе. Резнах косата 4 пръста. Не помага, но... малко да ми олекне главата. И се отдръпва отпред и оредява. Гледам ги в чуждите групи направо оголено отпред и няма коса. Депресира ме.

Мама Вики, проф. Пандев е на мнение за операция. Аз ходих при него преди много години. Първото ми лечение на Базед продължи по-малко от година, и 3 месеца след спиране на терапията направих рецидив. Проф. Христозов каза - ОП. Няма да стане с хапчета. Тогава ходих при проф. Пандев. Той каза, че шанс да вляза в ремисия има 5% след рецидив. Ако искам да опитам с хапчета. Минат ли 2 години обаче, не вляза ли в ремисия и да спра хапчетата- да се подложа на операция.
Когато ходих при него беше все още доцент. Правеше операции и по каса в еднодневна хирургия в Исул, за по 900 лв само избор на екип. И в други болници в страната, платено също, за по около 1200-1300 лв. Сега масово при него ходят с карцином и по-сложни случаи. Чувам, че на някои дори казва, че не е нужно той да ги оперира, ако операцията е рутинна, както уж се води при нас.
Затрупан е много. Нормално да не огрява. В предавания преди е казвал, по колко човека може да оперира и колко време чакат. Като чета, по около 2500 лв плащат при него хора с карцином. При проф. Сечанов също.
Иначе е страхотен доктор. Всичко обяснява и човек спокоен излиза от кабинета му.

# 356
Мереленда Тирозола съм го спрял още в началото на януари 2019.
Единствено пия бетаблокер.
Това ме учуди ако  хормоните са в норма но,ТРАК не е значи човек е за операция ли примерно казано ?
Има някои неща който не ги разбирам.
Ендото почти нищо не казва прекалено оскъдна информация дава.
Личната лекарка казва,че пък няма лекарства които да смъкват долната граница на кръвното единствено смъквали горната или двете. Бетаблокера който пия в момента го приемам сутрин и вечер.
Много влияе на движението това кръвно по- едно време нямах проблем с някои топли помещения сега нещата
повече се усещат.  
Ще говоря и с кардиолога живот и здраве да помисли какво пише. Но,първо чакам изследванията да видя какво ще покажат. ТРАК никога не съм пускал. Ендото преди викаше а, нямало смисъл това за какво ти е.
Нямало да покаже кой знае какво. 2- години по- късно пусни да видим какво ще покажат изследванията.
 Относно инхобитора се сещам само за един и той е  Еналаприл другите не ги знам много са.
Неприятно е горната граница на кръвното да е ниска пък долната висока.
 На вас кръвното влияе ли ви на ходенето ?  Защото на мен да особено пък слизането надолу по-стълбите е ужасно на моменти.

Последна редакция: сб, 30 яну 2021, 09:34 от Angelov255

# 357
Аз при Пандев не се решавам още, а какво остава при някой друг. Ама и това 2500 е добра цена де.
Иска ми се тази година да го реша този проблем. Мереленда, благодаря за отговора, точно за мнението на Проф. Пандев исках да отида и да го чуя. Спести ми едно ходене, сега ще отида вече, когато искам час за операция 😊. Ти си малко преди мен с Базед, ако си спомням добре, не се ли притесняваш вече от тиреостатиците и ти не се решаваш на операция? От моето лично проучване повечето хора се чувстват по-добре след операция и като се има предвид, че повечето които са добре не пишат по форуми и групи сигурно са наистина по-малко не добрето след операция. Ама другите ранна менопауза, остеопороза, напълняване и незнам още какво. Абе все е сложно.

# 358
Мама Вики, понякога хвърлям поглед в темата на оперираните, и там почти всички споделят, че в последно време контакта с Пандев е много труден, имай го предвид.

# 359
Мама Вики, не се решавам, а трябва.
Относно притесненията ти, с Базед или в хипо, всичко описано пак се случва.
Това че някои неглижират проблема и са минали през ОП, направили са каквото трябва и повече няма накъде, не значи че няма проблем.
Дали да пишеш във форум и да споделиш е личен избор и не значи, че всичко ти е ок. Някои избират да напишат положителни неща, за да вдъхнат кураж, други отрицателни, защото не се чувстват ок, трети знаят, че са направили всичко и независимо дали са ок или не, изобщо не се занимават с форуми. Аз имах периоди, в които хич не ми беше добре и умишлено избягвах всички теми за болести. Разсейвах се с филми и кулинария. Това не значи, че съм се чувствала добре, защото не съм се оплаквала.
Много ми се иска ОП да решава всички проблеми с жлезата, но далеч не е така. От трън на глог. В краен случай - вече няма накъде, ще режа.

Ангелов, щом не си на терапия, ако Трак е в норма, значи си в ремисия. Нищо не се прави. Ако скочи Трак, следят се хормоните. Ако се разбутат, започват се хапчета и тогава препоръчват операция.
Ако хормоните стоят в норма, а Трак повишен, пак препоръчват операция. Има ли активност Трак, не се знае кога ще последва рецидив. При повишен Трак ни удря май в очите, сърцето, черния дроб.

Общи условия

Активация на акаунт