БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - ТЕМА 11

• 20 751
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Обратимо е. Търпение. Спада много бавно.
Не е нужно повече да го изследваш. Поне година.
Бета блокер не ти трябва ако нямаш ускорен пулс и екстрасистоли.
Плавно ще се оправят нещата.

# 481
Днес ми е депресивно, разсейвам се с Таро, това е за сродните души:
https://m.youtube.com/playlist?list=PL46WicQ5_PPxfK24dA4J6cqcNAbiT920v

# 482
Здравейте на всички в темата. От няколко дни чета коментарите назад, защото имам проблем с щитовидните хормони. Преди почти 4 месеца родих първото си дете. Два месеца след това изкарах Ковид. Пусках щитовиден панел (ТСХ, Фт3 и 4, ТАТ и МАТ) 5 седмици след раждане и всичко беше топ. Пускала съм ги тези хормони и антитела сигурно 100 пъти преди да забременея и винаги всичко е било перфвктно. На 3ти месец след раждане започнах да изпитвам странни симптоми като сърцебиене, чувствителност към топлина и обилно изпотяване навсякъде по тялото. Направих и фиброкистозна мастопатия на гърдите. Преди 3 дни пуснах пак хормоните и ТСХ е под норма (0,25), останалите за сега са в норма, но спрямо последното изследване за увеличени. Предполагам с времето и те ще излязат извън норма. Ходих на лекар при док. Нончев, понеже съм от Пловдив, но той не ми изписа лечение, затова искам да посетя друг ендокринолог, който да подходи по-сериозно. Съмнявам се, че съм отключила Базедова болест след раждането. През цялата бременност бях под огромно напрежение, разбирайте 9 месеца, всеки ден, всеки час и всяка секунда безумен, брутален страх за живота ми и този на детето. Че нещо ще стане по време на раждането, че ще умрем и всякакви такива мисли. След като родих се стабилизирах психически, успокоих се. После дойде Ковид. Пак се сринах психически и отново същото нещо-дни наред страх по всяко време на деня и нощта, треперене на ръце, крака, глава всичко. Страх за живота ми и този на близките ми. Мина ми карантината, уж бях горе доли добре и на 15 ден след първи симптоми, вдигнах температура 37,7 и айде пак в паихическата дупка. Знам, че няма как да се установи дали е Базедова преди да пусна ТРАб антитела, но моля препоръчайте ми добър едно в Плд. Нончев каза следродилем тиреоидит, но на мен повече ми прилича на Базедова болест. От страх и притесмение не мога да ям, свалям килограми всеки ден. Косата ми пада на кичури и цялата съм в пъпки. Имам сърцебиене и екстрасистоли. Спя по 5 часа на денонощие и не мога повече. Детето като се размрънка лрез нощта и се събуждам в стрес, а сърцето ми е в галоп направо. Нончев казва да посетя невролог и, че тези симптоми не били от жлезата. Как да не са от нея при ТСХ 0,25 и растящи Фт3 и 4. Според вас след колко време ще се вдигнат другите хормони, колко време да изчакам преди да ги пусна пак, за да видя на къде вървят нещата? Благодаря предварително на тези, които ще се отзоват. 🌺

# 483
Много си притеснена и е разбираемо.
Пусни един Трак. Ако е Базед би следвало да е увеличен доста. Граничните стойности да не те притеснят.
Просто се опитай да се успокояваш.
Вярно че Базед нерядко се отключва след раждане, но много по-чест е постпарталният тиреоидит.
И някакви проучвания излязоха неотдавна, че се наблюдава преходна тиреотоксикоза след прекаран Ковид. Не видях да споменават прием на тиреостатици, а само че е преходно състояние.
За да се успокоиш искай още едно мнение на ендокринолог.

# 484
Споко, тук всички сме минали през подобно нещо, ще се успокоят нещата, каквато и да е диагнозата. Има къде къде по-страшни болести 😁

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 18:33 от Lemy

# 485
Според Вас кога се пристъпва до операция? Кое е по-добре медикаменти или операция? Като чета странични ефекти на тирозол и.. Ако съм сигурна, че ще се излекувам, бих се оперилала веднага.. Страха е голям двигател 🙂

# 486
  • Бургас
Моят Базед се отключи след раждането.
С какво обяснение този лекар не Ви изписа лечение?

Според Вас кога се пристъпва до операция? Кое е по-добре медикаменти или операция? Като чета странични ефекти на тирозол и.. Ако съм сигурна, че ще се излекувам, бих се оперилала веднага.. Страха е голям двигател 🙂
Оперирах се.Не по мое хрумване,младият Лозанов препоръча силно(просто настоя,че ще вземе да ми изпуши сърцето...с две лекарства пулсът не се овладяваше...)
И не,не съм излекувана.
Нещата поеха в друга посока, метаболитен синдром,ИР,силно омазнен и увеличен черен дроб...Даже на скенера на бял дроб, човекът е описал,че имам значима по степен стеатоза на черния дроб...
Такова чудо нямаше след операцията на щитовидната жлеза,няколко месеца след нея лежах в гастроентелогията в ИСУЛ и си беше ок черният дроб,добър специалист (уж) го гледа на ехограф...
И две години след махането на щитовидната жлеза правих нов ехограф-значителна промяна в състоянието на черния дроб...
Захарта ми винаги беше между 3 и 4
Взех да я вдигам от време на време...
Направо...

# 487
Моят Базед се отключи след раждането.
С какво обяснение този лекар не Ви изписа лечение?

Оперирах се.Не по мое хрумване,младият Лозанов препоръча силно(просто настоя,че ще вземе да ми изпуши сърцето...с две лекарства пулсът не се овладяваше...)
И не,не съм излекувана.
Нещата поеха в друга посока, метаболитен синдром,ИР,силно омазнен и увеличен черен дроб...Даже на скенера на бял дроб, човекът е описал,че имам значима по степен стеатоза на черния дроб...
Такова чудо нямаше след операцията на щитовидната жлеза,няколко месеца след нея лежах в гастроентелогията в ИСУЛ и си беше ок черният дроб,добър специалист (уж) го гледа на ехограф...
И две години след махането на щитовидната жлеза правих нов ехограф-значителна промяна в състоянието на черния дроб...
Захарта ми винаги беше между 3 и 4
Взех да я вдигам от време на време...
Направо...
Сега се сблъсках с това, едва десет дни пия Тирозол, но съм притеснена и чета и се панирам допълнително, а пандемията ме довършва. Уж щях да спирам цигари, точно 4 дни.. Пълен крах.

# 488
Мария, здравей. Не ми изписа лечение, защото според него това било постпартален тиреоидит и не се налагало лечение. Без да ми назначи ТРАб без нищо. Ще ходя и на второ мнение, но първо ще пусна ТРАк. Вие кога развихте симптомоте след раждането?

# 489
Никое от страничните ефекти на Тирозола не съм получила. Аз не бих бързала за операция, след нея много често също няма цветя и рози.

# 490
  • Бургас
Мария, здравей. Не ми изписа лечение, защото според него това било постпартален тиреоидит и не се налагало лечение. Без да ми назначи ТРАб без нищо. Ще ходя и на второ мнение, но първо ще пусна ТРАк. Вие кога развихте симптомоте след раждането?
Веднага след раждането развих симптомите,зверско потене,кърма над 3 литра на ден,сърцебиене,диарии...Първо казваха,че ми няма нищо,после,че е следродилна депресия...
Може и да е тиреоидит при Вас...

FBID87...
Аз Метизол пих с години.Нямах странични ефекти,дори с болния си стомах,дори с алергиите си...
С Л ТИРОКСИН не се чувствам добре,но...вече нищо друго не може да се направи.И си пия сума хапчета,за да намаляват странстраничните ефекти на Л ТИРОКСИН.
Та така...срещнах и други хора,на които Л ТИРОКСИН пречи.А Лозанов ме увери,че странични ефекти няма...

# 491
Веднага след раждането развих симптомите,зверско потене,кърма над 3 литра на ден,сърцебиене,диарии...Първо казваха,че ми няма нищо,после,че е следродилна депресия...
Може и да е тиреоидит при Вас...

FBID87...
Аз Метизол пих с години.Нямах странични ефекти,дори с болния си стомах,дори с алергиите си...
С Л ТИРОКСИН не се чувствам добре,но...вече нищо друго не може да се направи.И си пия сума хапчета,за да намаляват странстраничните ефекти на Л ТИРОКСИН.
Та така...срещнах и други хора,на които Л ТИРОКСИН пречи.А Лозанов ме увери,че странични ефекти няма...
Мария, и аз съм така. Зверско потене. Добре, че е само, ако е над 23-24 градуса. Иначе, ако е по-ниска температурата ми се потят само дланите и краката. Вече като е по топло цялата плуввам в пот. Не ми се яде изобщо. Само дето кърма нямам, защото ми я спряха с бромокриптин. От самото начало не кърмя. Отслабвам с дни и също съм по 4-5 пъти на ден в тоалетната. Сърцебиене също имам. Както и да е. Явно е ясно какво е. Все пак ще пусма ТРАк и с резултата птивам на лекар. Предполагам, че ако се потвърди Базедова болест вече ще ми изпише лечение. Благодаря на всички. 🌺

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 21:29 от MilenaBA

# 492
  • София

Мария, и аз съм така. Зверско потене. Добре, че е само, ако е над 23-24 градуса. Иначе, ако е по-ниска температурата ми се потят само дланите и краката. Вече като е по топло цялата плуввам в пот. Не ми се яде изобщо. Само дето кърма нямам, защото ми я спряха с бромокриптин. От самото начало не кърмя. Отслабвам с дни и също съм по 4-5 пъти на ден в тоалетната. Сърцебиене също имам. Както и да е. Явно е ясно какво е. Все пак ще пусма ТРАк и с резултата птивам на лекар. Предполагам, че ако се потвърди Базедова болест вече ще ми изпише лечение. Благодаря на всички. 🌺
[/quote]

Според мен просто гледай да се успокоиш.. иначе както каже еднокринолога.. аз само мога да ти кажа какво
знам от софийските лекари -  и ТСХ и ТРАБ могат да понякога временно да са извън норма и това е нормално
за да имаш Базед първо ФТ4 и ФТ3 ще се вдигнат над нормата и след това ТСХ почва да пада.
така,че и Траба да ти е повишен пак може нищо да ти няма и да е само временно от стреса.

# 493
Гест, благодаря за инфото, но сигурна ли си, че това е вярно? Тук май не при всички с Базед фт3 и 4 са им извън норми. Аз мислех, че най-показателни са тсх и траб.

# 494
Когато отида на преглед ще попитам точно това, защото изчетох всичко, но няма еднозначно обяснение. Нещо се гледало кръстосани.
Еутиреоидизъм: TSH- в норма, fT4- в норма, fT3- в норма;
Хипотиреоидизъм: TSH- повишен, fT4- понижен, fT3- понижен;
Субклиничен хипотиреоидизъм: TSH- повишен, fT4- в норма, fT3- в норма;
Хипертиреоидизъм: TSH- понижен , fT4- повишен, fT3- повишен;
Субклиничен хипертиреоидизъм: TSH- понижен , fT4- в норма, fT3- в норма;
Т3 Хипертиреоидизъм: TSH- понижен , fT4- в норма или понижен, fT3- повишен;

Общи условия

Активация на акаунт