Фентъзи и фантастика - 20

• 29 573
  • 724
  •   1
Отговори
# 165
Тъй като все още съм на магьосническа тема - още слушам Хари Потър и препрочитам Патрулите на Лукяненко, се сетих да ви питам още нещо:
Какво мислите за Светлите и Тъмните (на Лукяненко)? Кои предпочитате?
Аз не помня кои са ми харесвали повече, когато за първи път четох книгите, но в момента Тъмните ми изглеждат по-човечни.
И едните и другите отнемат от хората, и едните и другите убиват (и невинни хора). Обаче Светлите го правят "за общото благо", а Тъмните поне са честни и не отричат, че го правят за собствени цели. И докато Тъмните си гледат техните дела, основната цел в живота на Светлите е да се занимават с Тъмните и при възможност да ги ликвидират, което е психопатско поведение. А и повечето глобални катастрофи са предизвикани от тях - опитите им да се реформира човечеството (та те дори планираха Трета световна война в Нощен патрул).
Завулон и Хесер общо взето са ми еднакви, само дето Завулон открито е злодей, а Хесер е "добър" интригант и лицемер.

# 166
Е точно светът на патрулите ми е абсолютно любим Hug точно заради това Simple Smile

# 167
Книгите ми харесват, но лицемерието на Хесер и пристрастността на Антон Городецки ме дразнят. За Антон всичко, което не е Светъл, е боклук. Дори на деца върколаци гледаше по този начин (имаше един цитат "насилих се да си представя, че това са деца" - ами, деца са, какво да са?).

# 168
Хах,на мен пък самите истории във всяка книга ми бяха нелепи и почти не ги помня Simple Smile

# 169
  • софия
хех Simple Smile Най-после да видя някой да спомене Лукяненко. Не знам дали има по-талантлив фантаст в световен мащаб Simple Smile Патрулите са велико произведение, което по нищо не отстъпва на харипотърите. Относно тъмните и светлите, те не са аналогия на ангели и демони, а на егоизма и себеотрицанието. Лукяненко обяснява, че да си тъмен не означава да си зъл и да правиш лошо на хората, а да правиш каквото си искаш Simple Smile Докато на светлите приоритет са хората около тях. В общи линии тъмните изповядват философията на съвременните сатанисти, които не са дяволопоклонници, а хора, които поставят себе си над света около тях. Simple Smile Та не е задължително един тъмен да е лош, ако отвътре не му идва да прави злини. Може да иска да плете чорапи по цял ден без да му пука какво става наоколо. Докато светлия плетач на чорапи е задължен да захвърли плетката, ако чуе, че навън мяука гладно котенце.
МД другите книги на Лукяненко са също толкова прекрасни, колкото патрулите - Геном, Чернова (има жесток руски филм по този роман), Кваzи, двата тома фентъзи за Трикс... Който не ги е чел, да ги подхваща вед-на-га! Imp

# 170
Е, да, но ето - сега чета книгите и са ми пресни, Светлите вредят не по-малко на хората. Този Игор, например (от Дневен патрул), се имаше за толкова добър и праведен
Скрит текст:
, а уби съвсем без причина Алиса (причината е, че е бил разочарован - много "самоотвержено"), като междувременно ликвидира едно-две деца. И на процеса Светлите му приятели го убеждаваха, че е постъпил правилно - няма какво! Ако не се беше развъплътил, щях да съм изключително разочарована. И пак донякъде съм, защото глупакът го направи от съжаление към любимата, а не защото е постъпил грешно и е наранил повече от един невинен.

# 171
Абсолютно Wink. Светлите им дела са много спорни Simple Smile целта оправдава средствата. Някак имат оправдание и не носят отговорност. Имах добри намерения Simple Smile
Чернова и Белова са прекрасни, филма...е не е чак толкова зле като филма за патрулите Simple Smile, но не носи същата енергия Simple Smile както винаги

# 172
Чернова и Белова ги имам (и също съм ги чела само веднъж) - нещо на финала се прецака историята, иначе ми хареса.
Филма не съм гледала, но като се сетя, че и филма по Нощен патрул не ми хареса много, няма и да го търся.

# 173
Не, този по-добре е станал Simple Smile погледни го Simple Smile)

# 174
Патрулите определено са ми една от любимите поредици и за мен представят магьосниците по някакъв по-реалистичен начин. (разбира се това може и да е заради руската атмосфера) Но едно от най-интересните за мен неща е как навлизат в слоевете на сумрака.
Други негови книги, които ужасно ми харесаха (макар и да имат по някой косур) са "Студени играчки са звездите" и "Линията на бляновете" Доста добри идеи е представил в тях.

# 175
Определено като идеи и изпълнение Лукяненко и Сандерсън са ми топ от пп-новичиките Simple Smile. Защото ми е омръзнало да чета книги с огромен потенциал и прекрасен свят и идеи, но написани нескопосано.

# 176
  • Майничка
Колко пък да е новичък Лукяненко, той издава активно от началото на 90те.😃

# 177
Ми щото сега чета Азимов Joyи подобни Joy та по-новичък ми седи Joy младок

# 178
  • Майничка
А-а, така бива.😁
Вчера си говорихме с един тийн за "Вещерът" и ме похвали, че въпреки преклонната ми възраст, държа под око "младите" автори. Наложи се да доказвам с уикипедия, че Сапковски може да му е дядо. 🤣

# 179
То и моят син ме убеждаваше, че книгите са по играта Joy

Общи условия

Активация на акаунт