Фентъзи и фантастика - 20

• 29 566
  • 724
  •   1
Отговори
# 225
Е не , верно ли??? Като няма редактор, па да дадат 2-3 бройки на фенове и те да им поправят безумията
Аз ще си чета на английски тогаз...

# 226
  • В полите на Пирин планина
Много тъпо!!!
Аз си я купих, но не съм я започвала. Големи гафове са това и непрофесионално отношение към такъв скъп продукт!

# 227
И аз мисля да преминавам към четенето на поредицата на английски. С всяка следваща година прочитам все повече английски книги и по-малко преведени.
Ритъмът на войната ще си остане за 2021 за мен. Но поне завърших 2020г. с една невероятна книга - Мечтателя Странник. И нямам търпение да започна следващата, защото краят просто беше невероятен и ужасно емоционален. За всеки, който се чуди - препоръчвам.
Но мисля да започна 2021г. с една фантастика, която се връзва с настроенията за края на 2020г. - We are the ants. Какво би направил човек, ако извънземните му дадат копче за унищожението на целия свят?

# 228
Честита Нова Година на всички фентъзи маниаци!
Дано новата година е по-добра и донесе много здраве!

Довя се тойви сайгин

# 229
ЧНГ и от мен Simple Smile
Във Фб видях една статия на Сиела за предстоящи издания - през тази година ще издадат и втората от поредицата Науката на Света на Диска, тъкмо ще ги взема заедно Simple Smile
За съжаление не казват нищо за Крилете на Масклин, а аз взех първите две от трилогията от тях, и се надявах да издадат и третата.

Последна редакция: пт, 01 яну 2021, 18:36 от pppqqq

# 230
  • София
Честита нова година мили момичета и момчета ....желая ви прекрасна 2021, здрава, спокойна, щастлива и изпълелна с любов година Simple Smile

# 231
"Антични легенди или защо Зевс изневерява на Хера - предстоящо Бард "

Намирам заглавието за глупаво . Отговорът е - защото е искал и защото е можел. Stuck Out Tongue Winking Eye   Но  - няма лошо да се направи нов прочит на старогръцките митове.

П.С.- Тази вечер здравата бесняхме,  то не бяха хора (прави хора и ръченици), то не бе чудо. легнах си в четири, и тъкмо тръгвам да заспивам в пет започнаха да пукат с пиратки.

Последна редакция: пт, 01 яну 2021, 18:48 от Лорд Сняг

# 232
  • София
Няма да мога да дочета тази година Ритъмът на войната, а ми се искаше. Дразни ме, че имената не са преведени по същия начин като в първите три книги. Толкова ли е трудно да се запази в поредицата изборът на.първия преводач?

хахахах, това така ми напомня за Малазан...и за поредицата на Тери Брукс за Шанара Simple Smile

# 233
Няма да мога да дочета тази година Ритъмът на войната, а ми се искаше. Дразни ме, че имената не са преведени по същия начин като в първите три книги. Толкова ли е трудно да се запази в поредицата изборът на.първия преводач?

хахахах, това така ми напомня за Малазан...и за поредицата на Тери Брукс за Шанара Simple Smile

и за  Робин Хоб (с трите трилогии за убиеца и тази за Живите кораби), и за Ремънд Фийст, и за Робърт Джордан, и за Мартин.... и за един куп поредици, където имената са превеждани по най-безобразен начин.

# 234
Тази книга на Бард мислех да я взема, евентуално. Напоследък изчетох толкова митологии, че едва ли ще ме изненада с нещо... А и изглежда си правя колекция...

# 235
В интерес на истината в древногръцката митология половината от боговете си падат яко похотливци. Зевс и Посейдон направо си правят съзтезания, кой с повече жени е спал. Бог Океан, с  безбройните му деца ги бие всичките, а и Аполон е бил палавник. Ха тази нимфа, ха онази жрица.  За Бахк, Амур и пр. - даже няма да говоря. На този фон само Хадес е изключението - прекарал е половината си живот с една единствена жена - съпругата /племенницата си.

Направо е невероятен пример за морал, на фона на останалите богове. Освен това за разлика от братята си Зевс и Посейдон единствен не е ръсил копелета наляво и надясно (вероятно защото в царството на Смъртта няма как да се роди живот)

# 236
Така е, той всъщност май няма други жени - само нимфата Мента и Персефона се ядосва и я превръща в растение (мента).
Затова и са толкова популярни сюжетите с любовната история на Хадес и Персефона, като Lore Olympus в Уебтуун.

# 237
e, така е когато жена ти е богиня и велика магьосница (в случая с Персефона) - конкуренцията рязко секва сред фаворитките. Stuck Out Tongue Winking Eye

Въпреки това, като че Хадес е единственият от братята, които е държал на жена си. Когато Тезей и приятелят му идват да отвличат Персефона, ги вкаменява. А Зевс и Посейдон имат постоянно гаджета, за по един-два дена (каквито са случаите с Йо, Европа, Калисто и пр.)  и после зарязват любовниците си. На Зевс дори не му пука, че Хера излива ревността си върху метресите му. Наиграл се е на воля и ги зарязва.

Другото което ми прави впечатление, че в Елевсинските поля се е влизало яко с връзки Stuck Out Tongue Winking Eye- там влизат Херакъл (син на Зевс), Калисто (любовница на Зевс), Менелай (зет на Зевс, Елена го поръсва с амброзия). По едно време Атина Палада (дъщеря на Зевс) иска да извоюва безсмъртие за бащата на Диомед, свой....фаворит. Обаче е отвратена от действията му и безсмъртието му се разминава.
богинята Тетида(бивше гадже на Зевс) също опитва безсмъртие за сина си (Ахил), обаче и него не го огрява....

А най-странното е, че Тезей не се радва на привилегията на Херакъл, да влезе в Елевсинските поля, макар да му е братовчед.

П.С. А разни ми там Аяксовци и Агагемновци въобще не са имали шанс да се доредят до Елевсинските поля, въпреки че Агагменон всъщност има за балдъза дъщерята на Зевс - Елена и съвсем не е кой да е.

П.П.С. Интересното е, любовната история на Хадес и Персефона се среща и при други народи - например за Инана и Тамуз, и как Инана слиза шест месеца долу, а в замяна му дава шест от своите месеци.

Последна редакция: пт, 01 яну 2021, 21:17 от Лорд Сняг

# 238
Ама Херакъл е участвал във война наравно с боговете (Гигантомахията) - не може да се сравнява с подвизите на останалите герои. Определено е заслужил повече Simple Smile
Бащата на Диомед май се беше опитал да изяде мозъка на някой - това се споменаваше и в Песен за Ахил (като шега). Това е, което е отвратило Атина)))

Агамемнон е мразен от всички - и тогава, и сега. За разлика от Менелай - всъщност, мисля, че е много гадно, че в западните филми го представят като тиранин и лош съпруг, когато в действителност е обратното.
Всъщност, в книгата за Троя на Стивън Фрай, той е представен в относително положителна светлина (както е и в Илиада) и Елена го обича (просто обича И Парис - сестра й Афродита и е внушила чувства към втория).
Има нещо отвратително в това, че западните филми (и тъпите феминистки романчета) се опитват да представят връзката между Парис и Елена като някаква велика любов, а всъщност това е далеч от истината.
Естествено, митовете могат да се интерпретират всякак, но тази интерпретация е противна (и драстично отличаваща се от оригинала).

# 239
Всъщност Афродита е една богиня, която е вторично принизена. В действителност тя се ражда от пяната на УРан, дядото на Зевс, т.е. му се пада леля. Обаче в Илиада, Хера се обръща с умилителното "Дъще", към нея, когато го удря на велика молба - да приспи Зевс. И оттам всички я изкарват дъщеря на Зевс.  В действителност тя му е снаха (женена е за Хефест), та вероятно за това Хера се обръща с "дъще" към нея, което не променя факта едновременно с това е леля на Зевс и Хера (да, родниниските връзки са сложни. Хадес е женен за своята племенница, Хефест - за лелята на майка си и баща си; а майката и бащата на Арес и Хефест са брат и сестра.)

Между Парис и Елена съвсем няма велика любов. Както бракът на Елена с Менелай е по политически причини, така и завладяването на Троя е по политически причини. Хектор дори е обмислял дали да не върнат Елена на Менелай, редом със съкровищата и известна компенсация, но боговете не  допуснали това - Зевс желаел голяма война, че да поразреди населението, а Агамемнон желаел да унищожои влиянието на Троя и да заграби богаствата й (другите царе  като Одией, Идоменей и пр. също не са отишли там заради честта си и обещанията да бранят честта на Елена - изключвам Менелай)

Елена въобще е била голяма любовчийка, тя първо е правела някакви оргии на реката, където  я вижда братовчед и Тезей и я отвлича, после иху-аху, но докато той отсъства братята й Кастор и Полукс я връщат, после пък се жени за Менелай, после пристава на Парис, после преспива и с Деифоб, брата на Парис и има деца и от него, после с още един браг на Парис и накрая се връща при Менелай. Явно не е била вярна нито на Меналай, нито на Парис. Приказките за голямата любов са само приказки.
Всъщност според митовете Менелай дори иска да я заколи, но Афродита уж го посипала с вълшебна амброзия и му минало.

Нещо повече - когато Одисей, Менелай, Агемнонон и останалите 27 се промъкват в троянския кон Елена подозира че те са там и ги вика с гласовете на жените и майките им, та да се издадат (ей голяма мръсница), а те едвам се сдържали.

Херакъл вярно е участвал в Гигантомахията и се е бил с боговете наравно, но то и Ахил се е бил наравно с боговете, при това е син на богиня, и то - бивше гадже на Зевс, но не го е огряло. Умрял е.

Тезей пък е син на самият Посейдон, пръв братовчед на Зевс, и извършва десет пъти повече подвизи от Меналай, но Менелай се урежда за Елевсинските поля, а Тезей - не. Винаги съм мислил, че Тезей е сглупил, като е разгневил Хадес. Макар че не е казано, подозирам, че Хадес се е наговорил със Зевс,  да отмъсти наТезей който е бил съучастник в отвличането на Персефона, като му отнеме безсмъртието.

П.С. В духа на тази традиция - противно е да говорим и за велика любов между Цезар и Клеопатра или Антоний и Клеопатра. Това са политически бракове, прост Антоний лошо си е направил сметката.

Последна редакция: пт, 01 яну 2021, 23:58 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт