Фентъзи и фантастика - 20

• 29 547
  • 724
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Артлайн с нищо не са по добри, ей ги чак сегадотътриха третата от малазанската империя и честно не съм сигурна, че някога ще се появят останалите, имаха и някакви по незначителни зарязани поредици...

Ротфус спрях да го чакам, спрях да следя дали... , даже не съм сигурна ако излезе, дали изобщо искам да я чета, въпреки, че обичах поредицата.

# 316
Маланзската империя изобщо не им е приоритет, а и Ериксън се поизчерпи  като идея. Йън Есълмонт пише в неговия свят, идеята не е толкова свежа

обаче моля те посочи ми колко са издателствата, освен АРтлайн които влагат толкова усилия в илюстрациите и оформлението

в Ритматисът има 28 илюстрации, в Към небето - 8, илюстрации има и в Мъглороден, поне в късните Мъглъродени видях 3-4 илюстрации, корицата на Душата на императора е графична и е от дърво, кориците на Към Небето и Към Звездите същото са  от луксозно правени 3 D корици от дърво и кожа ....

в момента издават приоритено Сандърсън, но също и много стийм пънк (например доктор Стъклен), а книгите си излизат редовно, а не през големи интервали. При Доктор Стъклен преводачът е направил заигравка с името и е използвал обърнато K.
Съвсем не съм съгласен, че нещата са като при Бард, на които вече 7-8 поредици увиснаха в нищото.

П.С. между другото повечето български издателства изчакват поне 3 години преди да преведат книга. Някои и по по повече. От една страна е тъпо да видиш поредицата "увиснала" както стана Мартин. От друга - хубаво е да нямаш проблеми с авторски права.

Последна редакция: пн, 25 яну 2021, 12:14 от Лорд Сняг

# 317
  • София
Какво значи не им е преоритет, хубаво и на бард сериите, които не доиздават не съм им приоритет, това явно решава нещата. И това, че ти лично не харесваш нещо или го смяташ за изчероано, не значи, че извинява издателството да го зареже или завре в миша дупка, има хора, които го чакат с нетърпение.
Да, артлайн правят красиви издания и какво от това, аз не чета заради оформлението. За мен честно казано сандърсън отдавна се изчерпи и не представлява интерес, знам, че ти е любимец обаче, но мен този им приоритет да го издават не ме бърка по никой начин.
Бард си имат автори и поредици, които неизменно се купуват, няма да затънат заради 2-3недовършени, не мн популярни фентъзи поредици.

# 318
Ангелче,  в новото време огромна част от една книга се чете и заради художника. Заради новите Хари Потър стана мегаскандал заради кориците.

Това че ти не четеш е друг въпрос....Книгите-фентъзи се правят заради детската аудитория, а тя по-лесно "смила" когато има илюстрации.

Артлайн далеч няма толкова незавършени поредици като Бард. Бард почти нямат завършени поредици в последниет  4 -5 години

нека видим. Ще пропусна Мартин, защото там нещата не са по-вина на Бард.

"Риганте", "Червената кралица",  "Влад талтош" "Сянката на умелите", "Светлоносеца", "Хрониките на гробарите", ", "Псалмите на Исаак", "Кинжалът и монетата".мога да прибавя и "Конан - безсмъртният войн" която трябваше да е 70 книги, а излезе в 15

Коя от тези поредици завършиха БАРД?  и което е по-важното - коя има признаци, че ще завърши? по това те се различават от Артлайн.

за да съм честен, ще призная че не са само БАРД. Колибри са ми на второ място в черния списък. Първо прекъснаха Черепният трон, когато от цяла пенталогия оставаше само една книга да преведат. После прекъснаха Хари Дрезден.

П.С. в момента за добро или зло пазара на художествена литература е "феодализиран" Бард издадоха книгите на Робин хоб за Фицрицарин. МБГ издадоха Хоб за  Живите кораби, но нямаха правата над убиеца. Бард идадоха Ериксън, Сиела масово издава Джош Малерман, Артлайн - Сандърсън и Патрик Нес и пр.
Всеки си хваща 4-5 автори и работи с тях.

Последна редакция: пн, 25 яну 2021, 12:47 от Лорд Сняг

# 319
  • София
Аз казах, че вс издателства имат незавършени поредици, не че бард са супер 😉
И че артлайн не са завършили единствената, която мен лично ме вълнува дали и кога. 🤷‍♀️
Красиви издания имат и други, не само артлайн, може би не чак така луксозни, но все пак
И изобщо не съм съгласна, че вс фентъзи се правят за детската аудитория.

# 320
имаш право на свое мнение.
Да,  и Артлайн имат незавършени поредици, но те имат и завършени пореци, а поредиците които правят малко по-малко напредват. Което не може да се каже за Бард например.

Съгласен съм, че не са единствените с красиви издания, дадох ги като пример,  но има  и други, макар аз да не съм виждал друго издателство чак на такова ниво. Щеше веднага да ми направи впечатление книга с 28 илюстрации.

пак казвам АРтлайн далеч не са единствените, които ми допадат. Рива и Сиела също ми допадат, чета и много неща от Тангра ТаНакРа. Но Бард? ще се изненадам ако не фалират до 3-4 години. Казвам го най-отговорно.
Не им го пожелавам, но  другият изход според мен е или да продадат издателството на друг собственик или да се изтеглят напълно от пазара на фентъзи.

-----
между нас казано аз съм на мнение, че  в момента пазара  на художествена литература е прекалено "парцелизиран" между големите играчи, през 5-6 години имаше повече малки играчи. за това вина носят и АБК, те въведоха разни  големи такси за участие в панаирите. ЕДно голямо "разтърсване" на играчите, каквото бе тази пандемия според мен ще има добър ефект.

# 321
  • София
Аз пък веднага се сещам сиела и Геймън и Мартин , бард и ледения дракон, някои на егмонт има и др, но това са някои от първите, които изникват
Бард гаранция няма да фалират, само зарди няколко неуспешни фентъзи поредици, както казах извън фентъзито имат достатъчно автори, които им се купуват като топъл хляб

# 322
продължавам с Black Mirorq стигнах почти до 140 стр. и хич не съм въодушевен.

Скрит текст:
Лив и Всецеветни  направо изчезнаха, вече 16 глави. Корван Данавис и Пророчицата - също. От  бившия командир Железни - ни следа.

За Призмата има съвсем малко отделено.  Основно се занимаваме с Теа и Кип, които тъпчат на едно място. Дори бих казал, че има деградация на персонажите при тях. Особено при Теа. колкото бе хитра в предните книги, толкова тъпа излиза тук.

# 323
  • софия
абе, момичета, никоя ли не чете Кристофър Мур? Simple Smile
аз умирам от смях на двете части A Dirty Job / Secondhand Souls
Супер свежо е и много ме е яд, че в БГ не са преведени. Имам даже някакви подтици за превод, обаче мързелът не дава.

# 324
  • София
Лорд Сняг, по принцип на мен линиятаза Гавин/Дазен,Карис ми е най-интересното, другите ми минават без мн да се замислям за тях...та от тази гледна точка книгата бесхе интересна за мен...обаче не знам и езика колко  ти е разбираем, аз лично не мога да чета текст, който не разбирам гладко и да очаквам да се насладя.

# 325
линията Гавен/Дазен и Карис и за мен е едно от най-интересните, но в първата част например много харесва линията на Лив, особено когато бяха с Дазен. Някак много щура ми изглеждаше.  както и  линиите на Железни, един такъв почтен....и накрая какво се оказа?

Точно затова ми е болно, че вече 16 глави ме занимават с Кип и Теа. С езика имам проблеми, но  смисъла го хващам. По-лесно щеше да ми е на руски, но какво да се прави. Чел съм различни текстове на английски, обаче тук авторът е използвал доста цветист език и ме затруднява.  Предпочитам по-простичко.
Скрит текст:
Ето например като гледам Терминатор 2 на английски всичко ми е ясно, ама там има къси реплики и никакви идиоми. Единствено Джон говори на жаргон, но неговия жаргон е испано-мексикански, та ми е по- ясен.

Лично аз обаче очаквах много повече екшън, а то действието зацикли. За 130/140 страници за мен бе нормално да има цяла поредици от разговори на Дазен с баща му, а то вместо това един дълъг разговор с Марисия, за да  му иска прошка за  стари грехове, сякаш това променя нещо.
Теа взе поредица от идиотски решения -
Скрит текст:
първа да остане в град в който се настанява анархията; после да остане на страната на Разбитото око, и то без да задава въпроси; накрая да бележи човек, който не й направил нищо лично на нея, който е бил подтикнат от друг и който се разкайва. Превърна се в съдия и палач.-

Кип
Скрит текст:
след като  заряза Теа заради Тизис не можа да свърши работата с нея. На всичкото отогоре ослепя- Аз на Кип още не съм му простил, че не прободе с ножа Андрос Гайл, когато имаше тази възможност.  Щеше да реши един от проблемите на Гавен

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 01:08 от Лорд Сняг

# 326
  • София
Именно това имах предвид с езика...аз имам затруднения с някои автори и с тях знам , че по-добре да не се мъча, ще разбера в най-общ план какво става, но ще изгубя много тънкости, подробности и т.н. та удоволствието нямас да е пълно...
Както и да е , в Blood Mirror има много интересни разкрития имено около Дазен, така че за мен книгата си заслужаваше.
Всъщност очаквам екшън в следващата...абе и тук имаше някакъв.... не е като да нямаше хич Wink

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 10:46 от Angel_Dust

# 327
  • София
Не мога да се въздържа и ще порева малко на тема "Ритъмът на войната".

Не стига, че тежи килограм и половина (претеглих я специално), не стига, че ми нанесе лека телесна повреда, като ми се стовари на физиономията, докато четях в леглото, не стига и че ми трябва лупа за шрифта, ами и в първата част през една-две глави трябваше да ровя предишните тухли, за да схвана кое какво е.
Айде, иди-дойди за Далинар, че не е Тоягата, а Чернотрън, ама драги ми редакторе/преводачо, като ще правиш, например, от Превръщателя Душеваятел, сложи една звездичка, пък напиши отдолу "това тук е еди-какво си от предишните книги"!

След прочетена около 1/3 обаче признавам, че върви много по-плавно и динамично от предишната. Не че Сандерсън е станал кой знае колко по-добър в стила и изграждането на образи, но поне не се чудя в кой край на коя планета от Космера ме е запратил в следващата сцена.
Скрит текст:
Обаче е факт, че около 1/3 от тази 1/3 спокойно можеше и да я няма - Навани и Каладин щяха само да спечелят като образи, ако не се размотаваха стотина страници в излишни разсъждения върху това, как да измислим асансьор и как се лекува посттравматичен стрес 
Страхотно попадение е Рабониел, изобщо много интересно върви развитието около Слетите и певците. Обаче ми се струва, че покрай Шалан/Воал/Сияйна и аз ще получа шизофренна криза, още повече, че понякога врътките между трите ѝ състояния изглеждат абсолютно безцелни. Дано нататък се вържат повече нещата.

# 328
  • София
много ме развесели коментара ти...не, че съм чела книгата Simple SmileWinkJoyJoyJoy

# 329
Аз точно вчера схванах, че душеваятел е превръщател:)), пък съм към 700 страница:))
Много дразнеща наистина.
Бавно ми върви, но пък е удоволствие.

Общи условия

Активация на акаунт