Фентъзи и фантастика - 20

• 29 499
  • 724
  •   1
Отговори
# 555
не съм чел Хмелскаява, но щом там  става дума за "ироничен детектив" предполагам, че е било изведено като сатира.  Тук обаче все повече го срещам този стил в руското фентъзи и е дразнещо. В цялата поредица твърде лесно й се получават нещата на главната героиня - тъкмо изниква проблем, и се появява принца на бяава кон , решава го, а после правят секс. Липсва ми дълбочина в образа.
Това със свекромонстъра iсвекро -monster също е дразнещо, поради съчетаването на славянски и английски думи. Не сме длъжни да превеждаме всичко буквално, в противен случай може да не ползваме услугите на преводачи, а на гугъл переводчик..   Още повече, че не всеки е длъжен да знае какво монстър. Ако е за въпрос имаме филм "свекървище", при което думата е членувана и  звучи много по на място.

# 556
  • Майничка
Не е сатира, точно такъв тип повествование е - героинята е серсем пиле, около което се завихрят случайно интриги, поклонници и смъртни опасности,  тя обаче се измъква като по чудо, разплита загадката и всичко е ток и жици. 😁

# 557
Прочетох я, не можах да се спра снощи докато не я довърших. Скъсах се да се хиля, много готино  е написана и героите също ме изкефиха. Днес продължавам с номер 2.
Историята на Эллохар е разказана в "Тъмната империя" и действието е малко след осмата книга. Отделно има няколко предистории за тази "вселена", които могат да се четат самостоятелно.

# 558
  • София
Значи ме очаква много четене, от което съм много доволна. Мен книгата си ме разсмя доста пъти,  определелно този хумор ми хареса. Напоследък все попадам на много драматични фентъзита. То страдание, то болка, то емоции. Освен това съм голяма фенка и на хоръра, така че от време навреме е хубаво да прочитам  и такъв род книги.  Направо си разпускам с тази академия.

# 559
Значи ме очаква много четене, от което съм много доволна. Мен книгата си ме разсмя доста пъти,  определелно този хумор ми хареса. Напоследък все попадам на много драматични фентъзита. То страдание, то болка, то емоции. Освен това съм голяма фенка и на хоръра, така че от време навреме е хубаво да прочитам  и такъв род книги.  Направо си разпускам с тази академия.
Ако четеш на руски, има огромен избор от подобни.

# 560
  • София
Ако четеш на руски, има огромен избор от подобни.

И на руски чета, ама ми е по-трудно и по-бавно.

# 561
Интересно, че от два дни пишете за руско хумористично фентъзи и сега ми излезе реклама на такъв автор - Олга Громико (не ми е позната): https://www.facebook.com/IzdatelstvoKnizhko/photos/a.10566357481 … /127023326011244/

# 562
Олга Громико я препоръчвам с две ръце. Изчела съм всичко нейно на руски. Не пише какво ще издадат, вероятно най-популярната ѝ поредица за вещицата Волха, която е една идея по-банална за днешните читатели, но на времето си е била оригинална - вещица в академия, любов с вампир и т.н. На мен обаче страшно ми хареса поредицата "Космоолухи", тя е хумористична фантастика за хора и киборги в космоса, даже си свалих доста фенфици по нея, защото още ми се четеше за героите.

# 563
Преди няколко дни взех от библиотеката "Разреден въздух" от Ричард Морган, но видях, че е втора книга от поредицата Black Man. Дръпнах първата книга "Вариант 13" от Читанка и сега я чета. Имам някакво смътно чувство за нещо познато, може би съм я чела назад в годините, излязла е през 2007 година. Добра е книгата, харесва ми. Видях, че има и фентъзи трилогия, но нямам големи надежди, че ще излезе при нас при издател Бард.

# 564
Здравейте аз да питам, случайно някой дали няма "Кралица на нищо" Холи Блек и "Мраколуние" Джей Кристоф, ако може да ми го пратите Blush

# 565
Прочетох Към небето - най-после, не знам от колкомесеци ми седеше в четеца. Simple Smile Хареса ми, дано и втората да ми хареса - прочетох, че е много различна.

# 566
различна е, в смисъл, че повечето от главните герои в първата книга стават второстепенни във втората (без Спенса, която пак си е главен герой), а действието се води на друго място.
Но пак има страшно много обрати.
Скрит текст:
Спенса ще научи още повече за миналото на земляните.

# 567
Дръзки ми се струва доста различна и завладяваща. Ако "Към небето" ти е харесала "Към звездите" ще се влюбиш, обрат след обрат, привиден мир, и отново обрати, интересно, не предсказуемо, нямам търпение да излезне Дръзки 3 Heart Eyes

# 568
  • Разпиляна във въображението
Аз вече изгубих надежда да пуснат книгата с меки корици.

# 569
да и аз нямам търпение да излезе. Обичам си Сандърсън, но не всичко от него харесвам на сто процента.

Обаче откак излезе  Мъглороден 1 не съм радвал толкова на книга на Сандърсън .

както казах предварителните идеи бяха Дръзки 3 да е това лято, а Дръзки 4 - другото, но коронавируса отмества нещата по-скоро към това Дръзки 3 да е февруари-март 2022 г. Към момента Сандърсън е написал почти 40 процента от книгата.

П.С. И за мен поредицата е различна защото надгражда непрестанно характерите на героите. "Не бих искал да правя сравнения с други книги, но тук  Спенса постоянно развива  своя характер. Спенса от Дръзки 2 има много малко общо със Спенса от Дръзки 1 и за мен е много любитно как ще се развият нещата в Дръзки 3 откъм образа на Спенса.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 10:05 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт