Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

• 35 449
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Почнах хормона ,днес ние първи ден.Омега съм се спряла на рибеното масло на Росита , то е с витамин Д и А , така че май не трябва да давам нашия като е 78.За Депакина е ясно ,че уврежда ,но няма как да не го давам за съжаление .Лятото ми направи дълъг продължителен гърч и трябва да ги пием.Затова следя и чернодробни през няколко месеца.Четох за маслото от бял трън ,но май не е ок за хипофункция.Ще пробвам препоръчаните глухарчета ,но не мога да се ориентирам колко да давам .Тя е на 2 ,а пише ,че са за деца над 12г.Ако някой се сети за нещо го моля да предлага.

# 541
Здравейте отново, от 2 седмици съм на Еутирокс, но редувам 25 и 50мг (по моя преценка) страх ме е да пия големи дози.
ТСХ 142 след 12 дни го проверих и ТСХ е 62.
Според вас малко ли свалям с тези дози?

Лекарката ми е дала схема да мина на 75мг, консултирах се и с друг ендокринолог каза дори по 100мг да приемам.
обмисляме бременност след като влезна в норма.

Нямам идея как се движат хормоните и за колко време ще влезна в норма.Моля да ме насочите, скоро бях писала тук, от 2 седмици съм с диагнозата и още всичко ми е ново.

# 542
Здравейте отново, от 2 седмици съм на Еутирокс, но редувам 25 и 50мг (по моя преценка) страх ме е да пия големи дози.
ТСХ 142 след 12 дни го проверих и ТСХ е 62.
Според вас малко ли свалям с тези дози?

Лекарката ми е дала схема да мина на 75мг, консултирах се и с друг ендокринолог каза дори по 100мг да приемам.
обмисляме бременност след като влезна в норма.

Нямам идея как се движат хормоните и за колко време ще влезна в норма.Моля да ме насочите, скоро бях писала тук, от 2 седмици съм с диагнозата и още всичко ми е ново.

Качвай постепенно, щом те е страх сега остани само на 50мг известно време.
Но 12 дена са нищо, при първо започване на хормон или пък промяна на доза, се изчакват 45 дни и тогава се правят контролни изследвания. Как са Т4 и Т3, не е важен само ТСХ? Всеки организъм е различен, така че влизането в норма е различно при всеки, но то не е и важно само да са в норма, а да са оптимални, което е различно още повече щом планираш бременност. Според мен се нагласи за поне 2-3 месеца, съвета ми е през това време да се провериш за дефицити на В12, желязо, Д и да ги наваксаш ако има.

# 543
Имах ниско фт4, но вече е в норма след 12тия ден. Да и аз така обмислях да кача на 50мг и да изчакам много. Притеснява ме дали заради моя инат да не пия големи дози, няма просто да си удържа стигането до заветните стойности за забременяване.
Ще послушам твоя съвет. Благодаря ти.
След няколко дни ще пусна и половите хормони и вит.д, и желязо(както споменахте) че ми станаха доста изследвания миналата седмица. Вит Б12 е в норма.

Има ли дами в групата с Хашимото и поликистозни яйници(непотвърдена диагноза, казват че вървя натам..). Ако може съвети и какво са им назначили. След МЦ ще отидя при друг гинеколог и с изседлвания на всичките хормони да видим какво ще каже. Предполагам Хашимото си е повлияло и на тях.

# 544
Да, свързани са проблемите. Аз от момиче си бях с хипофункция и ПКЯ. Тогава навремето ми изписваха противозачатъчни, които освен на всичко друго много вредят и на щитовидната...ама тогава нямаше интернет и толкова информация, та съм ги приемала доста години. После за да забременея ми биеха инжекции Прегнил, защото не ми се пукаха фоликулите. След като родих поликистозата изчезна.

Какво те притеснява в дозата? Кое те кара да се чувстваш по-добре, че пиеш 50 а не 75мг?!? Единственото оправдано притеснение за мен е да се страхуваш като влияние и странични ефекти от по-голяма доза, но щом се случва плавно вдигането не би трябвало да има проблем. Има деца които пият по-големи дози от теб.

# 545
nnnn82, търси омега 3 с повече фосфолипиди, не Д и А. Вит А не давай при високи чернодробни. Той се натрупва мн бързо и става токсичен.

Блу гърл, още тогава споменах, че си за над 100 мкгр. 12 дни са нищо. След 30 дни, ще се изненадаш, но тсх може отново да е над 62. Тоя инат за дозата и аз съм го правила без никакво логично и смислено обяснение. Е, резултатът беше удължаване на световъртежите с 6 месеца, задълбочаване на хипохондрията и паник атаките. С доза 50 мкгр тсх 62 до 1,5 няма да го свалиш и след 1 година. Не високата доза е опасна в момента за теб, а това тсх. Не ти се карам🤪. Експериментирай, но си приготви тройно повече време и търпение за спорни резултати. Хашимото просто иска търпение и време...много време за "успешни" хормони. Пкя и цикъл се регулира успешно с метформин. Пие се при диабет и ир, но потърси и прочети за връзката с пкя.

# 546
Благодаря , а може ли конкретна марка?

# 547
Да, свързани са проблемите. Аз от момиче си бях с хипофункция и ПКЯ. Тогава навремето ми изписваха противозачатъчни, които освен на всичко друго много вредят и на щитовидната...ама тогава нямаше интернет и толкова информация, та съм ги приемала доста години. После за да забременея ми биеха инжекции Прегнил, защото не ми се пукаха фоликулите. След като родих поликистозата изчезна.

Какво те притеснява в дозата? Кое те кара да се чувстваш по-добре, че пиеш 50 а не 75мг?!? Единственото оправдано притеснение за мен е да се страхуваш като влияние и странични ефекти от по-голяма доза, но щом се случва плавно вдигането не би трябвало да има проблем. Има деца които пият по-големи дози от теб.

nnnn82, търси омега 3 с повече фосфолипиди, не Д и А. Вит А не давай при високи чернодробни. Той се натрупва мн бързо и става токсичен.

Блу гърл, още тогава споменах, че си за над 100 мкгр. 12 дни са нищо. След 30 дни, ще се изненадаш, но тсх може отново да е над 62. Тоя инат за дозата и аз съм го правила без никакво логично и смислено обяснение. Е, резултатът беше удължаване на световъртежите с 6 месеца, задълбочаване на хипохондрията и паник атаките. С доза 50 мкгр тсх 62 до 1,5 няма да го свалиш и след 1 година. Не високата доза е опасна в момента за теб, а това тсх. Не ти се карам🤪. Експериментирай, но си приготви тройно повече време и търпение за спорни резултати. Хашимото просто иска търпение и време...много време за "успешни" хормони. Пкя и цикъл се регулира успешно с метформин. Пие се при диабет и ир, но потърси и прочети за връзката с пкя.

Започвам да си дигам хормона! Стига лигавщини. Благодаря ви! Имах нужда от такива насоки.
Може би експериментирам сега повече, защото при мен няма симптоми, или поне не ги осъзнавам и подхождам неотговорно към това ТСХ.
Много ме провокира "Не високата доза е опасна в момента за теб, а това тсх."
Благодаря ви!!

# 548
Nnnn82, Добавки аз пазарувам от тук. Не правя реклама. Както ти е удобно, така го вземи. Всъщност примерни продукти са. Можеш да търсиш аналог тук в бг.
https://de.iherb.com/pr/Dr-Mercola-Krill-Oil-for-Kids-60-Capsules/46190#details
https://de.iherb.com/pr/Nature-s-One-Organic-Toddler-Formula-Lac … -7-oz-360-g/23475
https://de.iherb.com/pr/Childlife-Clinicals-Brain-Focus-Natural- … 0-Softgels/103380
Виж описанията. Мисля, че ще има полза при продължителен прием и за другия проблем, свързан с приема на депакина.

Блу гърл,👍😉

# 549
Аз на сина ми давам сироп от това норвежко рибено масло, чисто е т.е. без витамини. Слагам снимка, че ми приема линка като реклама май
Скрит текст:

Иначе и на Мьолерс съм давала, но там има вит.Д, А и Е и не го давам дълго.

Сега се подсещам, че тази зима не съм давала омеги.

# 550
Познато ми  е и на мен притеснението и нежеланието за прием на хормон или силни лекарства. За съжаление или щастие, поне разполагаме с тях. И помагат. Задължително пробваме и други неща, като хранене, спорт и т.н., но...си взимаме лекарствата. И се следим. Това е.

# 551
Ролята на витамин В5 за човешкия организъм:

Основна роля: витаминът участва в клетъчния процес за производство на енергия; стартира процеса на липолиза - освобождаване на мазнините от адипоцитите (мастните клетки) и изгарянето. По този начин се образува допълнителна енергия, която е от изключително значение за организма при повишени умствени и физически натоварвания.
    Витаминът и възпаленията: противовъзпалителното действие на пантотеновата киселина се обяснява с нейното участие в обменните процеси на надбъбречната жлеза, където веществото синтезира глюкокортикоидите. Те помагат в борбата на тялото с всякакви възпаления, включвайки защитните му реакции в отговор на постъпването на външни микроорганизми. Кортикалната част на надбъбречните жлези е най-функционална сред всички жлези в организма. Тя може да произвежда хормони само 6 часа в денонощието, а през останалото време си почива. Необходими са й големи количества пантотенова киселина, за да може да се пребори успешно с всички неблагоприятни фактори, както с повишени психично-емоционални натоварвания, така и с патогенни микроби.
    В клетките на организма В5 взима участие в създаването на стотици ензими за ускоряване на обменните реакции. Един такъв процес е преобразуването на витамин В4-холин в мозъка (с помощта на пантотеновата киселина) в невротрансмитер ацетилхолин. Невротронсмитерите играят важна роля за главния мозък и за цялата нервна система, тъй като с тяхна помощ преминават всички свързващи сигнали, включително сетивните импулси. Това е и причината за високата концентрация на витамин В5 в мозъчните клетки. Пантотеновата киселина стимулира работата на мозъка, намалява разсеяността, чувството на съмнение, забравянето и леки депресивни разтройства.

Още за Витамин В5 (Пантотенова киселина) | Хранителни съставки Framar.bg от Framar.bg: https://hranene.framar.bg/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D … D0%B8%D0%BD%D0%B0

Също и за намаляване симптомите при хипотиреоидизъм.

Липозомни витамини В комплекс
https://apteka.framar.bg/30071799/%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE … B0%D1%88%D0%B5-30

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 11:48 от Sebekneferura

# 552
Здравейте!Това са моите изследвания-ft4-10.97,TSH-13.72,MAT-155,TAT-371,ft3-3.57.Записах си час за ендокринолог ,но е чак след три седмици,Явно имам Хашимото,На 45 години съм,

# 553
Да, Хашимото и хипофункция

# 554
Момичета, при положение, че сме с автоимунно заболяване, как стои въпросът с ваксинирането ни срещу Ковид? От работата ни правят организация за ваксиниране с една от трите ваксини (личен избор на всеки е коя да е) и съм в чуденка. Много съм далеч от тази област и нямам познания в медицината, следя един професор-имунолог във фейсбук и чета постовете му, но и това не ми помага да се информирам достатъчно и да взема решение. Някой колентирал ли е този въпрос с ендокринолог?

Общи условия

Активация на акаунт