Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

• 35 423
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
  • В един копнеж!
Имам един косвен въпрос. Надявам се да сте благосклонни и да не ми се накарате.
Човек с Хашимото, доколкото ми е останало като информация от някъде, не може да е кръводарител.
Това означава ли, че не може да стане и донор на органи?!

# 91
Няма причина някой да ти се скара🙂Напротив, това тр да се знае. По тези данни от министерството ние НЕ ставаме😔

Кой не може да е кръводарител!
Абсолютни медицински контраиндикации (противопоказания) за донорство са:

Неизвестна причина за смъртта;
Данни за носителство на HIV или Хепатит В/С;
Данни за прекарано или активно онкологично заболяване, с изключение на базоцелуларен карцином на кожата и ин-ситу карцином на шийката на матката;
Тежки системни инфекции, които не са лекувани или са от непознат произход;
Заболявания, предизвикани от бавно действащи вируси, включително болестта на Кройцфелд-Якобс;
Прогресивна деменция или дегенеративни неврологични заболявания, както и заболявания с неизвестен произход;
Данни за хронични системни автоимунни заболявания и др.

# 92
Здравейте!От известно време съм със сърцебиене и не мога да си поемам дълбоко въздух.Личната ми направи кардиограма,при която всичко е наред,пусна ми кръвни изследвания и TSH,при които пак всичко е добре.Според нея е на нервна почва,но мен този отговор не ми харесва,за това мисля да си направя изследвания на щитовидната жлеза.Бихте ли ми казали какво точно трябва да си пусна.И още един въпрос-ВМ НВХ хранене подходящо ли е,евентуално ако имам някакви нарушения.Благодаря ви предварително!

# 93
Здравейте момичета на всички преди 6 месеца имах спонтанен аборт на 8г.с,сега пак планираме опити за бебе ходих на преглед на гинеколог и той ми каза нека и да консултирам с ендокринолог и отидох пуснаха изследвания ТSH 2.69 ,PRL 566.0 TAT 421 MAT 646.Но ендокринолога ми казва,че са нормални стойностите,аз погледнах от нета че високи са антителата Много се претиснявам момичета.Според вас за това ли имах спонтанен аборт преди 6 месеца,много съм притеснана незнам какво да направя моля дайте ми съвет.

# 94
Здравейте, на хормон съм .Преди 2 месеца котр.изследвания бяха добре, но от вчера съм оточни горни клепачи и подпухнало лице.Имате ли идея за това състояние?Мерси предварително и весели празници.

# 95
Здравейте!От известно време съм със сърцебиене и не мога да си поемам дълбоко въздух.Личната ми направи кардиограма,при която всичко е наред,пусна ми кръвни изследвания и TSH,при които пак всичко е добре.Според нея е на нервна почва,но мен този отговор не ми харесва,за това мисля да си направя изследвания на щитовидната жлеза.Бихте ли ми казали какво точно трябва да си пусна.И още един въпрос-ВМ НВХ хранене подходящо ли е,евентуално ако имам някакви нарушения.Благодаря ви предварително!

Мисля, че на първа страница е написано какво е нужно да се изследва, както и има много друга полезна информация по темата.

Щитовидния профил включва - ТСХ, Т3, Т4, ТАТ и МАТ.

Deva92 по-горе написах какъв е щитовидния профил, нямаш Т3 и Т4. Но ТСХ е висок, вероятно Т3 и Т4 ще покажат хипофункция за което ако се окаже така, ще трябва прием на хормон щом се цели бременност, смени лекаря. Антителата са високи да, това показва, че има автоимунно заболяване - Хашимото. Никой не може да каже от това ли е аборта, аз лично забременях с ТСХ близо 5 и износих нормално.

trada какво значи добре, покажи ги. Два месеца е доста време, вече може да не са добре.

# 96

Мисля, че на първа страница е написано какво е нужно да се изследва, както и има много друга полезна информация по темата.

Deva92 по-горе написах какъв е щитовидния профил, нямаш Т3 и Т4. Но ТСХ е висок, вероятно Т3 и Т4 ще покажат хипофункция за което ако се окаже така, ще трябва прием на хормон щом се цели бременност, смени лекаря. Антителата са високи да, това показва, че има автоимунно заболяване - Хашимото. Никой не може да каже от това ли е аборта, аз лично забременях с ТСХ близо 5 и износих нормално.

trada какво значи добре, покажи ги. Два месеца е доста време, вече може да не са добре.
Благодаря miboba за ценните отговори.Искам да сменя ендокринолога аз живея в кърджали и тука няма добър ендокринолог.Може ли да ми кажите добър ендокринолог в пловдив,благодаря.

# 97

Благодаря miboba за ценните отговори.Искам да сменя ендокринолога аз живея в кърджали и тука няма добър ендокринолог.Може ли да ми кажите добър ендокринолог в пловдив,благодаря.

В Пловдив съм и ходя при Венета Вълева - Калчева. Добра е. Можете да си запазите час през Superdoc .

# 98

В Пловдив съм и ходя при Венета Вълева - Калчева. Добра е. Можете да си запазите час през Superdoc .
Ивка благодаря весели празници

# 99
Здравейте аз също съм с Хашимото, преди два месеца ми го откриха след като пулса ми беше 120, 115.
За сега не съм усещаала симптоми освен пулс, зя който пия и хапчета предписани от кардиолог, но преди 2 дни започнах да усещам и изтръпване и мравучкане в крайниците-ръцуте и краката.  Не знам това характерно ли е за Хашимото или е друг проблем.
Ако на някого му се е случвало и има Хашимото да сподели.

# 100
Здравейте аз също съм с Хашимото, преди два месеца ми го откриха след като пулса ми беше 120, 115.
За сега не съм усещаала симптоми освен пулс, зя който пия и хапчета предписани от кардиолог, но преди 2 дни започнах да усещам и изтръпване и мравучкане в крайниците-ръцуте и краката.  Не знам това характерно ли е за Хашимото или е друг проблем.
Ако на някого му се е случвало и има Хашимото да сподели.
Да, аз съм с хипо и често ми се случва. Може да се мажете с мигнезий и си проверете и вит д и б12. Simple Smile

# 101
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Пролактин       10.55       ng/ml    Жени: 5.18-26.53; Мъже: 3.46-19.4   
TAT   H    143.95       IU/ml    < 4.11   
MAT   H    563.80       IU/ml    0 - 5.61   
fT4   H    1.550       ng/dl    0.700 - 1.480   
TSH   L    0.034       uIU/ml    0.350 - 4.940   
fT3   H    5.640       pg/ml    1.580 - 3.910
Здравейте, това са ми днешните иследвания след като бях 2 месеца на Еутирокс37.5 с редуване с 50.Докато се свържа с ендо трябва ли да не пия хормона.Моля за съдействие.

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 21:20 от trada

# 102
Кажете възможно ли е..за 20 дни при смяна на дозата от 75 на 100 и 125, ТСХ да спадне от 8.6 на 1.8 🤷‍♀️😀
Или лабораториите луднаха или хормоните ми яко играят 🤦‍♀️
П.П Весели празници и бъдете здрави!

# 103
Trada, в сериозен медикаментозен хипер си. Нямаш ли симптоми🤔 Върни дозата само на 37,5. Не го спирай до връзка с ендо. Само го намали. Ако можеш, пусни след 2 седмици на 37,5 само тсх, фт3 и фт4 отново в същата лаборатория.

Бенчи, възможно е, защото разликата е голяма. Освен това тсх пада бавно. Затова не съм ЗА изследване след 45 дни, а най-малко 60. Една доза може да е достатъчна, но изследването да е пуснато твърде рано. Ама, 1,8 ти е ок. А на лаборатории вече и аз не знам на коя да вярвам.

# 104
Момичета,има ли някоя от вас странични реакции от л-тироксина?Февруари месец бях със завишени антитела и ТСХ 3,8.Оставиха ме без лечение.Минах на ВМ НВХ режим заради кръвната захар.Юни месец започна косопад,но беше търпим.Септември тсх 7,8 .Минах на л-тироксин 0,25.След 20дни ТСХ беше 2,6,но съм със жесток косопад до днес,направо оплешивявам.Възможно ли е да е от л-тироксина?

Общи условия

Активация на акаунт