Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

• 35 656
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
При 100 ми пада на 0,05, а при 75 се качва на 10 .  При мен не може да се нацели комбинацията. Пила съм и един ден 75 друг 100 и пак не ставаше. Явно затова е екстремна схема. Сигурно за 6 седмици, после ще я оправи. Нямам идея.  Пих и свинска жлеза, пак същата история. Започвам утре.

# 496
Чувала съм за такива случаи, в които един път в седмицата си взимаш дозата. Ще кажеш как си чувстваш, аз бях като теб при доза 100 стоя на 7 тсх, при 125 паднах на 0,1.
И фт4 е много важно също. Ще споделиш как си.

# 497
В някоя от групите във фейсбук, които спрях да следвам, Фло Костов и разни други са фенове на доза веднъж в седмицата.
Според мен щом си тръгнала с този доктор, дай му шанс няколко месеца, следвай съветите му. Дано помогне

# 498
Здравейте, имам един малко страничен въпрос. Чела съм , че ренгеновите снимки вредят на щитовидната жлеза. Въпросът ми е дали знаете ехографа дали вреди. През колко месеца може да се гледа щитовидната. Питам защото моята ендокриноложка вече два месеца отказва да ми я види на ехографа с оправданието, че щом се подобряват хормоните, нямало смисъл да я гледа. Все казва следващия път ще я видим. А аз искам да разбера дали и тя се е подобрила.

# 499
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, живея в чужбина и тук се ходи при личен лекар. Само един път при ендокринолог те праща и после при личния.
Та така, след 8 годишно клатушкане на TSH ту 15 ту 0,05 при дози л тироксин или по- висока или по - ниска, никога не го нацелвахме. Понеже ми омръзна си намерих ендокринолог без направление и какво ми изписа.
Назначи ми 400 mcg  л - тироксин веднъж в седмицата и след 6 седмици  ще правя задълбочени изследвания.
Очаквах всякакви схеми, но не и такава. Какво мислите. Доктор с добра репутация в университетска болница.
Дано помогне.
Въпреки, че полуживота на т4 е 5-7 дни по принцип такива дози обикновено се дават или при животозастрашаващо състояние или да се провери дали има малабсорбция. Проблема е, че без фт4 и фт3 не може да се направи пълна картина, защото тсх не е хормон на щж, а на хипофизата, и чрез нея може да се определят нивата единствено индиректно, но при недобро усвояване може тсх да е добро, но хормоните не и сътветно да има симптоматика.
Здравейте, имам един малко страничен въпрос. Чела съм , че ренгеновите снимки вредят на щитовидната жлеза. Въпросът ми е дали знаете ехографа дали вреди. През колко месеца може да се гледа щитовидната. Питам защото моята ендокриноложка вече два месеца отказва да ми я види на ехографа с оправданието, че щом се подобряват хормоните, нямало смисъл да я гледа. Все казва следващия път ще я видим. А аз искам да разбера дали и тя се е подобрила.
Няма известни рискове за момента, но като всяка медицинска процедура прекаляването не е препоръчително, а и не нужно да се прави повече от 1-2 пъти годишно.

# 500
Аз правя видеозон на 2г, при сина ми следим по-често - 1 път годишно, но всеки път лекарката все гледа да измести времето т.е. да стане повече от година, защото казва, че не й се иска да гледа дете толкова често.

# 501
Ехографските изследвания не вредят, когато се наложи рентгенови изслезвания просто си искайте предпазна яка за ЩЗ.

# 502
Здравейте, имам следния въпрос. Някой приема ли вит В1 или витВ2 и да е отчел разлика в стойностите на изследванията си? От 6г. съм ЕДИНСТВЕНО с високо ТСХ, антитела в норма , щитовидни хормони в референтни стойности. След многогодишно търсене, четене, експериментиране установих / както и от опит /, че високото ТСХ в следствие висок кортизол. За тези 6г. ТСХ ми е спадало в референтни стойност само два пъти. Поставяна милгама за възпален седалищен нерв и втория път прием на В комплекс заедно с антибиотик. Тогава обаче, се насочих към  В12, с който също нямам проблем. Проучих, че изследване на В1 и В2 правят само в Рамус срещу 75 лв. за всеки, тоест много непопулярно изследване  Wink на фона на всички останали, които прави всеки уважаващ себе си хашимот Simple Smile Имам спомен, че старите лекари предписваха постоянно   В комплекс и тогава нямаше бум на щитовидни проблеми, диабет и прочие автоимунни. 

# 503
Цитат
Проучих, че изследване на В1 и В2 правят само в Рамус срещу 75 лв. за всеки, тоест много непопулярно изследване

Не ги правят в България, затова.
Преди 2 год. изследвах В6 + В1 или В2, не си спомням в момента. Всички лаборатории, които ги изследваха, имаха такива цени, едни пращат в Турция, други в Германия. Тогава в Кандиларов 2-та витамина ми излязоха малко над 90 лв., изпращаха в Германия. Всеки беше по около 45 лв., най-ниската цена у нас.

Цитат
Имам спомен, че старите лекари предписваха постоянно   В комплекс и тогава нямаше бум на щитовидни проблеми, диабет и прочие автоимунни.
Това е доста интересно, поне за мен.

# 504
Аз бях чела някъде че б витамините имат много общо и с контрола на захарта, и с чревното и психичното здраве... Нищо чудно и за ЩЖ да има връзка. Аз затова 2 пъти в годината си вземам б комплекс и си изпитвам по 1 опаковка(пия по 1 на ден)

# 505
Здравейте, имам следния въпрос. Някой приема ли вит В1 или витВ2 и да е отчел разлика в стойностите на изследванията си? От 6г. съм ЕДИНСТВЕНО с високо ТСХ, антитела в норма , щитовидни хормони в референтни стойности....

Това не означава, че са добре, за да са оптимални и да се смята, че с тях няма проблем трябва да са над средата на границата.

Относно витамините В, аз нямам спомен да са били изписвани често нито на мен, а не съм чувала и от родителите си. Изписваха ги винаги с прием на АБ. По скоро често се е изписвал вит.Д. , поне това знам от майка ми.
Още повече, че тези витамини обикновените по аптеките са в недобри форми и в малки количества, които едва ли оказват такова съществено влияние. Милгамата единствено с по-големи количества витамини. Преди време съм я пила с месеци наред точно заради нерв, както и Невробекс не съм забелязала промяна в ТСХ.
Относно бума на споменатите заболявания, за мен категорично са от начина на живот - хранене и стрес. Но това са си мои разсъждения, провери  щом си решила, може да изскочи нещо от там. Ако смяташ, че кортизола  е висок, изследвай го и сваляй.

Последна редакция: пт, 05 фев 2021, 14:00 от mibobo

# 506
Цитат
Проучих, че изследване на В1 и В2 правят само в Рамус срещу 75 лв. за всеки, тоест много непопулярно изследване

Не ги правят в България, затова.
Преди 2 год. изследвах В6 + В1 или В2, не си спомням в момента. Всички лаборатории, които ги изследваха, имаха такива цени, едни пращат в Турция, други в Германия. Тогава в Кандиларов 2-та витамина ми излязоха малко над 90 лв., изпращаха в Германия. Всеки беше по около 45 лв., най-ниската цена у нас.

Цитат
Имам спомен, че старите лекари предписваха постоянно   В комплекс и тогава нямаше бум на щитовидни проблеми, диабет и прочие автоимунни.
Това е доста интересно, поне за мен.

mibobo Много благодаря за отговора с цените на изследванията, определено ще проуча още за оптимален ценоразпис. От друга страна на своя глава съм решила още днес да взема по една опаковка от вит В1 и В2 българския и да започна по 1 таблетка дневно, които са в малки количества за проба. Имам изследвания от няколко дена и ще засека разлика. След изчитането на количество иифо за двата витамина В1 и В2 смятам, че проблема изобщо не е щитовиден и съответно преддиабетен /инсулинова резистентност/. От изброените симптоми за дефицита покривам всичко. В1 е в отношение на въглехидратен обмен и диабет, а В2 е в отношение на мазнинния обмен и щитовидна жлеза. Надявам се на още мнения в тази насока и ... искрено вярвам, че този масов омагьосан кръг има изход и той е пред очите ни ... Всичко ново е нещо забравено старо !  Heart

# 507
Ако ги започнеш сега и имаш намерение да ги изследваш, ще трябва да спреш за почивка поне 2 седмици, да знаеш, иначе няма да се реални резултатите.

А с В12 като нямаш проблем (предполагам знаеш, че границите на лабораториите са занижени) , фолиева и В6 изследвани ли са?

Последна редакция: пт, 05 фев 2021, 14:09 от mibobo

# 508
Щитовидните хормони са ми в горната третина. Кортизола го туширах с Ашваганда, но ме глождеше за първопричината. Тъй като В2 освен за мазнинния обмен и щитовидна има отношение и с надбъбречни жлези ... то "изхода" от тази матрица много ми "блести" с тези съвпадения.

Фолиева и В6 не са изследвани, всичко е на парче от проба-грешка. В12 беше достатъчно висок за серумен - в горна граница.

# 509
Възможно е, те така са навързани нещата в целия организъм че Simple Smile , иначе да В2 наистина е във взаимовръзка с щитовидната.
А питам за другите дали си изследвала, защото ако си видяла подобрение от Милгама , тя е В1, В6 и В12, така, че ако си отхвърлила В12, то тогава провери и В6, него го има на доста лаборатории, но пак не на всички. Фолиевата я има навсякъде.

Ашваганда колко време приема?

Общи условия

Активация на акаунт