Дистанционно обучение за учениците - Teмa 13 /Декември 2020 г./

• 33 457
  • 1 053
  •   1
Отговори
# 960
  • София
Ок, изкушихте ме да го прочета. Нищо чудно и да е основно идея на осмокласник, но да е минала отгоре редакция на възрастен. Има достатъчно пуберски плам, повърхностно сравняване с герои и желание да се причисли към героите. Впрочем цялото е изпъстрено с желание за идентифициране с героите, ама с полза за себе си - да излезе да си прави каквото си иска. Това също е типично инфантилно. В допълнение към пуберското е типичното пропускане на личната отговорност за поведението и оценка на последствията от това поведение. Така че, да, може би е писано от осмокласник, но може и да е писано от някой, който се представя за осмокласник и доста добре е улучил пуберските характеристики.

Като стана въпрос за Гагарин, се сещам наскоро за част от интервю с един руски журналист, писател или нещо такова. Деца го питат какъв е искал да стане като порасне. Той разказва как бил ученик, когато по новините казали, че Гагарин е полетял в Космоса. Тогава младежът изказал възхищението си, а баща му казал - "ну, вот, Гагарин полетел. А ты что?". (Добре, Гагарин полетя. А ти (какво смяташ да правиш)?)

Последна редакция: ср, 30 дек 2020, 17:26 от Andariel

# 961
Не съм специалист по български език, учила съм отдавна, но мен ме дразни употребата на "свойство" и "герой". Аз бих използвала "отличителен белег, черта. Свойство бих използвала за неживи тела. Свойства имат водата,  металите. А "най-важно свойство на героя" ми е нелепо.

# 962
  • Русе
Много критики, много ровене. Свойство ли било, не било ли свойство. Ако го е писал ученик, адмирации. Повечето хора с опит, възраст, образование не могат да формулират нито оригинална позиция, нито пък да я защитят аргументирано или поне не по аргументирано от написаното. Мисля, че и на тази възраст някои го могат. Аз на тази възраст доста четях и малко изпадах в клишираност, въпреки че демонстрирах позиция и често оригинална.  Но сегашните деца имат доста по силно развита индивидуалност.
  Отговорността е доста широко понятие. Нормално е на младостта  ентусиазмът ,енергията да прескачат границите на нечий по-тесен мироглед.

# 963
Амбър, и брилянтно да е написано, няма същината, човещината, емпатията. Кухо отвътре също като героизма, за който пише.

# 964
  • София
Въпрос на вкус, както се казва, но никак не мога да адмирирам подобно творение, изпъстрено с грандоманско-жалки декларации.. Ако това го адмирираш, значи никога не си попадала на неща, които са писани от осмокласници, че и седмокласници, и са действително достойни за адмирации.

# 965
Точно на младостта е присъщ алтруизма, хуманизма, острото чувство за справедливост и стремеж към по-добър и подреден свят. Тесният мироглед е в коментирания текст.
Чак се ядосвам колко време му отделихме.

# 966
Прекалено много време му отделихме на това съчинение, което вероятно е писано най-малкото под давление на възрастен човек.

Децата около мен разсъждават по съвсем друг начин, макар и на сходна възраст.

# 967
  • София
Младежът няма да стигне до последния кръг на националната олимпиада по БЕЛ.

# 968
  • shumen
При нас има официална заповед,че от 04.01 са присъствено малките и моя се връща в клас.

# 969
Времената наистина са се променили.
По мое време възрастните не биха нарекли зле прикрития егоизъм индивидуалност, а пък глупостта и безотговорността в никакъв случай не би им хрумнало да нарекат оригиналност.
Бяхме възпитани  в съвсем различни ценности .

На предната страница в линка има много шокиращи факти и конкретни данни за това какво донесе на Шведите предлагания от младежа модел за изход от пандемията. Има и много интересен материал за размисъл къде е границата между свободата и геноцида в едно общество.
Никой не може предварително да знае дали ще се окаже в групата на свободните или в групата на тези , на които се е паднало да платят за тази свобода.

Последна редакция: чт, 31 дек 2020, 08:34 от mamamari

# 970
  • Русе
Времената наистина са се променили.
По мое време възрастните не биха нарекли зле прикрития егоизъм индивидуалност, а пък глупостта и безотговорността в никакъв случай не би им хрумнало да нарекат оригиналност.
Бяхме възпитани  в съвсем различни ценности .
  Явно не са се променили толкова много, след като разсъждавате по този начин. Но имате право да мислите както си решите. Само че не обобщавайте. Не е зле да слагате едно - "според мен", ако искате да се разграничите от глупостта. Винаги е имало такива хора. Много от съвременниците са окачествявали Ботев, точно като глупав и безотговорен егоист. И да - за семейстото си и близките си е бил по-скоро такъв. Но ако някой вижда само това, за мен е достоен за съжаление.

# 971
Не  би било вярно да напиша ''според мен'', защото познавам много хора , за които човешкия живот е ценност. Също какво е съпричастността, състраданието и милосърдието.
 За нас това са качества, които отличават цивилизованите общества от  диваците.
  А   паралела, който правите  между  ''егоизма''  на Ботев и ''героизма '' на този младеж  предпочитам да оставя без коментар щом ''според вас'' има място за сравнение .

# 972
  • София
Като говориш за Ботев, ако беше Ботев днес, със сигурност щеше да е написал още пет тома стихотворения и политически фейлетони. Нямаше да хленчи като нашия млад автор как не може да купонясва. Ботев е бил почти гениален и талантлив и макар да е имал и той пуберски максимализъм и да си е търсел белята, поне се е научил как да огранизира. Нашият млад автор само охка и пъшка как не му дават да се мотае с приятели, вместо като ще се сравнява с героите, да седне и да свърши нещо смислено.  Той и в ситуацията на Ботев да се беше оказал, щеше да се покрие като мишка и да му удари един купон.

# 973
Ботев и този "автор" в едно изречение? Дано не съм прочела правилно.

# 974
  • София
Именно, но явно е достатъчно убедителен щом се намират възрастни да му се възхищават.

Общи условия

Активация на акаунт