Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 839
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 2 700
Очевидно нищо не е направил.
Просто не знам как си позволяват да оставят някой без лечение!
Би следвало да си го позволяват само, ако се касае за карцином in situ...
Нямам думи!

# 2 701
Този лекар е мамолог,какво  лечение на меланом да назначи?Като не знае какво да прави там има онколози,има кожни,да пита,да изпрати за  консултации.Думи нямам за хасковското онко.Имаше двама с акъла си,единия напусна.Другите са под всяка критика.Годишен профилактичен преглед-само кръвна картина,няма скенер,няма ехограф,няма туморни маркери,нищо.Иначе искат и направления и пари,особено като видят някои по-възрастни или по-простички хора от селата.

# 2 702
Този лекар е мамолог,какво  лечение на меланом да назначи?Като не знае какво да прави там има онколози,има кожни,да пита,да изпрати за  консултации.Думи нямам за хасковското онко.Имаше двама с акъла си,единия напусна.Другите са под всяка критика.Годишен профилактичен преглед-само кръвна картина,няма скенер,няма ехограф,няма туморни маркери,нищо.Иначе искат и направления и пари,особено като видят някои по-възрастни или по-простички хора от селата.
Леле....ужасс. За сетен път се убеждавам, че в провинцията няма специалисти!

# 2 703
  • Пловдив
Аз може би не се изразих правилно “под има ли смисъл” имах по-скоро предвид ще се види ли нещо, ако има изменение или разсейки или не знам как точно да се изразя. Даже ме е страх да го напиша..
Ще се види всичко и без контраст.  С разликата  в интензитета  на това което се вижда нативното и на постконтрастното сканиране , може да се определи плътността на "образуванието" което се е видяло и  да се предположи естеството му - Малигнено от определен вид или бенигнено-примерно киста.
В най-лошия случай , без контраст , ако видят нещо , може да го набедят за рецидив, без да е малигнено.
Ако не е на хемодиализа  , търсили ли сте причината за неадекватната бъбречна функция? Не специално заради контраста  , по принцип и за евентуална ХТ.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 01:42 от whitefang

# 2 704
Мисля че момента в цялата България е най изостаналата онкология е хасковската направо мизерия стара сграда няма лекари няма апаратура нищо.Направо човек здрав влиза болен излиза!

# 2 705
Апаратура има,и лекари има,ама трябва парите да вървят преди болния.Още не може да ми го побере ума-мамолога да маха бенки.Колко трябва да си алчен,та само за да вземеш парите за операция,,да режеш каквото не ти е работа.

# 2 706
Апаратура има,и лекари има,ама трябва парите да вървят преди болния.Още не може да ми го побере ума-мамолога да маха бенки.Колко трябва да си алчен,та само за да вземеш парите за операция,,да режеш каквото не ти е работа.
Благодаря на всички за съветите.Избягахме от Хасково.В момента сме в Пловдив онкологията.На 01.11 махнаха новото образувание от гърба ,а на 02.12 и лимфните възли.Сега чакаме хистология.Ще отида пак да разговарям с лекаря и да се назначи адекватно лечение.Дано не сме закъснели прекалено много.

# 2 707
Ама това е абсурдно,все едно пулмолог да назначава или не лечение след операция на белия дроб.Няма ли някакви протоколи,след операцията просто да се изпраща на онкокомисия .Ужас....Тука всичко ни е под всякаква критика ...

# 2 708
Ама това е абсурдно,все едно пулмолог да назначава или не лечение след операция на белия дроб.Няма ли някакви протоколи,след операцията просто да се изпраща на онкокомисия .Ужас....Тука всичко ни е под всякаква критика ...
За съжаление е така.

# 2 709
  • Пловдив
То няма лошо мамолог-хирурга да оперира , щом може, и общ хирург би свършил работа. Само ,че след операцията ,изрязаното се праща за хистология, ИХХ, Генетични изследвания. В зависимост от хистологията,диференциацията и определения хистологично грейд(G) на тумора , се преценява и определя стратегия за лечение/наблюдение само, от онко-комитет.  Което е трябвало да се случи още след първата операция. Малигнен Меланома може да бъде много агресивен и бързо да метастазира в бял дроб и мозък(най-често).

Rosalinda77
Говорете ,с докторите в  КОЦ-Пловдив ,дали могат да прилагат комбинация от двата чекпойнт инхибитора - анти-CTLA-4 (Yevroy) +
анти - PD-1(Opdivo), и то в първа линия системно лечение, защото в БГ за момента Здравната каса покрива са Малигнен Меланом ,само Yevroy ,не и комбинацията с Pd-1 инхибитор(Opdivo). И трябва да се правят гимнастики при добро желание ,да могат да му добавят и Opdivo към лечението и да им го плаща касата.
А в КОЦ-Пловдив малко ме съмнява да се ангажират/затормозват с такава гимнастика. Ще му изпишат Yervoy ,ако не и преди това ХТ . Също не съм сигурен дали може да се разчита на тях да и придвижат материала от тумора ,за хистология,ИХХ и генетично изследване за BRAF. Ако София ви е далеч , може да направите консултации в Пловдив със/в :

1. д-р Владимир Канарев - "Парк Хоспитал"
2.д-р Румяна Илиева-" Централ Онкохоспитал" - Медлайн

В на "Св.Георги" онкологията няма смисъл да питате, те обикновено нямат финансиране за скъпи лечения и не взимат такива пациенти - особено в края на годината.
В "Пълмед" ,също се съмнявам да търсят варианти за лечение ,което не се покрива от ЗК.

Но най -добре в София да се консултирате ,поне, и да намерите клиника, в която ще се ангажират да прилагат комбинираното лечение ,където ви е по-удобно от логистична гледна точка.

# 2 710
Hope4C, пишеш, че не е добре да се оперира метастазирал рак. Моят беше метастазирал и даже в България обмисляха операция, но се отказаха, заради близост с артерия, вместо това започнаха химия, казаха, че после може да правят кибер нож. Става дума за метастази в черен дроб от аденокарцином.
А в Германия казаха, че те даже не биха правили химиотерапия преди операцията, а след, защото самият черен дроб преди химиотерапия ще е в по-добра кондиция да се възстанови.
После ми изрязаха метастазите, но след два месеца пак имаше. Казаха, че е ранен рецидив. Но като сравнихме епикризата след операцията със скенера от след 2 месеца, видяхме, че там, където са възникнали новите метастази, в епикризата пишеше, че е било гранично положението и не са могли да ги изрежат съвсем. Тоест, развили са се недоизрязани неща, колкото и да им викат ранен рецидив.
И вече тези 2-3 нови (или останали) метастази ги трепеха с лъче и химия, за щастие се повлияха.
Искам да кажа, че може да се отстранят метастазите успешно, стига наистина да не тръгнат да рецидивират после. На мен първоначално за 4 месеца ми изчезна само една метастаза с химиотерапия, някои от другите се намалиха, но не всички. А с операция всичките 7 оставащи изчезнаха и после се занимавахме с някакви супер малки новопоявили се милиметри, вместо с всичките 7.

А българският онколог, като му казах, че ще ходя да ме оперират, ми се развика "Ами правете каквото си искате, госпожо". Доста ме изненада. Може наистина онколозите да доверяват повече на друго лечение, не хирургично.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 10:45 от Uncommon

# 2 711
То няма лошо мамолог-хирурга да оперира , щом може, и общ хирург би свършил работа. Само ,че след операцията ,изрязаното се праща за хистология, ИХХ, Генетични изследвания. В зависимост от хистологията,диференциацията и определения хистологично грейд(G) на тумора , се преценява и определя стратегия за лечение/наблюдение само, от онко-комитет.  Което е трябвало да се случи още след първата операция. Малигнен Меланома може да бъде много агресивен и бързо да метастазира в бял дроб и мозък(най-често).

Rosalinda77
Говорете ,с докторите в  КОЦ-Пловдив ,дали могат да прилагат комбинация от двата чекпойнт инхибитора - анти-CTLA-4 (Yevroy) +
анти - PD-1(Opdivo), и то в първа линия системно лечение, защото в БГ за момента Здравната каса покрива са Малигнен Меланом ,само Yevroy ,не и комбинацията с Pd-1 инхибитор(Opdivo). И трябва да се правят гимнастики при добро желание ,да могат да му добавят и Opdivo към лечението и да им го плаща касата.
А в КОЦ-Пловдив малко ме съмнява да се ангажират/затормозват с такава гимнастика. Ще му изпишат Yervoy ,ако не и преди това ХТ . Също не съм сигурен дали може да се разчита на тях да и придвижат материала от тумора ,за хистология,ИХХ и генетично изследване за BRAF. Ако София ви е далеч , може да направите консултации в Пловдив със/в :

1. д-р Владимир Канарев - "Парк Хоспитал"
2.д-р Румяна Илиева-" Централ Онкохоспитал" - Медлайн

В на "Св.Георги" онкологията няма смисъл да питате, те обикновено нямат финансиране за скъпи лечения и не взимат такива пациенти - особено в края на годината.
В "Пълмед" ,също се съмнявам да търсят варианти за лечение ,което не се покрива от ЗК.

Но най -добре в София да се консултирате ,поне, и да намерите клиника, в която ще се ангажират да прилагат комбинираното лечение ,където ви е по-удобно от логистична гледна точка.
Благодаря за изчерпателната информация.Ще се свържа с посочените лекари.Сега искат да го прехвърлят на Втора база в Пловдив.

# 2 712
  • Пловдив
Там се прави системното лекарствено лечение и има център за ЛТ.
Някой лекари по специалности също им са там кабинетите. За кожните , отделението по медицинска онкология май също е там.
Но той трябва да мине онко-комитет най-малкото ,за да му определят лечение.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 12:06 от whitefang

# 2 713
С Парк Хоспитал не се захващайте.Там ти правят химия докато си добре,като  се влошиш и си те пращат вкъщи да се стабилизираш както искаш,без насоки,без препоръки,без нищо,без никакъв ангажимент.За лъче в Пловдив Радев е много добър.На другите лекари пациентите вечно лежаха,повръщаше им се,лошо им беше,някои имаха леки изгаряния,на Радев пациентите бяхме цял ден по заведения и молове.Нямахме никакви неразположения и накрая всичко изчистено.

# 2 714
Благодаря на всички за съветите.Избягахме от Хасково.В момента сме в Пловдив онкологията.На 01.11 махнаха новото образувание от гърба ,а на 02.12 и лимфните възли.Сега чакаме хистология.Ще отида пак да разговарям с лекаря и да се назначи адекватно лечение.Дано не сме закъснели прекалено много.
Rosalinda като човек ви казвам недейте да се връщатате повече в хасково там само пари чакат от онко пациенти,особено които са над 50 60 годишна възраст нарочно посват да се карат и пациента да се страхува и да дава пари жив свидетел съм аз,ако не дадеш някой лев въобще не ти обръщат внимание и не пускат никакви изследвания.Пак го казвам хасковския онко диспансер ПОД ВСЯКАКВО НИВО!!!!!!Незнам защо не затварят там поне онкоболните да се насочат към пловдив,софия друга някъде

Общи условия

Активация на акаунт