Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 503 482
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 6 240
Здравейте!
За нещастие и ние опряхме до тази така болна тема за всички нас Cry

Днес заведохме наш роднина на УНГ поради сериозно възпаление на езика и гърлото.
Лекарят каза че това почти сигурно е рак и то в много напреднал стадий. Вече било късно за операция и ще трябва химио и лъчетерапия но първо да се направи биопсия. Каза ни че не е по неговата специалност и не може да направи нищо, затова ни препрати към доцент д-р Попов от София, в онкологичната клиника в дървеница. Д-р Попов ни каза че може да ни приеме другата седмица в понеделник или вторник.

Какво ще ме посъветвате да направя. Да чакам ли до тогава или да търся друг лекар. Имате ли мнение за самата клиника и за д-р Попов.

Благодаря предварително и бързо оздравяване на всички:heart:

Ако наистина е рак то време нямате
Не се бавете, а веднага се свържете за назначаване на лъчетерапия
https://nedev.net

Наша близка си замина скорострелно, заради мотане напред назад и погрешни терапии

Планирането отнема 2 седмици
А при този тип рак всеки ден е ценен

В ИСУЛ им е стара машината и  слагат сонда за дишане, което само усложнява състоянието
Машината в турската болница при Недев е от по-нов тип и при нея не се налага сонда в трахеята

Важно е обаче да се мине на зъболекар и да се оправят евентуални зъбни проблеми преди терапията

Ако близкият ви вече е загубил много тегло - обмислете поставянето на стомашна сонда преди терапията - с времето туморът расте и не позволява да се сложи през гърлото и трябва да се оперира за да се постави

Желая ви успех и късмет

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 14:32 от valkyrian

# 6 241
Много нови включвания, за съжаление Sad

GERy@K, имате ли връзка с лекуващият онколог? Ако да, се свържете с него възможно най-скоро, за да прецени това състояние. Кога последно е правен ЯМР или други образни изследвания (скенер) около мястото на тумора? Ако не са скорошни, най-добре е да направите максимално скоро.

# 6 242
Bojuri,
Имаме скенер на глава, не е рецидив. Лекуващият онколог потвърди. Твърди, че е от лъченагревките и/или засегнат нерв при операцията.

# 6 243
  • Пловдив
И аз ще съм поредната с въпрос:
Моля за насоки и препоръки. 2019 година откриха на моя близка рак на пикочния мехур, G1, неиванзивен папиларен. Мина лечение с Митомицин, 3 пъти през 2 седмици  и после 6 месеца по един път месечно. Следеше се редовно, включително ПЕТ скенер. На контролна цистоскопия се откри рецидив. Все две мнения, които се припокриват с изключение на размера - според едното е G2, според другото - G1.

Скрит текст:

Чака се решение на онкокомисия, но междувременно реших да питам и тук. При рецидив същото лечение ли се прилага? Има ли някакви други възможности?
G не е размер ,а хистологичен греидинг.
Тотална цистектомия + околните лимфни възли(за мъжете може и простата да се махне) ,Лъче евентуално(не съм сигурен ,защото не са особено радиочувствителни) , и системно лечение Yervoy+Opdivo.
Редакция: По напред в темата коментирахме ,на една дама баща и който е с рецидив и пак прави Тур . При тези тумори стадия се определя по различно . При уротелен G2(умерено-диференциран) с инфилтрация на мускулната тъкан ,дори и при неголеми размери - е III-ти като минумим и се процедира както при трети стадии. При рецидив пък съвсем.
Не са чувствителни на химиотерапия.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 16:24 от whitefang

# 6 244
Благодаря, white. Hug
Жена е.

# 6 245
  • София
Zigizagi, задължително да направи уретероскопия и реноскопия, не само цистоскопия. Моята майка беше с рак на пикочен мехур. 3 години след диагностицирането, редица операции и едногодишно лечение с Митомицин, откриха образувание и в бъбрека, което не се виждаше на образни изследвания. За съжаление го откриха късно.

# 6 246
  • Пловдив
Благодаря, white. Hug
Жена е.
Ами това за простата е в скоби,защото всичко надолу от пик.мехур се маха ,вкл и простата при мъжете.

# 6 247
Точно така, за случая с пикочния мехур аз активно участвах в коментарите , дамата чак се разсърди и спря да пише. Дано са се вслушали в съвета ни за второ мнение и голяма операция и всичко е наред с бащата на дамата.
mgbagera на  вашия познат взета ли е биопсия? Правени ли са някакви образни изследвания? Хубаво е първо да се вземе материал за изследване, за да се докаже диагнозата и успоредно може да се планират образни изследвания, за да се определи стадия. Без точна диагноза няма как да се изготви план за лечение- лъчетерапия, ХТ или операция според вида на тумора и т.н.
За пореден път пиша, че е МНОГО важна правилната хистологична диагноза за да се назначи лечение. Една или две седмици забавяне не са фатални. Ако нещата са толкова напреднали, че тези две седмици завършват фатално,никое лечение няма да помогне, не се упреквайте.
anmasu същия съвет и към вас! Не бързайте да се отчайвате, а се стегнете и си подредете стъпките напред. Първо всеки процес е тумор, докато не се вземе материал няма как да се определи вида му. Направете ЯМР, ако искате го качете и тук със закрити лични данни. Консултирайте се къде да се направи операцията, и се опитайте да се успокоите, за да сте подкрепа на майка Ви!

# 6 248
Боряна, друг е случаят, за пръв път го споменавам в темата.
Ще се върна да прочета какво си писала. Hug

# 6 249
Зиги, видях че е друг случай, теб и майка ти съм ви запомнила като пример в борбата с рака.
В случая дето писах тогава съветваха бащата да си ходи на Тур-ове и няма проблем. А карцинома имаше проникване в мускулния слой, и тогава по протокол се маха мехура. Аз лично го написах няколко пъти като съвет, съветвах и да се консултират с друг лекар, може и да ми е бил по-остър тона, но не съм искала да се заяждам с потребителката, а да вземат мерки. В тази тема надали има човек, който да се е сблъскал в семейството си или лично с тази диагноза и да не е съпричастен, към болката на другите.

# 6 250
Боряна, не съм съгласна
При карцином в гърло, трахея, ларингс, фарингс - хваща се само в много напреднала фаза и правилните действия от самото начало са много важни, и един ден не трябва да се губи

Всички скенери и изследвания Недев ще ги назначи и ще планира лъче
В ИСУЛ категорично не, не искам да споделям повече, там не стават

# 6 251
valkyrian, и аз не съм съгласна с теб. Не винаги се хваща в много напреднала фаза. Напишете тогава правилните действия и какво разбирате като много напреднал процес. Как без хистология се решава какъв е тумора. Често проблема не е само тумора, а лошото местоположение и засягането на съседни жизненоважни структури.( установява се с образни изследвания, а не с оглед)
Недев не е ли лъчетерапевт или се бъркам?

# 6 252
Кейти, панкреасът е една от най-отвратителните локализации. Много малка преживяемост, независимо от провеждано лечение. Навсякъде правят едно и също. Където и да отидете, каквато и схема да се почне, само задържа в най-добрия случай. По справки средна продължителност на живот 6-9 мес. От първа ръка близки и познати на колеги- 3 мес. Под 1% 5 г преживяемост. Няма място за оптимизъм, кой знае какви ходове- също.
Да, бъбрек често дава М по хода на урината- уретери и мехур.
Зиги, нискостепенен неинвазивен, не достига мускулния слой, не звучи толкова зле според мен.
Гериак, по-скоро ви трябва невролог. Предполагаемо от описаното- лезия на н. абдуценс с бавен и постепенен ход. Скенерът на глава е с контраст бил? Преди колко време е правен? А операцията? Слабо вероятно да е във връзка с операцията. Старото правило е - абдуценс- обемен процес, окуломоториус- аневризма.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 19:24 от ra2

# 6 253
Ra2,
Операцията от карцином на носа беше в началото на август.
Скенерът на глава е правен с контраст преди Коледа - майка вече виждаше двойно и окото беше почнало да криви. При тези симптоми онкологът се усъмни за рецидив, но на скенера не видяха туморен процес.
Бихте ли препоръчали невролог? 
ЯМР по-прецизен ли е за заболявания на глава?

# 6 254
ЯМР по-прецизен ли е за заболявания на глава?
Да. Ако трябва, и контраст и съдова програма с артериална И венозна фаза, с акцент върху венозни синуси, насочено- кавернозен синус. Бих го направила, ако трябва, и платено.
От Сф ли сте?

Общи условия

Активация на акаунт