Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ателиетата да са със статут на жилища

 • 1 352
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 765
Интересно за ателиетата, внесени за предложения за статута им. Има подробности какво е АТЕЛИЕ.

Слагат край на схемите с продажби на имоти, които имат статут на ателие по документи, но в тях се живее. Това ще стане с промени в Закона за устройство на територията, внесени между двете четения.
 Според новите текстове ателиетата трябва да са със статут на жилище и да отговарят на всички изисквания за такива. Сега покупката на ателие е примамлива с по-ниската цена, отколкото тази на апартаментите, тъй като, за да бъде един имот жилище, той трябва да отговаря на редица изисквания, сред които да има самостоятелен вход, най-малко едно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна. Имотът трябва да разполага и със складово помещение, което може да бъде и извън него - килер, гараж или мазе. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани, с изключение на тоалетни и бани, гласи сега действащият закон. Освен това жилището не трябва да бъде изцяло със северно изложение.

На практика в момента повечето имоти, които не покриват изискванията за жилища, се продават като ателиета, тъй като изискването за тях е единствено да имат санитарен възел. Това е и причината в новото строителство да има толкова много ателиета, а до 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж или паркомясто, каквото за апартаментите е задължително. При покупката на ателие обаче има и редица особености, които са за сметка на по-ниската цена. Ползвателите не могат да искат облекчения при плащането на данък сгради, каквито има за собствениците на основно жилище, тъй като имотът се води за нежилищни нужди и не може да се декларира като основен за живеене. В някои общини се дължи и по-висока годишна такса смет, плащат се и по-високи сметки за ток, тъй като клиентите се водят небитови и следователно ползват промишлен ток.
Живеещите в ателие нямат право и на регистрация на адреса, но получават административна такава. Освен това нямат и защитата от принудително взимане от съдебен изпълнител, каквито имат длъжниците, които имат само едно жилище, което им се води основно.
В действащото законодателство не съществува и легална дефиниция за “ателие”, а преди година Столична община поиска законовата поправка, с която да отпадне имотният статут “ателие”, а някои от мотивите за това бяха липсата на възможност за адресна регистрация, което създава проблеми при записването на децата в училища и детски градини, както и се създават проблеми с липсата на места за паркиране.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/society/predlojenie-atelietata-da-sa-sy … news_1525758.html
© Actualno.com

# 1
 • Мнения: 17 316
Аз защо не виждам лошо в това? На практика се забранява да се строят ателиета, а не се узаконяват ателиетата. Сега вече всички имоти в един блок трябва да отговарят на изискванията за апартамент, ако правилно съм разбрала. Кое му е лошото?

# 2
 • София
 • Мнения: 3 819
Ами според мен законът засяга всички съществуващи ателиета и те стават със статут на жилища и произтичащите от това ползи, без да са изпълнени някои изисквания към предишен момент. Това облагодетелства доста сгради на 2-3 големи строителя

# 3
 • Мнения: 17 316
Не би трябвало - те са заварено положение и би трябвало да си останат, както много други неща останаха въпреки новите закони (септични ями, сгради с ниска земетръсна устойчивост, сгради с ниска енергийна ефективност, остъклени балкони и какво ли не).

# 4
 • Мнения: 461
Някой не е успял да си продаде големият брой ателиета Simple Smile
Колко по български. Обаждаш се на някой и променята закона, за да си пробуташ ателиетата.
Черна станция - най-вероятно ще обхване и старите. Всички знаем, че се ползват за жилища, а не от художници и инженери за творческа дейност.

# 5
 • Мнения: 17 316
Ми да го видим написано, а да не гадаем. За сега аз схващам, че се забранява да се строят ателиета, което е добре. Или не е според вас?

# 6
 • София
 • Мнения: 3 819
Аз го разбирам, че дори да не отговарят на някои условия (да кажем изцяло север) ще могат да не са ателиета, а за жилищни нужди

# 7
 • Мнения: 148
В статията има съществен пропуск - ателиетата не са жилищна площ от градоустройствена гледна точка. Така ще се застрояват парцели, които не са за жилищни нужди, с ателиета, чийто статут ще се променя на жилища след въвеждане в експлоатация. Това е чисто потъпкване на ОУП, ПУП и изискваните показатели за парцелите.

Едит: като се замисля, приравняването на ателие и жилище много навяват и на казуса Златен век и тамошния проблем с ПУП. Всички онези ателиета, които не са нищо освен апартаменти, ще могат след завършване на строежа да станат легално жилища, макар всичките протести на жителите на квартала.

Последна редакция: ср, 02 дек 2020, 16:36 от AliceSw

# 8
 • София
 • Мнения: 18
Цитат
Според новите текстове ателиетата трябва да са със статут на жилище и да отговарят на всички изисквания за такива
Напълно е възможно в крайните текстове да са включени вратички, но така написано ми звучи по следния начин:

1. Ателиета не се забраняват сами по себе си, но спират да бъдат с особен статут и трябва да отговарят на условията за жилища.
2. Не пише нищо за съществуващите ателиета, но не би трябвало да ги обхваща - все пак целта е новите такива да отговарят на жилищните условия, а не старите да се приравнят, нищо, че имат единствено санитарен възел.
3. Това, което AliceSw споменава обаче звучи доста рационално, именно защото ателието не се забранява, а се приравнява на жилище...Хм...

# 9
 • София
 • Мнения: 353
Наистина е интересно какво ще се случи с ателиетата, които са вече построени. Но в интерес на истината, трябва да отбележим, че има апартаменти, особено  старо строителство, които не отговарят на всички изисквания за жилище - например имат изцяло северно изложение или не разполагат с паркомясто на територията на сградата.

# 10
 • Мнения: 246
Първо да кажа, че не съм инвеститор, строител набалбулкал се с ателиета. Надявам се този закон да се., приеме без да се попада в капана на завареното положение, защото е редно законът да е еднакъв за всички.  В ЗУТ и сега няма дефиниция за ателие но пише какво е жилище:съвкупност от помещения, покрити и/или открити пространства, обединени функционално и пространствено в едно цяло за задоволяване на жилищни нужди. В този смисъл те и сега задаволяват жилищните нужди на хората. Истинският проблем, който се скрива с тяхното съществуване е презастроявянето и проблема с паркирането в резултат на това.

# 11
 • София
 • Мнения: 3 819
С паркирането вече не става номера. От няколко години и за ателиетата е задължително паркомястото +10%

# 12
 • Мнения: 438
Типично по български, пак строителите намериха вратичка.

# 13
 • Мнения: 10 156
Сами си правят вратичката в случая.
Всяка гилдия може да опитва такива неща, въпросът е дали законодателят разрешава и защо го прави.

Общи условия

Активация на акаунт