Смяна на статут / от ателие на апартамент

• 2 278
  • 29
  •   1
Отговори
Здравейте,

Може ли някой да ми напише на кратко, кои са стъпките за смяна на статута на ателие в апартамент?

От близо 5 години живеем в жилището ни, което е 200 кв., на 2 нива е и си е абсолютен апартамент за живеене (в жилищна сграда), само че е със статут на ателие, което пречи да се регистрираш на него и плащаш по-големи данъци. Искам през тази година да сменя статута, изчетох всичко в интернет, свързах се с адвокатска кантора, но от там ми звучаха, че ако дам около 10 000 на общината може и да успея да сменя статута (за гр. София става въпрос), което не ми хареса и реших да не продължа работа с тази кантора. Не успях да се ориентирам спрямо информацията в интернет, от общината също не ми дадоха полезна информация, за това ще се радвам ако някой тук ми помогне, като ми каже кои са стъпките, които трябва да мина. Simple Smile

Благодаря ви предварително.

# 1
  • Sofia
Здравейте, и аз се интересувам. И ние сме в ателие, но мисля първата стъпка я направихме. Взехме паркомясто. Има и един прозорец/врата гледащ на юго-запад. Доколкото разбрах, ако всичко гледа на север, няма вероятност да стане апартамент. При нас посоката е северо-запад на останалите прозорци и не знам.

# 2
Има изисквания за изложение (поне едно дневно помещение с благоприятно изложени), височина (при промяна на предназначението може да е с 10% по-ниско) на помещенията и паркомясто/гараж. Трябва да се види какви точно са изискванията в съответната община, в общия случай се приема, че договор за ползване на гараж или паркомясто важи при процедура по смяна на статута.
Относно процедурата - ЗУТ, чл. 147а - просто и лесно. Архитектурен проект, конструктивно, електро и ВиК становища са изискващите се технически документи. След издаване на РС се подава искане  в общината за издаване на удостоверение за факти и обстоятелства и с него в Кадастъра за нанасяне на промяната.
Цената е около 1000 лева за проектите, таксите са съгласно ценоразписа на съответната община.

# 3
Благодаря за бързия отговор. Simple Smile

Адвоката, с който говорих ми каза, че нямало нужда от парко място/гараж, при положение, че в апартамента има складово помещение. Това ми се стори много странно.

Изложението ни е юго-изток / запад. Отговаряме на изискванията с изключение на парко мястото, но мога да сключа договор със съседа ми, който има гараж в блока, това не е проблем.

# 4
  • София
По чл.147а от ЗУТ няма нужда от конструкции, електро и ВиК-становища, а само арх.схема и записка, с които се доказва че самостоятелният обект отговаря на всички изисквания за жилище.
Наблюденията ми са, че вече не се приемат договори за наем на паркомясто.
Относно коментара на адвоката за паркомястото и складовото помещение - няма си идея какви ги говори.

# 5
Аз имам ателие, регистрирана съм в него/без абсолютно никакъв проблем, още от закупуването му/, имам и мазе упоменато с номер и в кадастъра, и  в НА/, изложение изток, юг и запад/север са стълбища/. За първи път чувам, че не може да се регистрираш в ателие или че плащаш по-високи данъци.
Какво изисква тази записка, с които се доказва че самостоятелният обект отговаря на всички изисквания за жилище?

# 6
Аз имам ателие, регистрирана съм в него/без абсолютно никакъв проблем, още от закупуването му/, имам и мазе упоменато с номер и в кадастъра, и  в НА/, изложение изток, юг и запад/север са стълбища/. За първи път чувам, че не може да се регистрираш в ателие или че плащаш по-високи данъци.
Какво изисква тази записка, с които се доказва че самостоятелният обект отговаря на всички изисквания за жилище?

По информация от 2019 година към днешна дата, в гр. София не можеш да си направиш адресна регистрация в ателие. А данъците са по 300 лв. на собственик (с вкл/ такса смет)... Казвам го от личен опит Simple Smile

Сега намерих нов адвокат, който също ми каза, че имало вратичка в закона. Има среща с него другата седмица и ще ви споделя как са се развили нещата. Simple Smile

# 7
Следя и аз темата, понеже имаме същия казус, а нямаме паркомясто. По Нотариален акт са две ателиета, но ги купихме като вече едно слети -.120 кв.

# 8
  • Sofia
Да се включа отново. Ние се регистрирахме 21 година в ателието. Нямаше проблем. Но собствеността е на зетя и дъщеря ни. Те живеят в друго жилище, но когато трябваше да се регистрира дъщерята при нас, макар, че е собственик, за да може да кандидатства за детска ясла за внучето, не и разрешиха. Записахме я в апартамента на съседка временно заради яслата. Зетя пък се регистрира при някакъв познат в друг квартал, заради училището, че по-големия трябвало да е определени години на адрес, който е в района на училището. На луди ни направиха с тези регистрации.

# 9
Аз имам ателие, регистрирана съм в него/без абсолютно никакъв проблем, още от закупуването му/, имам и мазе упоменато с номер и в кадастъра, и  в НА/, изложение изток, юг и запад/север са стълбища/. За първи път чувам, че не може да се регистрираш в ателие или че плащаш по-високи данъци.

По информация от 2019 година към днешна дата, в гр. София не можеш да си направиш адресна регистрация в ателие. А данъците са по 300 лв. на собственик (с вкл/ такса смет)... Казвам го от личен опит Simple Smile

Сега намерих нов адвокат, който също ми каза, че имало вратичка в закона. Има среща с него другата седмица и ще ви споделя как са се развили нещата. Simple Smile
Ми 300 лв на човек за 200 кв.м. РЗП хич не е завишено. Ние сме със 700+ лв за 190 кв.м. РЗП в София и статут апартамент.
Имаше промени в ЗУТ проверете си тази година дали няма да Ви регистрират на адреса, защото в жилищни сгради ателиета ги броят като жилищни площи след промените.
Документ от Градска мобилност признават при смяна на предназначението на имот в зоните (синя/зелена). За договор за наем не съм чувала.
По принцип гараж не можете ли да си купите ако това Ви спъва? Не знам дали има изискване да е в сградата или в съседство. В Италия, например, трябва да е в определен радиус.

# 10

Благодаря ви. При нас няма дублиране на номерата на ателиетата с номерата на апартаментите във входа, още строителят го е направил, вероятно с цел да ги обърне в жилища. Отделно всички ателиета са изток, юг, запад разположени , и всички са с мазета.
Пс. Съпругът ми се регистрира 2021г на адреса на ателието, София , Манастирски ливади, запад . Нямаше никакви спънки.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 17:45 от Viscum

# 11
Здравейте,

Включвам се с малко актуална информация по темата, към днешна дата.

Адвоката, с който се срещнах даде становище, че за смяна на статута задължително трябва да имаш парко място (собствено, а не под наем). Очевидно "вратички" няма, било трик да им платя консултацията.

Добрата новина е, че явно има промяна в разпоредбите и можеш да се регистрираш на адреса, т.е. ако живееш в ателие можеш да си направиш адресна регистрация като физическо лице. Единственото изискване е да занесеш в общината документ от домоуправителя, който да удостоверява, че номера на ателието е с еди-кои-си пореден номер апартамент (т.е. ако в блока ви има 20 апартамента и 5 ателиета, то след ап. 20 ателиетата взимат следващите под ред номера).

Отделно се оказва, че и данъците не са чак такава драма, т.к. имаме данъчни облекчения от НОИ за деца, които покриват цялата сума.

Това е за сега, ако получа още нещо като информация ще пиша Simple Smile

# 12
  • Sofia
При нас ателиетата са си с пореден номер апартамент
Ние сме така: ателие 1, апартамент 2, 3, 4, ателие 5, ап 6;7;8 и така 6 етажа. Всички ателиета са над нас, ние сме 1.
Значи трябва да се обърна към адвокат за да променя статута и да движи сделката. Колко трябва да отделя за него?

# 13
При нас ателиетата са си с пореден номер апартамент
Ние сме така: ателие 1, апартамент 2, 3, 4, ателие 5, ап 6;7;8 и така 6 етажа. Всички ателиета са над нас, ние сме 1.
Значи трябва да се обърна към адвокат за да променя статута и да движи сделката. Колко трябва да отделя за него?

Ако имате парко-място или гараж на същия адрес, на ваше име, да, ще можете да смените статута. Аз занесох всички документи, които имам при мен, като ми липсваше някаква схема, която адвоката изкара допълнително.

# 14
Здравейте, отново,

Давам малко допълнителна информация по темата, като в каря на поста ще споделя една скандална случка просто, за да предпазя някой, който като мен търси вариант да си смени статута.

Освен, че задължително е необходимо парко място/гараж в имота, за да смените статута задължително трябва да имате височина на имота 2,60 м.  Без тези 2 неща, по-добре да не стартирате нищо, като процедура.

Сега да споделя какво се случи вчера, за да има инфо по темата с консултациите за статута, понеже аз не намерих никъде.

След като обиколих няколко адвокатски кантори, които се занимават със смяна на статута, последно бях в кантората на адв. Вера Николова, в гр. София. Препоръчана ми е от мой колега, като по негови думи тя се занимава само с имоти и е голям професионалист. Първата среще с нея протече ОК, тя видя документите, видя че нямаме паркомясто или гараж и въпреки това ми каза, че имало "вратичка в закона" и евентуално ще сменим статута, но искала да направи няколко проверки. Дискусията беше позитивна като цяло. Първоначално ми каза, че консултацията ще струва 250 лв., след това в края на срещата ми поика 300 лв. Не направих проблем, дадох й ги, съответно не ми даде документ за тях. Направи ми впечатление, че изкоментира фирмата, от която сме закупили имота, като каза нещо много невярно, че били част от голяма имотна верига фирми, които мамели, което е абсолютна лъжа, но не й го казах, за да не влизаме в спор. В края на първата среща, адвоката ми каза че ми трябва скица и схема, които се вадят от срещу такси от порядъка на 20 лв. и се разбрахме тя да ги извади. Накрая зададох въпроса колко ще ми струват следващите стъпки и тя ми каза, че не може да каже в момента. Разбрахме се да се видим след 3 седмици, 6 седмици по-късно, след забавяне от нейна страна се видяхме, заяви ми, че не можело да сменим статута защото нямаме паркомясто и ми връчи сметка от 2 000 лв., които били за нейния хонорар за свършената работа до сега. Обясних й възпитано, че е доста голям непрофесионалисти, т.к. е хубаво предварително да се даде информаци за "хонорара й" и ако ще прави нещо е добре клиента й да й потвърди, че иска да бъдат направени тези услуги, т.к. тя избори няколко неща, които беше направил и за които иска пари. Платих й сумата и съответно повече няма да стъпя в кантората й разбира се. Пиша и тук, за да знаете какво се случва по принцип. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт