Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 062
  • 874
  •   1
Отговори
# 75
Апартамента на моя пра, пра дядо е бил харесан от едно "величие" и той отива да живее на село, в село Надежда, днес квартал. По това време София е стигала до Лъвов мост.

Е, хайде да речем поне до Централна гара на север, надлез Надежда на запад.

# 76
А баба ми накрая е разделила апартамента на две и продала половината (по-малката, вярно) на онзи. Не знам по каква цена, но се отървала като лисицата с прегризания крак. Но и след няколко години онзи се отракал и се преместил на още по-добро някъде. Когато съм родена в отцепеното жилище живееха едни приятни хора. Добре, че е имало отделен вход, и е могло да се раздели.

# 77
  • София
Ох, много болна тема. Confused

В семейството на мъжа ми историите са фрапиращи и за съжаление повечето нямат щастлив (разбирайте справедлив) край. Разделяне на апартаменти, като при ЧС, отчуждаване, събаряне...

Свекърва ми ми е разказвала как свекър ми я води на разходка в Бояна, за да ѝ покаже вилата, която са им взели, и в която са снимани сцени от филма "Нощем с белите коне". Минавайки покрай оградата, виждат циганско семейство, настанено вътре, което вади на двора виенските им мебели, цепи ги и ги гори. No Mouth

# 78
... София, която до преди 100  години е била едно село, с Будапеща и Прага, които са развити градове още от Хабсбургите...

Именно фактът, че е било едно село - избрано за столица е предоставял възможност да се направи от него един много красив и подреден град. Шанс, който е пропилян още през 19 век.
Само че не е точно така. Те са били развити градове, защото са били икономически много развити и съответно богати. За да стане красив и подреден град София, са трябвали пари, които тя никога не е имала и няма и да има, в сравнение с богатите градове. Икономиката е определящото за развитието на даден град, всичко друго е последващо.

Всъщност трябва много малко - визия, предприемчивост и таланти, а не опира само до пари. Важното е да не се разрушава, занемарява и разграбва това, което имаме и да се доразвива. Вижте историята на градове като Русе (Малката Виена), Севлиево, Мелник и т.н., че дори и София през първата половина на 20 век. Канили сме архитекти и скулптори от чужбина (не че си нямаме и тук), които да придадат един модерен облик, хармония и функционалност на градовете ни.

https://www.sofia.bg/web/tourism-in-sofia/sofia-in-the-first-hal … of-the-xx-century

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101200689/arhitekturni-bijuta-na-ruse

https://www.afish.bg/izlojbi/item/1435-arnoldo-dzoki-florentinsk … -v-balgariya.html

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD_%D0%9F%D0 … D0%BA%D0%BE%D0%B2

https://trud.bg/%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B0 … 0%BD%D0%B8%D0%BA/

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 17:54 от pooh06

# 79
Само че не е точно така. Те са били развити градове, защото са били икономически много развити и съответно богати. За да стане красив и подреден град София, са трябвали пари, които тя никога не е имала и няма и да има, в сравнение с богатите градове. Икономиката е определящото за развитието на даден град, всичко друго е последващо.
Не е необходимо кой знае колко пари, за да се направи и спазва някакво планиране, просто въпрос на компетентност и далновидност на управляващите. Виж вече ако държавата има средства - прави си един съвременен град и мести столицата там, подобно на Бразилия Simple Smile

# 80
Е, ако става без пари, само с правилните управляващи, защо у нас 30 години все не става, а и преди тях пак бяхме назад дори от Чехия и Унгария? Явно у нас има хроничен дефицит на добри управляващи.  Или просто това не е вярно, а каквито и да са, трябват пари.😀

Пух, почне ли някой за ми обяснява за визионерство, ми става ясно, че не е от тези, дето ще свършат работа, а е само по лялянето. Нищо лично.

# 81
Ама молА ви се, бул. Сливница до Опълченска, Цариградско шосе в сегашния му вид - кога са правени? Как, според вас, преди 50-60-70 и повече години някой е можел да си представи, че в София ще има 600-700-800 хил. коли? Не са били ясновидци все пак. И въпреки това и двата булеварда са проектирани и построени с много "аванс" откъм трафик. Основните разклонения на Цариградско шосе са си направени при ремонта и разширяването му - сега 70-те или 80-те години е било, не знам точно. Тогава и в Париж и Лондон не е имало толкова трафик, колкото сега. Там също не са си представяли такова чудо.
Проблемът при нас е, че рязкото увеличаване на броя на колите, съответно трафика, дойде след политическите промени. Оттам нататък, че е нямало (достатъчно) пари, а и желание, и визия (сори, Попея, това не е ляляне, а стратегическо, не тактическо мислене). Но в тези другите държави и градове, с повечето пари, но и с повече мислене, са тръгнали да търсят решения - рингове - 1,2, 3, колкото се налага, с връзки между тях. Без отлагане, постепенно, не наведнъж, защото за наведнъж и в богатите градове няма да има достатъчно пари.
А у нас, поради липса на пари и желание, няколко десетилетия са тотално пропуснати. Ако имаше план (визия), дори със забавена реализация, това щеше да предотврати застрояване около старите тесни трасета, съответно щеше да ограничи щетите за обществения интерес (забавена реализация заради отчуждителни процедури, по-малко пари за отчуждаване). Примерно се сещам за Сливница, след Опълченска, когато минава над моста и завива надясно - ами там построиха в зората на демокрацията бензиностанция, на един триъгълен парцел. И след това при реконструкцията се съобразяваха с бензиностанцията. Ако е имало план (визия), нямаше да разрешат бензиностанцията и булевардът нямаше да криви така. Да дам пример и с Околовръстното между Бояна и Младост откъм града - колко складове и разни такива постройки (временни и не съвсем временни) са разрешавани в десетилетията преди разширяването на булеварда? Колко години и пари отидоха за отчуждаване и обезщетяване? Да, пак стигаме до правата на реституираните собственици и купувачите на ниви в района. Ако е било ясно разписано в план, че там ще се разширява Околовръстното, не трябва да е имало законова възможност за регулации, строеж на сгради и т.н. Пак примерно - Цар Борис III в Княжево след последната спирка на трамвая си е предвиден за разширяване от Бай Тошово време и има(ше) забрана за строеж на нови сгради в парцелите по булеварда. Съгласно плана за разширяване, предната част на парцела влиза в трасето на разширението, да речем. Ако искаш да си строиш, строиш в дъното на парцела (ако е възможно). Никакви пуп-ове - мупове, частични на парче.
Между другото, в горепосочената отсечка на Сливница между Опълченска и моста със завоя, Ючбунар, също (беше) така. Толкова десетилетия хората си живееха в копторите, без да могат да ги съборят и построят читава къща. То и сега май кооперациите са на втора линия на парцелите. Но кел файда, като на завоя има бензиностанция. Шел няма да се остави на общинарите, ако решат да ги отчуждат, яко обезщетение ще трябва да се даде. Защитата на собствениците е да получат пазарно обезщетение, когато се налага да им бъде взета собствеността за обществени нужди. Подчертавам пазарно.

# 82
  • гр. Варна
Свекърва ми ми е разказвала как свекър ми я води на разходка в Бояна, за да ѝ покаже вилата, която са им взели, и в която са снимани сцени от филма "Нощем с белите коне". Минавайки покрай оградата, виждат циганско семейство, настанено вътре, което вади на двора виенските им мебели, цепи ги и ги гори. No Mouth
Мебелите(нямат изглед на виенски) се виждат във филма, който е заснет през 1984г. Явно циганите са настанени след 1984.

# 83
Е, ако става без пари, само с правилните управляващи, защо у нас 30 години все не става, а и преди тях пак бяхме назад дори от Чехия и Унгария? Явно у нас има хроничен дефицит на добри управляващи.  Или просто това не е вярно, а каквито и да са, трябват пари.😀

Пух, почне ли някой за ми обяснява за визионерство, ми става ясно, че не е от тези, дето ще свършат работа, а е само по лялянето. Нищо лично.

Искаше да кажеш лелеяне или лаладжийство предполагам (дума ляляне сигурно и дядо Вазов не е чувал)?!? Съдейки по изказа тук, в народното събрание и в правителството сме се събрали от визионер нагоре - нищо лично. Но докато на държавно ниво се слугува на чужди правителствени и корпоративни интереси, както и да се краде безобразно, пари няма да има за нищо (коментирали сме го неведнъж). Ще купуваме например с държавни пари военни машини по над половин милион лева бройката, докато разпродадохме старите под 5000 лева бройката, разпуснахме си армията и си нарязахме ракетите (даже против градушка не останаха..). За някои може да е модернизация, но аз мисля, че е поредната схема. Преди години не сме имали такива огромни финансови ресурси, но Русе са го наричали "Малката Виена", а днес е един от най-западналите градове в България. За София или добро или нищо..

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 22:23 от pooh06

# 84
Мандаринка, по соца важаха други правила и ти отлично го знаеш. Отчуждават колкото решат за каквото решат и никой не зачита мнението на собствениците. Сега е различно и няма как да се повтори, каквато и визия да имат или да нямат управниците.
Но тук идеше реч за сравнение с Будапеща и Прага, които и по соца пак бяха по развити от София. Та по тази логика и тогавашните ни управници са били по-зле от техните. Само че причината е в парите или по- точно липсата им, не в управниците.
По въпроса за визиите, визия без пари, каквато е тезата на Пух, се нарича фантазия или приказки по шипковия храст. Няма общо с реалността и вършенето на работа.
Пух, лелеяне не искам да кажа,,  че е съвсем друго нещо, но важното е, че и без помощта на дядо Вазов ти отлично ме разбра 😜

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 22:55 от Анонимен

# 85
Ама и пари без визия раждат мутробарок, язовир Цанков камък и прочее. Впрочем в последното май е имало визия, ама в друга посока Wink

# 86
Наивно е да се твърди, че може да развиваш един град само с пари, нито пък без никакви пари. Като спомена вършенето на работа - ето тегли се поредния заем за несвършени проекти... При коментирания по-рано бюджет и такси, според мен яко се краде и затова нищо не се свършва. Това ми е тезата - надявам се разбра ме този път 😜Ей затова ще продължаваме да си пишем за липсващите дървета, тротоари, канализации и т.н. и т.н.:

"София взима заем от 120 млн. лв. за проекти, които не успя да изпълни досега. Кметът Йорданка Фандъкова предлага заемът да се изтегли от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да се финансират 10 обекта главно от транспортната инфраструктура. Средствата ще отидат за изграждането на булевард "Тодор Каблешков" до бул. "Черни връх", за бул. "Копенхаген" до "Ал. Малинов", бул. "Рожен" до околовръстното, на Източната тангента, както и за реконструкция на трамвайни трасета и други обекти."

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sedmicata/2020/12/04 … i_prez_sedmicata/

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 23:23 от pooh06

# 87
Е, щом е такава работата, предлагам да си сменим столицата. Дайте да вземем друг град, който не е така кофти презастроен, и да си го наречем столица. И там с визията напред!
Как пък някои не спряха да мрънкат и да плюят, не знам.

# 88
Що, пречи ли на някой конструктивната критика към войнствената посредственост? Ако сте рода с някой от управляващите ще ви разбера? Но докога ще продължава безобразното застрояване на големите градове след прехода (не става въпрос само за столицата)?

Чудим се защо имоти с надути цени стоят повече от година на пазара и хиляди българи се изнасят в чужбина всяка година / респективно толкова имоти стоят празни. Смешни и жалки сме като просим от Брюксел пари, а накрая пак сме на опашката и им ги връщаме с лихвите и глобите. Дайте вечер да доработваме или да си гледаме Мастер шеф/Фермата, а форума направо да го закриваме..

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 00:37 от pooh06

# 89
Е, щом е такава работата, предлагам да си сменим столицата. Дайте да вземем друг град, който не е така кофти презастроен, и да си го наречем столица. И там с визията напред!
Как пък някои не спряха да мрънкат и да плюят, не знам.

Бургас примерно, какво ще кажеш? Да не вземеш да мрънкаш ти после...

Общи условия

Активация на акаунт