Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 287
  • 874
  •   1
Отговори
# 345
Това, което изнасят агенциите из медиите, най- вероятно е на база собствените им реални сделки и цени, не на ДО. Иначе цените, които изнасят, щяха да са съвсем различни. А те са почти същите като тези в имот.бг

Големите вероятно имат достатъчен брой сделки, за да имат техните данни някаква представителност.

Анонимни анкети, сещам се как се попълват Laughing
Като продават на зелено в 3 квартала на София и реализират 30 сделки (примерно), а в останалите квартали - 20 сделки (примерно), първите 3 квартала стават "предпочитани" и "търсени".
Няма никаква конспирация - така се манипулират и предпочитанията на потенциалните купувачи, и реалните цени на сделките. Интересът клати феса.

Ако има 30 сделки на зелено в МанЛи (съвсем примерно, да не се обиди някой), просто защото там има по-голямо предлагане и по-ниски цени (относително по-ниски, естествено) и 5 сделки в Лозенец (същинския Лозенец, не разширения), просто защото няма достатъчно предлагане и цените са по-високи, тогава МанЛи е по-предпочитан квартал в сравнение с Лозенец, статистически.

Колкото и да е голяма агенцията, не може да има представителни за статистически цели данни от реални сделки дори в половината квартали на София. Защото купувачите първо гледат в имот-бе-ге-то обявите и звънят по обява в квартал и на цена, която ги удовлетворява. А агенцията ги "засмуква" и почва якото манипулиране на индивидуална основа - Ама не ви ли харесва? А, малко ви е, стаите са криви/маломерни, тъмно е/сбутано в други сгради, със скосявания и т.н.? Ами можем да ви предложим нов проект, пак в същия квартал - прекрасен, хубави апартаменти, прекрасна гледка, чист въздух, млади хора/семейства в района, ... и т.н., и т.н. А, скъпо ви е - ами това са цените, но са много изгодни, доказан строител, върховно качество, и т.н., и т.н. И така до пълно изтощение на купувача, докато не махне с ръка да каже - добре, писна ми, дай да купуваме нещо!

# 346
  • София
Сега, ясно, че думата "предпочитан" е дразнеща. И мен ме дразни.

Но малко търсите "под вола теле".

"Предпочитан" не означава, и никога не е означавало "добър", "качествен", "харесван".

Означава "избран", "одобрен". Току що му проверих значението в тълковния речник. Там е "предпочитам" е описано като "дадено одобрение".
Т.е. хората избрали да си купят в "Дружба". Предпочели са го, заради цената и тн.
Одобрили са и са избрали по-лоша локация, с по-ниска цена.
Така че нито брокерите нито статиите лъжат.
Ако някой прави грешна аналогия и свързва "предпочитан" с "харесван" и "желан", това си е изцяло негов недостатък на мисленето и езика.

Същото важи и за "търсен". "Търсен" изобщо не е синоним на "хубав", "желан", "харесван".
И примери за това има милион.
"Търсени" може да са обикновените маски. И да има недостиг на тях. Или сапун "каро".
"Търсена" може да е Пена Общата. И да я търсят по 10 на ден.

Така че, всички тези мрънкания не са по темата и започват да ме дразнят. Както казах, и аз се дразня от квалификациите "търсен" и "предпочитан". Но каквото е това. Брокери и журналисти. Не е като да не им знаем номерата. Но изобщо не е аргумент, че статиите и статистиките са лъжливи.

# 347
Танграта, не се дразни! А да проверяваш в речници - няма смисъл. Това е "новоговор" Laughing, не е в речниците.

# 348
Съгласна с Танграта и Мандаринка.
Мандаринка, няма как да са представителни в стат  смисъл, разбира се, но все пак ако са много, са по-представителни от личния опит на когото и да било. И други данни така или иначе няма
Фък, ти може да не си  съгласен, но от цялата налична информация аз лично не виждам индикации да са офертни цени. А за конспирациите на брокерите не.ми се коментира, вярвай в каквото намериш за добре.

# 349
Пхахахаха, Попея, още 1 много точен пример за твоето заяждане. Съгласна си с Мандаринка, а с мен не, обаче ние с нея казваме едно и също нещо. Fuck logic.

# 350
Fuck, пиша от тел и не мога да се обяснявам. Съгласна, че не е стат представителна, както и че наистина брокерите пробутват квартали от типа на МанЛи, защото на тях им трябват сделки,оборот. А такъв в Лозенец няма как да имат, а и Лозенец няма нужда да бъде пробутван, интересът и така надвишава многократно предлагането. А не че завишават нарочно цени или лъжат за цени, или че говорят за офертни цени, каквато е твоята теза. Има нюанси.

Най-съгласна съм с Танграта, всъщност. Търсите под вола теле. Ама не ми се пише толкова дълго, евала му за търпението.😀

А ти нещо си пак изнервен. Успокой се, не се заяждам с теб.

Последна редакция: ср, 16 дек 2020, 14:20 от Анонимен

# 351
Днеска някакси дискусията е особено безсмислена, макар и да се пада по темата...
Реална вярна статистика за цените не може да има, защото няма как да се хванат продажбите на ДО.
Тъп въпрос, какво е ДО? Отнася се и до Попея, която също е ползвала това съкращение...
<OffTopic>Като цяло има ли начин да се намали употребата на произволни съкращения във форума? Пишем по половин екран текст, обаче пестим от 2 думи... За неща като НС и СС разбирам, конкретно в този форум, макар че НС за мен е Народно събрание, а СС го свързвам с мейли (це це) или със Силистра. ДО за последно беше домашно обучение (или офис), ама сега явно не е това...</OffTopic>

Да се върнем на темата, какво мислите за този репортаж. От преди 1 седмица е, но сега попаднах на него. В репортажа не се казва от кога агенция е информацията, но предвид в чий канал е видеото, става ясно Simple Smile

Две неща са ми странни в тая "новина":
Първо, 2-5% ръст на цените при 5-10% спад в продажбите е силно нелогично, дори да е "непредставителна" извадката. Виждам 2 обяснения - или двете числа не са от една и съща извадка, т.е. нарасналите цени са за едни имоти, а спадналите продажби са за други. Или (което е по-вероятно) това, което те наричат "ръст на цените" всъщност означава "по-висока средна цена на сключените сделки", което е коренно различно нещо. Под ръст на цените аз разбирам едни и същи имоти сега да са по-скъпи, отколкото същите имоти са били преди 1 година. По-висока средна цена означава просто, че се търсят по-скъпи имоти, което не пречи същите тези имоти да са поевтинели спрямо преди 1 година.

Те си казват в прав текст в интервюто, че се търсят предимно апартаменти за собствено ползване, понеже в момента никой не купува с инвестиционна цел. И тъй като 1- и 2-стайните са предимно за под наем, това вдига средната площ на търсените жилища, а оттам и средната цена. Това според мен не казва абсолютно нищо дали цената на тези жилища е спаднала или се е повишила.

Второто, което ми е странно, е този ръст от 12% (!!) на отпуснатите ипотечни кредити. Това е брутално голямо увеличение. Доколкото това може да е някаква мярка за общия обем пари изхарчени за имоти, нямам обяснение защо точно тази година е 12% повече от преди.

П.П. Госпожицата финансов анализатор в края на интервюто малко е попрекалила с ботокса в джуките. Направо ми е жал, едвам говори милата... За други дейности не ми се мисли как успява...

# 352
Видно е защо има увеличени на ипотечните кредити. АКо се купуват апартаменти са собствено ползване, в повечето случаи се ползва кредит.
Инвестиционните са кеш (в повечето случаи) - както пише 3 реда по-горе, при тях търсене много няма.
Като събереш двете и има ръст на кредите. А и както писах по-рано, стоенето вкъщи от Март до сега, след напускане на квартира, позволява на 2-ма души да спестят не малка сума за да стартират покупка. Добавете и липсата на екскурзии, скъпи околоофисни обяди, вечери.
Ако погледнете статистиката за депозите - има ръст.

# 353
Няма но на разумни цени. Оглеждам се да взема 2-3 за лев, ама няма. Евтино е само което е на зелено. Всичко друго е по-скъпо.
Трябва да минат едни 3-4-5 години в задълбочаваща се криза, че да паднат цените на апартаментите. Това е, в която аз вярвам.

# 354
Slashy, по пътя на елементарната логика, в контекста на цени и спестяване от цени, какво може да е ДО - Данъчна Оценка. Не съм го срещала преди, но това ми хрумна, като прочетох поста на Черна Станция ЧС 😀
Съкращенията пестят време и много рядко не могат да се разшифроват от контекста.
По темата - тази пазар е инертен,  но следва 1:1 кривата на БВП, с известен лаг, поне досега. Тази криза е особена, вярно, та ще гледаме.

# 355
https://www.vbox7.com/play:c7dbfc4e8e

Репортаж на Нова за пазара на недвижими имоти. "Все по-малко са търсенията"

# 356
Истина която 9 месеца крият. Mainstream news = fake news

През това време колко хора се набълбукаха с “инвестиране” в имоти Grinning и правеха сметки каквадоходност ше имат.

Последна редакция: нд, 20 дек 2020, 12:39 от Gogo1979

# 357
  • София
Това се очакваше да стане, но не се знае колко дълго ще продължи и какво ще стане след това .

А за наемите ми е малко странно. Според мен се освобождават апартаменти от хора които трайно няма да се връщат в града. Не ми се вярва, да се организира някакво преместване, за да се спести един или два наема. Да се върнат на село със цялата покъщнина и след два-три месеца да търсят отново къде да живеят и да се настаняват. А тези с деца които евентуално трябва  да се върнат в училище пък съвсем не ми се вярва.
Основно без наематели остават тези които традиционно са дават на студенти.

# 358
Как 2-3 месеца?
Нашият месец е разпуснат от Март 2020 и като гледам до Юни 2021, няма шанс за връщане.
А много ИТ фирми, си напуснаха и част от взетите под наем площи и казаха на хората, че могат да работят от вкъщи или където и да са, за доста по дълъг период.
Ако нямаш деца или децата ти са в градинска възраст, точна сега е най-малко подходящо да си в София.
Така, че сривът в търсенето на имоти под наем е съвсем реален.
Много фирми като цяло преосмислят концепцията постоянно, всички да са в офиса.
На мен ми е интересно, какво ще се случи с всички незаети, от много дълго време огромни офисни сгради?

# 359
  • София
Как 2-3 месеца?
Нашият месец е разпуснат от Март 2020 и като гледам до Юни 2021, няма шанс за връщане.
А много ИТ фирми, си напуснаха и част от взетите под наем площи и казаха на хората, че могат да работят от вкъщи или където и да са, за доста по дълъг период.
Ако нямаш деца или децата ти са в градинска възраст, точна сега е най-малко подходящо да си в София.
Така, че сривът в търсенето на имоти под наем е съвсем реален.
Много фирми като цяло преосмислят концепцията постоянно, всички да са в офиса.
На мен ми е интересно, какво ще се случи с всички незаети, от много дълго време огромни офисни сгради?
Добре де, и двамата ли са ИТ, още повече че имаше фирми които след април върнаха хората присъствено, заради лоши резултати. ИТ винаги са можели да си работят от където си искат, не е само заради обстановката .
Това може да стане, ако има яснота, до кога ще бъдат така.

Общи условия

Активация на акаунт