Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 281
  • 874
  •   1
Отговори
# 360
За първо път чувам да има лоши резултати при работа от вкъщи. За кои фирми става дума?

Иначе много квартири са освободени пт стиденти, но в София има и много много хора в сферата на услугите, туризма, които са останали без работа и са напуснали просто защото живеят месец за месец и няма как да си плащат наема дори и да искат. Говорим за млади хора без семейства и деца.

# 361
Това се очакваше да стане, но не се знае колко дълго ще продължи и какво ще стане след това .

А за наемите ми е малко странно. Според мен се освобождават апартаменти от хора които трайно няма да се връщат в града. Не ми се вярва, да се организира някакво преместване, за да се спести един или два наема. Да се върнат на село със цялата покъщнина и след два-три месеца да търсят отново къде да живеят и да се настаняват. А тези с деца които евентуално трябва  да се върнат в училище пък съвсем не ми се вярва.
Основно без наематели остават тези които традиционно са дават на студенти.
Удобно се пропуска фактът, че обикновено под наем са млади хора, които още не са се устроили семейно. Повечето семейства си закупуват с ипотека жилище, а гледат да не са под наем. От тая гледна точка аргументът за това с деца отпада.
Да не говорим, че платформи като airbnb, които разчитат главно на чуждестранни туристи в момента са меко казано в криза.

# 362
Airbnb изобщо не сав криза, скоро станаха публична компания с оценка на над 100 милярда и натрупаха милярди капитал за отрицателнл време. Сега би следвало тука едни хора да кажат, че това е пазарната им цена и щом хората купуват акциите им значи толкова струват Simple Smile, но дали?

# 363
  • София
Това се очакваше да стане, но не се знае колко дълго ще продължи и какво ще стане след това .

А за наемите ми е малко странно. Според мен се освобождават апартаменти от хора които трайно няма да се връщат в града. Не ми се вярва, да се организира някакво преместване, за да се спести един или два наема. Да се върнат на село със цялата покъщнина и след два-три месеца да търсят отново къде да живеят и да се настаняват. А тези с деца които евентуално трябва  да се върнат в училище пък съвсем не ми се вярва.
Основно без наематели остават тези които традиционно са дават на студенти.
Удобно се пропуска фактът, че обикновено под наем са млади хора, които още не са се устроили семейно. Повечето семейства си закупуват с ипотека жилище, а гледат да не са под наем. От тая гледна точка аргументът за това с деца отпада.
Да не говорим, че платформи като airbnb, които разчитат главно на чуждестранни туристи в момента са меко казано в криза.
Блока в който живея 50% са наематели и всички са семейства с деца.
За да се закупи жилище с ипотека не се иска само желание

Последна редакция: нд, 20 дек 2020, 16:08 от Алекс :)

# 364
Това е някакъв градски мит ли, че всички с деца вече са собственици? Далеч не са.

# 365
От АП ни аирбнб спадът в парите е на половина.
Примерно ако средно сме вземали Х лв преди, сега вземаме половината. В някои месеци повече, в други по-малко. Но средни за периода от 4 месеца, идва на половината.
Опитахме се да го дадем дългосрочно. При този начин, получаваме точно същата възвращаемост!

Затова взехме междинно решение, да го дадем дългосрочно за 6 месеца. На по нисък наем, който е колкото вземаме сега аирбнб.
Понеже, има клиенти за аирбнб. Повечето са българи, които не искат да ходят в хотел. Има и чужденци, но те са малцинство. Българите запазват за 7, 10, 15 дни. И затова и там има приход.

За продаване, ние не сме мислили. Понеже и това ще отмине. А и бих живяла и аз там, кой знае, ако реша да ставам мома софиянка 🌞🌞🌞

# 366
По принцип смятам, че не е добре да купя имот, в който не бих живяла. Трябва да е нещо супер изгодно и пак бих се замислила. Та, Румка, щом вашият е такъв, че би живяла, идеята да го държите за мен е добра, свестни имоти трудно се намират. А кромид (ах този Аутокорект 😁) ситуацията ще изчезне, година, две, и три да е, е нищо в сравнение с усилията, времето и нервите да купиш хубав имот.

# 367
Наистина е трудно да намериш свестен имот, отнема много време и много нерви, особено в София. А сега ситуацията с вируса усложнява нещата.

# 368
Slashy, по пътя на елементарната логика, в контекста на цени и спестяване от цени, какво може да е ДО - Данъчна Оценка. Не съм го срещала преди, но това ми хрумна, като прочетох поста на Черна Станция ЧС 😀
Не знам колко е елементарна логиката, но явно съм твърде тъп за тая логика, защото никога нямаше да ми хрумне, че това значи. Като цяло като видя съкращение, се опитвам първо да "разшифровам" него, и оттам да разбера смисъла на изречението, а не обратно - от предполагаемия смисъл на изречението да си правя извод какво би могло да значи съкращението.

ЧС и ММ (както и споменатите НС и СС) са едни от малкото съкращения в този форум, които от само себе си разбрах какво значат. Като за ММ все още не съм сигурен дали е "моят мъж", "мъжа ми", "милия мъж", "малкия мъж", ... или нещо друго Simple Smile

По темата - не разбрах в крайна сметка според вас когато някой говори за увеличение на цените на имотите, има предвид ръст на средната цена при сключените сделки, или реално увеличение, т.е. конкретен имот сега е по-скъп спрямо по-рано? На мен второто ми се вижда невероятно - отделни изключения сигурно има, но като тенденция не го виждам...

Всичко на всичко аз виждам нещата така:

1. Търсенето на жилища за собствено ползване е стабилно или евентуално има лек ръст (от такива, които са решили да ударят кьоравото в кризата)
  2. За собствено ползване се търсят по-големи жилища отколкото преди - дали се дължи на кризата или на профила на купувачите, е друг въпрос
  3. Търсенето на инвестиционни жилища за под наем (които традиционно са по-малки от тези за собствено ползване) е умряло тотално
  4. В следствие на 1 + 2 + 3 общият брой сключени сделки намалява, но отпадат сделки в долния край на ценовия диапазон, поради което средната цена расте.
  5. От горното не може да се направи директен извод дали цените реално се повишават или спадат. Но не виждам логика да се повишават.

# 369
Според "Агрион" през 2020 г. е имало стабилен ръст на продажбите на земеделска земя, като една от причините е била купуване на второ жилище - https://www.24chasa.bg/novini/article/9331022
В края на материала в болд са дадени техни прогнози за 2021 г.

# 370
Поредните пълни глупости на субективни анализатори, които дори си противоречат. Аз пък искам селски апартамент с 500кв био тераса да си гледам био домати и кокошки на нея.
Тези статии не са на база статистика а на принципа на ЕЖК.

# 371
Slashy, ами пробвай с другата логика и може и да се получи 😀
Средната цена винаги е била сегашна, тоест, към момента, и затова е за тези жилища, които в дадения период са продадени или пък оферирани (Ако е на база оферти), и е на база достатъчно голям брой сделки, колкото повече, толкова по добре за представителността. . Едно и също жилище няма как да формира средна цена, а и едва ли го продават и препродават всяко тримесечие, за да видим как се движи цената му. За едно и също жилище има отделни примери, като този на Чиана, но това не е средна цена.  Има приети индикатори, които си имат определение и се ползват за целите на сравнението и във времето (тримесечия, години), и в пространството (По квартали). Пък лично ти как ще си ги тълкуваш, си е твоя работа.

# 372
Поредните пълни глупости на субективни анализатори, които дори си противоречат. Аз пък искам селски апартамент с 500кв био тераса да си гледам био домати и кокошки на нея.
Тези статии не са на база статистика а на принципа на ЕЖК.

Човек, който твърди, че обезщетението на 100 кв. къща е 30 кв. НС апартамент, не е в позиция да дава квалификации кое е глупост и кое не е.

Купи си къща - нали твърдиш, че търсиш къща за купуване в Банкя - най-накрая и пиши от първа ръка как е минала сделката, как са се сринали цените и т.н.

# 373
Според "Агрион" през 2020 г. е имало стабилен ръст на продажбите на земеделска земя, като една от причините е била купуване на второ жилище - https://www.24chasa.bg/novini/article/9331022
пълни глупости! Агрион купуват на едро! Мои познати от Пловдив си продадоха част от земите за около 1000 лева на декар, тия мизерници от голямата фирма им я бяха "оценили" по 650 лв. Това едно на ръка, второ-сега искали да купуват, щото после цените на земята щели да паднат. ха ха ха.
Ами да изчакат тогава, ще купят по-евтино. Истината е, че никой не продава почти земя, щото си получаваш добра рента, без данъци. И най-вече, може да има презастрояване със сгради, но земята няма как да стане повече.... Вече не я произвеждат....Понякога такива тъпизми пишат, с рекламна цел, на които и деца от 1 клас няма да се хванат... В земеделието са налети 3 милиарда тази година... Как ще поевтинее земята бе мунчовци, всеки гледа да докопа, я под наем, я да си купи... За да точи парите на ЕС....

# 374
  • София
Повярвах им Joy
Продавайте земята, сега е момента, че на нас  ни трябва, чакаме пари от ЕС

Общи условия

Активация на акаунт