Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 304
  • 874
  •   1
Отговори
# 375
Според "Агрион" през 2020 г. е имало стабилен ръст на продажбите на земеделска земя, като една от причините е била купуване на второ жилище - https://www.24chasa.bg/novini/article/9331022
В края на материала в болд са дадени техни прогнози за 2021 г.
пълни глупости! Агрион купуват на едро! Мои познати от Пловдив си продадоха част от земите за около 1000 лева на декар, тия мизерници от голямата фирма им я бяха "оценили" по 650 лв. Това едно на ръка, второ-сега искали да купуват, щото после цените на земята щели да паднат. ха ха ха.
Ами да изчакат тогава, ще купят по-евтино. Истината е, че никой не продава почти земя, щото си получаваш добра рента, без данъци. И най-вече, може да има презастрояване със сгради, но земята няма как да стане повече.... Вече не я произвеждат....Понякога такива тъпизми пишат, с рекламна цел, на които и деца от 1 клас няма да се хванат... В земеделието са налети 3 милиарда тази година... Как ще поевтинее земята бе мунчовци, всеки гледа да докопа, я под наем, я да си купи... За да точи парите на ЕС....

Това, че една фирма има пряк интерес от нещо, не означава, че хората не продават земеделска земя, за да купуват други недвижими имоти.
Изобщо не е вярно, че автоматично "си получаваш добра рента", ако имаш ЗЗ. Получаваш, ако си улучил да наследиш и добра земя, и да я вземе читав арендатор. Затова в Добруджа рентата е една, а в Долно таралежово - коренно различна.

Според "Агрион" през 2020 г. е имало стабилен ръст на продажбите на земеделска земя, като една от причините е била купуване на второ жилище - https://www.24chasa.bg/novini/article/9331022
В края на материала в болд са дадени техни прогнози за 2021 г.
Повярвах им Joy
Продавайте земята, сега е момента, че на нас  ни трябва, чакаме пари от ЕС

Няма нужда да им вярваш и да изпълняваш, това не е Държавен вестник, който обнародва закони. Има едно нещо наречено критично мислене. Четеш и ако можеш, пресяваш информацията.

# 376
EmmaT - аз злобея към статията, а ти злобееш към мен лично. Нека си имаме уважението. Не помня къде съм твърдял това, но може и да не съм се изразил разбираемо или ти да не си ме разбрала, а може и да съм сгрешил. При всички случаи не съм бил злобен лично към някого и се видя, че и други хора смятат статията за простотия.

Също така моите лични желания не мисля че трябва да те интересуват, но ако става въпрос, търся из цялата южна дъга.

Интересно, тази земя хората не са я наследили вчера, че да искат днес да я продават/заменят за апартаменти. Земята я имат от години и изведнъж видиш ли идва пандемия, идва криза и решават, че ще купуват апартамент. Да предположим че апартаментите се вдигат, да но новините тръбят, че всичко се вдига, така че земята се води добър хедж и носи дивиденти, докато наемите падат. Каква е логиката да продават земи точно сега, а не преди година, две, пет или десет? Единствено ми идва на ум, че може да са останали без работа и им трябват пари за живот, а защо не да продадат всичко та да има и за апартамент. Много хора по селата продават ниви и така се издържат или ги изпиват и изяждат. Не си мисли че всеки с ниви е проспериращ и пробивен инвеститор/рентиер, защото повечето не са.

Последна редакция: пн, 21 дек 2020, 10:52 от Gogo1979

# 377
  • София
Навремето като купувахме земя една възрастна жена й предлагаме 500лв на декар. Тя отказа да ни продаде, щели сме да я измамим. Продаде на Агрион на 350лв. Толкова за тях - залагат на реклама и дават многи ниски цени, но хората са много, много наивни голяма част от тях...

# 378
EmmaT - аз злобея към статията, а ти злобееш към мен лично. Нека си имаме уважението. Не помня къде съм твърдял това, но може и да не съм се изразил разбираемо или ти да не си ме разбрала, а може и да съм сгрешил. При всички случаи не съм бил злобен лично към някого и се видя, че и други хора смятат статията за простотия.

Също така моите лични желания не мисля че трябва да те интересуват, но ако става въпрос, търся из цялата южна дъга.

Коментирам аргументите ти и цялостното ти представяне в имотните теми. Няма как да изпитвам злоба към форумен образ. Избягвам да влагам такива драматични емоции, особено в имотните теми.

Ако искаш, бъди по темата и коментирай житейските ситуации, описани в материала - какви варианти има едно семейство, което:
А) е останало без доходи и без перспективи за скорошни такива, или
Б) не е останало без доходи, но да речем от четирима в семейството един не подлежи на ваксинация и през следващите 5-10 години семейството има много ограничени варианти за пътувания, почивки и т.н. Решили са да купят втори имот и там да прекарват празниците, ваканциите и отпуските.

Давам тези примери, защото са описани от "субективните анализатори", чиято публикация коментираме Simple Smile
Та какви варианти имат тези семейства в горните случаи.

# 379
Навремето като купувахме земя една възрастна жена й предлагаме 500лв на декар. Тя отказа да ни продаде, щели сме да я измамим. Продаде на Агрион на 350лв. Толкова за тях - залагат на реклама и дават многи ниски цени, но хората са много, много наивни голяма част от тях...
агрион са просто прекупвачи на земя, разликата която се явява между тяхната "цена" и тази на която те ще я препродадат или ще я дават и те под наем е печалбата им. И понеже следя и този пазар, цените земята не вървят назад, били са ниски през последните 25 години(след възстановяване на собствеността), но винаги нагоре. Няма логика цената на храната през последните десетилетия да върви само нагоре, а цената на основното средство за производството й-надолу или настрани....

# 380
  • София
Има повишен интерес към земята - земеделската и парцелите, по мои лични наблюдния . Майка ми с роднините й продадоха няколко такива в последните месеци, парцелите бяха , в рамките на града, в провинцията, в областен град. Купиха ги млади семейства, които имат намерение да строят къщи. Работят някъде в Зап Европа и ще влагат в къща в родния си град. Така са казали.
Само да отбележа, че тези земи, с няколко роднини собственици,  стояха без кандидати за покупка много години. Предният бум беше 2005 та до 2008 ма, пак така  няколко продажби, ама преди кризата. После застой. Сега пак изведнъж интерес към земята. Странна работа...
Преди кризата спря всякакви покупки, сега пък ги активизира ..... Grinning

# 381
  • София

Коментирам аргументите ти и цялостното ти представяне в имотните теми. Няма как да изпитвам злоба към форумен образ. Избягвам да влагам такива драматични емоции, особено в имотните теми.

Ако искаш, бъди по темата и коментирай житейските ситуации, описани в материала - какви варианти има едно семейство, което:
А) е останало без доходи и без перспективи за скорошни такива, или
Б) не е останало без доходи, но да речем от четирима в семейството един не подлежи на ваксинация и през следващите 5-10 години семейството има много ограничени варианти за пътувания, почивки и т.н. Решили са да купят втори имот и там да прекарват празниците, ваканциите и отпуските.

Давам тези примери, защото са описани от "субективните анализатори", чиято публикация коментираме Simple Smile
Та какви варианти имат тези семейства в горните случаи.

Извинявай ама това е несериозно, никой  на никого не е забранил все още  да пътува защото няма  поставена ваксина, а  и това е само в сферата на мечтите на някои които искат на всяка цена всички да се ваксинират. 
И точно Агрион са най-подходящи да решат проблемите на хората ...
Обикновено малко земя с много собственици, която трудно се продава, се продава на такива прекупвачи.
Няма лошо хората да продадат земя за да си купят имот, не към  това беше насочен коментара.
" Анализаторите" си правят реклама, но не са се постарали достатъчно .

п.п. И аз забелязах злобното отношение, неприятно е за четене.

# 382
Точно това казвам и аз, нищо, че колежката по-горе не ме разбра нещо. Никой не продава земя на ниска или на всяка цена (освен ако не е загазил финансово), рента от около 50 лева е прилична. А има и от почти 100 лева, че и нагоре в Добруджа. Та защо търсят балъци Агрион, нямам идея...
Пазар си има, но далеч от "цените" им...

# 383
  • София
За да продадеш на външен човек идеални части, трябва да имаш писмен отказ за покупка на посочената цена от всички останали наследници с идеални части. Иначе сделката се атакува и пада веднага. Агрион обикновено играят на сделки от публичната продан и после атакуват и изкупуват от останалите наследници

# 384
Може ли поне в тази тема без антиваксърски проповеди.

Абстрахирайте се от ваксините, щом са такъв проблем, и разглеждайте простия пример "семейство иска да си купи къща на село, има земеделска земя - да я продаде ли или да тегли кредит".

Продажбата на земята може да е на частно лице. Както казах - това не е Държавен вестник, никой не е длъжен да продаде на фирмата от материала.

Точно това казвам и аз, нищо, че колежката по-горе не ме разбра нещо. Никой не продава земя на ниска или на всяка цена (освен ако не е загазил финансово), рента от около 50 лева е прилична. А има и от почти 100 лева, че и нагоре в Добруджа. Та защо търсят балъци Агрион, нямам идея...
Пазар си има, но далеч от "цените" им...

Изненадана съм, че отново и отново трябва да се изясняват такива моменти. Никой не натиска никого да продава на Агрион или да продава евтино. Да продават скъпо - още по-добре. Има и други фирми, има и частни лица.

Мислещи хора би трябвало да могат да обсъждат тенденциите, а не да дърпат диалога все към за и против Агрион. Не може да е чак толкова сложно.

# 385
дори така да е-продаваш да речем 20 декара по 1000 лева, земеделска земя, това са 20000 лева. Какъв тип имот ще финансираш в големите градове за 10226 еуро?  Примерно капарото на нещо за 102000 еуро.То и прилична къща на село няма да намериш за такава сума.
Виж в Нидерландия , там декар земя е между 3500 и 5000 еуро. Там по-може....

Последна редакция: пн, 21 дек 2020, 11:43 от denissa_72

# 386
дори така да е-продаваш да речем 20 декара по 1000 лева, земеделска земя, това са 20000 лева. Какъв тип имот ще финансираш в големите градове за 10226 еуро. Примерно капарото на нещо за 102000 еуро.
Виж в Нидерландия може, там декар земя е между 3500 и 5000 еуро. Там по-може....

Защо имот в големите градове? Имоти има и в малките населени места.
Дадени са два примера, в които горната сума е ОК - за къща на село за ваканциите - за тази сума ясно, че няма да е  Евксиноград, но все някъде ще намерят, нали цените падат - и за семейство, останало без доходи и без изгледи за такива скоро.
Като друг вариант за горните примери виждам единствено кредит от институция или заем от приятели\роднини. Знам, че повечето участници в имотните теми са против кредити, така че ми беше интересно как биха финансирали начинанието. Може да има и трети вариант, щеше да ми бъде интересно да разбера. За съжаление не можахме да се откъснем от за и против Агрион Simple Smile

# 387
  • София
дори така да е-продаваш да речем 20 декара по 1000 лева, земеделска земя, това са 20000 лева. Какъв тип имот ще финансираш в големите градове за 10226 еуро. Примерно капарото на нещо за 102000 еуро.
Виж в Нидерландия може, там декар земя е между 3500 и 5000 еуро. Там по-може....

Защо имот в големите градове? Имоти има и в малките населени места.
Дадени са два примера, в които горната сума е ОК - за къща на село за ваканциите - за тази сума ясно, че няма да е  Евксиноград, но все някъде ще намерят, нали цените падат - и за семейство, останало без доходи и без изгледи за такива скоро.
Като друг вариант за горните примери виждам единствено кредит от институция или заем от приятели\роднини. Знам, че повечето участници в имотните теми са против кредити, така че ми беше интересно как биха финансирали начинанието. Може да има и трети вариант, щеше да ми бъде интересно да разбера. За съжаление не можахме да се откъснем от за и против Агрион Simple Smile
Според мен идеята на хората които купуват имоти не е просто да си похарчат парите за нещо, а да купят нещо стойностно за парите си.

# 388
ЕммаТ - темата я започна ти с пускане на конкретна статия, която всички коментираме конкретно. Както казах, статията за мен е поръчкова, както повечето такива статии, с цел да лансира тренд, от който някой има личен интерес. А защо да не го направи като пробута мълвата, че видиш ли апартамент в по-желан от земя и че трябва сега да се продава, защото догодина ще пада цената. Това са маркетингови кампании и никой не знае какво ще стане с цената на земята догодина. До тук с коментара ми за конлретната статия.

Не мога да кажа дали семейство би продало земя поради а) или б) и колко масова практика би било. Бих могъл да кажа, ако направя проучване из цяла България и направя безпристрастен анализ, но това няма никой да го финансира. Така че всичко опира до субективни размисли и логика . А моята логика е че все още ниви се притежават в пъти повече от хората по селата, от колкото от хората в градовете. И все още собствениците на ниви са от старите поколения 45+ И много от тях изпбщо не са прогресивни и пробивни инвеститори/предприемачи/рентиери. На този типаж хора, не им трябва вила, нито апртамент на морето. Много малко са млади хора,  живеещи в град, които имат ниви и искат да си купят апартамент.
Както казаха и други, една нива до никъде няма да стигне за къща или апартамент. Но носи сериозен дивидент за хората особено ако са пенсионери. Също така много хора взимат зърно и го внасят в хлебозавода за хляб. Ако хората са вькрайна нужда, те биха продали ниви на парче и ще живеят с прихода колкото могат и после пак, но никога няма да продадат 20 декара и да сложат кеша под дюшека. На баща ми наборите цял живот така се издържат.
Просто ти го гледаш от твоята камбанария и смяташ, че и другите са в твоето положение, но не са. Всеки има различен интерес и всеки взима сам за себе си решение, което е правилно за него.
Ето аз имам ниви от баща ми, дори не ги знам колко са и къде са, искам даси купя къща, но изобщо не ми е идвало на акъла да ги продавам и ще си тегля кредит.

И още нещо, по време на криза и пандемия всеки бяга на село. Сега се говори за нов щам, недай си боже това стане супер заразно и смъртоносно, продължи дълги години и икономиката се срине тотално. Хората ще се върнат към селата и ще обработват земя, за да се изхранват, а тези в кутийките какво ще правят? Дали ще продават апртаменти и ще купуват земя? Simple Smile

Последна редакция: пн, 21 дек 2020, 12:06 от Gogo1979

# 389
А моята логика е че все още ниви се притежават в пъти повече от хората по селата, от колкото от хората в градовете. И все още собствениците на ниви са от старите поколения 45+  издържат.

Малко ме съмнява тази логика - като вземем предвид, че по селата почти не останаха хора заради миграцията към градовете и чужбина, ми се струва много по-вероятно собствениците да не живеят на село, а да са я дали под аренда. Това ги устройва идеално - не се занимават, не плащат данъци, все някакви пари им капят от рентата, а в същото време цената на земята си расте.  А 45+ не е чак толкова старо поколение, това е поколението на демокрацията и няма сантиментите към земята на по-старото поколение 70+. По-младите продават или държат според изгодата.

Общи условия

Активация на акаунт