Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 291
  • 874
  •   1
Отговори
# 390
Скрит текст:
дори така да е-продаваш да речем 20 декара по 1000 лева, земеделска земя, това са 20000 лева. Какъв тип имот ще финансираш в големите градове за 10226 еуро. Примерно капарото на нещо за 102000 еуро.
Виж в Нидерландия може, там декар земя е между 3500 и 5000 еуро. Там по-може....

Защо имот в големите градове? Имоти има и в малките населени места.
Дадени са два примера, в които горната сума е ОК - за къща на село за ваканциите - за тази сума ясно, че няма да е  Евксиноград, но все някъде ще намерят, нали цените падат - и за семейство, останало без доходи и без изгледи за такива скоро.
Като друг вариант за горните примери виждам единствено кредит от институция или заем от приятели\роднини. Знам, че повечето участници в имотните теми са против кредити, така че ми беше интересно как биха финансирали начинанието. Може да има и трети вариант, щеше да ми бъде интересно да разбера. За съжаление не можахме да се откъснем от за и против Агрион Simple Smile
Според мен идеята на хората които купуват имоти не е просто да си похарчат парите за нещо, а да купят нещо стойностно за парите си.

Добре. Издръжката на семейството през следващите 1-2 години и къща на село явно не са в категорията стойностно. Няма лошо, мнения всякакви.

ЕммаТ - темата я започна ти с пускане на конкретна статия, която всички коментираме конкретно.
Скрит текст:
Както казах, статията за мен е поръчкова, както повечето такива статии, с цел да лансира тренд, от който някой има личен интерес. А защо да не го направи като пробута мълвата, че видиш ли апартамент в по-желан от земя и че трябва сега да се продава, защото догодина ще пада цената. Това са маркетингови кампании и никой не знае какво ще стане с цената на земята догодина. До тук с коментара ми за конлретната статия.

Не мога да кажа дали семейство би продало земя поради а) или б) и колко масова практика би било. Бих могъл да кажа, ако направя проучване из цяла България и направя безпристрастен анализ, но това няма никой да го финансира. Така че всичко опира до субективни размисли и логика . А моята логика е че все още ниви се притежават в пъти повече от хората по селата, от колкото от хората в градовете. И все още собствениците на ниви са от старите поколения 45+ И много от тях изпбщо не са прогресивни и пробивни инвеститори/предприемачи/рентиери. На този типаж хора, не им трябва вила, нито апртамент на морето. Много малко са млади хора,  живеещи в град, които имат ниви и искат да си купят апартамент.
Както казаха и други, една нива до никъде няма да стигне за къща или апартамент. Но носи сериозен дивидент за хората особено ако са пенсионери. Също така много хора взимат зърно и го внасят в хлебозавода за хляб. Ако хората са вькрайна нужда, те биха продали ниви на парче и ще живеят с прихода колкото могат и после пак, но никога няма да продадат 20 декара и да сложат кеша под дюшека. На баща ми наборите цял живот така се издържат.
Просто ти го гледаш от твоята камбанария и смяташ, че и другите са в твоето положение, но не са. Всеки има различен интерес и всеки взима сам за себе си решение, което е правилно за него.
Скрит текст:
Ето аз имам ниви от баща ми, дори не ги знам колко са и къде са, искам даси купя къща, но изобщо не ми е идвало на акъла да ги продавам и ще си тегля кредит.

Не виждам да си коментирал нещо конкретно. Започна с "глупости", "субективни анализатори" и пр. После вкара мелодраматичния елемент със злобата.

Simple Smile И отново това слизане в "ти гледаш от твоята камбанария и смяташ, че другите са в твоето положение". Какво мислиш, че е моето положение? Сериозно питам. Не продавам земеделска земя, не работя за Агрион, нито за друга подобна фирма. Не съм останала без работа, доходите ми не са намалели, не търся селска къща, нито продавам такава Simple Smile
Наистина ли е толкова сложно да се приеме, че не всеки пуска линкове за лична изгода?
Иначе голямо оплакване как другите били злобни Simple Smile

# 391
Може, не споря, но при 45 годишните, родителите вероятно още са живи и държат земята, по-скоро 55+. И в двата случая са хора, които са се установили и вероятно имат спестявания, та не им е нивата спасението да не умрат от глад.

Има си стстистики че поколението на милениълите 26-40 годишните е най-преебаното, нито са трудолюбиви, нито са взели все още наследство, нито са в среда с недостиг на работна ръка.

# 392
  • София
Без да преча на задушевния спор, вмъквам реплика, с уговорката, че не разбирам много от земя. Но имах колега, чийто родители взимат под аренда стотици декари (май).
Та той беше казал, че основният проблем е обработката, и "да вкараш тракторите". Та като купуваш 20 декара наведнъж е едно. Да разпродаваш по 1/2 декар, за да изкараш месеца, съвсем друго.
Кой ще ти изкупува тия микро-парченца по 0.5-1 декар!?
Как ще ги обработва!?
Цената трябва да е 1/2 от нормалната, че да му излезе сметката на купувача.
Много хора (шокиращо за мен) при сделка или бизнес правят единствено тяхната си сметка. И грам не искат да влязат "в гледната точка" на човека отсреща. Но все пак той дава парите. Трябва и на него да му е изгодно, поне малко от малко. Иначе, няма сделка.
Та (лично според мен), това, че някой продавал малки парченца земя, колкото да се наяде, са глупости!

# 393
Та (лично според мен), това, че някой продавал малки парченца земя, колкото да се наяде, са глупости!
[/quote

Естествено, че са глупости. Няма как да се продава земя малко по малко. Ако някой иска да си чупи малки парченца, все едно яде шоколад, има един подобен златен продукт - съвсем като шоколад, но всякло квадратче е по 1 грам. И си чупиш и продаваш по колкото искаш Grinning

# 394
Тази земя,която е под аренда,може да се продава "на парче".

# 395
  • инфантилно и разглезено хлапе
Не е моментът да се купува имот с цел отдаване под наем
Предлагането е голямо и нараства, а доходността намалява

Покупката на имот с инвестиционна цел отдаване под наем според мен е много рискова, докато не премине COVID кризата. Голям е рискът инвеститорът да не постигне целта си - да получи приходи от наем, защото има немалък шанс имотът да стои празен още месеци. В тази особена ситуация сферата на наемите се оказа най-засегната и ще продължава да е такава - основно откъм офиси и търговски площи, но реално и при жилищните имоти. Свидетели сме как наемите от няколко месеца насам отчитат спад средно 7-12% спрямо края на 2019 г. Това се случва във всички сегменти освен логистиката, където има търсене, най-вече заради интернет търговията.

# 396
Продава ги на арендатора, който и без това ги обработва или на съседа си или ако са до път на който пожелае. И не говоря за 1/2 декар, хоратаси правят сметката кви пари им трябват и толкова продават. Отделно много хора имат по няколко различни парчета пръснати на различни места, не е един парцел х декара. И всеки си решава, кое парче за колко да продаде.

# 397
Продава ги на арендатора, който и без това ги обработва или на съседа си или ако са до път на който пожелае.

Да, на него може, ама разходите и усилията си остават.

# 398
  • София
Сега намесваме и статистика, ако имаш избор от 2 купувача, вместо 2 милиона (без да включваме чужденците), то колко ще се повлияе цената и колко могат да ти извият ръцете?

# 399
Да, това да откъсва по половин-един декар от 20 дка всеки месец не е много реално.
Ако имотът е до път - продаваш първите 2-3 месеца декарите откъм лицето, и след това се чудиш на кого да продадеш на половин цена тези, които са останали без достъп.

# 400
много смешна дискусия.
като се има в предвид, че кризата още не е в разгара си.
това го писахме преди месеци и беше голямо ооо. я стига бе.
И какво стана?
Сега да видим какво още ще стане , защото както върви ще е доста интересно и нататък

# 401
  • София
Защо, какво стана?

# 402
На форума и виртуалния чат нищо му няма.
Фигурите не се променят.

# 403
  • София
Аз съм от поколението което Гого не харесва, ама да си кажа.

Наследство нямам, но моите баба и дядо имаха не малко земи, но не бяха едно цяло. Дядо казваше, че неговите родители събирали пари купували нива, след това друга нива, но почти никога не може да са една до друга. Когато дядо продаваше, му казаха че земята е различна категория и струва различни пари, отделно през едната минаваше някакъв далекопровод и не я харесваха особено . Земята в полето беше плодородна и струваше повече, тази в планината дори остана. Взимаше аренда - в началото  му даваха жито, олио, царевица, след това пари. Апартамента в който живея ми го купи дядо, но парите от земята бяха 1/4 от цялата сума.

Исках да кажа, че когато са отделни ниви, може и по една да се продава, ако е за издръжка на семейство, защото така или иначе нивата си е толкова голяма

# 404
Алекс - не съм казал, че не ги харесвам, а че са преебани, за стжаление и не е по тяхна вина, просто всяко поколение си има своите особености. В интерес на истината аз съм с 2 години разлика от това поколение, но понеже родителите ми са ме направили много много млади дори за онези стандарти може също да се причисля към ранните милениъли. Хубавото е че когато твоето поколение са лентяи ти можеш да дръпнеш много по-напред ако имаш хъс и не чакаш на готово. А за земята си права, но само който е имал дядо и баба от село със земи знае как стоят нещата с нивите. Нашите също са пръснати и съм ги обикалял с дядо ми като малък.

ЕммаТ - хората по селата и малките градове харчат много по-малко пари. С пари от една нива могат да живеят година, защото си гледат допълнително животни, имат градина, правят зимнина, взимат зърно, олио, брашно или хляб от рента.

Последна редакция: пн, 21 дек 2020, 14:11 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт