Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 283
  • 874
  •   1
Отговори
# 405
От тук тръгна моментът с 20-те декара:

дори така да е-продаваш да речем 20 декара по 1000 лева, земеделска земя, това са 20000 лева.
Скрит текст:
Какъв тип имот ще финансираш в големите градове за 10226 еуро?  Примерно капарото на нещо за 102000 еуро.То и прилична къща на село няма да намериш за такава сума.
Виж в Нидерландия , там декар земя е между 3500 и 5000 еуро. Там по-може....

Един може да има 20 ниви по 1 декар, друг - една нива от 20 дка.

ЕммаТ - хората по селата и малките градове харчат много по-малко пари. С пари от една нива могат да живеят година, защото си гледат допълнително животни, имат градина, правят зимнина, взимат зърно, олио, брашно или хляб от рента.

Вече почти никой не гледа животни Simple Smile И тези с рентата в натура всъщност се чувстват прецакани - и с право, - че не получават пари.

Последна редакция: пн, 21 дек 2020, 14:22 от EmmaT

# 406
За какво са ви тези ниви не ми става ясно? Такава мешавица като в бг не се сещам да има другаде.
Това някой да живее и да работи в Ню Йорк и да пази като очите си на баба си 2 та декара в Алабама и на дядо си 5 те декара в Канзас и да си прави сметката как ще получи чувалче царевично брашно и 2 бутилки олио ... Е такова нещо освен у нас   и нашите градове ... къде?
Невероятно. Или живееш в град или в село. У нас са едни гражданско-селски шпагати ... Всички сме у градо, но на какво имаме на село....

според мен нивите са за този, който се занимава със земеделие. Гражданите са си в града и си работят . останалите шпагати са безумни

# 407
Няколко неща, които очевидно не се знаят:

1. Покупката на идеалби части и каненето на съсобствениците. Дарява се малка част на купувача, като по този начин той става съсобственик и след това се продават идеалните части. Чл. 33 от ЗС не важи.
2. Защо са им идеални части? Защото стават съсобственици на част от земята и могат да я ползват. 10 години ползване и си актуват частите на останалите съсобственици. Става изцяло тяхна.

3. На земята се прави комасация. Колкото и да е пръсната всеки арендатор си ползва конкретна голяма част(грубо казано). Големината на парцелите е по-важна от гледна точка на по-дребните инвеститори, които искат да си купят един голям парцел. Арендаторите са им важни общите декари.

# 408
  • София
За какво са ви тези ниви не ми става ясно? Такава мешавица като в бг не се сещам да има другаде.
Това някой да живее и да работи в Ню Йорк и да пази като очите си на баба си 2 та декара в Алабама и на дядо си 5 те декара в Канзас и да си прави сметката как ще получи чувалче царевично брашно и 2 бутилки олио ... Е такова нещо освен у нас   и нашите градове ... къде?
Невероятно. Или живееш в град или в село. У нас са едни гражданско-селски шпагати ... Всички сме у градо, но на какво имаме на село....

според мен нивите са за този, който се занимава със земеделие. Гражданите са си в града и си работят . останалите шпагати са безумни
Родителите ми (далеч от крупни земевладелци) получават петцифрена сума от рента всяка година без една мотика да забият по тези декари или да правят "шпагати". Става дума за Добруджа. Викаш, за какво са им на хората ниви...

# 409
Ех, житата на Добруджа... А какво да правят в шопско с по 5-10 декара ниви в сънаследничество?

А, да допълня - стара рента в олио от тези декари, в зелените стъклени шишета от соц-а, замина за 10-20 лв.тотал за биогориво след смъртта на единия наследник, който се занимаваше ( в смисъл административно/контактно/документално) с въпросната земя.

# 410
  • София
Така е, Мандаринке Simple Smile Нали знаеш обаче, че в България всичко се уравновесява. Живеят във втория по бедност регион в страната и ако решат да си продадат само другата собственост (голям градски апартамент и селска вила с прилежаща голяма градина), ще могат да си вземат боксониера в, да речем, Люлин Simple Smile

# 411
Зори_
затова в Добруджа селата са станали на нищо и са само съборени къщи.
И какво става с получените от нивите пари ? Да не би да могат да живеят с тях– Докато навремето от земята са живяли.
Според мен тъпа работа както и да я погледнеш.

# 412
  • София
Добре, ама за какво да живеят само от земята днес, в 21-ви век? И двамата са работещи хора все още, не се чанчят на нивата по 14 часа на ден, на вилата гледат само зелечуци и плодове за собствено ползване и майка си гледа цветя Simple Smile С тези пари обаче си помагат много - ремонтчета, почивки, подаръци за внуците. И да са 3-4 хиляди лева на година, пак е голяма помощ за много семейства. Тук говоря за страничен, допълващ доход без никаква отговорност или положен труд през годината.

# 413

Родителите ми (далеч от крупни земевладелци) получават петцифрена сума от рента всяка година без една мотика да забият по тези декари или да правят "шпагати". Става дума за Добруджа. Викаш, за какво са им на хората ниви...

Зори, аз на това ти отговорих. Не знам какво е за теб "далеч от крупни земевладелци", така че няма как да сравня масовите 5-10 декара на всички наследници (дори да са 3 ниви х5-10 декара) на всички сънаследници около София. Но правя разлика между Софийското равно поле, което може и да е равно, но не е нито толкова голямо, нито толкова  плодородно като Добруджа. Петцифрена сума в рента годишно (10000 лв. кеш), ако можеше да се взимат всяка година, малко наследници щяха да продават. Това е все едно да сравняваш цена на квадрат за жилище в Люлин-1 или 2 до Околовръстното, с общежитията за социално слаби наоколо, и Лозенец около УАСГ (Попея, добре ли го сравних? Laughing). Като продажна цена на декар мога да дам 1000 лв. за цяла нива в Софийско, около 850 лв. на декар, ако се продава само ид.ч. Това през миналата година. Колко е цената на декар в Добруджа при продажба, някой да каже?

След като е висока рентата в Добруджа, няма смисъл да се продава. Там още ще се вдига. Както и продажната цена. Ако искаш да купуваш жилище в София, по-добре да теглиш максимален кредит, и с рентата да си покриваш част или повечето от вноските по кредита. Ама ако рентата ти е 1000 лв. на година (в най-добрия случай), какъв е смисълът да държиш парчето земя, ако ти трябва жилище? Още повече, че не си единствената маймуна, която виси на клона на тази земя.

# 414
Имам позната, която само със събраните за няколко години ренти купи жилище, с малко доплащане - с потребителски кредит. От Добрич е, ЗЗ е в Добруджа.
Всякакви случаи има.
Както се спомена нагоре - другаде получават рентата в олио и се чудят какво да го правят.

# 415
  • София
Мандаринке, съгласна с всичко това Simple Smile Просто не се стърпях да отговоря на въпроса за необходимостта от притежанието на земеделска земя в България. И ЕммаТ е права - всякакви случаи има - един колега получава също много висока годишна рента от земя в Югоизточна България, някакви лозя има там.

А междудругото, това с парите си е ново явление и при нас - през 90-те бабите и дядовците ми също получаваха рента в натюр (питай ги какво се прави с десетки килограми царевица и брашно Grinning), а след това първоначално сумите си бяха доста малки. През последните години обаче всяка зима има увеличение. Никакъв смисъл да продаваш, ако не си съвсем до стената по някаква причина. И ясно обяснение защо в България родовите битки за земи са мътни и кървави.

# 416
Малки парчета земеделска земя с много наследници за мен е по-добре да ги продадеш в един момент, дори като ид.ч. на по-ниска цена. Първо, че не познаваш или малко познаваш останалите наследници, а с времето те се множат, дори не можеш да си извадиш удостоверение за наследници, защото не им знаеш имената, камо ли къде живеят и как да се свържеш с тях.
Дори парите да стигнат само за една екскурзия в чужбина, пак по-добре да вземеш някакви пари, отколкото нищо.
Ако земята е в плодороден район и държи висока цена (включително на рентата), тогава може и да се държи. Но пак стои проблемът със сънаследниците.  За мен спокойствието е по-важно от някакви потенциални бъдещи по-големи суми. И времето, през което ще си късам нервите с роднините, дето дори не ги и познавам, само съм ги чувала по имена.

# 417
Ама то си е баш така - арендаторът си ги работи, гражданите собственици са си в града и си работят тяхната си работа, но получават и рента, а междувременно цената на земята расте и данъци няма.  Няма никакви шпагати - веднъж в годината се чувате да се уговорите как да ти платят.

# 418
  • София
Да, това да откъсва по половин-един декар от 20 дка всеки месец не е много реално.
Ако имотът е до път - продаваш първите 2-3 месеца декарите откъм лицето, и след това се чудиш на кого да продадеш на половин цена тези, които са останали без достъп.
Това няма как да стане. Земеделските парцели не се различават от УПИ-тата. Като имаш парцел от 20 дка няма как да продадеш 1 дка. от него. Може да продадеш 1/20 идеална част, но тогава ще те приберат, че си луд.
Ако парцелът е до регулация, може да струва стотици пъти по-скъпо, но пак зависи къде е.
А рентите вече ги превеждат по банков път много арендатори - договорът го подписвам по Еконт, държа да е година за година за всички парцели.
Не е само Добруджа обработваема земята, но там е най-скъпо, декарът в Генерал Тошево се движи 2600-2800лв в момента. Рентата се движи около 130лв/дка мисля че тази година. Последната земя, която купихме по-миналата година беше в с. Бреница, Кнежа по 950лв/дка. Тази година рентата беше 70лв. Във Видинско рентата е 43лв, в с. Горица(поморие) беше пак 35лв.

# 419
Simple Smile Това за невъзможността да се продава по декар на месец от голяма площ, да се отнесе към съфорумеца, който въведе идеята за продажба на части.
-----------------------------

Иначе не виждам причина голям имот да не може да се раздели на по-малки. Ще отнеме време и пари, но кеф цена няма.

------------
за рентите има тема в инвестора - не е много активна, но на някого може да му бъде полезна.

Общи условия

Активация на акаунт