Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 242
  • 874
  •   1
Отговори
# 495
Не знам кой в какво вярва, но знам за много хора, които идват да си правят зъбите в България и за двама, които спешно долетяха от Лондон за да си направят ЯМР, защото там им бяха назначили час за след доста месеци.
Това за ЯМР-то се получава заради друго - разликите в стандарта. Защото и там вероятно, ако си платиш на частно можеш да минеш същия ден, ама струва повече отколкото могат да си позволят. За разлика от тук, тук един ЯМР на една област е 300 лв - неголяма сума за българите идващи от чужбина. Иначе ако трябва да се разчита за направление трябва едва ли не да имаш вече доказано онкологично заболяване, за да ти издадат направление за безплатен ЯМР. Wink

Не съм съгласен, че качеството на здравеопазването ни има нещо общо с европейското! То това си личи и с най-ниската продължителност на живота. Не оспорвам, че и тук има добри специалисти, но и за тях трябва да се чака за консултация в някои случаи месеци наред (и то платено).

# 496
Достъпът до специалисти е много по-евтин, лесен и бърз в България. Това е причината да се връщат за изследвания не само от европейските държави, но и примерно от САЩ.

Grinning Пухчо, мислиш, че ще оспориш цитираното поскъпване на жилищата в София с цените на къщите в северозапада ли?

Пита се до какви специалисти и до кога? По-голямата част от потока млади лекари изкарват стажа си и заминават в чужбина да работят за достойно заплащане. Предполагам, че скоро и на нас ще ни се наложи да внасяме лекари от третия свят..

София е "друга бира", но тази криза ще разтърси пазара и тук. Ако си следила цените след кризата от 2007-2008г. ще си наясно с това. Веднага показвам:

Ако се появят усложнения с мутациите на вируса и вкарат данък богатство за онези имащи повече от 1-2 имота ще стане още по-заплетено.. В една друга тема някой беше пропищял, че немогат да вземат А16 :-х

# 497
Grinning А ако луната беше от сирене...

Сърдите се, докачливи сте, обаче нивото на аргументите в този спор е направо отчайващо.
Аз коментирам материал за цените в София, той ме громи с къщите в северозапада... и как "ако вкарат данък богатство", ехей...

# 498
Глупости, никой не ти се сърди, но просто говори с факти.

Относно данък богатство, вметнах го, за да се има в предвид какво се говори последните седмици. Когато в Гърция вдигнаха данъците, много хора започнаха панически да разпродават, за да се освободят от ненужното и цените паднаха. Някой трябва да плати за кризата а на бедния цървулите за нищо не стават. Нашите управници не са съвсем хахави и гледат какво се прави по света - неминуемо след още няколко месеца на локдаун и ограничения ще им се наложи да сменят данъчната политика. Ако следиш предаванията на живо по БНТ ще си наясно това - няколко политици обясниха как се захранва държавния бюджет и какво следва от кризата.

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 14:15 от pooh06

# 499
Глупости, никой не ти се сърди, но просто говори с факти.

Относно данък богатство, вметнах го, за да имате в предвид какво се говори последните седмици. Някой трябва да плати за кризата а на бедния цървулите за нищо не стават. Нашите управници не са съвсем хахави и гледат какво се прави по света - неминуемо след още няколко месеца ще сменят данъчната политика. Ако следиш предаванията на живо по БНТ ще си наясно това - няколко политици обясниха как се захранва държавния бюджет и какво следва.

Фактите са такива - за последните 4 години поскъпването на жилищата в София е такова.
На теб не ти харесва. Контрираш с цените в селата на северозапада - не е ясно как това може да има тежест в едно оспорване на данните от цитирания материал. Започваш да мечтаеш как държавата ще спука от данъци хората с второ ваканционно жилище или наследена селска къщурка. Понеже в предаване на живо по БНТ еди какво си.

Забележи разликата.

И понеже фактите са, че линкът беше за цените на имотите в София Simple Smile  - вчера Фандъкова даде информация за данъците и дали ще ги вдига догодина.

# 500
ами да, идват да си правят зъби ако искат. никой не натоварва с това българската здравна каса. както истерично се пищи.
от източните провинции и в полша и чехия прескачат ако искат . но това си е техен избор и не висят на чужди каси и си плащат.

пак говорим за различни неща.

# 501
А, стоматолозите пък ако ги подхванем, вече съвсем ще се отклоним от темата. То колко ли българи са си правили зъбите по здравна каса?

# 502
  • София
Дабък богатство за жилищата не може да понесе никой политик в България. Прекалено непопулярно е.
Първо ще махнат плоския данък и ще вдигнат ДДС за да оълнят бюджета. Все пак половината от приходната част е ДДС и дори малко вдигане ще вдигне заначително приходите. А местните данъци са огромни само в София. Навсякъде другаде са смешни...За да имате представа на Слънчев Бряг данъкът ни за 65м2 апартамент е 120лв, а в Рударци за 297м2 нова къща е 90лв..

# 503
ами да, идват да си правят зъби ако искат. никой не натоварва с това българската здравна каса. както истерично се пищи.
от източните провинции и в полша и чехия прескачат ако искат . но това си е техен избор и не висят на чужди каси и си плащат.

пак говорим за различни неща.
Отклоняваш се от темата. Много бързо забрави откъде тръгна дискусията ни. Не ти прави чест.

# 504
Напротив - на мен ми харесва, защото купих преоценен апартамент с 31% спад за последната година и половина (ако не беше спада на цените, нямаше да имам тази възможност). Коментара в цитат го дадох в подкрепа на казаното от мен, че селата и малките градове се обезлюдяват. Виждаме безпрецедентна криза и на медицински работници. Мечтая за нормална държава, но не сме такава и не виждам причина цените на НИ да растат всяка година на фона на проблемите.

Относно данъците предполагам, че моето семейство също ще бъде засегнато, макар да не сме от богатите. Смятам, че държавата и сега събира значителни данъци срещу които не предлага почти нищо - неведнъж съм критикувал разбитите пътища и тротоари, липсата на дървета, мръсния въздух, бизнеса не може да получи навреме помощите след рестриктивните мерки, съсредоточаване на бизнеса в София и някои по-малки обласни градове и т.н. Събират се огромни суми, но няма прозрачност в тяхното изразходване. Просто казаха, че държавата пари няма и част от бюджета се формира от данъците на хората.

Това, че се говори открито и у нас за промяна на данъчната система и данък богатство означава, че са се обсъждали подобни варианти. Аржентина, Русия, Великобритания са едни от първите държавите заговорили или приели този вид данък. Дали е добър или лош не коментирам. Но отново сме най-бедни в Европа и задълбочаващата се криза не вещае нищо добро за икономиката ни.

Не съм съгласен конкретно с посочената стъкмистика и вече дадох своите аргументи. Ако изключим София, средните цени са на нивата от кризата 2007-2008. Примерно виж средни цени за Варна на какъв да е апартамент и сравни със старите данни.

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 14:52 от pooh06

# 505
Добре, не си съгласен със статистиката, че през последните 4 години имотите в София са поскъпвали с 46 на сто.
Дай други данни за тези четири години, които да подкрепят твоята теза.
Цената на къщите в северозапада не е валиден аргумент в оспорването на данните от материала за поскъпването на цените на имотите в София.
Дай данни, които доказват, че информацията от линка на съфорумеца не е вярна.

# 506
Въпроса не е как са се изменили цените в последните 4 години , а какво от това ? Никой не оспорва изменението на цените. Пита какво искате да кажете с това?
Защото пак се измества темата на разговора .

# 507
Не, той не е съгласен със статистиката за София. Това, което нарича "стъкмистика" Simple Smile И я оборва с таблици за 2008 година и цените на къщите в селата.

# 508
Цитира се различна средна цена за София, но да вземем 1115 към днешна дата спрямо 1022 спрямо Септември 2009. Е какво е това поскъпване, ако вземеш в предвид и инфлацията? Просто се пишат някакви статии.. Въобще не ми се занимава да водя излишни спорове, но както каза се дразня като се дават някакви сензационни статии без таблици с реални данни.

https://www.investor.bg/analizi/113/a/cenite-na-jilishtata-v-sof … -po-bavno-260040/

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/1115-evro-na-kv-m-e-sred … -v-sofiia-317526/

# 509
Защо се позоваваш на данни от преди 11 години, когато се обсъждат такива за последните 4 години?

Simple Smile Всъщност така се забиваш сам и излиза, че днес - с увеличените доходи, - цените на имотите в София са далеч по-достъпни от преди 11 години.
Но това няма отношение към въпроса с колко са поскъпнали имотите в София за последните четири години.

Общи условия

Активация на акаунт