Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 50

• 34 246
  • 874
  •   1
Отговори
# 480
Статистиката, ех тази статистика..За на другите заплатите няма как да коментирам, нито в Бг, нито в Германия , нито в чужди браншове как е, нито в други фирми от същия бранш, където съм, нито дори на колегите от съседния екип, нито на непосредствените ми колеги. Няма стандарт за увеличение, всичко е индивидуално. Ако излезе статия, че статистически в моя бранш заплатите са се повишили с Х %, това не означава, че моята заплата е повишена с толкова и в тоя смисъл, какво ме грее статистиката?! Сега може и да шокирам някого, но заплатите в моята фирма са на база индивидуални резултати.

# 481
Нищо не искам да кажа със статията. Темата е такава и затова давам статия, на която съм попаднал. Всеки да си преценява.

Дениса, кой твърди, че цените ще паднат с минимум 40-50%? Явно нещо съм пропуснал.

# 482
https://m.inews.bg/%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D … l.a_i.660211.html

Цените на жилищата в София са скочили с 46 процента в последните 4 години

Това трябва да се покаже, на апокалиптиците, които от години повтарят "не купувайте, иде края на света, балона се пука след три месеца, имотите на жълтите павета ще ги дават по 129 евро кв." И който ги е послушал, да им дири сметка.

пс - е, как, имаше един герой, който обещаваше цените на имотите да паднат с 200-300 процента.

# 483
НЕ ви разбирам последните 2 мнения на какво се базират. Темата е пазара на недвижими имоти. Последната дискусия започна с въпроса дали някой, който иска да живее в града и да си купи там жилище и има някакви ниви , които и без това не ползва активно ...  да си продаде нивите за да купи жилището или да вземе кредит за жилището и да къта нивите.
Моето мнение е , че ако ще става гражданин и няма да се връща към селския си начин на живот да продава нивите, да взима жилището и да си урежда живота спокойно и без тежести ако може, да се настрои към нови начини за отдих и култура и да си гледа живота ,а не да се заробва с някакви кредити и ниви.
Сега не рзбрах какво лошо има в мнението ми. Дори да не пасва на хора с ниви и апартаменти в града , то не значи че нямам право да го имам това мнение.
От друга страна смятам, че ако някой смята да се развива на село и да инвестира в нещо , какво да е  ... дадох пример с фериенхоф в голям двор или стопнаство или нещо ... то според мен е само тежест да държи апартамент в по-далечен град. По него има разходи и поддръжка и ако не се ползва активно е излишен.
За това пък имам други примери и то от бг, където в едно  село близо до морето една позната и приятеля и развиват дейност ваканционни къщи под наем, като са инвестирали от каквото преди са имали, зарязали са ИТ и пр. професии и са си уредили живота в една от къщите прекрасно.
Даже им завиждам.
Според мен не е добре човек да се занимава с много разпръснати неща, защото имат нужда от ангажимент и грижа и само се заробва с тях. За мен по-удачен е концентриран на едно място дейност .
И какво тоооолкова лошо написах.
Сега всички от ДЕ с инвестиции в БГ ако се наложи да се действа нещо локално какво ? Взимат отпуска да идат до БГ и още 10 дена отпуска за карантина ... Това е само ример за ангажимент. А ако се пукне там тръба или не пасват сметки при отчитане или не може да отчете нещо или има друго нещо да се урежда ... какво става ?
Да не говорим за вица купувай в БГ пенсионирай се и в БГ. Ок ... ама нали се нагледахме на здравеопазване . С тази корона стана ясно, че при така напредналата медицина един вирус слага всички на колене ... ама в БГ се оказа, че няма какво да се сложи на колене освен няколко престарели и зле платени санитарки.
Поне новините това показаха.
Сега няма нужда да скачат всички. Това е само ПРИМЕР! Не е никаква конфронтация. Това е моето мнение по зададения въпрос.

mokka ниенти проблеми. Всички само с теб ще се саминаваме. Дай нещо занимателно.
Хората решили да се пенсионират в България ще се радват на много добро здравеопазване. Предполага се, че ще имат прилични доходи, а в България частното здравеопазване е на много добро ниво.

# 484
NikoT няма добри доходи, които да покрият хронично тежко заболяване , обздвижване и пр. Тук помага или стабилна система или ангажирани и всеотдайни роднини. Нищо друго.
Много добре знам за какво става дума. НА една позната в София с много добри доходи почина мъжа и след дълга и тежка борба с рак. Опитаха всичко, дори сина им в Швейцария взе баща си да се опита да го лекува там НА собствени разноски разбира се. Здравната застраховка нищо съществено не пое.
Равносметката беше разсипваща. Извода и беше, че ако е знаела предварително за какво става дума е нямало да се бори.
Няколко години преди това на мъжа на една роднина бащата се разболя от рак във Франция. Няма и година след като се пенсионира. Здравната застраховка пое абсолютно всичко по лечението.
Сега ако се преместим от темата рак, при който смъртността е много висока, и се хванем за друго заболяване . Например парализа в следствие удар или дископатия или подобни ... и последва дългосрочно лечение с необходимост от помощник, придружител и какво ли не ... Не мисля че с каквито и доходи да си би го посрещнал без големи щети.
Поинтересувай се в Щатите за какво става дума. Затова аз си мсиля, че когато българите работещи в чужбина започнат да се пенсионират , мисля масовката ще е след около 10 или 15 г. първа вълна както се казва,  то въпреки всички приказки много от тях ще останат където са осигурени здравно по-добре.
Мое мнение.
И тук мога да ти дам пример на един познат, немец, преподаващ в университет в София, живеещ в БГ с цялото си семейство немци и харесващ живота си в България, но който се води на 2/3 работа в БГ и 1/3 в ДЕ за да си запази здравноосигурителните права в Германия.
Затова другия виц, който най много ме разсмива е прословутия здравен туризъм, който ощетявал българските каси. Минават хората много далеч покрай всякакви български каси. Вервайте ми!
Та така по повод морките сънища за царската пенскийка в България. Много хубаво. Но се иста предпоставки и те са основно или осигурена и добре здравна застраховка или ангажирани роднини на които може да се разчита.
Всичко това е лично мнение. Нито е трябва нито е факт. Това са просто мои наблюдения. Лични.

# 485
Каква е разликата за един германски пенсионер дали ще живее в Германия или в България? Ако му се наложи лечение на страшна болест какъв е проблема да се върне в Германия (и всичко да му е безплатно) докато трае лечението? После пак ще си отиде там, където му харесва.

# 486
Здравеопазването е добро, ако знаеш къде да идеш и как да си платиш. Дали с направление или с 50лв в ръка ще идеш при грешния специалист няма голямо значение.
За болнична помощ и лежене хауса е още по-голям, защото нито имаме процеси, нито сме информирани. Звъниш на 112 и те карат където решат и когато решат.

За да е добра услугата, трябва човек да е проучил всякакви специалисти, да ги посещава и те да го насочат към съответните изследвания, лаборатории и болници и ако се наложи хирурзи.

Допълнителното здравно е глезотийка, но много стимулира хипохондрията у хората. Отделно, не те пращат при най-добрия/точния лекар, а при най-близкия/удобния лекар, което отново е глупост.
Но да, ако има човек кеш ще намери точните специалисти и ще има по-качествена услуга.

Относно хроничните болести - аз съм на мнение, че това е лична грижа на всеки човек, а не като опре ножа в кокала да се вайка и охка и да се тича по лекари с очакване за магически хапчета и процедури. На запад единствено имат по-редовни профилактики за разни разпространени болести с цел ранно прихващане, но и тук частното здравеопазване го предлага това. И въпреки всичко смятам, че това на първо място е лична грижа. Не мож да пушиш, да пиеш, да преяждаш, да не спортуваш, да се ядосвааш за глупости и да имаш хиляда други вредни навика и да не очакваш някоя хронична болест да ти се стовари. Няма как.

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 13:04 от Gogo1979

# 487
Каква е разликата за един германски пенсионер дали ще живее в Германия или в друга страна? Ако му се наложи лечение на страшна болест какъв е проблема да се върне в Германия (и всичко да му е безплатно) докато трае лечението? После пак ще си отиде там, където му харесва.

Не е много лесно да се върнеш в Германия за дълго лечение , ако няма къде защото си си сменил мястото на живот и ако нямаш роднини. За осигуровката не съм сигурна как стоят нещата. Кой къде и какво може да ползва , къде се регистрира , какви са условията. Аз не знам.

Според мен най-важно е да се пазим здрави и да не се опира до лекари или по-точно колкото може по-малко.

# 488
  • София
Ами не съм съгласна, здравната осигуровка ми дава свобода да избира специалист без значение таксата която се плаща, тя поема и разходи за болнично лечение.  Да, това че трябва да попаднеш при точния лекар съм съгласна, както и че е въпрос на късмет да го откриеш.
Аз за 7 години съм ползвала застраховката само 2 пъти. Хипохондриците са си такива и без застраховка.
Но има хора да не се минат се влачат по лекари

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 14:47 от Алекс :)

# 489
Каква е разликата за един германски пенсионер дали ще живее в Германия или в друга страна? Ако му се наложи лечение на страшна болест какъв е проблема да се върне в Германия (и всичко да му е безплатно) докато трае лечението? После пак ще си отиде там, където му харесва.

Не е много лесно да се върнеш в Германия за дълго лечение , ако няма къде защото си си сменил мястото на живот и ако нямаш роднини. За осигуровката не съм сигурна как стоят нещата. Кой къде и какво може да ползва , къде се регистрира , какви са условията. Аз не знам.

Според мен най-важно е да се пазим здрави и да не се опира до лекари или по-точно колкото може по-малко.
В Германия не се ли предлагат имоти под наем? Май и Airbnb има. За последното изречение 👍🏻.

# 490
  • инфантилно и разглезено хлапе
Малко оф-топик:
С всяка изминала година глупаците, които вярват в българското "здравеопазване" остават все по-малко.

И нещо по темата:
Икономическата криза, породена от пандемията, сериозно се отрази на пазара на недвижими имоти във Велико Търново. Най-засегнати са търговските площи под наем и квартирите, докато при извънградските имоти има повишено търсене и повишение на цените...
„Цените са високи и държат нива. Дори се продължава при по-качествените имоти и в по-развитите села цените да вървят нагоре.“

Сделките с градски имоти тази година във Велико Търново са по-малко от миналата.

https://pik.bg/%D1%81%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B … E-news985761.html

# 491
Не знам кой в какво вярва, но знам за много хора, които идват да си правят зъбите в България и за двама, които спешно долетяха от Лондон за да си направят ЯМР, защото там им бяха назначили час за след доста месеци.

# 492
  • София
Аз знам за много които си правят зъбите у нас. Цените са същите но в лева.
Същото за ямр , тук ако си платиш може и същия ден, ако искаш по каса чакаш

# 493
https://m.inews.bg/%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D … l.a_i.660211.html

Цените на жилищата в София са скочили с 46 процента в последните 4 години

Това трябва да се покаже, на апокалиптиците, които от години повтарят "не купувайте, иде края на света, балона се пука след три месеца, имотите на жълтите павета ще ги дават по 129 евро кв." И който ги е послушал, да им дири сметка.

пс - е, как, имаше един герой, който обещаваше цените на имотите да паднат с 200-300 процента.

Тази новина изведнъж се тиражира по всички медии. Статистиката е малко избирателна, но ни дава ясна представа с колко се е надул балона и какъв е потенциала за спад на цените.

След идването на Демокрацията върви естествен процес на обезлюдяване на селата и малките градове. Това съвсем логично се експлоатира от всички по веригата на недвижимите имоти.

Ще цитирам един от коментарите в тази връзка №99:

"Цените на имотите в селата отдавна са се сринали - освен тия които са сравнително близо до големи градове.

Има къщи за по 1000 лева в северозапада, че да даже и в безлюдните части на юг.
Има градове в България където цените постоянно падат и то не малки градове.
2-стаен апартамент в Роман гледах скоро за 10хил евро. И то тухла.

Даже по морето апартаментите взеха да падат по малко

Прочети още на: https://www.dnes.bg/index/2020/12/22/jilishtata-v-sofiia-poskypn … iri-godini.474198
"

Нека говорим каква е ситуацията в момента. Пазара се напълни с ново строителство. Градовете започват да се обезлюдяват с хора мигриращи в столицата или в чубина. Рядко някой ще се върне от чужбина да си изкара старините в България (може би ако е притиснат финансово, поради по-ниската цена на живота). Обратното съм го видял с очите си - една съседка продаде апартамента си в луксозен столичен квартал, за да живее близо до дъщеря си в Германия. Обади се и каза, че е очарована от пансиона - чист въздух, супер храна, невероятни грижи от лекарите, добра социална среда, занимават ги с мероприятия и т.н. В квартала половината от апартаментите вечер са тъмни. Голяма част от градовете ни са с отрицателен прираст - това за какво ви говори?!? Нарастването на цените за гр. Русе например с 30-36% ми изглежда абсурдно, но щом така казват..

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 13:47 от pooh06

# 494
Достъпът до специалисти е много по-евтин, лесен и бърз в България. Това е причината да се връщат за изследвания не само от европейските държави, но и примерно от САЩ.

Grinning Пухчо, мислиш, че ще оспориш цитираното поскъпване на жилищата в София с цените на къщите в северозапада ли?

Общи условия

Активация на акаунт