АПРИЛското ни злато радва се на циганското лято!

• 9 181
  • 297
  •   1
Отговори
# 60
филипа конкретно за твоя случай НЕ пристягай гърдите! И заради многото кърма, и заради другия проблем. Важно е да избегнеш възпаления и мастит; правилата са прости:

-изцеждане по малко за облекчение
-компреси от изстудени зелеви листа
-чай от салвия (гладински чай) на корем - безвреден е, вкусен е и в това захлаждане на времето ще ти дойде добре

Ако усетиш бучка, парене, зачервяване:

-лецитин - магическа вълшебна добавка - не се майтапя (лецитина е безвредна хранителна добавка която регулира разпределението на мазнините в организма, затова разбива бучките, които всъщност са мастни капчици запушващи канала). при бучка се пие до два-три пъти на ден, а може да се пие по едно на ден профилактично - аз така пих докато бяхме на екскурзия без детето. А за ефекта при бучки питай Данчето
-останалата класика - масажи и цедене на бучката под топлия душ
-за облекчаване на болката след цедене или ако зелевите листа не помагат, може да наложиш торбичка замразен грах от фризера, увита плътно в кърпа.

Играйте си повече с Преско, сега е момента да наблегнете на безбройните вариации на игри за развитието, които не искат гушкане до гърдите - масажи и гимнастика, претъркулване с помощ, помощ да пълзи, подмамване с играчки, четене на книжки, гъделичкане, папане на крачета и "пръцкане" на гушката, игри на имитация - плезене или звуци, песнички и игри от типа на "буба лази" и "хей ръчички", игри пред огледалото, ами не се сещам но сигурно има още много... И дойде ли време за папане или сън го предаваш на тати/баба.

# 61
мамо меца, много ти благодаря за изчерпателното инфо и за идеите! Hug
За сега облекчавам положението с изцеждане и студени компреси, за чаят от салвия четох вчера, ще си взема и от него.Наистина много ме е страх от това яко препълване да не ми се запушат каналите PraynigМоля се по-бързо да ми спре кърмата, макар че за целта ще трябва драстично да увелича хапчетата и ще съм като парцал през това време.
Реших да не спя, имам въпроси към хранещите с АМ майки.Как стои въпроса с водата?Трябва ли след хранане да му предлагам или не е нужно както докато беше на кърма?Прави ми впечатление, че от вчера пишка по-малко, т.е откакто е на адапте.
мимка, докато се нагодим сега на новият режим ще видим зор, ама пък и да яде по 3 пъти на ден не е нормално.
Другият ми въпрос е как да продължа със захранването, ако предлагам пюре преди млякото съвсем трудно ще го пие после, ако пък давам първо мляко и си го изпива цялото, няма ли да се засити и когато хапне и пюре да му дойде в повече?Приемам съвети!

# 62
  • София
Добро утро!
Да се отчета преди да е започнал с всички сили работния процес, но първо честито на Бубка и Сминсчо - да изкарат още хиляда години заедно и да им се народят още хиляда деца, внуци и правнуци!  bouquet  bouquet

В неделя ни мериха и сме вече 7.850 и 68см, пораснали сме за един месец с цели 9см. Предния ден така както не исках аз да се занимавам с пишката на Тони така без да искам я отворих, да ама като не можа да се затвори и се събрахме три умни глави - майка ми и свекърва й и гледаме и дърпаме да ама не.... и най-възрастната вика "Абе слагай памперса и ще се оправи..." Да ама не след три часа отварям да сменям памперса и около пишката кожичката се надула и кърваво червена и викам на мъжа ми "Ела да му дръпнеш кожичката" Да ама пак не става и звдъним бързо на етървата и пристига "Бърза помощ" - етървата, мъжът й (д-р Тишко) и малкия племенник. Носят игли, спринцовки, обезболяващи и др. Но етървичка, нали си разбира, само хвана кожичката отстрани и се прибра главичката. И така малкото ми бебе вече е голям мъж. Но като си помисля какво можех да направя..... Включително ми минава и най-лошите мисли през главата, но всичко е добре, когато завършва добре.
Та мили мъжки мами не е лесно да бъдеш мъжка мама има много неща на които трябва да се учим.

# 63
Филипче, много инфо за захранването има в подфорума за АМ:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22645.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23443.0

По принцип захранването на хранено с АМ бебе е същото като на кърма. Не бързай с пюретата според мен; АМ си е по-полезно от пюре, а и в АМ за след 6 месеца съдържанието на желязо е съобразено с новите нужди на детето. Освен това той минава през труден период - от кърма на АМ, дай му време да свикне първо с това. Аз бих предлагала пюренца или каша между храненетата, колкото за опитване, а и това също е начин на общуване и игра с бебето. Вода също между храненията, не веднага след АМ за да не повърне. Но да, предлагай му по малко водичка, особено докато се храните така рядко.

Все пак в тази тема съм малко боса. Мисля, че Дея и Ексче ще ти дадат много ценни съвети, защото имат най-голям опит в храненето и захранването на бебе на АМ и са събрали много ценна информация.

# 64
мамо меца Hug Hug Hug

# 65

Реших да не спя, имам въпроси към хранещите с АМ майки.Как стои въпроса с водата?Трябва ли след хранане да му предлагам или не е нужно както докато беше на кърма?Прави ми впечатление, че от вчера пишка по-малко, т.е откакто е на адапте.
мимка, докато се нагодим сега на новият режим ще видим зор, ама пък и да яде по 3 пъти на ден не е нормално.
Другият ми въпрос е как да продължа със захранването, ако предлагам пюре преди млякото съвсем трудно ще го пие после, ако пък давам първо мляко и си го изпива цялото, няма ли да се засити и когато хапне и пюре да му дойде в повече?Приемам съвети!

Аз предлагам вода половин/един час след ядене, тя не че много пие, но пак глътва няколко глътки.
Аз още не съм започнала със захранването, но ако искаш пробвай да му дадеш първо малко мляко, след това пюрето и пак мляко newsm78 По опитните мами със захранването ще кажат повече.

Честито на месечковците   bouquet

Най-новата занимавка на Скарлет-Елизабет е да гледа как плуват рибките в аквариума, много им се радва , втренчва се и зяпа, даже не мърда, като е неспокойна сядам до аквариума и се успокоява, мир да има. Даже в събота и купихме една малка рибка, бебенце и я кръстихме на нея.

# 66
мама меца един съвет за столче за хранене от мен-не взимай на кангару-много е тясно и няма да можете да го ползвате като стане на 3-4години-аз съм за чико /това което има няколко положения за височина на седалката и е с колелца/

# 67
Филипа благодаря, имаме зехтин, но защо ли не се бях сетила,че от него мога да слагам. Като се каже растителна мазнина, аз се сещам само за нашето слънчогледово олио.
Добавяш само в зеленчуковите мазнина, а в плодовите - да добавям ли? Или ако ги разреждам с кърма май не беше необходимо?
Скарлет, ние на нашия малчуган му забелихме още 2-рия месец пилето. На таткото един приятел уролог казал, че нищо не правим, след като му обяснил как след всяка баня забелваме уж. Отведохме го при уролога - той за около 3 секунди го забели, малко поплакахме, после спахме около 4 часа. Наложи се и втори път да го водим, че не беше хубаво отлепено навсякъде. Сега го мием всеки ден само с вода, без сапун. Наистина много неща имаме да учим Grinning

# 68
Иве мерси, и аз така реших - особено при положение че част от парите ни идват акто подарък. Искам да го ползвам по-дълго време и да и е удобно.

Тези дни може би ще ходим да го купим евентуално от новия детски хипермаркет - Хиполенд в Скай Сити Мол, отварят го днес, близо до зала Фестивална. Ако ходим ще разкажа подробности.

# 69
тук времето е страхотно - в Плевен,де....но на мен нещо ми се спи от сутринта и пропуснахме сутрешната разходка,добре,че се случва рядко........
Филип@ имаш и от мен  Hug Hug и подкрепа......всичко ще се оправи.......ти си
 supermamaРадост и тя е отскоро на адапте,абе вече си станаха две седмици......днес започнах да я захранвам с картоф,ама много му се мръщеше.........направо ме хвана обратното желание - да спра със захранването.......
лелееее,ама аз трябва да почерпя,Радост днес става на 5 месеца cook
малката и тя нещо започна да ми се буди през ноща........към три часа....добре че нощем не се сърди като я слагам на гърда......явно все още си тече там,колкото да я задоволи.......аз си мисял,че е от захранването.....вчера й дадох банан малко.....

# 70
  • софия
и Рая се буди нощем от известно време...към 3,30-4 часа е будна, яде и после час и половина играем докато заспи...при нас мисля, че е от зъбките

честито на празнуващите  bouquet

# 71
Честита годишнина на Сминсчо и Бурка и на щастливите половинки то с такива жени, как няма да са щастливи Wink

Енвия, ние сме така - заспива в 8 и нещо и към 12 вече се обажда. После пак може би към два-три и повече не ми дава да я върна в креватчето. И след това цока по малко през кратки интервали. По този повод пак съм започнала да правя локвички в леглото и да и мия лицето, ако случайно ми изпусне гърдата. Незнам дали е зъби, криза или просто се затъжва за мама, защото през деня не ми остава много време за нея.

И не сме сами:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=127315.0

Последна редакция: вт, 19 сеп 2006, 13:07 от Cherepahova

# 72
  • Варна
Здравейте мами и бебоци!!!
Казвам се Велина. Аз общо взето пребивавам при Май-ските мами, защото бях с термин 1 май, но по принцип съм Априлска майка. Максим се роди на 25.04.2006 г, 3100 гр, 50 см.
Надявам се ще ни приемете и при вас, и ще можем да се включваме и във вашата темичка.

А за да ви се представим по пълно, ето ви една снимка от нас:

Целувки на всички бебоци   bouquet и поздрави за мамите!!!

# 73
Здравей, Виф!
Аз също съм от скоро в тези априлски темички, които са много актуални, много ми помагат, окуражават и карат спокойно да протичат дните ми покрай моето бебче.
И ние сме родени на 25.04.2006 год.
Добре дошла да кажа, въпреки че съм от новачките тук. Нали позволявате! Embarassed

# 74
Добре дошла на новата мама, много сладък малкия мъж  bouquet
ние вечер не се будим като заспи вечер, ако не заспи като яде после е един рев и нарочно се дере и ни гледа да го вземеме, и накрая татито го приспива на ръце, но добрече се случва рядко Grinning
Филипа горе главата  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт