Ако личният лекар почине, кой обслужва пациентите?

• 2 207
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
Лекарите искат да записват пациенти от 18 до 40-50 години. Децата и старците боледуват често.

# 16
Като отидеш да питаш не им казвай предварително, че имаш заболявания.Ще си мислят,че ще им искаш много направления и ще ти откажат.

# 17
  • Бургас
Ами на мен ми личи,че имам заболявания.
Нямам зъби,по-скоро имам само 3,не успях да свикна с протеза,а съм млада.Няма много такива жени под 40 години.
С ужасно изпъкнал заради операциите корем,все ме мислят за бременна,бабите в автобуса стават,откачам...
Косата ми е ужасно рядка,не е боядисана, защото направих тежка алергия към боя,а е много бяла...Подпухнало лице,изпъкнали от Базеда очи...
А и трябва да са наясно,че ще искам направления.Така или иначе е нужно да ми се смени лекарството за сърцето,не е шега работа.Искам да стане преди празниците,другите неща могат да изчакат,ама трябва едно по едно да се свършат,ще трябват талони,няма как.

# 18
Ние ползваме лекар главно за профилактика, но не ни взимат. Нито сме възрастни, нито нищо. Връщат ни колко лекари вече. Имаме допълнително здравно осигуряване към фонд и караме без личен лекар с мъжа ми от години. А парите за здравните осигуровки към държавата си текат. Хората се оплакват от здравеопазването в САЩ, UK, и къде ли не, а то и в България е една мръсна и кървава, яд ме е на моменти много 😬
Ще взема да се обадя и аз в Здравната каса да питам.

# 19
  • Бургас
Ужасно е...
Обадете се,търсете си правата.
Аз ако утре за около два-три часа не успея да се оправя с лекарите, направо отивам в касата и настоявам за име на лекар,който няма да ме върне и пиша жалба срещу отказалите.
Както казах,имам нужда от смяна на лекарството за сърце, сериозно.лекарство си е,имам си стенокардия/исхимия и надкамерна тахикардия... Абсурд е да не ме следи лекар.
И колко още изследвания и т.н. имам да правя...
Стискам палци на всички да си намерите точния лекар,дано и аз намеря.
Ще пиша утре дали съм успяла.

# 20
Е майка ми като има личен лекар,половината прегледи и изследвания си ги плаща.На кардиолог трябва да ходи всеки месец,но не й дават всеки месец направление и си плаща.Системата е много объркана.Не са длъжни да записват всеки желаещ.Ако има нещо ново пиши да знаем.

# 21
  • Бургас
За всеки месец не дават талон,да.
Налагало ми се е, наистина имам сериозни здравословни проблеми.И понеже не ходя на частно,изисквам от личната лечение,когато ми се налага...Тя се сърди...
Ами щом не са длъжни и ако не ме запише днес никой,ще тормозя здравната каса.Не може така.Даже още след малко ще звънна на националния телефон.
Имам нужда от лечение и наблюдение,не стига,че от 56% ТЕЛК ми го намалиха на 0% и вече съм без пенсия,не мога да ощетявам семейството си и с платени прегледи.И без това някои изследвания си ги плащам всеки месец,лекарства си купувам...

# 22
Лечението от личния лекар може да ти навреди,вместо да помогне.Те не са тясни специалисти,разбират от всичко по малко,а понякога и не разбират.Нашата лична,ако и поискаш повече от две направления в година и почва да мрънка.Направо се чувстваш виновен,че си поискал.

# 23
  • Бургас
По-скоро на месец по две направления вземам...
А септември за ТЕЛКа искаха консултация с гинеколог,ендокринолог и кардиолог + кръвни изследвания...В самото писмо си пише,че талони дава личния лекар.
Който има хронични заболявания и ограничени средства,няма друг вариант,освен да се лекува при личния лекар и да взема талони за специалист.
Аз имам доста заболявания, абсолютно невъзможни е да не се консултирам с лекар.
Те и специалистите не лекуват правилно,ама...колкото,толкова.
Май наистина казват,че имаме право на две направления годишно,но мисля,че важи за всеки един специалист.Две за ендокринолок,две за гастроентеролог,две за кардиолог...
Веднъж отидох накрая на месеца и излезе анормална кардиограма.Бившата вече лична ми даде талон за кардиолог,чак се обади в една клиника да ме прегледат спешно.Това ме уплаши повече от самата кардиограма,шашнах се,че хем.без бой дава талон накрая на месеца,хем сама ми търси лекар.
Аз нямам много варианти,освен да играя по правилата на здравната система и да си търся правата.

# 24
Нашата като даде направление за един специалист и казва да искаме от него за друг,ако ни трябва.Ако и поискаме две направления за месец сигурно ще ни отпише.Макар,че мъжа ми и синовете ми не са ползвали направление няколко години.Само аз, майка ми и свекърва ми ползваме и то когато специалист трябва да ни прати на скенер,ЯМР или някакви скъпи изследвания.Дано да има някакви промени.

# 25
  • Бургас
0800 14 800
е националният безплатен номер на Здравната каса.
Няма такова понятие като пълна практика,всеки един лекар е длъжен да запише.
Няма ограничение в талоните,единствено и само за период от 30 дни ако Ви е дал направление за ендокринолог примерно,не може да Ви издаде ново за ендокринолог.
Личният лекар преценява нужно ли Ви е направление,може и всеки месец да издава.Ако не Ви е нужна според него консултация със специалист,може да Ви лекува той или да прецени,че нямате нужда от лечение.
Майка ми получи лек инсулт.Доста месеци личната издаваше талон за невролог,който да я представи на ЛКК за болнични.
Другият специалист също може да издаде талон,да,особено ако е свързано с неговата работа.Но грижата за пациента поема личният лекар.Той издава направления за консултации със специалисти.
Те са подписали сами тези условия,никой не ги е карал насила...

# 26
Принципно таван за една практика няма иначе цели региони щяха да са без лични лекари. Таван има само когато ОПЛ не иска да си назначи друг медицински специалист, който да му помага. Затова не искат да записват нови пациенти, ЗК да не тръгне да проверява как сам се опрявя с толкова а много пациенти. Педиатрите да малко и наистина не могат да се справят, а като се разболеят и роднините на детето...
Относно направленията, по всяко време може да се поиска до 10 процента още за направления (те се дават като обща сума която лекаря да разпредели, а не като брой.)Това не се прави защото на следващия месец от ЗК са при лекаря да си избият парите с глоби...

Общи условия

Активация на акаунт