Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

• 49 039
  • 808
  •   1
Отговори
# 405
Никой не иска нищо безплатно. Но това е НАЦИОНАЛЕН стадион, не частен. Следователно трябва да работи за нацията, а не за федерацията по футбол. Естествено, че ще е платено, на цените да не са с цел голяма печалба, а да са за поддръжка. И да има добра организация - денем децата, вечер за възрастните - по света залите са отворени и нощем (ако не цяла нощ то поне до полунощ и после от 5 часа). Но в коя друга столица затварят центъра заради мач? И то в час пик? Ми дивотия си е. Да не говорим, че на практика фенове май не са останали, а на мачове ходят само разни "ултраси" да се бият и да правят зулуми.

# 406
  • София
Проблемът с ултрасите как корелира с локацията на стадиона? Не мислиш ли, че проблемът на масовия спорт е другаде, не точно в локацията на това съоръжение (което освен че не служи само за футболни мачове, предоставя доста зали за тренировка в центъра на града)? Виж, транспортния проблем, както казах, го разбирам и съпреживявам. Но все пак, националния отбор и националния стадион биха могли да носят много повече отколкото носят на нацията в момента (включително да надъхва децата да спортуват). 94-та не помня някой да е искал да се мести стадиона. Както и да е, докато живеем в деморкация, мнозинството ще решава и според мен мнозинството не иска в момента да се мести стадиона. Пък ако бъркам, би следвало мнозинството да се задейства извън фрумите.

# 407
Националният стадион и сега може да бъде наеман. Това, че в пандемията няма желаещи да правят концерти или друг вид събития, че се управлява недалновидно, че утрасите са тиня, не виждам как допринася към идеята за изриване на стадионните.

# 408
  • София
И какво точно искаме? Безплатни открити съоръжения в Борисовата ли? Че не разбирам нещо как решихме, че спортните комплекси там не дават възможност за спорт - според мен дават, но срещу заплащане.
Кой е говорил, че няма да се плаща?

Пробвай да намериш свободен 1 час в закрита баскетболна зала в София зимата. Под 80 лв на час.
Пробвай да намериш закрита баскетболна зала, за която не е необходимо да се събирате организирано 10 човека, и да не е необходимо комитване, за месеци напред. Ако някой от тези 10 човека се откаже какво правим?

Пробвай лятото да намериш свободна открита площадка. Пукат се по шевовете.
По баскетболните открити игрища се събират по 50 човека, чакайки на опашки и играейки на смени. 1 игра играеш, 10 почиваш.

EmmaT, за какво ми е да наемам цял стадион!? Дори и цяла спортна зала ми е много да наемам. 100лв на час за лична тренировка.
Вие някога спортували ли сте?

# 409
Значи не трябва да се закриват съществуващи спортни съоръжения, а да се изграждат нови. И такива съоръжения ще допринасят за качеството на живот в близките квартали.

Не знам за какво ти е на теб да наемаш цял стадион. Защо реши, че те карам да наемеш стадион?

# 410
Оффф, аз подробно обясних, че няколко зали по периферията на стадиона е нищо, в сравнение с площта, която заема.

Мандаринка е написала. Търсиш тренировки ... няма!
Уж не си пълна нула по икономика, а в случая въобще не си прав. Ако има липса на място, зала или каквото и да било за някакъв вид спорт частната инициатива ще го запълни и реално го запълва. Щом има достатъчно желаещи значи таксите ще покрият наем/инвестиция и т.н. и ще остане и печалба. При капитализма няма празна пазарна ниша. Отделно стадиони има по цял свят и въобще не са зад околовръсното на градовете. Явно са нужни. П.П. Между другото преди време имах среща със спортист в един стадион и се учудих колко много дечица на всякакви възрасти тренираха там. Наистина под седалките има няколко етажа с много и всякакви по размер зали.

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 11:40 от Анонимен

# 411
  • София
Оффф, аз подробно обясних, че няколко зали по периферията на стадиона е нищо, в сравнение с площта, която заема.

Мандаринка е написала. Търсиш тренировки ... няма!
Уж не си пълна нула по икономика, а в случая въобще не си прав. Ако има липса на място, зала или каквото и да било за някакъв вид спорт частната инициатива ще го запълни и реално го запълва. Щом има достатъчно желаещи значи таксите ще покрият наем/инвестиция и т.н. и ще остане и печалба. При капитализма няма празна пазарна ниша. Отделно стадиони има по цял свят и въобще не са зад околовръсното на градовете. Явно са нужни.
Аз писах точно по този въпрос. Проблемът е, че точно в тази сфера бизнесът изобщо не е пазарен, а мутренски. Иначе аз лично бих отворил зала, с огромен мерак. Това е мечтата на живота ми, от 30 години насам. По-скоро комплекс, с множество зали. Организирани тренировки, бойни изкуства, йоги, аеробика и тн.

Има и друг проблем, на запад, такива зали са финансирани от богати дарители. Има такива и на по 250 години.
Такава беше и една от залите, в която тренирах https://www.clubsportifmaa.com/en/ Club Sportif MAA.
YMCA, където също съм тренирал доста години, също е доброволческа, финансирана с доброволен труд и дарения верига.
Разбира се, имат такси и всичко се плаща. Но купуване на сгради, терени и тн, не винаги може да се оправдае финансово.

# 412
Прочети послеписа. Не си прав за мутрите. Точно това, което искаш го видях в стадиона. Множество зали за бойни изкуства, художествена гимнастика, аеробика и въобще за каквото се сетиш.

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 12:17 от Анонимен

# 413
Добре, нека адаптираме дискусията по темата. Кои са добрите квартали от гледна точка обезпечаване със спортни съображения? Последните теми май не сме си ги мерили по този критерий.
Ако мислите, че е интересно, мога да се заиграя с картата на Мултиспорт.

# 414
Както и да е, докато живеем в деморкация, мнозинството ще решава и според мен мнозинството не иска в момента да се мести стадиона. Пък ако бъркам, би следвало мнозинството да се задейства извън фрумите.

Ха, нека се направи един миниреферендум сред Софиянци и ще видиш какво иска мнозинството. Но няма да се направи именно затова.
И забележи, аз не искам да се мести стадионът, нека си стои и да се тренира на него. Супер е в парка да има спортни съоръжения, просто да не се играят там футболните "дербита".  Иначе и аз съм тренирала на "Васил Левски" доста години и изобщо не искам да го махат.

Що се отнася до футбола ни - той е по-скоро повод за сран, отколкото за някаква мотивация на младите.

# 415
  • София
Прочети послеписа. Не си прав за мутрите. Точно това, което искаш го видях в стадиона. Множество зали за бойни изкуства, художествена гимнастика, аеробика и въобще за каквото се сериш.
Баскетболна зала, която мога да ползвам имат ли?
Сайт, със списък на залите и програмите имат ли?
Всеки спортен център, в България или по света има сайт със списък и разписание на програмите. Школи за танци, спорт, каквото се сетиш. Е, на този стадион къде му е разписанието и залите?

# 416
Стадионът не е спортен център, а отдава под наем на отделни спортни центрове и те вече имат график, програма и пр.

# 417
Посещаемостта на груповите занимания беще по-зле от квартална. Моя приятелка водеше груп.тренировки на стадиона и се преметти в Стрелбище. На стадиона беше глад, групи х 5-6 жени, не излиза сметката. В Стрелбище двойно и отгоре.

# 418
Прочети послеписа. Не си прав за мутрите. Точно това, което искаш го видях в стадиона. Множество зали за бойни изкуства, художествена гимнастика, аеробика и въобще за каквото се сериш.
Баскетболна зала, която мога да ползвам имат ли?
Сайт, със списък на залите и програмите имат ли?
Всеки спортен център, в България или по света има сайт със списък и разписание на програмите. Школи за танци, спорт, каквото се сетиш. Е, на този стадион къде му е разписанието и залите?
Ето какво пише за баскетбола. “Баскетбол
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Залата се намира вляво от централния вход на стадион "Локомотив" в гр. София. Могат да се съберат около 150-200 човека /правостоящи/. Разполага с 9 коша и помощно игрище.
Провеждат се тренировки за всички възрастови групи.”

# 419
  • София
Ето какво пише за баскетбола. “Баскетбол
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Залата се намира вляво от централния вход на стадион "Локомотив" в гр. София. Могат да се съберат около 150-200 човека /правостоящи/. Разполага с 9 коша и помощно игрище.
Провеждат се тренировки за всички възрастови групи.”
Стадионът не е спортен център, а отдава под наем на отделни спортни центрове и те вече имат график, програма и пр.
Именно!
Това е "ала-бала".
В Монреал, град около 2-3 пъти размера на София, има десетки такива спортни комплекси.
ВСЕКИ такъв спортен център, има подробна програма за седмицата, по зала, по час, по ден от седмицата.
Там има вид тренировка, за начинаещи, напреднали, средно напреднали.
Всеки, който е абонат, може да влезе в залата и да тренира. Ако има повече хора, има листи, записва се ред и се чака на опашка. Включително баскетболната зала.

Примерно нещата протичат по следния начин:
Отварям сайта, виждам "Понеделник-Сряда-Петък" от 20-23ч баскетбол.
Отивам, аз, Сульо, без уговорка, без отбор, без треньор, преобличам се, влизам в залата, записвам се на листчето, събират се 2-3-4 отбора по 5 човека и започва играта.

Е, как го виждаш тоя сценарий в София, и по-конкретно националния стадион.
Къде му е разписанието, да започнем с това. Има ли свободни места?

Баскетболните зали в София са организирани на друг принцип. Събират се групи хора, по около 15, и си правят нещо като договор за наем. Запазват цялата зала за 1 или 2 часа, определен ден в седмицата. И си ходят само те. Не пускат външни хора.
И на тоя принцип са изпозаети всички свободни баскетболни зали в София, за всичките часове. А дори и да изникне някоя свободна случайно, за кратък период, тя се дава под наем цялата. Трябва да я наема за 100лв на час. А и ще стои свободна около месец. После и тя ще се заеме.

Та явно е трудно за разбиране от нетрениращи хора. Но аз, като пристигащ от друг град/държава, нямам къде да ида и да тренирам. Трябва да събера 15 човека, и то на подобно ниво, всичките редовно свободни, и да се боря да намеря и наема такава зала дългосрочно.

Та, пак се потретвам, къде му е разписанието на тоя стадион, по зали и по дни!?
Че не виждам такова!
"имало зала за не знам какво си" е измиване на ръце.

Мултимилионен център, а не са платили 1000лв на един програмист да им обедини сайт, където различните спортни центрове, които са наели, да имат част от сайта, разписание, програма, условия?

И не ви се струва гнило това?

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 12:07 от Танграта

Общи условия

Активация на акаунт