Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

• 48 071
  • 808
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Имам квартирантка в Дружба 2, доволна е от детската градина. Детето не е ходило на ясла. Но тя  наема мой имот от преди да роди, има адр. регистрация от години. Нали имаше някакво изискване за адреса. Децата на роднина учиха в Дружба 2 до 7 кл, после НПМГ, после добра специалност в университет. Сега са с търсени  професии и солидни доходи.

# 511
  • София
На мен пък този закон ми изглежда стъпка в правилната посока и поне малко ще ограничи строежите на сред полето.
Този закон позволява на някой с рестуирана улица (т.е. нивата му на дядо му е влезнала в регулация и после има отчуждаване за улица по ОУП)да изнудва една камара народ под претекст, че общината не иска да си свърши работата по градустройство, а само да събира всевъзможни таксички....

# 512
Но кметицата излиза с аргумента на Попея - откъде накъде всички жители на София трябвало да плащат за отчуждаване за улици, които обслужват алчни инвеститори. Дали пък Ф. (не Фък) не се е зачела в имотните ни теми тук във форума? Laughing
Пък по т.нар. "аргумент от противното", улиците, за които живущите наоколо платят, не трябва да ограничат достъпа до улиците само за тях, за външни, неплатили - йок!!!

# 513
Ами предвид бесния инвеститорски интерес да се застроява, нека да поемат и те малко отговорност и да благоустроят наоколо. Щото общината виждаме какво прави, тоест нищо. Но законът е много закъснял за съжаление.

# 514
  • София
Ами ще дойде момента с черните мерцедеси и едни момчета да те убедят да продаваш, защото така ще е по закон. Това разбира се  ще го могат само богатите фирми, а общината абдикира тотално от задълженията си.

# 515
Те инвеститорите така или иначе са задължени да облагородят - да оправят поне очуканите тротоари. Защото няма как да ги "възстановят" в първоначалния им отчайващ вид.
Аз смятам, че така си е по закон - никой не може (не трябва поне) да плащаш за поддръжката на чужда собственост. Ако улицата е общинска (а тя може да бъде само общинска по закон), собственикът, т.е. общината плаща за поддръжката ѝ. Все едно аз да задължа съседите от съседния парцел, да ми облагородят моя двор.

# 516
Ами ще дойде момента с черните мерцедеси и едни момчета да те убедят да продаваш, защото така ще е по закон. Това разбира се  ще го могат само богатите фирми, а общината абдикира тотално от задълженията си.
Е хайде посмали малко. Много филми гледаш. То ако става така, те и сега могат да дойдат. Да не би общината да ми пази собствените интереси?

# 517
  • София
Ами в момента общината е длъжна да отчужди улицата и да те обезщети.
Сега прехвърля тази отговорност на мощен ивеститор да се оправя той със собственика. Мислиш ли че няма да се стига до сакатлъци?

# 518
Не знам как по-ясно да ти обясня, че в момента общината ти взима улицата и получаваш нула обезщетение. Лично преживяно. Ако искаш да имаш парцел и да строиш, това е. Тоест ролята на момчетата с черния мерцедес я играе тя. После идват симпатягите от Софийска вода и особено тези от ЧЕЗ. С техните претенции за изграждане на инфраструктурата им за собствена сметка и даряване след това на тях. Та така....Това ако искаш ток и вода, ако ще я караш без тези екстри, не им играеш по свирката.

# 519
  • София
Да, защото е такъв закона - иначе парцели в регулация няма да имат улици ако общината не ги е отчуждила. А сега абдикира от това и оставя да се оправят по междусъседски. Т.е. ако съседа ти не иска да си даде парцел, който по план е за улица нямаш достъп до имота ти. Как мислиш че ще се развие действието?
И Общината плаща всичко сега - пак с връзки за да не те мотае. Може и да забави, но плаща.

# 520
Вече 22 години не ми е платила, сигурно в някой друг живот.

# 521
  • София
То пък една гаранция, че частен инвеститор ще ти плати... Simple Smile И мислиш няма такива, които играят с общините (къде съветник, къде кмет направо), та общината няма да им издаде Разрешение за строеж дори и без да са те обезщетили?

# 522
На мен пък този закон ми изглежда стъпка в правилната посока и поне малко ще ограничи строежите на сред полето.
Този закон позволява на някой с рестуирана улица (т.е. нивата му на дядо му е влезнала в регулация и после има отчуждаване за улица по ОУП)да изнудва една камара народ под претекст, че общината не иска да си свърши работата по градустройство, а само да събира всевъзможни таксички....
Според мен е точно обратното. Каквото било било. Оттук нататък който строи да си прави и улиците, а не после да реве. Аз не искам от моите данъци общината да прави улици в полето, само защото на някой му е евтино да строи там.
Но понеже не е модерно да сме съгласни с Герб, сега всички сме против, ама никой не е прочел....

# 523
Да, де, ама нали знаеш, че няма безплатен обяд? Сега обезщетението е 30% и те се разхвърлят върху цената на жилищата. Сега, като се знае, че ще ти вземат още 5% за улица, върху жилищата ще се разхвърлят 35%. Строителят няма да бъде алтруист и да прави улици даром. Да не говорим, че не е ясно ако имаме два имота от двете страни на проектоулицата дали ще вземат по 5 метра и от двамата, или 10 от единия. Което пък може да осакати парцела. Изобщо, каша става и общината не иска да се замесва в нея.

# 524
Ами ако има кой да му плати на строителя за улица в ливадите, да му плати, а не да купи и да чака общината да я прави. Това може и да откажа купващите  в  ливаите. А може  да н ги откажа, да искат да си платят. И в двата случая си  тяхна работа на купувачите и си носят последиците от решението си.  На мнението на Даниел съм.

Общи условия

Активация на акаунт