Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

• 47 368
  • 808
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте! Имате ли някаква информация за бл.6 в Зона Б-19? ЕПК ли е, тухла ли е, ППК ли, че не мога да го разбера. Коя година е построен? Що за хора живеят там? Гледам, че се отличава от останалото строителство в квартала. А и за самия квартал какво мислите, доста нови сгради има като гледам...

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 23:51 от moshe

# 601
Този блок е ПК, не ЕПК, разликата не че я знам, но го помня това, защото ни обърнаха внимание като ходихме на оглед преди 20тина години. Обаче околните цигански къщури, дето след 5 години нямало да ги има според брокера, гледам още са там. Представям си как вони и зиме, и лете.

# 602
Здравейте! Имате ли някаква информация за бл.6 в Зона Б-19? ЕПК ли е, тухла ли е, ППК ли, че не мога да го разбера. Коя година е построен? Що за хора живеят там? Гледам, че се отличава от останалото строителство в квартала. А и за самия квартал какво мислите, доста нови сгради има като гледам...

Живяла съм в района 2-3 години до дома на детето и смея да твърдя, че е пълно с цигани. На Константин Величков катуна няма бутане. Каквото и да ви лъжат брокерите - не вярвайте. Няма как да ги изгонят. Виждала съм сватби буквално по 3 дена, виждала съм жандармерия да влиза и да бие наред, абитурентски балове по 3 дни. Паркът до църквичката едно време ме беше страх като се смрачи. Сега незнам как е.

Като цени са около 1.2-1.3 на квадрат, което ми се струва страшно много, ако някой познава квартала.

Иначе е мн близо до центъра, транспорта е супер топ. Паркът Св Троица е близо.

С паркирането незнам как е

# 603

Живяла съм в района 2-3 години до дома на детето и смея да твърдя, че е пълно с цигани. На Константин Величков катуна няма бутане. Каквото и да ви лъжат брокерите - не вярвайте. Няма как да ги изгонят. Виждала съм сватби буквално по 3 дена, виждала съм жандармерия да влиза и да бие наред, абитурентски балове по 3 дни. Паркът до църквичката едно време ме беше страх като се смрачи. Сега незнам как е.

Като цени са около 1.2-1.3 на квадрат, което ми се струва страшно много, ако някой познава квартала.

Иначе е мн близо до центъра, транспорта е супер топ. Паркът Св Троица е близо.

С паркирането незнам как е

Поразходих се в квартала и не видях цигани, може би излизат по друго време. Има много нови сгради, не вярвам да живеят в тях Simple Smile Но определено има проблем с паркирането, сигурно ще стане зелена зона някой ден.

# 604
Здравейте,
какво мислите за Парк Вю Резидънс в Банишора? Чух кофти неща за квартала, притеснява ме и че комплекса е близо до затвора. 
Но пък не е за покупка, а под наем.

# 605
# 606
В София е бъкано със сгради паметници на нещо си и точно както природата не може да бъде опазена девствена, а може да се оптимизира, така и тези стари сгради не могат да седят непроменени. Ако някой иска да стоят в оригинален вид да даде пари за реставрация. Но не може хем да продадеш някому един имот, хем да не може той да се разпорежда с него. Разбирам да се селектират там десет или двадесет наистина важни паметници, ама то те са стотици в София. Ако някой прецени, че "Къщата с ягодите" е толкова важна, да я откупи държавата и да я прави каквото знае. Иначе е много лесно разни активисти да викат "сакън, да не се пипа". Е да, ама не става, накрая ще си падне и сама. И какво ако е изградена по нови технологии, но изглежда както преди? Всички ще я гледат както си е била, нали това е целта?  А ако вътре нещо се смени и не е същата какво? Да не би ако се реставрира без изменения някой да има право да влиза вътре в дома на  Златев да разглежда? Ми не, все ще е затворен частен имот, тогава какво точно опазваме?

# 607
Личното ми мнение, като човек, харесващ модерна архитектура, е че тя си има място в градовете, особено големите. Но, голямо НО - ето французите са задоволили его-то си за модерна архитектура с Дефанс. Обособили са мястото, някъде там на края на града и са дали воля на въображението.
Това, което се случва у нас, е пародия. Сгради на 200 и повече години си стоят и не ги разрушават, дори и в по-кофти сеизмично райони от София. Стоят си непроменени като визия, но осъвременени не с разрушаване, така, че да не им личи.

Ето още едно мнение за разликата между ремонт и реставрация
https://www.mediapool.bg/arh-bakalova-kashtata-s-yagodite-shte-z … o-news318392.html

Господинът с голф-комплекса е бил наясно, като е купувал къщата, за ограниченията при ползването на имота. Така че да не се прави на света вода ненапита. Моята хипотеза е, че е искал това, което показах, че е направил Гергов на Оборище 10.

А ето я и Двойната къща, преди да се полу-саморазруши.

Ето и как изглежда преди завършване на груб строеж "включването във фасадата" отпреди няколко дни

Както писах, парите не означават, че имаш вкус. Като имаш пари и искаш някакъв стъклено-стоманен билдинг, купи си парцел за строеж в район, където този билдинг ще стои по-хармонично.

# 608
Няма как да спорим какво е бил искал. Но чух, че предлагал банкова гаранция, че няма да прави промени. Не ми е ясно в чия полза е, но може да се уреди.

П.П. Прочетох статията.
Първо, архитектката си казва, че не е виждала конструктивното обследване, а си говори от позицията на архитект.
И второ, приказва как щели да се запазят технологии, познания, методи... И как точно, ще му влизат в къщата за да погледнат как е направено това или онова??? Ако искат да запазват нещо да го направят музей (като я откупят). Иначе е малко " с чужда пита помен прави". Моето очакване е всички подобни сгради да бъдат оставени да паднат. Споменаваш Париж, ама там са модернизирани, нали? А тук искат да остане автентична, все едно може...
Виждала съм стари къщи в Германия и там наистина им забраняват да ги модернизират, но и плащат големи пари за поддръжката и застраховките. Не може само да има изисквания и забрани, а нищо срещу това. И най-накрая, това все пак е просто една хубава къща, не е някакъв архитектурен паметник с колосално значение.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 19:51 от Черна станция

# 609
Той иска да събори и да построи наново. А архитектката казва, че това не е същото и съм склонна да се съглася с нея.

Вярно е, че можем само да спекулираме какво е искал да направи, като е купувал. Но ако е толкова загрижен, защо е оставил къщата на произвола на съдбата толкова време? Дори дуварът под част от оградата е тръгнал да поддава и част от него е леко наклонен.
ЧС, няма как, обаче, да отречеш, че е знаел, че купува къща-паметник, което го ограничава какво може и не може да прави с нея, включително какво може и не може да ремонтира.

# 610
И аз съм съгласна, че не е същото, но е по-добре отколкото да падне и ще е по-трайно.
За знаенето, знаел е, това не отричам. Но не е правилно държавата да се разпорежда така с чужда собственост без да помага с нещо.  Според мен да запази външния вид е предостатъчно, а архитектите да си съберат каквото искат от интериора преди събарянето и да си го изучават.

# 611
  • София
Гледала съм предавания за възстановяване на стари постройки във Великобритания. Ами влизат си вътре служителите от съответната община и гледат дали сградите се възстановяват и дострояват автентично. Всичко минава през одобрение и подпис - иначе глоби и правене наново. Дали беше по FLN или TravelTv? Не помня. Има правила и те се спазват. Но държавата не е разграден двор като нашата.

# 612
Ама сигурно и дават пари за това? Поне в Германия беше така.

# 613
ЧС, когато купуваш жилище/имот, си правиш сметката има ли нужда от ремонт и колко ще ти струва, приблизително, този ремонт. Нали така? Знаеш, че има ограничения - не можеш да събаряш външните стени, да пробиваш дупки в тавани и подове, да махнеш стълби и т.н. Нали така?
Е, когато купуваш къща-паметник, знаеш, че не можеш да променяш фасадата, че не можеш да я разрушаваш, (май вече) че трябва да боядисаш фасадата в определен цвят, дограмата не може да е всякаква (някакви там растери и т.н.), че не можеш да променяш покрива. Знаеш, също така, че реставрацията струва по-скъпо от обикновено саниране/измазване и боядисване на фасадата и пренареждане на керемидите по покрива от бригада от етноса.
Господинът не е кой да е, не е тръгнал да купува без консултация със специалисти.
Но, пак да изкажа предположение/хипотеза - също като тези, купили парцели в средата на Южния парк, е смятал, че ще се "оправи" с ограниченията.
Без тези къщи, които ти смяташ за излишни, центърът на София ще заприлича на обикновено ж.к. - дали ще е Люлин или Ман Ли, няма значение - безлични и безинтересни.
Виж в Рим и други италиански градове - стоят си старите сгради, хем по-стари от нашите, хем по-земетръсна зона от България, не ги събарят, за да ги построят наново.  И мостът на Колю Фичето си стои, издържал е оръдията на ген. Гурко, без да е проектиран за това. Да не говорим колко земетръсен е там районът.
Парите за реставриране са си за сметка на собственика, след това може да има данъчни облегчения, но общините по принцип не финансират частни лица. Така и трябва да бъде. Иначе с право би трябвало да попитаме - защо господинът е оставил къщата да се саморазрушава, а сега всички ние трябва да платим, за да я укрепи? Като я е купил, не е била в такова състояние, нали?

# 614
Не съм казала, че са излишни. И ако се построят наново в съшия вид няма да се случи описаното от теб. На външен вид ще си е все така.
Но от тези прекалени претенции всички стари къщи ще се срутят накрая.

Общи условия

Активация на акаунт