Плюсове и минуси на кварталите в София - 10-та тема

• 48 851
  • 808
  •   1
Отговори
# 720
Не съм мерила градусите на няколко околни кооперации, но съм виждала колко стръмен е подходът към подземния гараж. Не мисля, че е особено смешно, като се има предвид, че тези рампи трябва да са удобни за нормална употреба от нормални потребители (не автомобилни състезатели), нито пък трябва да изискват определен тип кола, за да се ползват.
Да добавя и пешеходците, защото те също трябва да внимават, да не им връхлети излизаща на форсаж кола от гаража.

# 721
Който не му харесват застроените квартали да се мести на север.
В крайна сметка, всеки гласува с парите и краката си.
Може и да не е идеалното решение, но е някакво решение.

Иначе, като бях в ик. университет, един от преподавателите обясняваше как се променя гледната точка с пример за претъпкан автобус.
Като си отвън, казваш "не може да няма още 1 място", и се натискаш да влезеш.
Като си отвътре, казваш "ама тия отвънка какво се натискат", не виждат ли, че няма място.
Не помня защо го е говорил тоя пример, не беше за имоти контекста.

А ако някой ми каже, "А ти искаш ли да си в претъпкан автобус?"
Ще кажа, ами лошо няма, "слез и хвани следващия". А за да сме паралелни с кварталите, направо може да си хване автобус в срещуположната посока. Може да е празен.
Наистина удачен пример. Нагледно дава и защо се е наложило автобусите да имат максимален брой места за правостоящи, седящи и т.н., което даже си го пише някъде при шофьорите и е видимо в доста рейсове и тролеи. В противен случай се рискува някой да умре от недостиг на въздух, смачкване, счупване на превозното средство и т.н. сценарии. И тук е моментът държавата да се изяви като контролният орган, който следи дали автобусът е прекалено претъпкан. Wink

# 722
Който не му харесват застроените квартали да се мести на север.
В крайна сметка, всеки гласува с парите и краката си.
Може и да не е идеалното решение, но е някакво решение.

Иначе, като бях в ик. университет, един от преподавателите обясняваше как се променя гледната точка с пример за претъпкан автобус.
Като си отвън, казваш "не може да няма още 1 място", и се натискаш да влезеш.
Като си отвътре, казваш "ама тия отвънка какво се натискат", не виждат ли, че няма място.
Не помня защо го е говорил тоя пример, не беше за имоти контекста.

А ако някой ми каже, "А ти искаш ли да си в претъпкан автобус?"
Ще кажа, ами лошо няма, "слез и хвани следващия". А за да сме паралелни с кварталите, направо може да си хване автобус в срещуположната посока. Може да е празен.
Наистина удачен пример. Нагледно дава и защо се е наложило автобусите да имат максимален брой места за правостоящи, седящи и т.н., което даже си го пише някъде при шофьорите и е видимо в доста рейсове и тролеи. В противен случай се рискува някой да умре от недостиг на въздух, смачкване, счупване на превозното средство и т.н. сценарии. И тук е моментът държавата да се изяви като контролният орган, който следи дали автобусът е прекалено претъпкан. Wink
То това зависи от критериите за натъпкано. За мен ако има правостоящи и вече е претъпкано, и държавата трябва да каже стига, и автобусът да затвори вратата и да тръгне, като остави отвън желаещите да се качат. Да, ама според тях място още много има и не искат да останат отвън. А държавата е на всички и трябва да търси баланс между мен и тях. Затова и критериите за натъпкано ги определя тя, нито аз, нито тези на спирката.

Но специално за скъпите квартали наистина има нищожно малко възможности за НС,та и без държавната намеса в тях уплътняването е все по-малко с тенденция да спре в близко бъдеще. От само себе си, без държавна намеса.

# 723
  • София
Не зная колко градуса е наклона, но аз моята кола си я държа на улицата, защото е слабичка и една успява да се изкачи през зимата. ММ е 4х4, той проблем не е имал. Една съседка при  предишния сняг си изкарва колата, пуска вратата и по средата на наклона колата се изпързаля назад, освен колата прави и вратата.
Не ми допада да рина сняг и стържа стъкла, но всеки път са се моля колата да успее да се изкачи, повече не ми допада.

# 724
  • София
Нашата сграда е НС, има подгряване на рампата, наклона не го знам колко е точно. Стандартен е на око Grinning Няма случай да не сме излезли. Портиера отделно леко почиства като натрупа . Навес няма, или да има частичен

# 725
  • София
Не влизам да чета толкова често вече, но всеки път ми е интересно какво сте писали. Напълно подкрепям мненията за разликата в кварталите. Имам наблюдения покрай приятели в няколко квартала, включително Люлин ( НС до метро). С моя бюджет (който постепенно се качва, но пак е недостатъчно) , към момента, е почти невъзможно да закупя това, което искам, и то в широк център. Гледах доста неща по различни квартали, но за мен е супер важно да мога да изляза някъде наоколо и да се разходя без да ползвам транспорт. И да е приятно, без катуни и т.н. Из по- крайните квартали всички се качват на градския или колите и идват в центъра. Изобщо не е случайно, защото почти няма къде да се излезе покрай хубавите им нови блокове. В Дружба чувам, че е хубаво около езерото, но не съм ходил и не го гледам като квартал изобщо.

В широк център съм и си имам кофти съседи, само 1 от 20 апартамента, но то това е достатъчно. Правят доста мизерии, всички бяха вдигнали ръце да се занимават с тях и беше много сложно, защото са и опасни. Няма да навлизам в детайли, може би като се изнеса Grinning . Но пак ще го предпочета пред отдалечен квартал с по- приятни съседи. Та продължавам с гледането, но тъй като имам вариант за живеене, най- вероятно ще се преместя там докато намеря моето, защото компромис с локацията точно не мисля, че си струва. По- добре да натрупам още пари и да следя положението, защото целта беше да се нанеса преди идната зима, което общо взето значи вече да съм почти готов с някаква сделка за апартамент за основен ремонт. Вече не слушам никой какво говори за падане на цени и т.н., защото мнения 1000 и на никое не може да се вярва.  Просто добавям една стъпка към оригиналния план, който беше директно да се изнеса в мое жилище в София. Виждам, че и други бяха споделили, че леко са се обезкуражили и напълно разбирам. Поздрави на всички, супер полезни са темите за недвижими имоти.

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 00:12 от Adventures7

# 726
Здраейте,

Имам нужда от вашата помощ. От известно време търсим своя нов дом и наскоро гледахме жилища в кв. Хаджи Димитър в София и по точно сградите до София Мел. Понеже нямам познати от този квартал ще бъда много благодарен ако споделите мнения за мястото. Интересуваме се има ли детски градини, учлища, градски транспорт и т.н. Прочетох другата тема за квартала, но мненията бяха от 2010-2013 година, а предполагам мястото се е променило доста от тогава.

Благодаря Ви предварително и бъдете здрави.

# 727
Между Люлин и Манли по-скоро съм за Люлин: повече простор и зеленина, по-голям апартамент за по-малко пари. "Престижът" е измислен фактор, когато става въпрос за квартал като МанЛи - колко да е престижен... Допреди 10 години буренясали ливади, спешно оцвъкани с блок до блока през метър и половина, за да поемат максимум наплив новософиянци. Горе-долу същото, както навремето като са строили Люлините, Дружбите и Младостите, само че без съществения елемент на доброто устройствено планиране.
Не съм съгласна, но всеки има право на мнение. Simple Smile

# 728

всичко много зависи къде точно гледате. горе долу съм ти маркирал това което те интересува с синьо и червено.

поздрави

# 729
  • София
Здраейте,

Имам нужда от вашата помощ. От известно време търсим своя нов дом и наскоро гледахме жилища в кв. Хаджи Димитър в София и по точно сградите до София Мел. Понеже нямам познати от този квартал ще бъда много благодарен ако споделите мнения за мястото. Интересуваме се има ли детски градини, учлища, градски транспорт и т.н. Прочетох другата тема за квартала, но мненията бяха от 2010-2013 година, а предполагам мястото се е променило доста от тогава.

Здравейте.Искам да кажа нещо от собствен опит.Преди много години живеехме в този квартал.Личната лекарка на децата ни сподели,че децата от квартала боледуват най-много от спастичен бронхит,защото кв.Хаджи Димитър е на по-ниско място и мъглите са много чести.Малкият ми син правеше много асматични пристъпи.След  като се преместихме в Люлин,това прстана.

# 730
Здраейте,

Здравейте.Искам да кажа нещо от собствен опит.Преди много години живеехме в този квартал.Личната лекарка на децата ни сподели,че децата от квартала боледуват най-много от спастичен бронхит,защото кв.Хаджи Димитър е на по-ниско място и мъглите са много чести.Малкият ми син правеше много асматични пристъпи.След  като се преместихме в Люлин,това прстана.
Детската асма се израства. Дъщеря ми имаше до 4-5 години и се оправи без специално лечение или смяна на квартала. Баща и също е бил с асма до 4 годишна възраст. Чиста анатомия.

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 13:44 от Monza

# 731
И аз мисля, че се е оправило от възрастта (израснало го е), а не от въздуха.

# 732
Здраейте,

Имам нужда от вашата помощ. От известно време търсим своя нов дом и наскоро гледахме жилища в кв. Хаджи Димитър в София и по точно сградите до София Мел. Понеже нямам познати от този квартал ще бъда много благодарен ако споделите мнения за мястото. Интересуваме се има ли детски градини, учлища, градски транспорт и т.н.

Като потребител от "първа ръка" споделям - има и детски градини, и училища и транспорт. Има и много магазини, а достъпа към  центъра или обратно - за излизане от Сф е много удобен. Но! Местата в детските градини са малко /гледам драмата на съседка, аз лично това съм го "надраснала"/, а училищата определено не са на нивото на английска/немска гимназия. Е, то си зависи и от учителите, но и там нещата са субективни. Градския транспорт е сносен /въпреки, че до София Мел избора е сведен до автобуси 85 и 86/, а ако доживеем, може да ни пуснат пак метрото.  Едва ли е нещо по-различно от много други квартали в Сф. По-скоро си харесайте жилището, всичко останало можете да "пригодите" към нуждите си.

# 733
  • София
Аз живея близо до Х. Димитър и често минавам през него. Повече ми допада частта по- близо до метрото. По картата не знам дали се ориентирам правилно, но ми изглежда като един от по- сивите и мръсни райони, където има разни предприятия и няма къде да излезеш наоколо. Има някакви автобуси наоколо, но не ми се е налагало да ги ползвам. С кола е удобно и бързо се стига до центъра или се излиза от София по Сливница. Има всякакви магазини съвсем близо, включително за мебели, строителни материали и т.н. Удобни са и най- често ходя натам заради това. Щом сте с деца ( или имате планове за такива), вижте около жилището, което сте харесали дали има къде да излизате с тях. Има парк, но не знам пеша колко близо се пада. Имам приятелка, която живее срещу Лидл и е доста доволна от квартала, но няма деца и не знам какво е положението с градините и училищата. Успех Simple Smile

# 734
Здравейте, скоро ще ми се наложи да се местя.
Аз лично предпочитам спокойни райони с достатъчно места за паркиране.Нарочени за топ места Изток, Иван Вазов, център не ме интересуват. Е, гледам и въздуха, ама не ми се качват баири, макар че мойто Мини е 4по4.
В момента съм на хубаво място във Витоша. Но няма да търся там, защото улиците, които стават за достъп са малко. Нашата е ОК, но такива са малко.
Не съм много запозната с Карпузица. Мойта брокера го хвали. Някой да сподели впечатления.
Било нещо както искам.. Уж...

Общи условия

Активация на акаунт