Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Свързване на полилей с 3 крушки

 • 331
 • 5
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте
Имам абажур с 3 лампи,от тавана идва кабел с 3 цвята жълто-зелен кафяв и син влизат в клема  (жълтия в края, син в средата кафяв в другия край) от всяка лампа на абажура идва кабел с 2жички кафява и синя.Как да ги свържа в клемата.ако е важно ключът е с 2 копчета.
Благодаря!

# 1
 • Мнения: 17 172
Ключ с две копчета се казва "сериен ключ". Идеята е при натиснат единия бутон да свети една крушка, при натиснат другия бутон да светят другите две крушки, а при натиснати и двата бутона светят всички крушки.
Кафявата жица е "фаза", синята жица е "нула" , а жълто-зеленате е неутрална. Все пак провери първо с фазомер дали кафявата е "фаза" - никога не приемай на доверие.
Ето малко четене:

https://bg.hanneganconstruction.com/provoda-po-cvetam.phpСега видях, че имаш само една кафява жица от тавана, а така не става за сериен ключ. Вероятно вторият бутон е за друга лампа. Тогава всички кафяви с кафявия, и всички сини със синия.  Жълто-зеленият трябва да е неутралната и да се върже за корпуса.  Но я най-добре намери някой да погледне.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 09:40 от Черна станция

# 2
 • София
 • Мнения: 4
Вземаш фазомер и при включени два ключа трябва да светнат 2 от жиците. Едната светеща я свързваш към едното кафяво, а другата към другите две кафеви едновременно, несветещата жица я вързваш с трите сини едновременно. Важно: ако ти светне само една от жиците - би трябвало да е кафявата - единият ключ ти е за някъде другаде и имаш изведена земя за полюлея - трипроводна система с дефектнотокова защита. Тогава светещата - кафявата с трите кафяви, синята с трите сини, жълтозелената - трябва да има болче и символ земя някаде по монтажната скоба. Не пипаи нищо с голи ръце без да си изключил главният бушон на жилището. Ако сбъркаш нещо, просто ще ти падне бушона на осветлението или ще изключи дефектнотоковата защита пък и тока рядко убива. Успех.

# 3
 • Мнения: 3 174
Кафявата жица е "земя", синята жица е "нула" , а жълто-зеленате е неутрална.
Това НЕ е вярно. Кафявият проводник е фаза, синият е нулевият, а жълто-зеленият - земя.

Дидко, най-добре викни някой да ти върже полилея.

# 4
 • Мнения: 17 172
Кафявата жица е "земя", синята жица е "нула" , а жълто-зеленате е неутрална.
Това НЕ е вярно. Кафявият проводник е фаза, синият е нулевият, а жълто-зеленият - земя.

Дидко, най-добре викни някой да ти върже полилея.

Ужас Kissing Face Съвсем права си, къде ми е бил умът? Исках да напиша "фаза", ама ... То си личи, че никъде не съм споменала фазата, но белята си е направена. От взиране какво точно излиза от тавана съм направила грешка.

Отивам да го оправя, да не се обърка някой.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 131
3тото мнение да се прочете бавничко и повече от веднъж.
Аз бих посъветвал да се разглоби и ключа, но може и без това да се мине.
Важното е да се осъзнае, че вариантите са 2.

Общи условия

Активация на акаунт