Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

  • 19 450
  • 729
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 922
Освен тестени, сладки и т.н изброени, аз бих казала, че е супер важно да се избягват изцяло и всякакви пакетирани преработени храни - удивително е какво съдържат. Във всичко слагат захар!
Аз лично бих избягвала да ям и плодове и с ядките бих била много внимателна. По принцип рибата е много хубаво нещо, но е инсулиногенна, та си мисля, че може би и с нея не трябва да се прекалява. То трябва и разнообразие. Това го споделям от личен опит. Аз тръгнах да спазвам режим преди 3 месеца при доста по-добри стойности на кз и инсулин. Според ендокринолозите нямам нужда от хапчета, общо взето си бях слаба и като започнах режима, макар да бях точно след аборт в края на 13 гс. След като си взех  глюкомер и се следя вече над 3 месеца доста ясно виждам какво причиняват плодовете - от тях ми се вдига кз все едно съм яла торта. От ядки също ми се вдига кз. Ето за пример около 10 дена имах супер нива на кз, почти не видях стойност от 5 или над 5, но естествено не бях яла никакви плодове в този период, нито ядки. Вчера хапнах на обяд при кз 4.6 40 гр банан (това е много малко - около 1/3 от малък банан) и видях след това стойност на кз 6 и то 2-3 часа след яденето! вероятно е била дори повече, след това преди вечеря ми пригладня яко, а обядът ми извън това парченце банан беше много калоричен и засищащ. Не ми се беше случвало да пригладнявам на този режим изобщо, а правя фастове по 16-18 ч всеки ден. А вчера от 1 (обяд) до 6 (вечеря) чак ми беше прималяло от глад. Дори гастрото изрично ми каза да не ям плодове, фрешове пък изцяло забрани и каза, че фруктозата (основна съставка в плодовете) е основна причина за затлъстяване и за неалкохолно омазняване и увреждане на черния дроб. 
А за твърдението на ендокринолог, че стойност над 6.1 на сутрешна глюкоза на гладно не било висока кз  .... ми то това е над горната граница. Като отиде човек на към 7, което е много лесно с една обилна въглехидратна вечеря те слагат на хапчета и така. Те и на всички диабетици им говорят да си ядат въглехидратите и прогресивно им увеличават инсулина, докато ги инвалидизира напълно. За жалост наистина се налага човек сам да се информира и да се грижи сам за себе си.

# 46
  • Мнения: 11 562
Violence, може ли на ЛС кои са тези ендокринолози в Пловдив? Simple Smile Какво значи нарушения в цикъла? Белтъчините помагат и за по-добър вид на кожата, а и мазнините в доста случаи действат добре на цикъла. Разбира се, под "сирене" не се има предвид само бяло саламурено- има чудесни мазни сирена като бри, камембер, синьо сирене и др. Всъщност, хранителните навици търпят промяна- освен ако нещо не те отвращава наистина. Simple Smile
Иначе и на мен никой лекар не ми се впечатли от КЗ 6 на гладно- а аз бях започнала да виждам замъглено (и ми отне няколко месеца да схвана, че КЗ има общо).
Деси, рибката с мазнинка я ям. Със зеленчуци... Нямам никакви проблеми с нея, чувствам се чудесно след хранене с риба- отразява ми се добре. Не разчитам сляпо на инсулиновия индекс, доста варира според различните източници и при различните хора...А и съм забелязала, че някои храни които ги дават за инсулиногенни мен ме засищат по-бързо и лесно и в този смисъл май това им свойство противодейства на инсулиногенните им качества (например извара, риба, месо- особено пилешко филе...). Извара винаги ям с добавена мазнина (най-често я смесвам със зехтин и подправки на пастет). Млечните ограничавам пък откъм количество (особено ако няма как да ги "омазня" допълнително).

# 47
  • Мнения: 20 074
Не е вярно, че "не трябва" да се пие вечер. Даже има изследвания, че между 2 и 6 през нощта се усвоява най-добре (май беше свързано с някакви хормони). На мен сутрин не ми влияеше добре- все едно не го усвоявах почти, а всеки ден да чакам по 4-6 часа за да ям/пия кафе не мога да го осигуря.

Ами не знам, ама аз вечерта си пия санието. Понякога и хапвам нещо дребничко.
violence, това не е добър ендокринолог.

Знам, че не е лесно да се изключат нещата. Особено за хора, които досега са ядяли сладко, тестени и т.н. и разбират за ИР. Има хора могат веднага, но са малко. Други могат от раз.
Аз ги изключвах нещата постепенно, намалях много неща плавно. За да узрея за този режим ми трябваха 3 години. През тези 3 години свалих само 10-15 кила. Нищо не е. С режима вече нещата се оправиха.
Всеки сам си решава. Здравето си е негово.

# 48
  • Мнения: 922
И аз почнах да си хапвам пак риба, много обичам. Основно сардини и от време на време някой друг по-голям рибок от свободен улов. Сега се надявам заради живака да не ми я забранят изцяло пак. Аз съм си морско чедо... но ако човек не яде месо и кара основно на риба и яйца ще дойдат много порции риба седмично ... А за жалост в днешно време голяма част от рибата е много замърсена, има си и риби, които са ди били винаги опасни за консумация в големи количества, защото крият риск от натравяне с тежки метали. Такива риби не трябва да се ядат ежедневно (акула, риба тон, кралска случрия). Риби от развъдници пък съвсем не са ок

# 49
  • Мнения: 11 562
Деси, аз основно ям сардини и бейби скумрийки, другите пй-рядко. А акули, риба тон и прочие практически не ям...риба тон 1-2 пъти годишно може би- голяма рядкост ми е. Сардините ме устройват идеално.
Елора, важното е всъщност да има минимум 4 часа между последното хранене и хормона за ЩЗ. Wink Аз си ги осигурявам вечер- така ни пасва най-добре на мен. А ако понякога пия чай с действие подобно на Сание, пия го час-два след вечерята и отдавна се е усвоил преди да пия хормона.

# 50
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 26 491
Скрит текст:
Здравейте! Мноого отдавна не следя темата, но сега я видях сред избраните от редактора и картинката ме жегна Grinning Храня се ужасно, единственото удоволствие в живота ми остана яденето (на кво ли не) покрай тази изолация и едно дребно, което ми изпива енергията Grin Изяждам цял пакет целувки... Хем ям, хем ми е гузно какво си причинявам. Мисля да си купя глюкомер. Белким се стресна малко
Пробвай продукти с еритритол или ксилитол. Еритритола има относително подобен на захарта вкус, а ксилитола съвсем.

останала съм с впечатление, че не са подходящи при ИР. прдизвикват усилено и дълготрайно генериране на инсулин, който всъщност се стремим да нормализираме.

# 51
  • София
  • Мнения: 2 647
Рися, сигурно си писала 100 пъти, но ако не те затруднявам, може ли с две приказки да обясниш откъде тези високи стойности на кръвната захар и инсулина, при условие, че не си ядяла хляб, сладкиши, плодове? Доста въглехидрати си изключила и си стигнала до диабет, така ли? Flushed

Иначе подсладителите не ми допадат особено, а и в темата съм чела, че по-добре да се избягват. Ако не бъркам, някои от тях даже вдигаха инсулина ли? Невена май беше писала за това. Но отново да кажа, може да ме лъже паметта.

Сега се замислям, че бих се подложила отново на обременяване, но с този Ковид абсурд да кисна 2 часа в лаборатория...

Трябва да си заредя лентичките за глюкомера...знам, че не лекува, но поне да се стресна малко... Че няма да казвам буркан с килограм какво съм преполовила в шкафа Disappointed Relieved

# 52
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 26 491
и какво ако захарта ти покаже нормална стойност? и на мен е показвала нормални стойности цял живот. даже и сега.
а инсулинът е бил до небето Sad

# 53
  • София
  • Мнения: 2 647
Мдаа, малко нож с две остриета е това. Щото преди съм си мерила и ако КЗ е добре, съм си казвала "ето, това мога да го ям", а то въглехидрат

# 54
  • Габрово
  • Мнения: 3 581
А, че то и като се махнат хляб, сладкиши и плодове остават ориз, картофи, други тестени неща има освен хляба, паста... захар в напитки там кафе, чай, мед в нещо, безалкохолни, в много пакетирани храни има и захар, и транс мазнини. Мога до утре да изреждам. Дори няма да почвам за любимата ми бира, че ми става тъжно...
Да не ме разбере погрешно някой, да се махнат хляба и сладкото е много добра първа стъпка в правилната посока. Ама само една.
Особено при висок инсулин на гладно е важно и времето между храненията още повече. Каквото и да ям, инсулинът ще се вдигне, друг е въпросът с колко. Трябва да му давам време да спадне пак до обратни нива, иначе ще си стои все висок дори и да не съм яла преди малко. Затова се махат и честите похапвания, пък били те и с храни дето не са набедени за опасни. Наяж се като хората, да ти държи поне няколко часа и да не подхапваш между основните.

# 55
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 26 491
А, че то и като се махнат хляб, сладкиши и плодове остават ориз, картофи, други тестени неща има освен хляба, паста... захар в напитки там кафе, чай, мед в нещо, безалкохолни, в много пакетирани храни има и захар, и транс мазнини.
Скрит текст:
Мога до утре да изреждам. Дори няма да почвам за любимата ми бира, че ми става тъжно...
Да не ме разбере погрешно някой, да се махнат хляба и сладкото е много добра първа стъпка в правилната посока. Ама само една.
Особено при висок инсулин на гладно е важно и времето между храненията още повече. Каквото и да ям, инсулинът ще се вдигне, друг е въпросът с колко. Трябва да му давам време да спадне пак до обратни нива, иначе ще си стои все висок дори и да не съм яла преди малко. Затова се махат и честите похапвания, пък били те и с храни дето не са набедени за опасни. Наяж се като хората, да ти държи поне няколко часа и да не подхапваш между основните.

а тези защо остават?

# 56
  • Мнения: 11 562
Ставаше дума за написаното от Рися- че съществуват и други храни които вдигат КЗ и инсулин. Но Рися мисля, че не е имала висока КЗ, а висок инсулин.
Преди малко четох из темите, че някой като започнел да се разболява се лекувал с "глад"- приемал само вино и мед и не ядял Нищо! Joy "Гладолечение"... Laughing Хи хи...

# 57
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 26 491
на мен ми стана странно кой наистина смята, че "махам хляба" означава само махане на хляба, а например: паста, пица, хамбургер, мекица, баница - остават.
както и да е. Simple Smile

# 58
  • Мнения: 2 750
Здравейте! Мноого отдавна не следя темата, но сега я видях сред избраните от редактора и картинката ме жегна Grinning Храня се ужасно, единственото удоволствие в живота ми остана яденето (на кво ли не) покрай тази изолация и едно дребно, което ми изпива енергията Grin Изяждам цял пакет целувки... Хем ям, хем ми е гузно какво си причинявам. Мисля да си купя глюкомер. Белким се стресна малко

Глюкомера не лекува, нали знаеш Grinning

А еритрол, ксилитол, стевия и каквито и да е било подсладителе нямат място в лечението на ИР.

Долче, в санието има зелен чай, но няма как да го спра.
Едва ли пречи чак толкова много, може би да не се усвои част.
Утре няма да пия с мляко. И ще пия едно кафе. Иначе пия по две.

В инструкцията пише да се пия малтофера след ядене. Може ли вместо 2 по 1, аз да си джурна направо двете таблетки?
Ти като каза, че пиеш по три как ги пиеш? След всяко ядене или наведнъж?
Черен не пия. Пия мента, мащерка, лайка, за бъбреци на Ламбрев, макар че не съм редовна с тях вече. Чай коприва. Сутрин ми правят микс от липа, мурсалски с джинджифил.
Одеве това четох, че кафето бая пречи на желязото. Няма да го спирам, но едно на ден засега.
За еритритола някъде бях чел, че при реален тест и след консумация на количество от 30-40 грама (по спомени) не вдига инсулина. При всички случаи е несравнимо дали ще изядеш няколко нормални бисквити или няколко кето бисквити с еритритол.

# 59
  • Мнения: 11 562
Но пък може да се "работи" и в посока на намаляване на броя бисквити и дори изключването им... Simple Smile
Аз ако правя кето бисквити бих предпочела да подслаждам с тъмен шоколад. Прави ми впечатление, че в някои кето рецепти се използват подсладители в количество с което крайният продукт става също толкова  (свръх) сладък, колкото и обикновен такъв който е със захар. Т. е. по този начин се поддържа и сладкия вкус, и желанието за сладко- а това също може да води до повишаване на инсулина.

Общи условия

Активация на акаунт