Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 513
  • 729
  •   1
Отговори
# 465
Невена, в двата линка не виждам да пише нещо такова, споменава се за суплементиране с К1.
Аз срещам само това като твърдение навсякъде:
https://www.diabetesresearchclinicalpractice.com/article/S0168-8 … )31256-1/fulltext

Studies showed vitamin K2 intake reduced 7% T2DM risk with each 10-μg increment.

Vitamin K2 has a more significant effect than vitamin K1 on T2DM.

Vitamin K2 increased insulin sensitivity via osteocalcin metabolism.

Vitamin K2 improved IR via anti-inflammatory property and lipid-lowering effects.

Vitamin K2 suppresses inflammation via inactivating NF-κB signalling pathway.

Наистина ми е интересно.

# 466
Невена - Благодаря, ти си истинска енциклопедия, казвам го с голямо възхищение ! Явно съм се изкала некомпетентно , моля да ме извините, ако съм предизвикала неприятен дебат !

Елора - След дълъг период на нерви, аз не се почуствах добре, реших да проверя ЩЖ-> FT4 Минаваше горна граница, а ТSH беше 0,80. Години съм била на 125мг и всичко беше перфектно, намали ми се дозата на 100мг, обаче за  27 дни TSH скочи до 4,16. Ендокринолъг, при когото отидох (нов лекар за мен) ми обясни, че иска да започна с Л-Тироксин , като това е предпочитан от него препарат за моята ситуация. Реално не знам дали това е задоволитен отговор на смяната на лекарството, защото и аз не попитах в притеснението си, януари ще пускам контрола и се надявам да покаже положителен ефект.

Arwen - Да, ползвала съм спрей комбиниран по начина, който описа. Д+К2.

# 467
Моля ви някой да коментира тези изследвания. 19 годишно момиче на моя близка, по 6 месеца няма цикъл, пълни с кисти яйчници. Според мен инсулинът е адски висок, захарта също, кортизол ужасен..... Слаба е като клечка, иначе.

# 468
Здравейте,

Аз съм нова в темата. Досега не бях правила обременяване с глюкоза, но наскоро разбрах, че висок холестерол се свързва с консумация на много въглехидрати, затова направих изледването. Дали може някой да помогне с разчитането? Притеснява ме факта, че няма промяна между стойностите на глюкоза между първия и втория час, а в същото време инсулина се качва. И поради липса на рефернтни стойности при цибалаб, не мога да преценя дали това е нормално ниво или не. Когато се прибрах в къщи измерих глюкозата (на 3-ти час след обременяване) и апарата показа странно 3.7 за глюкоза.

Благодаря предварително!

# 469
И при мен стойностите на глюкозата след обременяване са сходни - все 8 и нещо на първи и втори час  а инсулина  на 60 Мин ми е - 40 а на 120 - 60. ... Бях се допитала тук в темата но като че ли се наблегна на резултата на инсулина и за себе си го разтълкувах като пред диабет.
Иначе ендото ми каза просто да внимавам с храната и да пия метфогама не задълба в резултата, обясни ми само че съм предразположена към диабет.

# 470

Елора - След дълъг период на нерви, аз не се почуствах добре, реших да проверя ЩЖ-> FT4 Минаваше горна граница, а ТSH беше 0,80. Години съм била на 125мг и всичко беше перфектно, намали ми се дозата на 100мг, обаче за  27 дни TSH скочи до 4,16. Ендокринолъг, при когото отидох (нов лекар за мен) ми обясни, че иска да започна с Л-Тироксин , като това е предпочитан от него препарат за моята ситуация. Реално не знам дали това е задоволитен отговор на смяната на лекарството, защото и аз не попитах в притеснението си, януари ще пускам контрола и се надявам да покаже положителен ефект.

Питам, защото всички са ми казвали, че нямало разлика. Имало едно и също вещество.

# 471
Здравейте!От известно време усещам сърцебиене и не мога да си поемам дълбоко въздух.Ходих на лекар,правиха ми кардиограма,TSH,кръвни изследвания-всичките ми резултати са добри.Според личната е на нервна почва.Това ми състояние е от както изпаднах в нещо като депресия и започнах да е храня доста с въглехидрати ,и да изпитвам зверски глад за захар.Мислите ли,че Кето или ВМ НВХ може да ми бъдат полезни в случая?Благодаря ви предварително!

# 472
Здравейте,

Аз съм нова в темата. Досега не бях правила обременяване с глюкоза, но наскоро разбрах, че висок холестерол се свързва с консумация на много въглехидрати, затова направих изледването. Дали може някой да помогне с разчитането? Притеснява ме факта, че няма промяна между стойностите на глюкоза между първия и втория час, а в същото време инсулина се качва. И поради липса на рефернтни стойности при цибалаб, не мога да преценя дали това е нормално ниво или не. Когато се прибрах в къщи измерих глюкозата (на 3-ти час след обременяване) и апарата показа странно 3.7 за глюкоза.

Благодаря предварително!
Глюкозата ти на гладно е висока, а при обременяването инсулина. Захарта на 3 час след натоварването е паднала и си изпаднала в хипогликемия, за това е толкова ниска. Инсулинът се качва и успява да ти задържи глюкозата що-годе нормална все още. Имаш си ИР според мен.

ddididd, зверски глад за сладко се лекува като спреш сладкото. Това си е зависимост и се лекува като такава. За задуха, може да има проблем с щитовидната. Само TSH не е достатъчно показателно, хвърли око в темата за Хашимото.

# 473
Благодаря,Миоки!Но понеже много съм объркана,би ли ми дала някакъв линк,кое да прочета и какви изследвания да си направя.Личната ми каза само TSH,което ми е 1,71.

# 474
Тая сутрин изхабих 4 тест-лентички да си тествам кръвната захар и не и не, кръв няма Simple Smile Все дава грешка апарата, че не му стига кръвта... Та накрая реших да пийна едно кафенце с 2 лъжички захар (както си го пия обикновено) че да ми дойде малко енергия, пораздвижих се и се тествах и хоп - 6.3. Хубавото е, че видях какво прави тая захар... И като си помисля как си пийвам кафенце със захар всеки ден по 1-2 пъти, че и бонбони и шоколади помежду кафенцата... ужааас Laughing

# 475
Включвам се и аз, първо към Антонели. Аз съм в сходна на твоята ситуация - имам 3 аборта и искам бебе, имам си и куп мутации и не съм първа младост (41 г.). Не съм с диагностицирана ИР - на мен при сходни на твоите резултати не ми изписаха метформин, само Русев. Д-р Сигридов ме посъветва да не го пия, защото медикаментът се спира при бременност и инсулинът тогава ще скочи още повече и това не е хубаво за една бременност. Каза ми да контролирам нещата само със спорт и диета. Тогава вече бях ограничила бързи въглехидрати и захар (да знаеш, че това не е достатъчно!) - помогна поне да не се влоша и дори много леко се подобрих по време на третата бременност. За спорта тогава не го послушах, а той много наблегна на него - каза без движение няма да стане и бе абсолютно прав. Слаба съм, но и аз покрай тези бременности (реално е заради висок инсулин) поддържах едни излишни килограми на корема и талията. Е от септември след като загубих трето бебе и то в края на 3ти месец се заех сериозно - НВ ВМХ (не е чак кето, но реално не ям никакви зърнени и бобови, почти никога не ям плодове, само понякога малко малини или 30-40 гр банан, никаква захар, картофи, ориз и т.н, ядки много умерено, спрях и прясното мляко и го замених с животинска сметана в кафето) и движение основно след хранене. Ходене, велоергометър, Крос тренажор. Потвърждавам, че без спорт не става - след хранене движение, видя ли висока кз - движение и нещата бързо си идват на мястото. Правя и 16:8 интервално хранене, т.е. Гледам да имам всеки ден да имам един 16 ч прозорец, в който не ям. Това много помага за сваляне на инсулина. Ако ти е много - пробвай поне 14 ч. Не пия никакви хапчета! Само добавки като на този етап и инозитол не пия, не ми и трябва според мен, защото разлика в кз с него и без него не виждам. Пих го около 2 месеца - сутрин много рано - 1 ч след това може да се пие кафе и вечер преди лягане - поне 2 ч след вечеря. Фолат няма значение кога се пие, това е водно разтворим витамин, може да си го пиеш и на гладно, ще се усвои. Пия омега, магнезиев цитрат, витамини (б12 и фолат - метилирани). Глупост голяма е да си вкарваш на сила закуска, заради добавки, като липсата на закуска може да ти помогне повече от добавки и хапчета.
Аз слушах насоките на Невена и другите момичета в тази група и много ми помага това. За 3 м съм свалила 6 кг, все от корем и талия.
Да пиеш кафе с мед и да си пиеш хапчетата е много лоша идея - медът изобщо не е полезен, дори може би е по-вреден от захарта. Той е основно фруктоза. Може да се научиш да си пиеш кафето без мед/захар - ще си направиш голяма услуга. Няма и такива нещо “без кафе не мога”. От ученичка пия кафе - ежедневно и по много, преди пиех по 5-6 кафета дневно, после намалих на 4 пъти еспресо, покрай бременностите ги намалих на 2, след това на едно, много късо еспресо Арабика. Казват че кофеинът вреди -две кафета не са малко, особено ако пиеш дълго кафе (колкото е по-дълго кафето, толкова повече кофеин има). Сега открих много качествено безкофеиново кафе (пречистено със Swiss water метода - без химикали, много е важно) и мога да карам без никакво кафе, почти винаги пия от безкофеиновото. Пия го само, заради вкуса.
Пожелавам ти успех! Момичетата тук дават много полезни съвети.

# 476
Да, в кафето не трябва да има никакви захари, подсладители, мед и други подобни.
Това ако искате да постигнете нещо.
Макар че аз не успях от раз. Винаги съм го пиела с 4 малки лъжици бяла захар и то препълнени.
След като разбрах за ИР, смених на 4 кафява. Въобразих си, че нещо правя. Но с намалянето на сладкото постепенно ми стана твърде сладко. Намалях плавно на 3 лъжици, после 2, после 1, па после половин лъжица мед, пък после 2 капки мед на върха на лъжицата. И после и това вече ми беше сладко.
Сега пия или чисто или с мляко. Наскоро една кафемашина ме излъга и ми сложи захар. Отврат. Чудя се как 20 години съм пила такава гадост.

# 477
Благодаря,Миоки!Но понеже много съм объркана,би ли ми дала някакъв линк,кое да прочета и какви изследвания да си направя.Личната ми каза само TSH,което ми е 1,71.
Това е темата. Аз не разбирам от щитовидна, така че най-добре питай там.

# 478
Благодаря,Миоки!Весели празници на всички ви!

# 479
До навик си е наистина за захарта в кафето. Специално за захар и за сол вкусът се възпитава с времето.
Преди време се усетих че ядях много солено, а пък нали навсякъде тръбят че не бивало сол, да се избягвала и прочие... намалих я постепенно и привикнах към безсолна храна, до степен нормално посолени храни да са ми твърде солени на мен. След време спря да ме е страх от солта де, ама доста години изкарах на безсолни неща. Същата работа с кафето, там хем дълго го пиех, хем захар слагах докато спреше да се разтваря... направо потръпвам сега като си го помисля, това няколко пъти на ден. Хем сладки напитки не обичам, само кафето ми беше сладко цял живот. Ни безалкохолни, ни сокове, нито в чая сладко, нищо друго освен кафето ама пък там захарта си беше закон. И аз като Елора намалявах постепенно, заменях с мед, накрая се оказа че чистото еспресо било много вкусно нещо. Ама аз откъде да знам, като преди от сладост не можех да му усетя вкуса? Grinning

Общи условия

Активация на акаунт