Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 34

• 37 464
  • 729
  •   1
Отговори
# 645
Alivi, според мен за образуването на кърма имаш нужда от повече мазнини- останала съм с впечатлението, че може би и калориите ти идват малко (особено ако пропуснеш хранене). Все пак, в кърмата си има немалко мазнини. А може и твърде да ограничаваш въглехидратите (предвид това, че кърмиш). Може да си вдигнала инсулин по празниците, а може и да не си.

# 646
Пропускането на хранене беше инцидентно, дребното не даваше да го пусна и успявах чак на обяд, единия ден ядох баница с месо, докато тя спи в мен, защото само това можех да ям директно, без подготовка 😂. Наистина не ям нужното количество мазнини. И аз имам съмнение за калориите в някои дни, но не използвам калкулатор.

# 647
  • пак там
Мазнините са алтернативното гориво на мозъка, след като премахнеш въглехидратите. При липса и на двете тялото влиза в "авариен режим" - спира страничните си функции, за да му стига "гориво" за основните.

А мазнини можете да си набавяте просто с лъжица, бъркайки в хладилника в маслото. Едва ли ще изядете повече, отколкото Ви трябват.

# 648
Добро утро Хора!

Минавам да кажа че хич не съм се отказала Simple Smile даже напротив!
Карам си по план, избягвам кантара понеже и чакам месечните гости да дойдат и почнах да задържам течности, естесвено и апетита ми скача, но интересното е че просто съм гладна, не непремено да ми се яде нещо сладко, което за мен е новина. Продължавам да се "опитвам" да не закусвам, но днес не издържах и реших че днес ще си позволя да си направя нещо, естествено опитах да е поне "кето", ето тази рецепта си сготвих на бързо:
https://www.youtube.com/watch?v=Ukj23Ucqhqs

ехааа изненадах се от вкуса. Направих си 1/3 доза, за да не се изкушавам през деня.

А сега осъзнавам защо тази сутрин бях толкова гладна. Поради сезона Simple Smile аз съм финансит и е малко тегав периода, вчера не успях да си направя нещо смислено за вечеря, общо взето зеленчукова супа с кашкавал, очевидно съм вкарала повечко въглехидрат, малко протеин и почти никакви мазнини и резултат е на лице.
Еми това е положението, сега ще трябва да се разхождам по-динамично из квартала, мислех днес да ми е почивния ден, нооо заради закуската и за да мога да се събудя и освежа малко след точно 5 мин, като изгрее слънцето излизам Simple Smile

Хора изненадах се още нещо. Както казах периода е ми е много тежък от към работа, и по-принцип аз съм доста емоционален човек, взимам всичко присърце и така и така. Вече почти свърши първата седмица и аз съм пълен "дзен", не че не стават някакви кризисни ситуации, но наистина доста спокойно подхождам към всичко. Сега ако ми кажете че тази диета ще ми успокои и нервната система .... думи нямам честно....

Хаайде отивам да слагам маратонките и май ще трябва и чадър да взема Simple Smile

Хубав и успешен ден!

# 649
Ох, това ми изглежда много вкусно Grinning

# 650
Здравейте, момичета, и от мен в тая дъждовна сутрин...или поне мрачничка, май дъжда е спрял...
Имам въпрос - каква стойност е добре да поддържам на кръвната захар, така че инсулина също да ми е нисък и съответно да горя мазнини?
Сега, то ясно, че не може да се каже дали при дадена стойност на кръвната захар и инсулина е нисък, но да предположим, че е Simple Smile При мен отслабването потръгна напоследък, с малки стъпчици, пу пу да не чуе дявола Simple Smile
И кръвната захар напоследък  се ориентира към по-ниски числа, което е супер. Но се чудя какъв трябва да ми е "target"-а? Simple Smile

# 651
Ниска кз не значи нисък инсулин.
Ако си в началото, не се заблуждавай.
Трябва да си стриктна в режима и на 2 месеца да се боцкаш на гладно. Ако искаш и всеки месец.
КЗ под 4.5, инсулин и той под 5. 3 ако е най-добре. Ама за това трябват месеци, даже при някои година.
И то стриктен режим.
Даже кз 4.

# 652
Ниска кз не значи нисък инсулин.
Ако си в началото, не се заблуждавай.
Трябва да си стриктна в режима и на 2 месеца да се боцкаш на гладно. Ако искаш и всеки месец.
КЗ под 4.5, инсулин и той под 5. 3 ако е най-добре. Ама за това трябват месеци, даже при някои година.
И то стриктен режим.
Даже кз 4.
Благодаря, Елора, точно това ме интересуваше.
Иначе на мен ми е пределно ясно, че ниска кз не значи нисък инсулин, а и мойта кз не е ниска все още.
Така че не се заблуждавам, просто исках да знам "оптималните" стойности на инсулина при така зададените условия - ниска кз, нисък инсулин.

# 653
Горе-долу колкото КЗ трябва да ти е и инсулина Grinning За стойности под 5 говорим, естествено. На мен добре ми звучи КЗ около 4,5. Също толкова важно обаче за инсулина и отслабването е да не вдигаш много КЗ след хранене, а и да не е често...

# 654
Това са стойности на гладно. След хранене, е добре, захарта да скача колкото може по-малко, което значи, че ще е нужен по-малко инсулин, за да я свали в нормалната стойност, която е до около 5.
Идеята е нивото на КЗ да е колкото възможно по-права линия. С други думи, да няма големи скоци и спадове слд прием на храна.

# 655
Ох, а моята хем не скача много, само с 1 единица, хем инсулина беше скочил 50 пъти Cry
Ще меря пак след няколко месеца, сега като се ограничавам.

# 656
Писала съм и друг път, генерално са важни тенденциите, не отделни конкретни стойности. КЗ може да се повиши инцидентно по много причини.
За инсулина, най-добре да се проверява в лаборатория периодично, а да не се разчита само на КЗ измерена вкъщи, защото генерално проблеми със захарта има, когато човек наближи или вече е развил диабет.

# 657
Витаминче_, а на теб какви ти бяха стойностите на инсулина в различните минути?

# 658
Здравейте!

Наскоро бях писала във форума и споменах, че съм със Синдром на Хашимото с хипофункция на ЩЗ и ИР.
Исках да попитам дали съществува взаимовръзка между двете?  Т.е може ли ИР да се дължи донякъде в следствие на ленивата щитовидна жлеза?
Винаги съм била слаба, не съм се ограничавала в храните, спортувала съм. Да, признавам.. последните няколко години вече животът придоби малко по-друг ритъм - работа на бюро, семеен живот и повече стоене вкъщи покрай пандемията (хоум офис). Винаги съм се старала да приготвям домашна храна, да има разнообразие, но дори с режими и спорт килограмите трудно се повлияваха. Чак сега разбирам защо се е получавало така.

До колкото разбрах ИР е придобита в последствие и в моят случай е напълно възвратима с добър режим и прием на лекарство (мефогамма, което в прочем ми разката играта на корема)
Единствено ми е трудно да преборя ленивостта - чувствам постоянна умора, сутрин ми трябва 1 час поне, за да влезна в ритъм. Най-ужасното е, че вечер не мога да заспя, ококорвам очи като сова и после на сутринта колелото се завъртва. Вие имате ли подобни симптоми?

п.с наскоро бях качила един много хубав режим за хранене, който получи добри отзиви от вас. Ако някой има желание да го получи, но не му се рови по страниците, ще се радвам да го споделя на съобщение. Пишете ми на лично, нямам нищо против.

Поздрави

# 659
Според мен ИР и проблеми с щитовидната са абсолютно свързани. По какъв начин и кое води до кое не съм наясно, само знам, че дългогодишното, хронично вътрешно възпаление на организма, води до дисфункция на много органи и системи. Тоест по-склонна съм да вярвам, че ИР води до проблем с щитовидната, отколкото обратното.

Общи условия

Активация на акаунт