Счетоводител в нужда се познава 17

• 36 823
  • 758
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте,
на служителка предстои връщане на работа след отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Има натрупан платен годишен отпуск от 2019 и 2020. Може ли веднага да се възползва от разпоредбите на чл. 176, ал. 3 и с 14-дневно предизвестие да определи от кога да го ползва или трябва да изчака 6 месеца от момента на завръщането си?

# 406
  • В полите на Пирин планина
Няма нужда да се чака 6 месеца. По преценка на лицето се ползва натрупаният отпуск, естествено не е лошо да се координира с работодател.

# 407
Работодателя не е склонен да разреши отпуск веднага след завръщането от отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Четах отговор на сходен въпрос от МТСП, в който се твърди, че ако работодателя не осигури ползването на отпуска в рамките на 6 месеца от завръщането, то тогава може да се приложи чл. 176, ал. 3.
https://www.mlsp.government.bg/vprosi-i-otgovori-po-kategorii
Въпроса е в категория трудово право, от 10.06.2021, но самите въпроси не са в хронологичен ред.

# 408
  • София
magariinka, вижте и
Кодекс на труда Чл. 173а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 13.03.2020 г.)
(2) (Доп. - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г.) Работодателят е длъжен да разрешава ползването на платен годишен отпуск или на неплатен отпуск при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка по искане на:
2. майка или осиновителка на дете до 12-годишна възраст или на дете с увреждане независимо от възрастта му;
(3) Времето, през което се ползва отпуск по ал. 1 и 2, се признава за трудов стаж.

# 409
  • В полите на Пирин планина
По принцип работодателят не трябва да отлага ползването на платения отпуск и работникът може да заяви сам ползването му щом са минали 6 месеца от изтичане на календарната година, за която се отнася.
В случая е отложен заради ползването на друг отпуск и няма законово основание скед изтичането му да не се ползва и платения.

# 410
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук и дали не повтарям някого (според търсачката не повтарям).
Въпросът е следният - онлайн магазин получава понякога поръчки, платени с карта през Ипей. Нужно ли е издаване на касов бон и/или фактура за тези продажби?
В момента за такива продажби се издава фактура за плащане по банков път и не се чуква касов бон.

# 411
Здравейте,може ли счетоводител да ме осигури на максимума и после да ме съкрати?

# 412
  • София
Здравейте,може ли счетоводител да ме осигури на максимума и после да ме съкрати?

А защо трябва да е точно счетоводител? Работодател може да Ви осигури на максимума и после да Ви съкрати. Зависи каква е целта на упражнението.

# 413

А защо трябва да е точно счетоводител? Работодател може да Ви осигури на максимума и после да Ви съкрати. Зависи каква е целта на упражнението.

Целта е получаване на обезщетения за безработица после .

# 414

Целта е получаване на обезщетения за безработица после .
Размера на обезщетение то за безработица се изчислява от дохода 24 месеца назад, за болнични - 18 месеца назад, за бременност и раждане - 24 месеца назад. Ако сте осигурен през по-голямата част от времето на МРЗ няма смисъл да се внасят осигуровки на максимален осиг.доход за последните месец или два. Държавата много отдавна направи сметката какво получава като дава.

# 415
  • here and now
dariVale, преди време "минаваше номера", ако си работил в чужбина(ЕС май) и си напуснал. Започваш работа тук, съкращават те и вземаш максикума. Сега не знам как е.

# 416
Здравейте, имаше ли такова правило ако не си събрал всички документи за пенсиониране, че може да си подадеш молбата пред тп на НОИ и после в срок от три месеца да ги представиш като пенсиятаще се отпусне от датата на молбата? Имам спомен, че съм го чела но днес не го открих.

# 417
  • София-Младост
КСО
чл.94
 Пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 2-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на подаването им.

# 418
Това не отговаря на моя въпрос!

# 419
Правило няма. Може да звъннете в НОИ. Вероятно практиката е да се подава каквото има, а в хода на проверката да се представя допълнително.

Общи условия

Активация на акаунт