Счетоводител в нужда се познава 17

• 37 891
  • 758
  •   1
Отговори
# 390
  • София-Младост
Звъннете на някой от тези телефони...
https://www.nsi.bg/bg/content/14970/basic-page/%D1%83%D0%B5%D0%B … %D0%B5%D0%B7-2020

# 391
Разбрах, че от 1 юли за всички пратки от Китай ще се начислява ДДС. Интересува ме, когато си поръчам нещо за 2-3 долара, каква крайна сума ще трябва да заплатя и още по-важното - кога? При самата поръчка, при получаването й? Преди години попълвах някаква митническа декларация за поръчка за 50 лева, понеже била над 30 лева. Сега пак ли трябва да попълвам и плащам за това?

Повечето Китайски търговци, ще се регистрират в специален регистър (за да не губят клиенти, естествено) и ще начисляват ДДС-то в момента на покупката. Но все още няма яснота. Има тема във форума специално за митниците. Следете там.

# 392
  • София-Младост
Не е така, ако си поръчам нещо от Алиекспрес като ФЛ, то ДДС-то ще го платя на куриера тук в България.

# 393
  • Пловдив
В сайта на бг поща пище същото, регистриран ли е търговецът, при покупката си плащаме ДДС.
Не е ли, за суми под /не помня точната цифра/, заплащаме 3.90 в пощата + ДДС
За над еди каква си сума, в митница, бланки ала-бала към 40лв.

Аз да питам друго, на шофьор му се подава името в НАП...имат ли свръзка с НОИ двете институции. Иска да работи и да ползва болничен.

# 394
  • София-Младост
Аз да питам друго, на шофьор му се подава името в НАП...имат ли свръзка с НОИ двете институции. Иска да работи и да ползва болничен.
Имат връзка.

# 395
В сайта на бг поща пище същото, регистриран ли е търговецът, при покупката си плащаме ДДС.
Не е ли, за суми под /не помня точната цифра/, заплащаме 3.90 в пощата + ДДС
За над еди каква си сума, в митница, бланки ала-бала към 40лв.

По принцип може - взема болничния, фирмата го отразява във ведомостите и образците за НАП като дни временна нетрудоспособност. В тази ситуация информацията между НАП и НОИ ще е напълно синхронизирана, а човека просто си врътка геврека в същите тези дни.
Само че .... горещо не го препоръчвам, особено за тази професия. Едно леко ПТП докато е зад волана на вашето МПС и ще пишете томове обяснения.
Освен това болничния ще е най-много 7 - 10 кал.дни, вероятно не повече от 5 работни, от които първите три са за сметка на фирмата. т.е той няма да получи кой знае какво от държавата, фирмата като облекчения от към осигуровки - също. За повече държавно плащане ще му трябва продължение и сериозна диагноза (а има доста строг контрол от страна на властите върху издаването на БЛ, основателността им, действителността на заболяването. Поради тази причина лекарите се стискат силно да НЕ ги издават.)
Не си го причинявайте.

# 396
  • Пловдив
По принцип е за дълъг болничен и затова попитах.

# 397
По принцип е за дълъг болничен и затова попитах.
Пак ще кажа (с риск да досадя) опасно е, защото е шофьор и на пътя се случва всичко. Зависи и на какво превозно средство е, ако има и тахоустройство /че не им знам всичките модели/ съвсем трудно ще скриете, че е работил.
Дето се вика - всичко може, стига да не те хванат. В подобни ситуации се прави оценка на риска за хващане Simple Smile

# 398
Ако наистина е за шашма..да знаете, че от година-две засичат и дали си минавал граница по време на болничен, и ако си, не ти плащат...засега май няма други последствия.

# 399
  • Пловдив
Много ви блогодаря, не минава граница.
Страшно сте полезни, момичета.

# 400
Ако е назначен на едно работно място, а иска да работи на друго, не може ли да вземе неплатен отпуск

# 401
Ако е назначен на едно работно място, а иска да работи на друго, не може ли да вземе неплатен отпуск

Най-вероятно може, но "неплатен" означава именно това - да не се плаща.
Идеята е да се взимат пари от всякъде - държава, работодател или който се хване там...

# 402
Аха , аз мислех, само да не изпусне друга работа се правят схеми

# 403
  • Пловдив
sunrise_67, да, момичетата правилно разбраха, не става въпрос за друго работно място.

# 404
  • В полите на Пирин планина
sunrise_67, да, момичетата правилно разбраха, не става въпрос за друго работно място.

Ситуацията е - шофьорът да е по документи в болничен, а иначе да си управлява камиона...
Това е доста рисково и за работник, а и за работодател.

Общи условия

Активация на акаунт