Счетоводител в нужда се познава 17

• 36 801
  • 758
  •   1
Отговори
# 435
  • София-Младост
Здравейте, момичета. С малко сложен казус съм… В майчинство втора година съм, като вчера ми пуснаха срочен трудов договор от друга фирма (за временна заетост) и искат той да е първичен. Как трябва да се процедира, за да продължа да получавам поне 50% от обезщетението?
Според новата счетоводителка, старата фирма нищо не трябва да прави, а новата да пусне декларация?!
Ще съм безкрайно благодарна, ако някой компетентен, обясни.
Няма как втори договор да е първичен. Имате си един договор, по него ползвате отпуск за отглеждане на малко дете. Имате право да сключите втори ТД с друг работодател, без това да повлияе на пълното обезщетение при първия.
Защо 50%...ако детето не посещава детско заведение, то имате право на 100% обезщетение, като едновременно с това може да работите по втория ТД при ДРУГ работодател.

# 436
  • В полите на Пирин планина
Присъединявам се към написаното от Ала-Бала!

# 437
Да попитам: След дипломиране в страна извън ЕС и продължаване на работа там,как се процедира с ползвонето на здравни услуге в България?Според мен,ако не се пододе декларация,че е безработен ще се прекъснат здравните права.

# 438
  • София-Младост
Да попитам: След дипломиране в страна извън ЕС и продължаване на работа там,как се процедира с ползвонето на здравни услуге в България?Според мен,ако не се пододе декларация,че е безработен ще се прекъснат здравните права.
Честито дипломиране!
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/osiguro … rite-v-chuzhbina/

# 439
Честито дипломиране!
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/osiguro … rite-v-chuzhbina/

Благодаря!

# 440
  • София
Моля да ми кажете, дали има някаква промяна за облагане на доходите от получен наем? Не намирам нищо в сайта на НАП, но приятелка твърди, че има промяна в сроковете и трябва да се подаде декларация до 02.08.?

# 441
  • Русе
Тъй като 31.07.21 е събота, затова срокът е в понеделник 02.08.21

# 442
  • София
Здравейте,
моля за насоки как и дали през сайта на НАП с ПИК мога да проверя за задълженията си. Местни данъци и такси виждам къде са, но други? Подозирам, че имам данък наследство, може и нещо друго да виси, а не се ориентирам как да разбера.
Благодаря предварително!

# 443
Здравейте,
моля за насоки как и дали през сайта на НАП с ПИК мога да проверя за задълженията си. Местни данъци и такси виждам къде са, но други? Подозирам, че имам данък наследство, може и нещо друго да виси, а не се ориентирам как да разбера.
Благодаря предварително!

Предоставяне на данъчно-осигурителна информация - Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане.
Но там данък за получените наследства няма да видите. Той е в общината по местонахождение на наследството.

# 444
  • София
Здравейте,
Благодаря предварително!

Предоставяне на данъчно-осигурителна информация - Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане.
Но там данък за получените наследства няма да видите. Той е в общината по местонахождение на наследството.

Много благодаря за съдействието! Ще проверя и  на място в общината.

# 445
  • София-Младост
С ПИК провери l
СПРАВКА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ЗА МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Там евентуално, ако общината дава инфо, защото не всички го правят.

# 446
  • София
С ПИК провери l
СПРАВКА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ЗА МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Там евентуално, ако общината дава инфо, защото не всички го правят.
Да, благодаря! Проверих там, нулеви са ми задълженията.
Скрит текст:
Дядо ми почина в началото на май, аз съм сред наследниците му и няма как да не дължа нищо. Но се опитвам да достигна до истината по електронен път, а не да губя време по институции Simple Smile
Иначе общината, към която са неговите имоти е Красно село, не е в другия край на България, за щастие, ще се разходя някой ден.
Благодаря ви за съдействието!

# 447
След като нещо се онаследи, то този, който получава наследството трябва да го декларира в 6-месечен срок. Вижте си в ЗМДТ.

# 448
  • София
След като нещо се онаследи, то този, който получава наследството трябва да го декларира в 6-месечен срок. Вижте си в ЗМДТ.
Ахааа, значи първо трябва да декларирам и едва след това да дължа данък. Да, логично е, но не се бях замисляла. Отново балгодаря за помощта!

# 449
Ахааа, значи първо трябва да декларирам и едва след това да дължа данък. Да, логично е, но не се бях замисляла. Отново балгодаря за помощта!
НЕ се декларира и НЕ се дължи данък наследство по права линия - когато наследявате от вашите родители, както и преживелият съпруг.
Ако все пак е дължим данък, за определянето му следва да подадете декларация в Общината по пост.адрес на наследоДАТАЛЯ (т.е. в населеното място, което е записано в личната карта на починалия). В тази декларация се описват ВСИЧКИ наследени имущества, вземания и задължения, които са ви известни - имоти, коли, самоходна земеделска техника, наличности по банкови сметки, фирми, задължения по кредити и кредитни институции, за ток, вода парно, задължения към физ.лица - за които имате писмени документи обаче, вземания от физ.лица и институции (напр.субсидии в земеделието, които се полагат но още не са изплатени към момента на смъртта). Имуществото се описва такова, каквото е към деня на смъртта и се оценява по методи, записани в Закона за местните данъци такси. От стойността на наличните имоти, коли, пари се при спада сумата на задълженията. Разликата е данъчната основа за облагане. Данък не се плаща за наследство на стойност до 250 000.00 лв.
В заключение ще кажа, че в масовия случай данък върху наследство практически не се дължи или е необлагаем.

Общи условия

Активация на акаунт