Частни училища-информативно-дискусионна тема 44 - Коледна!

• 54 300
  • 757
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Абе и моите деца го ползват с кеф, още от втори-трети клас. Изчакай още година - в края на 6 клас децата се явяват на FCE и определено през годината това е основният фокус. Тази година заради covid се явиха в началото седми клас, та удължихме още удоволствието. Със смесени чувства съм.

# 376
Абе и моите деца го ползват с кеф, още от втори-трети клас. Изчакай още година - в края на 6 клас децата се явяват на FCE и определено през годината това е основният фокус. Тази година заради covid се явиха в началото седми клас, та удължихме още удоволствието. Със смесени чувства съм.

Е, ти изобщо какво си очаквала? FCE е една от визитните картички на СС. Nerd Аз съм напълно наясно какво ни чака в 6 клас по езика. Само силно се моля да ни остане настоящата учителка. Толкова лежерен и уникален човек е.

# 377
  • София
И аз съм на мнението на Фенси за предметите на английски (чужд език) в малките класове. И мен ме дразни малкото като вземе да се чуди "тази дума не знам как е на български" и то това само от стандартни часове по английски.  Представям си ако учеше и други предмети на чужд език. Joy

# 378
  • софия
Скрит текст:
Aз пък съм на мнение, че само родителите ги премислят толкова много тия неща. На децата им е все едно. Където ги пуснеш там се справят. Да, може да ви се струва, че някъде нещо ги е "забавило" по пътя, но съм сигурна, че това е само плюс и в даден момент ще излезе наяве този плюс.
Освен това на децата им е все тая по коя/какви/ защо системи учат. Те имат основната задача да се справят където са и толкова. Така или иначе според мен всеки един осъзнат индивид в даден момент ще навакса там където му е интересно, а то на всичкото отговре може да се окаже, че ние родителите изобшо дори не сме си и помисляли, че може да се окаже сила на детето.
Та, хубаво е да се избира училище и да се мисли за среда и т.н, но много по-важно е родителя да е нащрек вместо да се успокоява, че е осигурил топ най училище. Всичко в душевня баланс наред ли е, нямаме грижи. Академични знания? Моля ви се! Сегашните академични знания точно след 5 години ще са невалидни, хайде, да използвм по-мека дума- ще са различни.
Освен училището и доброто темпо в него, наученото и постиженията, има и една много серизозен момент в естественото развитие на децата - пубертет, за който в общи линии преди време чух и ми се запечата в главата следното обяснение:
"Много будно и активно на 2, много лежерно и отпуснато на 12"
Дори не говорим за сериозни хормонални, бунтарски или каквито си искате велики промени по време на пубертета. Става дума за елементарното отместване на фокуса към ...... всичко. Изведнъж започват да гедат сами. Какво виждат е друг въпрос.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 14:58 от Амели

# 379
  • Пловдив/София
Страхотен пост, Амели! Не го дръж скрит!
Твоето дете къде учи, къде е този баланс с емоционалното равновесие? Търся го и аз...

# 380
  • софия
И аз съм на мнението на Фенси за предметите на английски (чужд език) в малките класове. И мен ме дразни малкото като вземе да се чуди "тази дума не знам как е на български" и то това само от стандартни часове по английски.  Представям си ако учеше и други предмети на чужд език. Joy
Да ви кажа, и късно да започнат да учат всичко на английски пак се стига до новосъздадени думи на български. постоянно ги поправяме вкъщи с баща им, такива смешни ги мъдрят понякога Satisfied

Пипи, не знам къде е. Имам сериозни подозрения, че е различен за всеки, но най-важното е, че зависи адски много и от родителя.
Нужно е да не сме чак толкова тежкари де. Нищо не пречи дете да изживее срив в Британика или АК например, щото нали, ако вкъщи все се тресем, че трябва да сме успешни вместо трябва да сме щастливи работата е тръгнала в кофти посока. И какво да му се невиди значи "успешни"? А "щастливи"?

# 381
  • София
Амели, какви академични знания - тук обсъждаме училища до 7 клас основно, много рядко гимназии. Къде е този академизъм в основното училище? То и затова популярният напоследък STEM, че и STEAM профил, че и на чужд език, искрено ме забавлява - като че ли говорим за университетски дисциплини, а не за елементарната обща култура, която се гради до 7 клас. За мен основна цел в периода е детето да е грамотно на родния си език и да се научи да мисли. Цялата наука може да я навакса и надгради за месеци в 8-9 клас ако се запали. И втори/трети език може да научи с по-голяма лекота ако има желание. Абе изобщо, откакто се сблъсках в първо лице с пубертета (дори не бунтарски) вкъщи, вече по друг начин гледам на тревогите на родителите на деца в детската градина за академизма. С три ръце подкрепям казаното от теб ако не е станало ясно.

# 382
  • София
Ахахахаа, аз това, че искам детето в началното училище да се е научило да е грамотно го написах още преди няколко години, ти сега -  в основното да е грамотно!  Снижаваме критериите, май... Joy

Абсолютно съгласна с Амели. Вчера четох интервю с един футурулог, който твърди, че до 10 години няма да са нужни програмисти например и че въобще е глупост да насочваме децата в STEM сферата, тъй като до 20 години компютри/роботи ще се справят много по-добре от хората с инженерни, програмистки, математически и вс. подобни задачи, много по-добре е да ги насочваме в хуманитарни науки и въобще всичко, свързано с човека, както и че развитието на "меките умения" ще е далеч по-важно от тези знания. Но това въобще не е за тук, май да се преместим в говорилника?

# 383
  • София
Ахахахаа, аз това, че искам детето в началното училище да се е научило да е грамотно го написах още преди няколко години, ти сега -  в основното да е грамотно!  Снижаваме критериите, май... Joy

ОК, в началното да е грамотно, в основното да става още по-грамотно Stuck Out Tongue Като гледам каква езикова фриволност се шири във фейсбук, направо си е амбициозно очакване.

# 384
Здравейте, някой може ли да сподели впечатления от mapple ?

# 385
  • София
Противоречие между успешни и щастливи няма. Едно дете може да е напълно щастливо и успешно, успешно щастливо или щастливо успешно. Моля, моля, да не влизаме в клишетата за нещастните зубрачи!

Логопедичните проблеми следват развитието на езика като цяло, без значение дали е роден или чужд. Затова рядко има дете, което да е зле с родния, а да е супер с чуждия. Просто няма такова нещо. Чуждият може да обостри вече съществуващите проблеми с родния.

И за по-подходящ и по-лесен език също с лека фантазия може да се говори. Всички езици са равнопоставени, защото са човешки езици.

# 386
  • София
Аз чух добри отзиви за Maple. Било изцяло по канадската система и организация и липсвали разни "нашенски издънки". Не са ми близки хората и не съм разпитвала. Но все пак училището е от скоро и реално е раничко за кой знае какви отзиви.

# 387
Sadlady, благодаря ти. Знам че е рано за отзиви, но понеже ми се стори доста приятно като идея, обстановка и програма планираме да запишем сина си в предучилищна там Simple Smile

# 388
Скрит текст:
Aз пък съм на мнение, че само родителите ги премислят толкова много тия неща. На децата им е все едно. Където ги пуснеш там се справят. Да, може да ви се струва, че някъде нещо ги е "забавило" по пътя, но съм сигурна, че това е само плюс и в даден момент ще излезе наяве този плюс.
Освен това на децата им е все тая по коя/какви/ защо системи учат. Те имат основната задача да се справят където са и толкова. Така или иначе според мен всеки един осъзнат индивид в даден момент ще навакса там където му е интересно, а то на всичкото отговре може да се окаже, че ние родителите изобшо дори не сме си и помисляли, че може да се окаже сила на детето.
Та, хубаво е да се избира училище и да се мисли за среда и т.н, но много по-важно е родителя да е нащрек вместо да се успокоява, че е осигурил топ най училище. Всичко в душевня баланс наред ли е, нямаме грижи. Академични знания? Моля ви се! Сегашните академични знания точно след 5 години ще са невалидни, хайде, да използвм по-мека дума- ще са различни.
Освен училището и доброто темпо в него, наученото и постиженията, има и една много серизозен момент в естественото развитие на децата - пубертет, за който в общи линии преди време чух и ми се запечата в главата следното обяснение:
"Много будно и активно на 2, много лежерно и отпуснато на 12"
Дори не говорим за сериозни хормонални, бунтарски или каквито си искате велики промени по време на пубертета. Става дума за елементарното отместване на фокуса към ...... всичко. Изведнъж започват да гедат сами. Какво виждат е друг въпрос.
Доста покрива и моето виждане.

Разбира се, че не е нужно да се усвои българският и тогава да се почват други езици. Дву- и триезичните деца превключват, без да се замислят, и вие го знаете.
Освен това ако се наложи на детето да се премести в училище в чужбина, никой няма да го чака да научи първо езика, пък после да му преподава физика. На учителите това им е работата, да помогнат на детето да се справи в движение. Същото съм чувала и от учители в Бг по отношение на пристигащи от чужбина деца - че работа на учителите е да им помогнат с адаптацията.
Ако детето дойде от училище и ми каже, че не знае как е тази дума на бг, аз само ще се зарадвам, че мога да му я кажа 😊 ей ме на, и аз го уча на нещо.

Да добавя, че бих предпочела децата ми да учат 2-3 езика в начален и основен курс. В пубертета ги пиша бегали.

# 389
  • София
Sadlady, благодаря ти. Знам че е рано за отзиви, но понеже ми се стори доста приятно като идея, обстановка и програма планираме да запишем сина си в предучилищна там Simple Smile
Успех! Ще чакаме отзиви в такъв случай Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт