Частни училища-информативно-дискусионна тема 44 - Коледна!

• 54 338
  • 757
  •   1
Отговори
# 360
  • в страната на чудесата
Златарски ли? Ами математика, сайънс, история са на АЕ
вероятно БЕЛ не е
за георграфията не знам

# 361
  • София
Лейка, мислиш ли вЕрно, че БЕЛ не е на английски? Grinning (искрено се посмях)

НикоТ- да.

Аз учих немския по тази система, без да знам дума на 5 години ми говориха само и единствено на немски (Алианса в София). Много бързо се научих да разбирам. Нямам идея как стана, но на 7 говорих свободно, като ходих 3 пъти седмично за по час (мисля..., забравила съм, може да е било и 40 мин или час и половина  Grinning ) .
Системата е много добра, но е важно да не се прави компромис. Не разбираш, не разбираш, а изведнъж всичко светва.  Тъй като съм го изпитала на гърба си, за разлика от Фенси го намирам за огромен плюс.

# 362
Лейка, мислиш ли вЕрно, че БЕЛ не е на английски? Grinning (искрено се посмях)

НикоТ- да.

Аз учих немския по тази система, без да знам дума на 5 години ми говориха само и единствено на немски (Алианса в София). Много бързо се научих да разбирам. Нямам идея как стана, но на 7 говорих свободно, като ходих 3 пъти седмично за по час (мисля..., забравила съм, може да е било и 40 мин или час и половина  Grinning ) .
Системата е много добра, но е важно да не се прави компромис. Не разбираш, не разбираш, а изведнъж всичко светва.  Тъй като съм го изпитала на гърба си, за разлика от Фенси го намирам за огромен плюс.
Не говоря за учене в час по английски само и единствено на този език. Това в Британика се прави в по-малките класове. Говоря за учене на друг предмет изцяло и единствено на чужд език. За това вече си трябва  добро ниво на владеене на този език.

# 363
  • София
Нямам идея, по време на ДО слушах урока по химия, който беше изцяло на английски. Учителят обясняваше изцяло на английски за различни елементи, а детето ме питаше- Мамо, трябва ми нещо от мед, нещо метално, нещо от хартия, за да направим еди какво си на български... явно се справят.
Някои от предметите са 50/50 да кажем английски и български, защото явно са преценили, че искат повече речников запас, но мисля, че макс до година 2, ще е на 100% английски по всичко.

# 364
Къде учите?

# 365
Рейни, пак не си разбрала. Не говорим за случая когато в часовете ПО английски език да се говор САМО на английски. Това се случва във всяко уважаващо се ЧУ. Говорим по ЧП, ЧО, история, география да се учи САМО на английски. Не смятам за подходящо да се научават специфични понятия на английски, които още не знаеш на български какво означават. И то в периода, когато все още усвояваш основополагащи граматически и лексикални правила на собствения си език. Но това съм аз. Нямам амбиции за IB, което няма да ни потрябва никъде. Имам амбиции детето ми да знае английски дотолкова, че да продължи образованието и живота си достатъчно комфортно в глобалния свят.

П.С. Дори в момента на моето дете някои думи му идват на английски, защото не знае алтернативата на български. И това много ме дразни. Не знам какво би било, ако се наложи да научава всички понятия първо на английски.

Преди много, много време имаше един много хубав пост на Русалка(мисля, че тя беше) за това кой език е по-подходящ за изучаване от 1 клас. Немски или английски. Обясняваше подробно и доста аргументирано за сложността на езиците и какво ниво на зрялост се изисква за да усвоиш немския. Тогава този пост беше последната капка, която накара моят мъж да се откаже да настоява за немско училище.
Аналогично и по "нашата" тема се изисква ниво на зрялост и познания на собствения си език, за да можеш да пристъпиш към изучаването на определени теми на чужд език.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 12:29 от Fancy

# 366
  • София
НикоТ- Иззи.

Фенси, е аз дадох пример с химия. Не съм следила по всички предмети дали е на 100% на английски. На мен ми е ОК да ги учат на английски, те за това сме в различни училища Grinning

# 367
Е да де. Ама в първия пост очевидно не беше разбрала за какво иде реч.  Laughing
Да, правилно е, че има училища за разнообразните разбирания и амбиции на родителите за образованието на децата им.
По тази причина съм задраскала всички IB напъни в начален етап.

# 368
  • в страната на чудесата
Нико, златарски учат повечето предмети САМО на английски, всичко.
Може би не е станало ясно, че бързах.

# 369
  • Пловдив/София
Хубава тема сте подхванали за езиците. Както винаги- и това зависи от детето. Имахме едно момиче в групата, което още на 3г говореше немски в минало време. Не се говореше в семейството й, само в градината. Явно не е знаела, че мозъкът й не е узрял Simple Smile)
Същевременно моето дете буквално го увредих по същата причина. Появи се логопедичен проблем, изостана с българския, а немски проговори с мъка в трета група, за да го забрави 1-2г по-късно (още не напълно, но вероятно ще). Просто детето не е силно езиково и мешането на езици му се отрази зле и ще наваксваме с години.
Най-тъпото е, че не беше от свръх амбиция, ами това ни беше най-близката ясла и си казахме, защо не...
За Изи ученето на чужд език на науки е едно от нещата, които ме отблъсна. По принцип е яко, но щеше вече да психира моето дете на нов език максимално натоварване. И накрая ни науки усвоени, ни английски, ни немски, ни български. Човек трябва да си знае границите.

# 370
Пипи, ама ти изобщо не си схванала смисъла на написаното. Усвояването на времената (особено пък често употребяваното минало време) не е основен признак на зрялост. Wink За друго иде реч.

# 371
  • София
Напънът за езици и аз не го разбирам много. Децата и без друго прекарват толкова много време в нетфликс или пред екраните на конзоли и компютърни игри, откъдето попиват английски най-вече. Никаква нужда няма допълнително да се натиска в ранна възраст, когато не владеят прецизно собствения си език. Скоро голямото дете ми обясни, че нещо "правело разлика" - ами не ми направи добро впечатление меко казано. Такива езикови гафове всеки път коментираме. По много причини е важно да овладеем в дълбочина майчиния си език и ако не се наблегне достатъчно в първите години в училище, става по-трудно. Особено ако и филмите, и книгите не са на родния ти език.

Конкретно за английския език, мога да дам пример от училище, в което езикът се изучава стабилно, но няма предмети на английски. В 7 клас децата се явиха на FCE и всички взеха сертификати за В2, а половината имат точки за C1. Детето ми не е учило термини на английски, но по едно време се запали по химията и изгледа много уроци в khan academy - нямаше езикова бариера.

Втори език мисля да започне да учи в гимназията, ако не е в езикова гимназия със съответния език (а няма да е ако се получат нещата по първо желание), ще си учи немски като втори и на курсове, надявам се да го избута до ниво С1 за петте години, но да видим.

# 372
Aз пък не разбирам това учене на езици за сертификат. Или по-скоро едва тази година разбрах какво е детето ти да ползва езика с кеф. И за жалост не от училището.
Съгласна съм, че там е поставена базата, но там се учи като за тест.
Тази година попадайки в среда с нейтив се оказа, че има много по-умни начини да се учи език Simple Smile

# 373
  • София
Напълно съм съгласна, Hope. Ученето за сертификат изкривява ужасно процеса, особено последните години (6-7 клас). До 5ти сякаш е ОК в нашето училище специално, въпреки че пак се явяват на сертификационни изпити и на този етап не разбирам защо. Но 6 и 7 си е подготовка за FCE, който от моя гледна точка е като цяло излишен. Английски децата ще овладеят на ниво С2 и това е сертификатът, който ще искат да показват след време ако им трябва изобщо. Това е отделна, много дълга тема. Единственият плюс, който виждам, е че има фокус, има някаква цел и измеримост на резултата. Но дали е смислено?

# 374
Ами аз не съм забелязала да се учи ЗА сертификат. Учи се за знания, а взимането на ниво показва доколко е овладян езика. В момента гледаме задачите за PEТ. Нивото е значително над предишния КЕТ. И съвсем достоверно отразява разликата в усвояване на езика.
Моето дете ползва езика с кеф сигурно от 3-4 години. Под ползва разбирай сама да се оправя в чуждоезикова среда, да гледа филми на езика и да чете книги. Ама разликата между нивото сега и преди 4 години е от земята до небето.

Данделион, за KET и PET в нашето училище няма смисъл, защото имат почти 100% успеваемост. Не е така в други училища.

Общи условия

Активация на акаунт