Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 845
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
  • у дома
Според мен текстове за отстраняване на грешки не учат на правопис, а влошават правописа - децата усвояват и чуждите грешки.
Достатъчно грешки им набиват в главите в упражненията в училище, няма давам допълнително.
Подкрепям с дев ръце мнението на Заслон!!! Това е невероятно изкуствена задача.
Която обаче тоси досга точки...

# 271
  • Варна
Аз пък виждам полза от тези упражнения. Синът ми определено не можеше да вижда грешките си. Откакто започна да прави активно такива тестове, има голям напредък, особено в пунктуацията. Започна много повече да се замисля кое как се пише. Явно е до дете.
По въпроса за смисъла от тези упражнения, аз бях тестов випуск, при кандидатстването за гимназии пробвах вместо омразния отговор на литературен въпрос да работим върху тест с грешки. Беше много лесен и благодарение на куража ми да се реша да го направя, имах шанса за висока оценка и елитно училище, така че съм пристрастна Simple Smile

# 272
  • София
Хайде, още една новина Thinking

# 273
  • София

Вече на нищо не вярвам. Докато не се върнат, няма да повярвам на нито една статия, колкото и убедително да звучат.

# 274

Вече на нищо не вярвам. Докато не се върнат, няма да повярвам на нито една статия, колкото и убедително да звучат.
Абсолютно! И аз така!

# 275
  • София
Че то остана ли някой дето да не чака вечерта или сутринта, дори не другия ден , за да разбере каква е новината в новината.

# 276
Ще има пробен изпит по БЕ организиран от СМГ на 10.01.2021 г от 10 часа. ПИ ще е по формата на НВО , но само върху част 1 т. е 65 точки . Прилагам и линк за повече инфо :
https://tt.smgood.bg/tt/%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0% … %b8%d0%ba-%d0%b8/

# 277
  • София
15 лв. за част 1, не им се проверяват преразкази.

# 278
Пробвала ли си да провериш и коригираш преразказ на снимка? Другите варианти са - набран в текстов редактор ( което ни изважда от реалните условия на НВО) или качествено сканиране ( което не всеки може да осъществи в дома си, въпреки че има доста добри приложения за телефон).

# 279
Наборът със 72 точки от 100. Някъде на 22 място от 150 деца. Пред него почти само ученици от МГ(те масово с по 100 точки), а той май с най-добър резултат от своето училище. За всяка друга гимназия без мг ще му стигне(българският му е по-добър), ама не ми звучи добре това за преподаването в училище...

# 280
  • София

"Статистиката показва, че 66 преподаватели са загубили битката с COVID-19. По думите на просветния министър всеки осемдесети жител на страната е учител, а броят на починалите преподаватели е пропорционален на общи брой жертви на заразата."
И така, според НСИ https://www.nsi.bg/.../%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0... населението към момента е 5125407 души. Това е възрастното население, но едва ли министър Вълчев е мислел, че част от новородените са учители. И така, ако всеки 80-и е учител това прави точно  64067 (и за да не съм злобна - ако пък е мислел за цялото население, вкл. и децата, което според https://countrymeters.info/bg/Bulgaria населението е 6877429 души общо и учителите би трябвало да са 85967. Но... да не се хващаме за думата, да предположим, че все пак е имал предвид не всеки 80-и жител, а всеки 80-и пълнолетен такъв). Добре де, но отново според НСИ (https://www.nsi.bg/.../%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1...) броят на учителите в страната  е едва 51579. Т.е. имаме една значителна разлика от 34388 бройки, които или са невидими за статистиката или... или министър Вълчев има проблеми с математиката за 4-и клас. Интересно, дали той самият е учил присъствено, дистанционно или... "с помощ от приятел"? 😉
.
Да видим думите му нататък - може пък да е случайна грешка... не е внимавал много, примерно.
Казва, че смъртността при учителите е съизмерима със средната за страната. Надявам се да е така! Да проверим...
Смъртността сред учителите е (вземам цитирания от него брой, не съм търсила допълнителни източници по въпроса) 66 души. От общия брой на учителите (цитираните горе 51579) това е  0.00128 част.  А за общата смъртност от ковид можем да използваме данните от тук: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/ - 6879 към днешна дата от общ брой на населението (вж. по-горе - децата не могат да бъдат учители, но да се заразяват никой закон не им пречи) 6877428 представляват точно 0.001 част. Или (специално за министър Вълчев, понеже явно се затруднява 0.00128 = x*0.001) смъртността сред учителите е 1.28 пъти повече от общата. Много ли е това или малко... няма да коментирам - не е моя работа, за мен всеки живот е уникален и ценен, за статистиката... не е точно така. Пък и не това е тук въпросът - въпросът е... може ли министър Вълчев изобщо да смята? И следващият въпрос е... ако не може, редно ли е човек, който има затруднения с материал, покриван от програмата в 4-и клас (начален, дори не среден курс) да бъде министър на образованието?
.
Или, обобщавайки, ИЛИ министър Вълчев не се справя с елементарна аритметика... и тогава мястото му не е в МОН не само като глава на министерството, но под каквато и да е форма, ИЛИ министър Вълчев съзнателно лъже - и тогава в никакъв случай не би следвало да изпълнява тази функция, ИЛИ е твърде некомпетентен, доверява се на "специалисти", които ГО лъжат и тогава мястото му изобщо не е в политиката под каквато и да е форма.

# 281
Извинявай,katiABV,но едва ли министър Вълчев е правил справката.Така,че някой от екипа му не си е свършил работата.При това не виждам смисъл от цялото изчисление.Надявам се,че не мислиш ,че и Ангел Кунчев сам си пише справките и статистиките.Обикновено на тях им се дават тези справки и те ги огласяват.Друг е въпросът до колко вярват и се доверяват на екипите си.Само  ББ  плещи каквото му дойде на ум и сипе лични мъдрости. Smiling Imp

# 282
  • София

В такъв случай е некадърен понеже е назначил за свои съветници / помощници хора, които не се справят или го лъжат. И понеже единствената му работа е да се погрижи да назначи хора, които да знаят какво правят и... да не го лъжат - за това му се плаща - това означава, че не може да се справя с единствената задача, която му е поставена...

# 283
  • София
Не виждам смисъла от подобна дискусия в тази тема.

Светли празници на всички!

# 284
  • На морето!
Светли празници и от нас!
тити, чудесен резултат, според мен се справят много добре учителите и, разбира се, детето.

Общи условия

Активация на акаунт