С ДО, с маска или със противогаз ще избутаме ДЕСЕТИ КЛАС.

• 37 319
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
  • Cobrs
Така е Призма, права си! Сега го проверих. Мислиш ли, че има съществени различия между двата профила? Ще ми е полезно да чуя твоето мнение. Аз съм с хуманитарна професия и тези специфики не са ми особено ясни, може би и за друг ще е полезно да се обяснят различията.

Моето е с математика и физика, ИТ са общ профил за училището.

Тук, ако става въпрос за АК, не разбирам какво имаш предвид. ИТ е профилиращ предмет само в два профила - предприемачество и информатика.
Физика и математика е комбиниран с предмета информатика, не с ИТ.

# 421
  • София
За кои два профила питаш?
Или имаш предвид разликата между ИТ и информатика?

# 422
  • София
Мисля, че това има предвид, да. И аз съм с хуманитарна професия, не мога да говоря в детайли, но знам, че разликата е доста голяма.

# 423
  • София
Казано най-лаишки, ИТ те учат да боравиш с програми и приложения.
С информатиката се учиш да създаваш свои програми и приложения, да ги пишеш...
Не е само това, но така може да придобиеш яснота. Виж ПП на страницата на МОН. Там има и за ИТ и за информатика.
Между другото ПП ИТ е много интересна и би била много полезна за деца, ориентирани към графични, сценични и всякакви такива визуални арт изяви.

# 424
  • Cobrs
Тоест, информатиката е по-академична, по-теоретична, но профил информатика не би трябвало да е пречка за кандидатстване за специалност информационни технологии, например? А каква е логиката на профил с предприемачество? Навремето в Бастилията се водихме с някакъв мениджърски профил, но надали е същото. Не ми се ядосвайте, моля, на лаишкия подход.

Не е само това, но така може да придобиеш яснота. Виж ПП на страницата на МОН. Там има и за ИТ и за информатика.
Между другото ПП ИТ е много интересна и би била много полезна за деца, ориентирани към графични, сценични и всякакви такива визуални арт изяви.

# 425
Тоест едно е да създадеш електронна таблица ( да речем Ексел), друго е - да работиш с нея.

# 426
  • София

И аз съм лаик на тази тема. Винаги съм мислела, че ИТ и информатика са едно и също. Не разбирах, защо синът ми постоянно повтаря, че идеята му е, не да стане програмист, а да се занимава с ИТ. Това по повод, моето дуднене, че информатиката върви задължително с математика. Лека полека, започна да ми се избистря.

# 427
  • София
А каква е логиката на профил с предприемачество? Навремето в Бастилията се водихме с някакъв мениджърски профил, но надали е същото.
Като гледах учебната програма, учат някои основни икономически и юридически понятия, бизнес структури и механизми. Личното ми мнение, без да ангажирам с него - има практическа полза за изграждане на обща бизнес и правна култура, но няма никаква академична полза.

# 428
Но пък се води СТЕМ и дава добра възможност на СУ да разкрият още една паралелка в условия на наложени ограничения за профил чуждоезиков.

# 429
  • София
ТМ, да се занимава с IT или с ИТ?
IT е различно от ИТ, но не е и само програмиране. То и информатиката не е само програмиране /кодене/, де!
Доколкото ми е известно, в ИТ компаниите има длъжности, свързани с откриването на бъгове в програмите, примерно. Тези хора не пишат код, но на практика трябва да имат познания и от това... Тук вече и аз не съм много наясно. Joy
Моят син наскоро гледаше поредица лекции за "бялото хакерство". Не искам да знам какво е, успокоява ме, че е бяло. Joy
За информатиката като насоченост не бих казала, че е академична. Чисто практична си е, занаят отвсякъде. Но обучението е доста академично, от към математика.

# 430
  • София
Бялото винаги успокоява. Joy

# 431
  • Cobrs
Предприемачество - предприемачество и кариерно развитие, пазарна икономика, развитие на собствен бизнес, управление на предприемаческата дейност. Това пише в нашата брошура. Санака, и моето мнение е същото. Струва ми се, че тази тематика надали е добре развита у нас. На този етап ни се струва по-полезно да се придържаме вкъщи към академичните ползи.

Малко лирическо отклонение. В СУ са въвели магистратура Право и икономика. Нещо подобни ми се струва да е предприемачеството.

А каква е логиката на профил с предприемачество? Навремето в Бастилията се водихме с някакъв мениджърски профил, но надали е същото.
Като гледах учебната програма, учат някои основни икономически и юридически понятия, бизнес структури и механизми. Личното ми мнение, без да ангажирам с него - има практическа полза за изграждане на обща бизнес и правна култура, но няма никаква академична полза.

# 432
  • София
Малко лирическо отклонение. В СУ са въвели магистратура Право и икономика.
Поредната безумна специалност. От типа - малко от това, малко от онова и най-накрая - от нищо, нищо особено. Smirk Такива вече с лопата да ги ринеш.
Брат ми първо завърши "Публична администрация" - половината от изучаваните "дисциплини" звучаха като "Теории и стратегии за подпомагане растежа на глухарчетата" и носеха приблизително същата практическа и академична полезност. Joy

# 433
  • София
ТМ, да се занимава с IT или с ИТ?
Слънчева, много ме затрудняваш с този въпрос. С хуманитарните науки се разбирам по-добре!
Това за "бялото" хакерство .... чувала съм го някъде и аз. Wink Sweat Smile

# 434
  • Cobrs
Да, и аз така мисля, но знае ли се, може да се окаже, че сме закостенели пиещи вино жени, които не ги разбират тези тънкости в професионалното ориентиране. 😁

Малко лирическо отклонение. В СУ са въвели магистратура Право и икономика.
Поредната безумна специалност. От типа - малко от това, малко от онова и най-накрая - от нищо, нищо особено. Smirk Такива вече с лопата да ги ринеш.
Брат ми първо завърши "Публична администрация" - половината от изучаваните "дисциплини" звучаха като "Теории и стратегии за подпомагане растежа на глухарчетата" и носеха приблизително същата практическа и академична полезност. Joy

Общи условия

Активация на акаунт