С ДО, с маска или със противогаз ще избутаме ДЕСЕТИ КЛАС.

• 37 313
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
Слънчевата, ИТ е IT на български и означава информационни технологии. 🙂 IT специалисти е общо за хора, занимаващи се с тях - архитекти, програмисти, QA, информационна сигурност, администратори на системи, мрежари... и какво ли още не 😉

# 436
  • София
Бялото хакерство е хакерство,  което бе вреди, може да откриват разни проблеми, да търсят пробиви, да си разкодират някоя програма да работи без ключ без това да нанася вреди на създателя, е трябва и да се внимава да ти почукат качулати на врата и да не искат пояснения бял ли си черен ли си.

ИТ ще те научи от къде се пуска компютъра, коя програма да ползваш за текст, коя за обработка на данни (да направиш връзка между тях), презентации... тук също може малко да се програмира, може за да замести някакви дълги сложни формули или проверки (примерно в Ексел)

Информатиката са тези които ще направят горните програми или приложения ... и тук пак има делене - на какво програмираш, дали е  машинен език, ниско, високо ниво програмиране. Като всъщност високо ниво е по-просто, т.е. сложнотията в ниското, но трябва да те влече... та там е и хакерията била бяла или черна Joy

Към тях може да има много съпътстващи роли, професии, дейности - документатори, обработка на бази данни, специалисти по мрежи, .....както и любимите ни рошари ИТ, СисАдмините Joy ....

# 437
  • Cobrs
Desem, благодаря! Много ми е полезно обяснението!

Бялото хакерство е хакерство,  което бе вреди, може да откриват разни проблеми, да търсят пробиви, да си разкодират някоя програма да работи без ключ без това да нанася вреди на създателя, е трябва и да се внимава да ти почукат качулати на врата и да не искат пояснения бял ли си черен ли си.

ИТ ще те научи от къде се пуска компютъра, коя програма да ползваш за текст, коя за обработка на данни (да направиш връзка между тях), презентации... тук също може малко да се програмира, може за да замести някакви дълги сложни формули или проверки (примерно в Ексел)

Информатиката са тези които ще направят горните програми или приложения ... и тук пак има делене - на какво програмираш, дали е  машинен език, ниско, високо ниво програмиране. Като всъщност високо ниво е по-просто, т.е. сложнотията в ниското, но трябва да те влече... та там е и хакерията била бяла или черна Joy

Към тях може да има много съпътстващи роли, професии, дейности - документатори, обработка на бази данни, специалисти по мрежи, .....както и любимите ни рошари ИТ, СисАдмините Joy ....

# 438
  • София
Бялото винаги успокоява. Joy
Не мисля.Обратното е. Хипервъзбуда

# 439
  • София
Уор, благодаря за уточнението! Това имах предвид и аз, но не знаех как да го кажа. Joy
Избягвам да си говоря у нас с младежа на тази тема, защото ме кара да се чувствам като идиот. Joy

# 440
  • София
Слънце, и аз избягвам подобни теми в къщи Joy, само децата мога да впечатля с познания...

# 441
Maggrat, наборката смени профила,биология и химия "  с "математика и физика" и ми обясни   че към профила върви и прогромиране(така ми го обясни, защото  и аз нищо не отбирам от тези науки😀). А предприемаческият профил, помагал с материала, който могат да държат при АР изпитите, които някои унита искат или пък са бонус.

# 442
  • Cobrs
Ех, Бунова, на теб поне ти обясняват нещо! А при мен- греда!

Maggrat, наборката смени профила,биология и химия "  с "математика и физика" и ми обясни   че към профила върви и прогромиране(така ми го обясни, защото  и аз нищо не отбирам от тези науки😀). А предприемаческият профил, помагал с материала, който могат да държат при АР изпитите, които някои унита искат или пък са бонус.

# 443
  • София
А предприемаческият профил, помагал с материала, който могат да държат при АР изпитите, които някои унита искат или пък са бонус.

В това изречение почти нищо вярно няма. Има множество АР изпити /над 30/, от тях евентуално два да са подпомогнати от този профил - микро и макроикономика. Ако искаш да се явиш на  АР по биология или химия, този профил не ти върши работа. Не знам да има американски университет,  който да иска АР изпити. Някои университети (не всички) дават кредити за някои АР- та (не за всички) и посочват при какъв резултат ги дават - някои може да дават само при 5, други - при 4 и 5 на даден изпит. Много европейски университети искат АР изпити за американските кандидати. Ние кандидатстваме с българска диплома в Европа, за нас евентуално някое АР може да помогне при недостиг на хорариум или като заместител на матура по някой предмет, но само ако университетът се съгласи. Не казвам, че няма полза от АР-тата, но всеки трябва да я открие за себе си. Но нито са задължителни, нито гарантират ползи, свързани с приема.

# 444
Какво е АР?

# 445
Prizma, това имам като информация от дете, което ще се явява на АР изпити, които явно вкл.нещо  което се учи в този профил. (нямам идея точно на какво). Унито, в което ще кандидатства дава кредити за това.Този профил не ни е вълнувал и не съм влизала в детайли. А дори и микро и макроикономика само да засяга, вероятно е от полза на заинтересованите.

# 446
  • София
Advance Placement. В САЩ предметите се учат на нива според личната успеваемост - на база входящ тест, а не на база на това в кой клас си - нормално ниво, по-високо (honors) и най-високо (АР),  което е ниво, отговарящо на даден предмет, който се изучава в университета през първи или втори курс - обикновено за един семестър. Имат предмети като психология, теория на музиката  и др., които у нас не присъстват в стандартната учебна програма. Но и при тях не всички АР -та се предлагат във всяко едно училище, даже не всички училища имат АР програма. Някои АР предмети се учат по един срок, други - цяла година, понякога това зависи от училището. Имат супер успешни ученици -  някои взимат много трудни изпити още в 9 клас, взимат по 10-12 АР-та, че и повече, и те наистина се открояват. После завършват бакалвърска степен за 3 години например вместо за 4 или взимат по-голям брой предмети на мястото на тези, от които са освободени. Ние /от АК/ с едно-две АР-та няма да ги впечатлим, а да го учиш този материал самостоятелно не е лесно и изисква време. Затова обикновено с 4 или 5 на изпит /5 е максималната  оценка/ учениците успяват да вземат по 1-2 АР-та, т.к АК нямат АР програма. Правят регистрация за изпит, имат учебници в библиотеката, по някои предмети имат АР елективи /тази година има по физика/, другото си е от теб. Сега с профилирането вече може да стане малко по-лесно, но пак се иска и допълнителна работа, поне за физиката и математиката е така, защото програмите на МОН и на АР-тата не се припокриват изцяло.

Bunova, не отричам подготовката, ползата и двете икономики като изпити и знания. Поясних за maggrat, че няма как профил предприемачески да подготвя за всички АР- та, другите профили също помагат за  съответните АР-та, не всички унита дават кредити, пък и за да ти дадат, първо трябва да те приемат, а не е ясно дали АР ти дават предимство при приема. Че не се изискват съм 99,99% сигурна, макар да не знам кой е университетът.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 23:38 от Prizma

# 447
  • София
И аз много дразня програмистите, като кажа, че няма разлика между специалностите във ФМИ. Ама то отстрани така изглежда. За хората с хуманитарна насоченост, дали някой създава таблица подобно на Ексел или използва вече създадените програми е все там, защото изобщо не иска и да чуе за таблици. Те си работят с Word.
Но като гледам какво учи юнакът по информатика и информационни технологии, наистина разликата е, че едното е програмиране, а другито - използването на вече създадени програми и приложения. Не че той много сериозно ги отрази тези неща Wink
Но пък в езиковите гимназии колко да е математиката, въпреки че ние искаме такъв профил?!

# 448
  • София
Ами, в профил математиката е бая. Няма значение, че е езикова гимназия.
А къде учи информатика твоят син?

# 449
  • София
Сега ще тръгват ли на училище или само някои класове? Обърках се. Първо бяха 7,8 и 12. Сега говорят от 5 до 12 клас ротационно.

Общи условия

Активация на акаунт