Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Има ли как да се поправи това?

 • 6 364
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 924
Дами, здравейте, пиша с въпрос, абсолютен лаик съм, но вярвам, че вие ще помогнете.

Почти ново яке се скъса по много безумен начин. Не се е скъсало дори, ами му падна един конец, който трвбва да прави нещо като декоративен шев.

Занесох якето до близката шивачка за консултация. Според нея - якето може да се оправи, ако се влезе през хастара.

Якето обаче е с пух. Според шивачката - обикновено пухът бил я чувалче вътре в якето. Но ако не е в чувалче - нямало какво да се направи.

Според телефонна консултация с майка ми, можело да опитам да мина с игла и конец по дупките на падналия конец. Но аз през живота си не съм шила нищо и ще стане грозотия страшна. Според швиачката - е абсолютно невъможно да стане на ръка.

Влюбена съм в якето си и не искам да го прецакам. Прикачам снимка, за да кажете експертното си мнение. Също така приемам препоръка за шивачка в София - в района на Стрелбище, която е кадърна и ще се справи с това. Въобще сложно ли е или ми се струва такова, защото не мога да шия?

# 1
 • Мнения: 33 943
Снимката не дава много информация, това лицето ли е?
Според мен не става дума за декоративен шев, а пухенките имат много напречни шевове, чиято цел е да пречат на всичкия пух да се събере долу в полите на якето, а горе да остане празно. И това е един от тях. Не мисля, че можеш да го оправиш така, че да не си личи. Също така си мисля, че ако беше истинско и скъпо яке нямаше да се случи, следователно по-добре го изхвърли и си купи ново. Може би може да се зашие на машина през хастара, ама пак конецът няма да е същият, евентуално ще личат стари дупки... Ще става за носене за работа в градината Simple Smile

# 2
 • Мнения: 924
Лицето е, да.

Взето е на намаление, но оригиналната му цена е 200 лева, което не мисля, че си струва да го хвърля след 4 носения.На тази снимка се виждат другите шевове.

# 3
 • Мнения: 33 943
Да, става дума точно за това, което мислех. Единственият вариант е да се мине на машина през хастара, защото не мисля, че пухът е в чувалчета. Слага се на равно разпределя се по равно пух от всяка срана и се минава с машина по следата. И, каквото стане, такова.

# 4
 • Мнения: 924
А ако пихът е в чувалче, както смята шивачката? Нейната идея е да отвори хастара. Самият пух не е мръднал въпреки падналия шев.

# 5
 • Мнения: 33 943
Може, стига да се наеме. Но ще е малко по-трудно и трябва да е готова за изненади - да събира пух. И при вглеждане ще си личи в някаква степен, но като нямаш избор.

# 6
 • Мнения: 6 249
Как ще хвърляш якето, заради скъсан конец в тегела?! При това пухено яке.
От тези снимки не става ясно какъв е хастара. Дали има отделен хастар, или вътрешната част играе ролята и на хастар. Предполагам, че е първото.
Не зная за какви джобчета ти е говорила, предполагам, че е имала предвид точно това - има отделен хастар, както се шият всички горни дрехи, а "джобчета" нарича прошиванията, които държат пуха разпределен.

Има начин да се направи.   Тази шивачка я е мързяло да се занимава.
Отваря се хастара, намества се пухът, ако е разместен, минава се здрав тегел и после се затваря хастара на ръка.
Съвсем скоро давахме такива съвети в шивашката тема, как да се зашие скъсан тегел под мишницата. Виж какво сме писали.

Може и на ръка да се хване с този същия конец отгоре, който се е освободил, но ще трябва да се хване и хастара. Но тогава отвътре няма да е красиво.

# 7
 • Мнения: 10 822
Ако вътрешният хастар директно се допира до пуха, да, ще се разхвърчи пух и перушина. Но може и да не е така и да има някакъв евтин вътрешен плат между хастара и пуха.
При всяко положение не губиш нищо, ако шивачката е "навита" да се пробва. Е, малко пари губиш, но не колкото за ново яке. Но имай едно наум, че може и да не стане.

# 8
 • Мнения: 924
Диорела, шивачакта предлагаше точно това, което ти. Аз исках да се допитам просто до вас, за мен също е абсурдно са хвърля яке за скъсан конец.

Нейната идея е тонно да разпори леки хастара, да види пух ли е или има и друг вътрешен хастар, и ако има - ще го мине с машината, и после ще зашие цепнатото. Оф , и аз така го обясних. Sad дано разбирате... според нея има точно нещо като плат между хастара и перушината, тя не мисли, че е директно пуснат пух вътре, но щяла да провери предварително. Явно това е начинът де...

На ръка аз не се наемам, тя също.

# 9
 • Мнения: 33 943
To e ясно, че има нещо, защото ако по хастара няма шев, значи нещо друго прави "джобчета" за пуха, а хастарът затваря отгоре. Но как ще стане и дали ще се вижда - божа работа. И умение на шивачката.

# 10
 • София
 • Мнения: 4 380
To e ясно, че има нещо, защото ако по хастара няма шев, значи нещо друго прави "джобчета" за пуха, а хастарът затваря отгоре. Но как ще стане и дали ще се вижда - божа работа. И умение на шивачката.
Точно така ги правят обикновено. Ако шивачката е читава, само по начина на прикачване на хастара може да разбере има ли отдолу втори плат за оформяне на джобчета за пуха.

Този тигел трябва да се мине през пуха и няма да стане добре на ръка, заради дебелината. Несериозно е да не може да се подбере подходящ конец. Аз че шия само за себе си, имам над 50 цвята конци и купувам нов за такива украсителни шевове, за да е абсолютно същият.
Нека разпори хастара и го зашие. Предупреди я, че държиш да не личи разлика в цвета на конеца. Някои са по-джаста-праста или не различават добре отенъците. И да го мине изцяло (от ципа до ръкава), а не да го почне от където се е разпрало.

# 11
 • Мнения: 6 249
Може и да няма отделен хастар, имам едно тънко пухено яке, което е точно така - без отделен хастар. Но това всяка шивачка ще го разбере от пръв поглед.  Снимай го отвътре и ние ще ти кажем има, или няма хастар. То си личи по тегелите.

Ако няма хастар, на ръка може внимателно да се пришие свободния конец с един втори конец - по начина, по който на машина, долният оплита горния конец - със същия бод.  Или направо да мине на машина, най-лесното е това.
А пухът се разпределя предварително и се намества така, че да няма пух на мястото на тегела. Не се шие през пуха.
Най-вероятно има отделен хастар, щом шивачката е предложила да го разшие, за да види. Значи отвътре няма тегели, прошиващи пуха.
Имам една грамадна пухена завивка, на която точно така на места се разшиха няколко тегела. Още ме мързи да я мина  на машината, ама не ми е и много студено още, та затова не съм я пуснала за ползване след лятното пране. Simple Smile

mlv, е много права за конеца. Аз бих нарамила якето в кинкалерията и бих си избрала най-подходящия конец, за да го дам на шивачката. За да няма изненади.

ПС mlv, мога да го направя на ръка, като използвам този конец, по начин да не може да разбереш, че не е на машина. Прихваща се внимателно бод в бод с долния, като минава над този горния и го притяга. Става същият тегел, като машински. Правила съм го. най-добре е за долен конец да се ползва конец-корда, за да не се забелязва.
А има и друг начин - с 2 игли и 2 еднакви конеца - вкарваш горната надолу, а с долната излизаш отгоре в същата дупка, после пак така разменяш иглите в следващата дупка. Ако е възможно, ползваш точно дупките на стария тегел.

Последна редакция: чт, 17 дек 2020, 01:04 от Diorela

# 12
 • София
 • Мнения: 4 380
Аз също мога да го направя на ръка, но човек, който не е шил (авторката), едва ли ще се справи добре. За да се получи релефа трябва да се шие през всички слоеве и да се разбутва и пуха.
На ръка аз шия, като минавам в стил тропоска в едната посока през наличните дупки, а на връщане минавам през празните участъци. Става доста здраво. Ползвам такова шиене за малки разпрани участъци на лицеви тегели или за материи, които не мога да мина на машината. Кожа, например, минавам на машината без конец, да направи равномерни дупки и после на ръка по тях.

# 13
 • Мнения: 924
Ами освен да ми го зашиете 🤣

Ще потърся конец, щом казвате. И ще го дам на шивачката. То р адски дебело яке, повече пух не е имало в друга дреха сигурно.

# 14
 • Мнения: 6 249
Щом е дебело, най вероятно е с отделен хастар.
Дай снимка от вътре, да го видим, все пак.

mlv, зная, че ти ще се справиш и на ръка. Нали идеята е да  споделяме варианти, темата остава и някой ден може тези идеи да свършат работа на друг.

Общи условия

Активация на акаунт