Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

АГ Селена - 21

 • 37 415
 • 749
 •   1
Отговори
# 720
 • Мнения: 58
Родих преди седмица, за втори път раждам там и някой неща определено са се променили.
За кардиолога - извикаха ме за преглед, че съм имала отклонение в кардиограмата, момичето, което роди след мен също са го викнали със същата причина. Никой не ме пита искам ли, не ме и предупреди за 80лв цена. Не ми казаха за тези 80 лв дори и когато дойде акушерката да ми казва крайната цена 1450лв. После мъжът ми като е плащал, са му взели тези 80 лв за кардиолог. Също и на др момиче без предупреждение.
Ортопед за бебето нямаше, тъй като беше уикенда.
Не съжалявам, че родих там, има добри специалисти, но определено съм разочарована от някой неща. Включително и че имах ревизия на матката след раждането и никой не ме прегледа с един ехограф да види дали всичко е чисто.

# 721
 • Мнения: 1 189
Случват се такива неща, не е редно, ама... Например уж се плаща при секцио за 4 нощувки по 80 лв от цената, но за да освободим легла ни изписват ден по-рано, ако сме добре. Та тези 80 лв се губят.
Както и ако решиш да платиш за самостоятелна стая, която е 160 лв. 160лв, защото се плащат и двете легла, ама нали вече едното легло е платено в тези 1850лв.
Аз обмислях самостоятелна стая, но 640 лв ми се видяха излишно много. После се оказа, че е супер да си имаш дружинка в стаята.
Та има я частта с "къде отиват тези пари",  както навсякъде. Но не знам какво фрапантно нещо трябва да ми каже някой, че да се откажа при раждане от неонатология, каквато имат те.

# 722
 • Мнения: 352
Плаща се, то е ясно, обаче защо след като е частно и така или иначе всичко се начислява , е нужно да носим направление? Защото реално плащаме 2 пъти, единия с направление, втория път на място. За това и услугата трябва да е в пъти по- дорба от държавните болници, такива коментари , че не сме на хотел са излишни. Плащаме за добра услуга и добро отношение и би трябвало да ги получим .

# 723
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 6 590
Носи се направление, защото без е още по-скъпо. Това е цена за здравно осигурени, тези без осигуровки плащат още към 1000 лв отгоре, ако не ме лъже паметта за цената на пътеката.

# 724
 • Пловдив
 • Мнения: 3 434
Това не се отнася за пътеката за раждане. За неосигурени, също се покрива от държавата.

# 725
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 6 590
Това не се отнася за пътеката за раждане. За неосигурени, също се покрива от държавата.
Дори и в частна болница ли? Странно...но не е невъзможно. Имаше в ценоразписа и цена за неосигурени, сигурна съм, че съм гледала и беше по-висока.

# 726
 • Мнения: 478
Това не се отнася за пътеката за раждане. За неосигурени, също се покрива от държавата.
Дори и в частна болница ли? Странно...но не е невъзможно. Имаше в ценоразписа и цена за неосигурени, сигурна съм, че съм гледала и беше по-висока.

За частната не знам, но за държавните важи това…странно е, и дори необяснимо..щото едни цял живот се бъхтят за 600лв заплата и осигуровки, а ромското население масово са неосигурени и си правят по 10деца, едно тред друго, за да се засичат майчинствата..иначе откъде пари

# 727
 • Пловдив
 • Мнения: 3 434
Гугъл знае всичко. Пишеш наредба, пишеш неосигурена родилка и получаваш. От телефона не знам как да скрия текста.

Чл. 2. Обхватът на медицинските услуги, свързани с акушерска помощ на здравно неосигурени жени, включва услугите, посочени в клиничната пътека № 141 "Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение".

Чл. 3. Медицинските услуги, свързани с акушерска помощ на здравно неосигурени жени, се оказват от лечебни заведения за болнична помощ, които:

1. имат разрешение, издадено по реда на чл. 48 от Закона за лечебните заведения, да осъществяват родилна помощ;

2. са сключили договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за оказване на болнична помощ по клинична пътека № 141 "Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение".

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2014 г., в сила от 31.01.2014 г.) Условията и редът за оказване на медицинските услуги, свързани с акушерска помощ на здравно неосигурени жени, се определят в договорите по чл. 3, т. 2.

(2) В договорите по чл. 3, т. 2 се определя и заплащане на лечебните заведения за предоставени медицински услуги, свързани с акушерска помощ на здравно неосигурени жени.

Чл. 5. Здравно неосигурените жени имат право свободно да избират лечебно заведение по чл. 3 на територията на цялата страна.

Така че няма никаква логика парите да са различни за български граждани. Парите, които се получават от НЗОК са еднакви. Няма как да се дискриминира част от населението. Между другото цените в Селена изобщо не са пречка точно за това население. Последния път имах чувството, че са повече от българите.......Коридор, кафене....

# 728
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 6 590
Хич не ти се струва, направо си и така. Почти всяка седмица съм там, вече 10 месеца. Всеки път виждам от онези БГ граждани. Последният път за миг се зачудих в коя точно болница съм. 7 (седем) човека нахлуха на регистратура като придружители на едно момиче на крехка възраст, което трябваше да бъде прегледано. Стана страшен панаир, накрая все пак успяха мирно и тихо да изведат 5 от тях и пуснаха само една жена с момичето.
Но аз нямах предвид това, сигурна съм, че имат друга цена за неосигурени. Не знам на какво основание и как го оформят документално, но имат. Ще потърся повече инфо и ще пиша.
Дописвам:
Намерих това от сайта на Министерството, актуално към 03.08.2021.

Другата седмица ще ходя и ще попитам, ако не забравя.

Последна редакция: сб, 11 сеп 2021, 21:55 от blue.angel

# 729
 • Мнения: 47
Ама моля ви се! Родата на моето изписване ми разказа за изписването на една такава рподилка преди мен. (Да отбележа, че уж от детска стая тъкмо идваха, а дойдоха след 2 часа, явно другото изписване е било по-важно). Та имало е оркестър, цялата махала дошла, рокли, злато. Мъжът ми е преброилнад 60 човека отвън. А булката е била с рокля и прическа! За която е дошъл фризьор в болницата. В условията на пандемия през зимата! Правилата са за всеки ли?!
И само да добавя, да не остана грешно разбрана. В стара бях с родилка от ромски произход. Супер свястна и притеснителна жена! Много възпитана и мила. На нейното изписване нямаше такива панаири Simple Smile

Последна редакция: сб, 11 сеп 2021, 23:34 от Margarita_18

# 730
 • Пловдив
 • Мнения: 3 434
Има логика в цената, само когато пациентката е гражданка на страна извън ЕС и няма българско гражданство. Но дали се прилага само в тези случай, казва ли ти някой, пък и човек смее ли да пита, както се казваще в един български филм..

# 731
 • Мнения: 36
Преди няколко месеца трябваше да правя една процедура и ми казаха да нося направление в деня на приемането.Питах каква е разликата в цените с/без направление - разлика нямало и съответно не съм носила направление. Та се случва за едно и също нещо да се плаща два пъти - и от ЗК, и от пациент.

# 732
 • Пловдив
 • Мнения: 3 434
Това е частна клиника. Няма как да не се доплаща. Плаща касата, плаща и пациентката. Въпросът беше, че ако е за раждане НЗОК плаща и за неосигурена родилка, а за гинекологична операция, не плаща. Та в този ред на мисли, неосигурени за операция ще плащат повече, защото касата няма да плати. Ама за раждане, защо? Може би, за да не ги надушат ромите, като цената е по-висока.....ама те, ромите, отдавна превзеха болницата......

# 733
 • до най-прекрасния мъж
 • Мнения: 6 590
Те на място си пишат направлението, затова ако не носиш, не е проблем. Мисля, че го минават през спешен кабинет, поне при мен за лапароскопията беше така.
За другите БГ, поне най-драстичните още не са ги налазили. Засега виждам само от т.нар. техен елит, за които цената няма значение.

# 734
 • Пловдив
 • Мнения: 863
Аз за моята лапароскопия носих направление, обадиха ми се да ми кажат точно каква диагноза да ми напише ЛЛ.Платих си 1100лв, като 900 бяха за избор на екип.Другите не помня за какво.

Общи условия

Активация на акаунт