Нашите кухни - 85

• 44 295
  • 762
  •   1
Отговори
# 630
Скрит текст:
Здравейте. Има доста грешки допуснати в кухнята от към ел част.

Много съм ядосана на родителското тяло.
Ще прозвучи отново като оплакване, а искам да имате моя опит и да мислите преди да направите същите грешки. Имаме проблеми с различна височина на контактите, майстора направи едните по-нагоре и сега се чудя след като съм му дала 550 лв за да завърши стаята от тухла до мазилка дали да не го викна да свали дупките на контактите до другата височина,  1.50 от пода или да прокопае канал и да пусне надолу малко под плота за вградени да ги остави?  Вече сила не ми остана.
Майстора ел не направи отделна кутия за съдомиялната, искаше и пералня и съдомиялна да се свързват в контакт двоен точно под сифона. Фантазията не ми го побира ако текне нещо и стане късо.
След това няма оставен изровен кабела на колоната над масата, замазал го е майстора, питах, после щяло да се вади изпод гипсокартона и тон мазилка. Можеше да се направи окачен таван с много отделни спотове които да осветяват горните шкафове, но били излишна екстра според майсторите( гледат да е изгодно на майка).
Сега аз да се чудя как да се оправя в тъмното.
Дали ще ми стигнат два рейлинга на късата и дългата страна, да ги насоча към шкафовете? И по-силен троен полилей над масата?
Или пък голям лед полилей с мощност 80-100 w? Изобщо как се изчислява колко вата са ти нужни?

Има оставен един кабел точно под горните шкафове за лед светлини. Може ли от него да се направи на долната линия и отгоре като се отвори шкафа да свети най горния ред? Да кажем с малко копче което да си виждам само аз? А кутията за кабелите ще е точно зад горните шкафове. Изобщо нямам идея как ще стане.

Не правете грешката ни, за малко пари да викате некадърни хора, като накрая сега за да оправят бакиите си ще трябва да купя още нз колко торби с материал за запълване на дупки. Вратата е изкъртена, пода не е замазан. Нямам надежда че кухнята ще стане до март. Но човека си е хванал друг обект и ни върти.

За тавана гледах има големи по поръчка лед панел за цялата дължина на кухнята.

Или на късата страна това

И на дългата

Не знам кое би ме устроило. Ако стане с лед горния ъгъл може да взема лед полилей. Иска ми се обаче над масата да виси нещо подобно като идея, не точен модел, може и с 3 тела с един шнур, да създава романтика, топла светлина. Пак ми предлагат за тук лед панели.
Няма ли да е неикономично ако след време платката изгори и се наложи да хвърлиш целия полилей?

Относно плочките или гръбче. Не знам какво да взема. Казват че гърба пдч издържа малко и след време се захабява. Не може ли да си купя тънко пдч акрил мдф и да го сложа като гръб?Kissing Face

Иначе харесвам и с плочки, но не мисля, че вече отива на модерните кухни. Харесвам все такива за бани.
И без това не намирам цветен акрил, ще сложа капучино, а плота трябва да е нещо бежово, гърба също ако е технически. Само че напоследък се отказвам от това, след като видях клип, как се чупи и как изглежда от вътре, кухо.

Затова преминавам на евтин вариант акрил с качествен плот дървесен декор. Няма ли да стане много еднообразно ако сложа и гръб и плот дървесно? Като на снимката.
Много ми харесват средно на цвят дърво дъб хънтън, халифакс, арлингтън и още 50 разновидности. Чувствам се везнишки раздвоена. Ще се съчетават с цветен акрил или пдч.
Ето на смимката долу, такъв цвят ми са прозорците от саламандър.

Може ли мнения за подобен цвят неполиран гранитогрес? Ако сложа гръб и плот и гранитогрес в същия цвят няма ли да стане много запушено?

За плочките това съм харесала но надали са кухненски.

За качучиното и горното и долното много вървят, горните няма д асе ззабелязва шарката, долното имитира гранит.

Бели матирани плочки с релеф, много са хубави, но са скъпички пак за баня.

Нещо подобно релефно, но пак с лайсна седи ок, но си изглежда за баня.

На последно място се зачудвам за такова чекмедже изтегляща дъска. Дали си заслужава.

Има уникални механизми маси от чекмедже.
И последно приставки механизми за тигани които обещах да ви кача.

ММ е учил дърворезба и мисля че може да го направи.

И това си харесах, дори има едни на икеа много хубави отцедници на стената на мивката. Бижу са.

Според мен са полезни. Лично аз ще си купя и за капаци и лъжица за бъркалка, защото в къщи винаги се чудя къде да си оставя капака.
Извинявам се за фермана.

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 11:17 от Saxi Merinosova 683792

# 631
"Тънко пдч акрил мдф"? За такова никогаШ не съм чувала 🤔
Какви са тия контакти на 150 см от пода? Там започва горният ред на кухнята.

# 632
  • София
Никакъв проблем няма фурната да е над пералнята, при мен пералната е и +сушилня.
Над тях е MW в шкаф, отгоре има още един.
И всичко това долепено до вградения хладилник.

# 633
  • София
Имаме проблеми с различна височина на контактите, майстора направи едните по-нагоре и сега се чудя след като съм му дала 550 лв за да завърши стаята от тухла до мазилка дали да не го викна да свали дупките на контактите до другата височина,  1.50 от пода или да прокопае канал и да пусне надолу малко под плота за вградени да ги остави?  Вече сила не ми остана.
При стандартна височина на долните шкафове 85 см, контакти на 1,50 м от пода ще се паднат вътре в горните шкафове. От вас зависи къде ги искате - малко над плота,  под горните шкафове на кухнята или повече към средата на гърба. На схемичката се вижда стандарта около 1-1,10 м от пода, съответно на 1,35 за контакти  под горните шкафове.
Скрит текст:

Цитат
Дали ще ми стигнат два рейлинга на късата и дългата страна, да ги насоча към шкафовете? И по-силен троен полилей над масата?
Това зависи и от помещението. Основно ви трябва насочена светлина за плота, на който вършите кухненската работа, и над масата. Аз например съм с LED осветление под горните шкафове и тройка полилей с LED-крушки над масата и светлината е предостатъчна за помещение с височина 2,55 без чупки и тъмни повърхности.

Цитат
Относно плочките или гръбче. Не знам какво да взема. Казват че гърба пдч издържа малко и след време се захабява. Не може ли да си купя тънко пдч акрил мдф и да го сложа като гръб?Kissing Face

То след време и ние се захабяваме, какво остава за гърба, независимо какъв е... Laughing В старото жилище гърбът е ПДЧ, ами вече 15 години си стои без каквато и да е следа от захабяване, а съвременните плоскости са далеч по-качествени от наличното тогава. Сега вариантите за гръб са изключително много, правят и принтове с тройно и четворно лакиране върху ПДЧ-то за който желае по-отчетлив гръб, отделно има закалени стъкла, меки мозайки, какво ли не. Относно цветовите решения, те са преди всичко въпрос на вкус и лично виждане - дали ще искате повече внимание върху дървото (еднакви плот и гръб в дървесен цвят) или ще искате да подчертаете цвета на шкафовете с гръб в неутрален цвят, например, или пък искате именно гърба да създаде акцент в по-монотонална кухня.
(Впрочем, според мен няма особена разлика дали стенните плочки са за баня или за кухня, стига да ви харесват).

# 634
  • Варна
Почти нищо не разбрах от дългият хаотичен пост, но искам да направя вметка за механизмите. Има много хубави и функционални, убедена съм, че е много подредено и лесно с тях. Не знам и колко ви е голяма кухнята, но имайте предвид, че голяма част от тях заемат много място, а и цените им често са доста високи.
Разбира се, всичко това е въпрос на пари и място в кухнята.

# 635
Скрит текст:
Ами и аз се чудя как се вързах да ги правят там контактите. Защото главната кутия е горе долу на такова разстояние. Тоест са на 10 см от горен шкаф. Аз мислех гърба да ми бъде 70 см и щяха да дойдат що годе по-надолу. Не знам дали направо да не копаем пак стената поне на едната страна към печката и да ги спуснем надолу. На стената с мивката че ми трябва в дясно за седящ миксер, така че си е ок да е високо. Ако са пък много ниско ще се мокрят. Много неудобно се получи. За да ги свалят трябваше да ройкат цялата кутия. За да им се улесни така стана.
За стенен смесител се чудя между тези двата, и мивка ще трябва да е без дупка.

Този е около 100 лв, имаше и по-хубави в емаг с огъваем чучур цввтен, но свършиха.

Мивки съм харесала много. При мен няма тоя трик да харесам една и да я взема, винаги минимум 10 броя. Това дразни всички около мен. Прехласвам се, за всяка част от кухнята телефона ми е пълен с идеи по папки;) Особено една интер керамик за поставяне на ножове. И вграден кош за боклук. Само не мога да разбера дали това под ножа си има капаче или сифон за отцеждане или директно ще тече в шкафа. Но предполагам до 170 лв ще търся, че не останаха пари.  

Има ли някоя от вас такава мивка на икея? 169 лв.Прави ми впечатление, че са от неръждаема стомана, с дълбочина 25 см.

Тази е върха, дано имат микролен.

Благодаря за отговорите. Къде мога да видя гръбчета с геометрични форми?
Стъкло никога няма да сложа, ще трябва да му робувам, аз съм педант.

Ще бъда благодарна ако ми дадете линкове към гръбчета с геометрични форми.
Благодаря предварително! Чувствам че ако не сте вие няма да се справя.
За справка, кухмята на сестра ми я избира свекърва и... монохромна, един цвят, мене не ме грабва. От светлината не личи че и долните шкафове са светло дървесно.

Като споменахте механизмите видях кухня около  170 см с цял нерязан шкаф с един механизъм авентос за сгъване на две нагоре. Шашнах се. Може ли да държи такива големи плоскости?  Ще е хубаво ако и аз направя цял на едната страна. Чуденката мми е за микровеле, в последния момент забравихме за него. Къде дда го пъхна. Гледам по руски форуми, че ги слагат в горен/долен ред в шкаф;)

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 19:47 от Saxi Merinosova 683792

# 636
Интеркерамик нали знаеш, че са китайчета? От евтините.

# 637
# 638
https://www.keramo-bg.com/smesitel-za-kuhnia-SR633B

Този тип смесители, нищо че са красиви, са неудобни за спиране на водата - ръката трябва да мине пред струята, за да спреш водата или да правиш странични опити, трябва да се замисляш по няколко пъти на ден, освен това ръкохватката заема място отпред и намалява пространството, в което да си напъхаш тавата или тенджерата. За мен това е неприемливо.

Мивката с мястото за ножове само си я представете как се чистят дупчиците и хилядите извивки, които ще затрудняват оттичането на водата.
Ненужно допълнително слугуване, а и без друго голяма част от деня ни минава да поддържаме покъщнината си.

# 639
ПО-назад някой питаше как се забърсват петна по котлони.
Индукцията 5 мин. след приключване на готвенето ги минаваме само с попивателна гъба, намокрена и после добре изстискана с чиста вода. Веднага след това - докато са още леко влажни се забърсват многократно с микрофибърна кърпа и стават като нови - огледални. Досега с препарат не са чистени. Старите бяха керамични, и те от време на време се чистеха с препарат.

# 640
  • Варна
По добре мивката да не е алпака, а неръждаема
 стомана.

# 641
Скрит текст:
Здравейте. Благодаря ви че сте се включили. Този последния луксозен кран ми е над бюджета и аз го бях харесала. Но ние сме свикнали отпред да са врътките и няма да е проблем при такъв вид. Аз никога не можах да свикна със смесител със странично управление. Днес ходихме до някакви магазини. За мивки. На интер керамик харесах една лен но не беше моя тип. Тези лъскави алпака не знам как бих могла да ги поддържам.  Но се влюбих в две мивки под плот от стомана, квадратни 56*45 някъде и бях с една дупка отзад. Аз си мисля, че може да я използвам като си сложа диспенсър. Все още не мога да си представя дали майстора вик ще сложи точно мивката и как ще стане, трябва ли самата мивка да е докрай отзад или да има  5-10 см борд. Чух че имало някакви мивки за стената се закачали.
Мивката в магазина си беше поне  10 кг, като мината с шкурка, за под плот, 199 лв.
Не знаех, че са китайски, но са застъпени на бг пазара. Аз не правя кухня за фукане, а за да я ползвам на макс. Направиха ми впечатление другите мивки от същата марка, че лесно се деформират. Дори майка каза че лена бил по-тънка материя, но не е.
Снимка не иска да качи телефона, номера на модела е ICK 5032.

Щом казвате стомана е по-добре от алпака, ще видим дали ще намеря, в Икея ми харесаха. Само никой не ми е дал отзив за нея.
Видях на живо плочки с геометрични мотиви. Някои, с линиите с матов завършек ми харесаха.
Имаше една серия имитация на мрамор която ни грабна.
Иначе имаше доста плочки с брокат което не ми харесва.

Последна редакция: сб, 30 яну 2021, 17:03 от Saxi Merinosova 683792

# 642
  • Варна
Скрит текст:
Здравейте. Благодаря ви че сте се включили. Този последния луксозен кран ми е над бюджета и аз го бях харесала. Но ние сме свикнали отпред да са врътките и няма да е проблем при такъв вид. Аз никога не можах да свикна със смесител със странично управление. Днес ходихме до някакви магазини. За мивки. На интер керамик харесах една лен но не беше моя тип. Тези лъскави алпака не знам как бих могла да ги поддържам.  Но се влюбих в две мивки под плот от стомана, квадратни 56*45 някъде и бях с една дупка отзад. Аз си мисля, че може да я използвам като си сложа диспенсър. Все още не мога да си представя дали майстора вик ще сложи точно мивката и как ще стане, трябва ли самата мивка да е докрай отзад или да има  5-10 см борд. Чух че имало някакви мивки за стената се закачали.
Мивката в магазина си беше поне  10 кг, като мината с шкурка, за под плот, 199 лв.
Не знаех, че са китайски, но са застъпени на бг пазара. Аз не правя кухня за фукане, а за да я ползвам на макс. Направиха ми впечатление другите мивки от същата марка, че лесно се деформират. Дори майка каза че лена бил по-тънка материя, но не е.
Снимка не иска да качи телефона, номера на модела е ICK 5032.

Щом казвате стомана е по-добре от алпака, ще видим дали ще намеря, в Икея ми харесаха. Само никой не ми е дал отзив за нея.
Видях на живо плочки с геометрични мотиви. Някои, с линиите с матов завършек ми харесаха.
Имаше една серия имитация на мрамор която ни грабна.
Иначе имаше доста плочки с брокат което не ми харесва.
Може да съм пропуснала, но какъв ще е плота? Мивки по плот само ако е камък- естествен или не.

# 643
Не е проблемът, че Интеркерамик са китайски, а че са с компромисно качество. Предполагам, че важи не за всичките им продукти, но все пак го имай предвид.

# 644
Мисля че казах, единия вариант е акрил с технички камък, ако е пдч с плот обикновен термоустойчив плот.

Общи условия

Активация на акаунт