Нашите кухни - 85

• 44 300
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
Слагали ли сте вградени котлони над пералня? Възможно ли е това и дали е добра комбинация?
В нашата кухня са така, вече 9 години. Не сме имали проблеми. Котлоните са двойка, ако това има значение.

А нещо конкретно слагали ли сте под колоните за всеки случай, нещо термоустоичиво, заради пералнята? Колко ви е разстоянието между двете?

# 616
Сега погледнах, нищо няма слагано допълнително. Между пералнята и плота има някъде около три пръста, а самите котлони се подават само с по един сантиметър и то не по цялата си площ, а само в двата края. Иначе са изцяло в самия плот. Може да зависи от модела на котлоните.

# 617
И нашите са вградени над съдомиялната. 2-ка са, разстоянието между двата уреда е около 3 пръста. Миялната в предната си част е вдигната, но веднага след предния панел се скосява и има разстояние. Вентилатора на котлоните си е освободен да си охлажда. Индукционни са нашите.

# 618
  • Пловдив
Iiveetoo, аз съм със същата от 1,5г.
Доволна съм, като изключим пантите - препоръчвам да си вземете други още отначалото.

# 619
  • София
...Няма вариант за друго разположение, всички предлагат това. Комина е там и няма как да се измести аспиратора, освен ако не искам тръбите да ми минават през шкафовете...

Има вариант и той е с плоски отвеждащи парата PVC тръби разположени в най-горната част на шкафовете в близост до тавана. Големите метални кръгли заемат много място и губиш много от шкафа, но ако се ползват ПВЦ плоски заемат по-малко място и ако се прави ремонта от нулата според мен има как да се разположи така че да са максимално изтеглени към тавана и вкарани зад примерно една обслужваща лайсна над шкафовете. Нещо подобно видях тук от един потребител по-назад в темата:
Скрит текст:
Или други варианти със свързване не към тавана, а към стената:
Скрит текст:
Има вариант и да се вгради в гипсокартонен куфар, но така или иначе може да се скрие зад декоративна лайсна, но все пак ето го:
Скрит текст:

Като цяло плоските PVC тръби могат много естетически да се скрият и да не заемат чак такова голямо място по шкафовете. Simple Smile

# 620
Iiveetoo, аз съм със същата от 1,5г.
Доволна съм, като изключим пантите - препоръчвам да си вземете други още отначалото.
Проблеми с фолио то на вратичките имате ли? Казват че това фолио се разлепват след време?

# 621
  • Пловдив
Какво фолио? Те са си от един материал направени, вратичките са МДФ, никакъв проблем за година и половина, готви се всекидневно.

# 622
  • гр. Варна
Вградените котлони все пак искат десетина сантиметра и не бива да се опират до пералнята. Освен това пералнята отделя топлина и може да влоши охлаждането. Може вибрациите да се отразят и на електрониката на котлоните, които не са предвидени да се центрофугира нещо под тях.
Минимума е 45мм(4,5см) Правят ги на 5см
Скрит текст:
Трябва да се вземе предвид дебелината на плота (евентуално 38 мм) и вида на стъклокерамиката, понеже индукционните са около 56мм.
Скрит текст:
Пералнята отделя по-малко топлина от фурна.
Относно вибрации>ако не се допира пералнята до страничните табли на шкафа какъв е проблема?
Пералнята може и в друг, съседен шкаф да е, и ако се допира в таблите пак се "придават" вибрации на плота.

# 623
На новите ми керамичните котлони се появяват като петролни капки/с цвета на дъгата петна, преливане/, стоят като оцветяване от мазнина.
С какво ги почиствате?Стържете с ножче или конкретен препарат трябва.За пръв път виждам подобен ефект.

На предишният плот подобни капки не са се появявали.

# 624
  • Варна
Какво фолио? Те са си от един материал направени, вратичките са МДФ, никакъв проблем за година и половина, готви се всекидневно.

Суровият мдф е това :

След това се фрезова, фолира, боядисва, лепи се естествен фурнир...
Вратички от MDF c PVC фолио

# 625
  • Sofia
...
Нещо, с което нямам никакъв опит са чекмеджета с различна дълбочина, освен плитките за прибори.
Бихте ли споделили някакви универсални дълбочини на чекмеджета и за какво най-често се ползват. напр. тенджери  или  др. Стандартните шкафове с рафтове в долния ред за какво бихте препоръчали?

Някакъв друг основен съвет за шкафовете ?
Знам само какво не искам. Не искам кошове за боклук под мивката или където и да било в кухнята.

Много съм небрежна на мивката и около мен обикновено е басейн. Затова искам мивка с видимо чело . Може би робувам на навика, но ми се иска да е от инокс. Според вас с какъв цвят кухня се връзва? Със сиво? Или с бяло?

Аз вече си планирам шкафовете на новата кухня, нищо че имам поне 6 месеца до поръчката ѝ. Премерих си в сегашната кухня чекмеджетата и основни неща (тенджери, дъски за разяне, дребни уреди) и приблизително установих, че ми трябват няколко дълбочини за чекмеджетата. 9 см е добре за прибори, около 20 за чинии, ако става дума за комплекти с повече от 6 бр, при мен са винаги 8 или 12 от вид. Около 35 см ще ми върши идеална работа за дъски за рязане, тави, зехтини и подобни и някои уреди, пак толкова с вътрешно чекмедже от около 12см за тенджери и във вътрешното капаците им или тигани. Това са вътрешни размери, като цяло има още някои неща които трябва да се съобразят при определянето им - цокъл колко см, плот каква дебелина, общата височина на долния ред и дръжките какви ще са, обикновени, вкопани, кант дръжки(отнемат от полезната височина). Аз съм свикнала с чекмеджета и са ми по-удобни от шкафове с рафт за повечето неща. Но това е въпрос на лични предпочитания.
Мивката - разбирам, че я искаш над плота, това зависи и от неговия материал естествено, но за мен под плот е много по-удобно. Живяла съм в чужбина на квартира и имах такава мивка, ако мине вода зад ръбчето е супер непрактично за обиране, освен това винаги имам неприятното чувство, че това място не мога да го почистя изцяло. Иначе в къщи винаги е била под плота, за мен много по-практично(особено ако разливаш обилно вода, както си писала) едно движение с попивката или каквото там ползваш и водата е обратно, където и е мястото.
Инокс не се сещам с какво не си отива.

# 626
Има ли проблем да се постави вградена фурна върху вградена пералня?

# 627
Agent007 вградената фурна ще нагрява и според мен не е ok за пералнята. Колкото и да има разстояние за вентилация и да е изолиран уреда. И двата ми шкафа отстрани до фурната осезаемо се затоплят. А често температурата на готвене е 190С само. Но аз не съм привърженик дасе сбутват уредите по принцип - кухнята ми не е голяма в никакъв случай.

# 628
Agent007, няма проблем.
Само може фурната да ти дойде висока.
Дали ще нагрява отстрани или отгоре на пералнята- все тая.

# 629
И аз мисля че няма никакъв проблем

Общи условия

Активация на акаунт