Форцепс, вакуум и други техники при раждане?

• 2 693
  • 43
  •   1
Отговори
Здравейте,

Интересувам се към днешна дата доколко се използват методи като форцепс, вакуум и епизиотомия при вагинално раждане и какви видове обезболяване се прилага при тях. Дали в последно време някоя от вас е раждала посредством някоя от изброените техники или напоследък по-често при настъпили усложнения в процеса на естествено раждане се преминава към спешно секцио. Също така дали има някакви актуални статистики за това какъв процент от естествените раждания завършват със спешно секцио. Благодаря.

# 1
  • Варна
Само с епизиотомията съм запозната, то не е техника, а проста манипулация. Прилага се, когато е нужно, нямам наблюдения колко често. На мен ми правиха, нищо особено. Не се прилага обезболяване, защото покрай другото просто не я усещаш. За шиенето вече се слага местна упойка или краткотрайна венозна.

# 2
  • София
Аз също имах епизиотомия. Бях предупредила лекаря, че не искам лекарства или манипулации, без да ме уведоми. Човекът каза, че се налага, поисках обезболяване, даже се шегувахме дали изобщо правя нещо без упойка.
В хода на раждането на моя приятелка се беше стигнало и до вакуум, и до форцепс. За второто даже мислех, че е забранено, но явно не е. Мисля, че тя попада в групата на редките изключения или поне сред моите познати.

# 3
  • София
Божа работа колко от естествените раждания ще завършват със спешно секцио. Моето специално завърши по-този начин. Чувала съм за форцепс, вакуум и епизиотомия, но не съм запозната с тях. Имам познати с епизиотомия, но не е нещо страшно. Препоръчвам да не се настройваш за раждането от чужди истории, защото все пак всяка жена и всяко раждане са различни.

# 4
  • Варна
Аз родих с епизиотомия( даже помолих за нея, защото накрая нямах сили да напъвам достатъчно) , в момента на манипулацията, не се усеща. Сложиха ми упойка, но някои от шевовете ги усещах. Въпреки всичко,  пак бих родила естествено.

# 5
За форцепса и вакуума не знам колко често се прилагат, но епизотомията често се прилага и ако се налага е по-добре да е епизотомия, отколкото неконтролирани разкъсвания.. на мен при раждането ми направиха - самата епизотомия не се усеща и не боли, после при шевовете слагат упойка.

# 6
Такава статистика може да даде само конкретна болница или може би здравното министерство. Ето едни данни, но са за 2019 и за болница в Чехия с 4500 раждания годишно.

- форцепс 0,3% от ражданията
- вакуум 1%
- епи - 29% първо раждане, 12% следващи

На предродилния курс казаха, че всичко се ползва при нужда.

# 7
- епи - 29% първо раждане, 12% следващи
През 2004-та на такъв курс в Тина Киркова казаха, че се прави при почти всички с 1 раждане, профилактично. 17 г. по-късно няма особена разлика.

Една статия със заключенията на британският доктор по акушерство и съветник към британското здравно министерство Трейси Купър от 2016-та за раждането в българските болници.

"По време на раждането това са прилагането на клизма, бръсненето, прилагането на Кристелер, рутинното използване на окситоцин и епизиотомия. Според научните изследвания към момента, всички тези интервенции са класифицирани като ненужни и вредни. Това са остарели практики, които се базират на някаква митология, а не на научни изследвания."
https://nmd.bg/d-r-treysi-kupar-akusherkite-v-balgariya-sa-zagub … na-tehnologiyata/

Аз някак се разминах с всичко, защото се наложи спешно секцио, но впечатленията ми към днешна дата за съжаление са, че промяна няма, дори във водещите болници.

# 8
  • Варна
Ами аз без окситоцин сигурно щях да раждам не 3 часа, а 10-12, без Кристелер щях да напъвам още не знам колко, защото никак не ми се получаваше, не са ми слагали клизма. Епизиотомията зарасна за 5-6 дни по учебник, нямам идея естествените разкъсвания какви биха били, моят лекар (не той ме израждаше) принципно се притесняваше от такива, явно е видял някакви индикации. Та не знам колко са вредни в общия случай, в моя конкретно не бих казала, че са навредили, напротив. Но аз все пак съм частен случай.

# 9
  • София
Клизмата до колкото знам при естественото раждане е, за да ускорят процеса и да започнеш да имаш контракции съответно и разкритие. Аз вървях много бавно с разкритието и вече на 3см ми направиха. Мисля, че след дълъг престой в тоалетната контракциите ми се засилиха зверски.

# 10
Именно тези ползи, които тук повтарят от десетилетия се отричат и считат за ненужни, в някои случаи и вредни.
Следих преди една документална поредица за Англия. Залагаха на масаж с разни масла и бавно разтягане, без насилване с Окситоцин. Една от основните причини за разкъсвания или нужда от рязане е именно ускоряването на процеса. То води не само до разкъсвания, но и повишава риска от усложнения.
В Англия не отричат епизиотимията и я изпозлват, когато наистина се налага (14-15%).
Сега прегледах с търсачката, за България излиза 90%, заедно с Полша и Австралия. Разликата е... огромна.

# 11
  • София
При мен се наложи да се индуцира раждането заради преносване. Когато питах дали с окситоцин ще го предизвикат, лекарят обясни, че не практикували този начин (в чужбина). Ускорявало раждането, но родовите пътища не били подготвени (каквото и да означава) и било силов метод. Не зная дали това е причината за ограничената практика на окситоцина и в мнението на английския доктор от статията на Човечето.

# 12
  • София
А как го предизвикаха тогава?

# 13
  • София
С таблетки 2 дни и накрая гел на 3-тия.

# 14
  • Варна
Ами индуциране и тук не се прави просто с окситоцин, доколкото знам, а точно с таблетки.
Колкото до другото - много си ми бяха подготвени родовите пътища, възстанових се за нула време, никакви проблеми. Да оставим преценката на лекарите викам. Все ми е тая в чужбина как действат, за много неща изобщо не са за пример, колко сме ги коментирали тук. Като нищоправенето през първите три месеца да речем и оставянето на нещата на "естествен ход", тук лекарите не знам колко деца са спасили, понеже НЕ нищоправят. И още, и още.

Общи условия

Активация на акаунт