Форцепс, вакуум и други техники при раждане?

• 2 695
  • 43
  •   1
Отговори
# 30
"По време на раждането това са прилагането на клизма, бръсненето, прилагането на Кристелер, рутинното използване на окситоцин и епизиотомия. Според научните изследвания към момента, всички тези интервенции са класифицирани като ненужни и вредни. Това са остарели практики, които се базират на някаква митология, а не на научни изследвания."
https://nmd.bg/d-r-treysi-kupar-akusherkite-v-balgariya-sa-zagub … na-tehnologiyata/
Всички изброени ми направиха, плюс Кристелер, та за малко и форцепс да приложат. Един лекар така ме натискаше по корема, че ми вадеше въздуха и после изумено ми казваха, че бебето се прибирало, защото съм прекъсвала напъна. Е, как да продължа да напъвам с лакът в корема? След като дойде да ме натиска лекар жена, успях в крайна сметка - сигурно защото нямаше толкова сила да ми изкара целия въздух с натискане. Епизиотомията зараства бързо, но 2 месеца по-късно още усещам придърпване. Не знам кога и дали изобщо ще изчезне...

# 31
Таня, дай си време, вероятно ще изчезне, 2 месеца е ужасно кратък период.

# 32
При мен използваха форцепс. Имах ужасни болки, акулерките се притесняваха за бебето защото не излизаше, а имаше вероятност от задушаване. Бях с епидурална. Наблюдаваха кога са контракциите  и Ми казваха да напъвам.  Като ме напусна упойката отидох да си вЗема душ. Имах съвсем лек дискомфорт за няколко седмици където беше шева и това е. Не съм имала възстановителен период, изписаха ни на другия ден, защото наблюдаваха бебето. Тя имаше червенини по бузите от издърпването , но за няколко седмици минаха. Раждането беше в чужбина.

# 33
С първото раждане и аз бях така, напъни не усещах, лошото беше, че нямаше и акушерка. Първите ми грешни опити ми докараха замайване и много разкъсвания, като разбрах какво да правя, бързо родих, но и аз отнесох забележка за неопитността си, което не е приемливо в такъв момент. Вместо помощ, да те нахокат.
С второто раждане, оцених какво е да имаш опитна акушерка до теб. Усещах напъните, но и тя самата много добре ме контролираше, нахъсваше или пък казваше да не напъвам. Аз бях спокойна, че е там, а резултата е нито един вътрешен шев. Вече 14 дни от раждането и се чувствам все едно не съм раждала, а не беше така с първото дете. Затова освен лекар, изберете и акушерка. През цялото време лекарката беше до мен, следеше тоновете на бебето и действията на акушерката. Но реално акушерката проведе раждането. Накрая лекарката само изроди плацентата, огледаха я и се погрижи за няколко външни шева.
Наистина в такъв момент не е много редно да те хокат, че нямаш опит...Естествено, след като ти е първо раждане, някои неща да не ги правиш като по учебник. Те нали за това са там, да помагат и да напътстват.

Обмислям вариант да си заявя предварително постоянен акушерски пост, разбрах, че има такава опция на някои места, за да ми е по-спокойно.

# 34
На мен ми правеха това бутане на корема или скачане както му казвате. Но помогна и аз нямах никакви проблеми след раждането, имах пълно разкритие а бебето беше високо, и един лекар ми натискаше корема много внимателно и съсредоточено. Бебето излезна с 2-3 напъна.

Иначе все си мислех че клизмите са за да не се "изпуснеш" докато раждаш.

# 35
Те са затова, самото раждане се нарича "изгонване на плода" и напъните са точно като при ходене по голяма нужда, то затова и излизат хемороиди доста често след това. Не е приятна манипулация, макар и рутинна, вече какви са мотивите в съвременните практики да се отрича като ненужна, не съм запозната, някой по-нагоре мисля, че беше дал линк.

# 36
Ами ако се изпуснеш, го забърсват без да разбереш и толкова.
Да се прави клизма на жена в активна фаза на раждане със контракции, която е съсредоточена в понасянето им, е меко казано, тормоз. В повечето случаи, ако разбира се, раждането върви нормално и не е индуцирано, пришпорено и си върви с неговия си темп, жената ще е отишла вече няколко пъти до тоалетна, контракциите спомагат за това. В една нормална ситуация, жената може да си иде сама на тоалетната и даже там да си седи по време на контракции и под душа, вместо да е вързана като затворник на монитори нали...

# 37
На мен ми я направиха преди активната фаза, може би на около 5 см разкритие. Не съм била вързана, изкарах цялата нощ в банята на предродилна, и накрая на сутринта акушерката ме овика как съм щяла да родя в тоалетната и какво било това нещо... Иначе естествено, то толкова кръв, плацента раждаш, урина може да изпуснеш, голямата драма, и без това всичко после е за чистене и дезинфекция.

# 38
Обмислям вариант да си заявя предварително постоянен акушерски пост, разбрах, че има такава опция на някои места, за да ми е по-спокойно.
Аз бях с индивидуален акушерки пост, можеш да прочетеш мнението ми в темата за раждане в ПСАГБ "Света София". Много внимателно избирай акушерка и обсъдете всичките ти  искания. Аз уж така направих и в началото бях доволна, но колкото повече време минава, толкова повече се съмнявам, че не съм била избрала правилната акушерка. Но тогава очаквах раждането ми да е леко и въобще не бях обмисляла някои неща.

# 39
Ох, биваш усведомен за жалост Grinning
Като ме приемаха ми казаха че вече не правят клизми, само със свещички. Докато раждах се изпуснах, не знам дали малко или много, но едната акушерка "Еееееееееее, ей за това трябва да им правите клизми", много неудобно ми стана честно казано.

# 40
Аз бях с индивидуален акушерки пост, можеш да прочетеш мнението ми в темата за раждане в ПСАГБ "Света София". Много внимателно избирай акушерка и обсъдете всичките ти  искания. Аз уж така направих и в началото бях доволна, но колкото повече време минава, толкова повече се съмнявам, че не съм била избрала правилната акушерка. Но тогава очаквах раждането ми да е леко и въобще не бях обмисляла някои неща.
Тоест когато си заявяваш постоянен акушерски пост, имаш право да си избереш и конкретна акушерка на принципа на избор на екип, така ли? Тоест когато и да настъпи раждането, тази конкретна акушерка ще бъде на разположение?

# 41
Ох, биваш усведомен за жалост Grinning
Като ме приемаха ми казаха че вече не правят клизми, само със свещички. Докато раждах се изпуснах, не знам дали малко или много, но едната акушерка "Еееееееееее, ей за това трябва да им правите клизми", много неудобно ми стана честно казано.
Това е просто непрофесионално и грозно. Аз не бях например 😉

# 42
Тоест когато си заявяваш постоянен акушерски пост, имаш право да си избереш и конкретна акушерка на принципа на избор на екип, така ли? Тоест когато и да настъпи раждането, тази конкретна акушерка ще бъде на разположение?
В болницата, в която аз раждах, си я избрах аз. Не знам за други болници каква е процедурата. Всъщност, даже не знам всички с индивидуален пост ли процедират като мен, защото никой от самата болница не ми е обяснил какво да направя, аз сама се свързах с акушерката. Обадих се в родилно отделение и си уговорих среща с нея. Видяхме се на живо, разговаряхме и така я избрах. Реално можеш да се срещнеш с няколко и да избереш която ти допадне. Когато започнеш да раждаш, й се обаждаш. Като те приемат в болницата, ако не е на смяна, ще дойде. Същото като с избора на екип, предполагам. Само че услугата не е заявена предварително, а просто се уговорихме с нея и след раждането отиде мъжа ми да плати, като изрично каза името на акушерката.

# 43
В темите за раждането тук за София се споменаваше за 1 или 2 болници само, които предлагат услугата избор на акушерка, беше нещо от рода на 200 лв. По подразбиране, избор на екип се води избор на АГ (т.е. оператор) и те сами си сформират екип. Това, което споделихте, е много полезно, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт