Био/ органична и натурална козметика - тема 8

• 71 124
  • 756
  •   1
Отговори
# 345
Аз не съм го ползвала, но ползвам кастилски сапун на Доктор Бронер, препоръчвам.

За измиване на лицето?
А изсушава ли?

# 346
Моята кожа е нормална, не я изсушава. Подходящ е за бебешка кожа, за коса, тяло, миене на зъби, пране...

# 347
  • In the land of Never Never
Здарвейте!
Търся натурален слънцезащитен крем за лице, който обаче да няма цинк в него.
По прекалих с тази добавка последно време(наложи ми се д ползвам цинкова паста и едни бонбони за сухо гърло, та я втасах) и всичко с цинк ми причинява горчив вкус в устата.
Аз до сега само на Руми козметиката съм ползвала и Алверде от ДМ и ми е много трудно да се ориентирам по Интернет да поръчам нещо...
Та ще съм много благодарна ако някой се отзове и се извинявам ако е коментарино преди, не успях да прочета всичко.
Вероятно ще се намерят някакви без цинк, ако се разровите в съдържанието им.
Ползвала съм чисти масла, не е много голяма защита, но моята кожа е матова, по природа с няколко слънчеви бани, така че с малко пазене в началото и мазане с масла съм се опазвала от силни изгаряния.
Ето един списък, който открих в интернет, на английски, има линк отдолу.
Това с маслото от морков изглежда, че пази добре, но е малък ужас, боядисва в оранжево всичко и сам ставаш оранжев, така че не можах много да издържа с него.
Това от малинови семки е много скъпо, ако е истинско, и го няма, по принцип го слагат в натуралните козметики, но в малко количество.
Най-реално и с относително висока степен на защита е авокадовото масло, от него си купих малка бутилка био, има в супермаркетите, 250 гр, и съм го ползвала на море.

List of 10 Oils With Natural UV-Ray Protecting Properties:
1. Carrot Seed Oil: SPF 38-40
2. Raspberry Seed Oil: SPF 28-50
3. Wheatgerm Oil: SPF 20
4. Avocado Oil: SPF 4-15
5. Coconut Oil: SPF 2-8
6. Olive Oil: SPF 2-8
7. Macadamia Nut Oil: SPF 6
8. Almond Oil: SPF 5
9. Shea Butter: SPF 3-6
10. Jojoba Oil: SPF 4

Read more at http://livelovefruit.com/plant-based-natural-sunscreens/#0udhcWwg524zRvsi.99

# 348
  • Пловдив
Дали слънцезащитата на Алтея органикс е добра?

https://alteyaorganics.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%B3% … 0%B8%D1%86%D0%B5/

# 349
  • Sredets/Burgas
Искам да похваля ето тези шампоани - Avalon-Organics.

Aloe Barbadensis Leaf Juice* (сок от алое), Water (вода), Sodium Coco-Sulfate, Sodium Laurylglucosides Hydroxypropylsulfonate, Decyl Glucoside, Cedrus Atlantica Bark Oil (етерично масло от атласки кедър), Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil (етерично масло от портокал), Citrus Limon Peel Oil (етерично масло от лимон), Copaifera Officinalis Resin (смола от копайба), Coriandrum Sativum Fruit Oil (етерично масло от кориандър), Geranium Maculatum Oil (етерично масло от петнист здравец), Lavandula Angustifolia Oil (етерично масло от лавандула), Pogostemon Cablin Oil (етерично масло от пачули), Rosmarinus Officinalis Leaf Oil (етерично масло от розмарин), Calendula Officinalis Flower Extract* (екстракт от невен), Chamomilla Recutita Flower Extract* (екстракт от лайка), Chenopodium Quinoa Seed* (семена от киноа), Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract*, Styrax Benzoin Resin Extract (екстракт от смола от бензое), Tocopheryl Acetate, Babassu Oil Polyglyceryl-4 Esters, Bisabolol, Citric Acid, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Inulin*, Sodium Chloride, Sodium Phytate, Sodium Sulfate, Alcohol, Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Limonene, Linalool.

https://www.zoya.bg/Шампоан-за-обем-с-розмарин-Avalon-Organics.16025?filters=Avalon-Organics-m613

# 350
За dm не се сещам, на Алверде имат алкохол на челни позиции и мен това ме отказа от тяхната козметика.
Но ако може да е от SoPharmacy, сега ползвам този и ми допада Simple Smile

Може да видиш и серията Garnier Bio - кремовете им с лавандула са доста приятни, но хидратиращите не съм ги пробвала.
Снощи купих този крем, който ми препоръча и скоро ще дам отзиви.

# 351
Здарвейте!
Търся натурален слънцезащитен крем за лице, който обаче да няма цинк в него.
По прекалих с тази добавка последно време(наложи ми се д ползвам цинкова паста и едни бонбони за сухо гърло, та я втасах) и всичко с цинк ми причинява горчив вкус в устата.
Аз до сега само на Руми козметиката съм ползвала и Алверде от ДМ и ми е много трудно да се ориентирам по Интернет да поръчам нещо...
Та ще съм много благодарна ако някой се отзове и се извинявам ако е коментарино преди, не успях да прочета всичко.
Вероятно ще се намерят някакви без цинк, ако се разровите в съдържанието им.
Ползвала съм чисти масла, не е много голяма защита, но моята кожа е матова, по природа с няколко слънчеви бани, така че с малко пазене в началото и мазане с масла съм се опазвала от силни изгаряния.
Ето един списък, който открих в интернет, на английски, има линк отдолу.
Това с маслото от морков изглежда, че пази добре, но е малък ужас, боядисва в оранжево всичко и сам ставаш оранжев, така че не можах много да издържа с него.
Това от малинови семки е много скъпо, ако е истинско, и го няма, по принцип го слагат в натуралните козметики, но в малко количество.
Най-реално и с относително висока степен на защита е авокадовото масло, от него си купих малка бутилка био, има в супермаркетите, 250 гр, и съм го ползвала на море.

List of 10 Oils With Natural UV-Ray Protecting Properties:
1. Carrot Seed Oil: SPF 38-40
2. Raspberry Seed Oil: SPF 28-50
3. Wheatgerm Oil: SPF 20
4. Avocado Oil: SPF 4-15
5. Coconut Oil: SPF 2-8
6. Olive Oil: SPF 2-8
7. Macadamia Nut Oil: SPF 6
8. Almond Oil: SPF 5
9. Shea Butter: SPF 3-6
10. Jojoba Oil: SPF 4

Read more at http://livelovefruit.com/plant-based-natural-sunscreens/#0udhcWwg524zRvsi.99
Пълен фейк е този списък, на 100 %. Нито едно масло, каквото и да е, няма никакъв слънчезащитен фактор! НИТО ЕДНО! Отделно, че има нулев шанс да сте наясно дали закупеното масло вече не е с преминал срок на годност - да е гранясало, или да е започнал този процес и да си докарате не малко проблеми. Не разбрах въпроса за ZnO в слънчезащитните, все пак те са само за външно приложение.

# 352
  • In the land of Never Never
Пълен фейк е този списък, на 100 %. Нито едно масло, каквото и да е, няма никакъв слънчезащитен фактор! НИТО ЕДНО! Отделно, че има нулев шанс да сте наясно дали закупеното масло вече не е с преминал срок на годност - да е гранясало, или да е започнал този процес и да си докарате не малко проблеми. Не разбрах въпроса за ZnO в слънчезащитните, все пак те са само за външно приложение.
Добре е да кажете на какво основание твърдите това. Научни изследвания някакви ли има? В доста слънцезащитни средства има някои от тези масла, например това от малинови семки се среща често. Защо го слагат тогава?

За гранясалите масла - те винаги миришат. Доста кремове, които имат съставка масла, въпреки че са в срок на годност, започват да миришат на гранясало. Добре е да ги душите винаги, ако усетите - хвърляйте ги. Просто отделните съставки може да имат вече изтекъл срок на годност, което няма как да разбереш, и фирмите не го пишат, а като цяло продуктът да е годен. По принцип био продуктите са с по-малко консерванти и по-бързо им изтича срока.

В списъка с маслата мен не ми е ясно едно - от какво се определят границите на фактора, защото са доста широки. Едно е фактор 4, друго 15. Авокадовото масло е в тези граници. Но поне него съм го ползвала, със всички условности, не е лошо. Но сигурно не е подходящо за по-светла кожа или в началото на излагането на слънце, може би по-силна защита е по-добре да се сложи.

# 353
Glikoza, нова си в темата явно, та не познаваш CI.
Аз само мога да кажа, че се чудих дали тайно не четеш все пак и се а-ха да се включиш, но се сдържаш 😁 Много се радвам да видя, че все пак още не си ни зарязал съвсем!

# 354
Въобще не бих разчитала на фактор от масла. Най-много яко да се препечете, както стана с една позната.....
Навремето пробвах с едно ...май какаово беше, ама тц.

# 355
Радвам се, че CI се е включил! Той е толкова полезен... (имах дълъг пост, но го затрих без да искам). Та накратко: от зор чета и темата за ретинолите и корейската козметика. Ако има желание нека се изкаже за тях. Туй малко в страни от темата (макар, че корейците имат натурални серии се оказа). Благодаря!

# 356
Аз само мога да кажа, че се чудих дали тайно не четеш все пак и се а-ха да се включиш, но се сдържаш 😁 Много се радвам да видя, че все пак още не си ни зарязал съвсем!
Аз също ще се радвам да прочета аргументи към мнението, че маслата нямат фактор .

# 357
Скрит текст:
Аз също ще се радвам да прочета аргументи към мнението, че маслата нямат фактор .
По дефиниция, съгласно ISO 24444: 2019, слънцезащитните продукти са „продукти, съдържащи компоненти, способни да абсорбират, отразяват или разпръскват UV лъчи, които са предназначени да се поставят върху повърхността на човешката кожа с цел предпазване от еритема и други ултравиолетови лъчи -предизвикани щети. СЗФ под 5 не се отчита.
Взимате структурата на кой да е известен УВ -абсорбер и заглеждате неговата структура - детайлно се вижда как се променя структурата му следствие енергетичното поглъщане на светлина. Да напомня, че има формула, която показват връзката между енергията на дадено лъчение с определена честота, дадена от константата на Макс Планк (гугъл, който иска да чете).  Всички УВ - абсорбери имат типични системи спрегнати двойни връзки, правят тафтомерни преобразования и/или циклични преобразувания при поглъщане на енергия - > преминават във възбудено състояние, и реципрочни излъчват енергията образтно (топлина) при връщане в основно стабилно състояние. Минералните такива отразяват (рефлектират) светлината, но също могат да поглъщат УВ лъчи при определен размер на частичките.
Всички растителни масла се състоят в над 97-98 % от триглицериди - растителни мазнини. Вземете коя-да-е структура на такова масло и я сравнете с кой да е УВ филтър. Нищо общо, нали? Тогава като как, аджеба, може да се говори за нещо такова? Всеки материал абсорбира, но колко - зависи от дебелината на кюветата и концентрацията (гугъл, който го интересува). Например, ако издърпате червено вино със стъклен капкомер, то може и да се види прозрачно, ако го сипете в чаша - червено, а ако е в 30 см диаметров буркан може и да е непрозрачно вече. В смисъл хипотетично, ако се намажете дебело 3-4 см (като филия с конфитюр) с някакво масло, може би, де да знам, да има някакво такова въздействие.
Полезността на истинските растителни масла в такива продукти не е, че имат УВ фактор, а че намаляват вредните въздействия на оксидативните радикали, които се образуват вследствие на УВ-лъченията. Методите "имам нос, та дрънчи" и "набИТо мИокО" общо взето никъде не са валидирани, и не се ползват.
Статия за стандартите в слънчезащитни продукти: https://cosmeticsandtoiletries.texterity.com/cosmeticsandtoiletr … #articleId1779093

# 358
Много изчерпателно !
Кои слънцезащитни са най-добрите на пазара в Бг ? Взимам Авен в последните години, но нито са органик, нито нищо. Адерма са с най-изчистен състав, иначе - лицето ежедневно в слънчевите, а и не само месеци с 50 спф мажа, под грима.

# 359

Търся мнение за тези или подобни продукти, тъй като не съм ползва до сега натурална грим козметика. Дали са дълготрайни?

Общи условия

Активация на акаунт