Био/ органична и натурална козметика - тема 8

• 70 378
  • 756
  •   1
Отговори
# 750
Какъв е проблемът с Инси Бюти може ли да споделиш?
Понеже десетократно вече съм писал, нивото е много ниско, заблуждаващо и откровено невярно!
Какви са тези "дузпи"?
В конкретика:
1 Сквалан бил "хидрогенирано масло" - що за глупост? Първо не е такова, а наситен въглеводород (ако се придържаме към химията му), второ - е част от човешкия себум, и трето - е натурален. Получава се от зехтин като негова фракция, или чрез ферментация на захарна тръстика.
2. Каприлик-каприк триглицерид - естерифицирано масло? Какво значи "масло"? Всички растителни масла са триглицеридни естери, т.е. няма как да ги преестерифицирате, или да са свободни МАСТНИ киселини. Получава се при селективна естерификация на С8-С10 мастни киселини с глицерин, всичкото от растителни масла.
3. Токоферил ацетат - това е синтетична съставка. Дузпа обаче ня-ма. Не е написано, че е клетъчен антиоксидант. Може би защото не е ясно. То като гледам, много неща не са ясни.
4. Циклопентасилоксан бил, видиш ли, ендокринен диспруптор/разрушител - абсолютно невярно! Съставката е летлива (т.е. няма шанс да има какво да е въздействие върху кожата, понеже е там за макс 30 мин), и се прие най-накрая за екологично неприемлива, понеже не се разгражда. Интересно, останалите силикони не са такива - хахахах. Знаете ли какви са му заместителите, приемливите? Ами от сорта на бензин/дизел - летливи алкани.
5. Арахидиловия алкохол Е МАСТЕН алкохол, и може и да има връзка с фъстъците, но общо-взето на 100 % се добива от други източници. НЕ Е МАЗЕН алкохол. Признавам, че това най-много мазно ме забавлява!
6. ПЕГ 100 стеарат има само ПолиЕтиленГликолови звена, няма никакви PPG! Не е ли ясно, че ако има, ще е индикирано в името му?
7. Феноксиетанола си е консервант, другото може би е за пълнеж. Бил, видиш ли, регулиран? Че то всичко се регулира в козметиката Simple Smile
Надолу има също няколко глупости, а на повечето дори няма никакво обяснение, само им е плеснат някакъв цвят за цвят.
INCI Beauty е поредното "пръъъъц", което не става за нищо. Освен за заблуда и фалшива маркетингова информация.

# 751
Тогава можеш ли да предложиш алтернатива като приложение?

# 752
Тогава можеш ли да предложиш алтернатива като приложение?
Нямам информация за нещо като хората, мога да ви изненадам, че да се създава козметика се изискват много сериозни познания по различни дисциплини (химия, физика, физикохимия, биология и дерматология, вкл технологии), и години наред ежедневно усъвършенстване. В смисъл, не е баламска работа - докато си пиеш сутрешното кафе и да си кажеш - "Еврика, защо да не си пусна моя козметика".
Евентуално след десетина години ИИ може да бъде пообучен от експерти в бранша, за да бъде в състояние да я върши тази работа.
А такива "приложения" създават колосални проблеми в бранша, защото "това нещо ми дава 2 червенички", и от ритейлър-Х не искат да има туй нещо в съдържанието. Ама че трябва да се кондиционира косата...  и съставките са абсолютно безвредни, но видиш ли, писали са и "дузпа"! А на туй нещо българския превод кърти мивки!
Отделно е важно в какъв % е вложена дадената съставка, и дали ще причини някакъв проблем или ще реши настоящ такъв, или няма никакъв смисъл от нищожното влагане. Така например етеричните масла са голям проблем, ако се влагат над 0.1-0.2 %, защото са бъкани с алергени, ама наистина! ADR класификацията (за потенциално опасни вещества) също е голям проблем, защото например поликватерниум 10, който е отличен дори за бебета, се води такъв, понеже... има азотни атоми в структурата си... А без тях няма кондициониране, и кожата също се нуждае от такова! Другия пример, наобратно, е натриев С12-14 олефин сулфонат. Фирма Y иска да прави безсулфатен шампоан, но иска да го вложи. Питам - е как така, това си е същото както СЛЕС и подобни? Ама то, видиш ли, не било сулфат, и имало друг цвят в някакво си приложение... Смях!
Има сертифициращи лейбъли, те имат сравнително стриктни критерии, аз лични бих се доверявал на тях. COSMOS и Natrue например, когато се касае за натурална и органична козметика (макар космос да пишат натриев коко- и лаурил- сулфат за натурални!). Но за мен лично това не е панацея, а добрите продукти. А те се произвеждат от читави фирми, сред които не малко и български такива. Не ме питайте за имена, никога не съм го правил, няма и занапред да го правя.

# 753
Всичкото това което си написал, вероятно е вярно, но, хората ще продължават да ползват приложенията, защото така е най лесно.
Шепа хора от форума питат тук, но много често не получават отговор. Ето ти например вложи толкова страст в оплюването на приложенията, но не отговори на питанията за Биотрейд , и за къната. Не си и длъжен разбира се. И хората какво да правят, освен да отворят някое приложение. Или въобще да махнат с ръка, и да купуват без да се задълбочават в състава.
За изкуствения интелект, като гледам колко бързо се развива, чак 10 години няма да са му нужни, а ще е много по-скоро, и дано, та да не се налага да търпиш неприятното отношение на някой знаещ, от някой форум.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 10:23 от Lemy

# 754
Всичкото това което си написал, вероятно е вярно, но, хората ще продължават да ползват приложенията, защото така е най лесно.
Шепа хора от форума питат тук, но много често не получават отговор. Ето ти например вложи толкова страст в оплюването на приложенията, но не отговори на питанията за Биотрейд , и за къната. Не си и длъжен разбира се. И хората какво да правят, освен да отворят някое приложение. Или въобще да махнат с ръка, и да купуват без да се задълбочават в състава.
За изкуствения интелект, като гледам колко бързо се развива, чак 10 години няма да са му нужни, а ще е много по-скоро, и дано, та да не се налага да търпиш неприятното отношение на някой знаещ, от някой форум.
Писал съм тук много мнения, даже имаше 2-3 теми за добрата козметика, с детайлно описание на конкретни съставки, много нещо. После се довлече една аптекарка и всичко приключи, тя даже книги взе, че написа...
За Биотрейд не сте права, детайлно описах грешките на приложението, ясно е, че не са натурални - все пак топика на темата е точно такъв. За къната - няколко страници по-рано също писах за ППД и другите окислителни багрила, които в случая фигурират в снимката на състава. Съгласете се, че не е ОК да се пише отговор на всяко нещо, което вече е писано, само и само защото някой иска конкретен отговор точно на неговия въпрос, а не е прочел малко (или много) по-назад. Ще стане "едно си Мара знае, едно си Мара бае!".
Имаше и други колеги, които харчеха своето време, за да описват знанията си за козметичните продукти, една по една админите ги разкараха.
Подценявате знанията и уменията на хората в тази сфера, ИИ ще му е нужно доста време, и то, ако има екип специално да го обучи. Иначе има и в момента, големите фирми си го ползват, но за елементарни неща, спестява време. Освен сухата документация, има редица взаимодействия между съставките, които образуват един козметичен продукт. Отделно има нещо друго съществено - и се нарича сензорика - как се възприема като усещане даден продукт, и в него освен сетивността на пръстите и кожата влиза и цвета и аромата. Стабилността също надали ще е толкова лесно нещо, иска си тестове, емпирични. Това малко ми е трудно да си го представя как ИИ ще го определи. Не като да е невъзможно, но все пак лично на мен ми е трудно за начин на компютърно определение. Както и за изкуствен нос също, между другото.
Пускайте нова тема, все пак.

# 755
Моля някой да пусне нова тема. Утре ще заключа текущата.

# 756
По въпроса за билковите бои... Ами при мен въобще не боядиса бялата коса след 5 часа престой Confused

Общи условия

Активация на акаунт