Обсъждане на имотни обяви-18

• 28 464
  • 802
  •   1
Отговори
# 180
Предлагат и подземно паркомясто на отделна цена. Ще го обсъдим с ММ, дали си струва да се гледа.
Благодаря на всички за мненията. Flowers Rose

Това, че можете да закупите паркомясто, не променя статута на жилището. Единствено би ви било в полза, ако решите да се захванете с процедурата за обръщане на статута, но не само това е изискването. Трябва да имате склад/мазе/таван/дрешник, изложението да е според изискванията и още други критерии имаше.
По закон, всяко жилище трябва да има гараж/парко място, за да е със статут на апартамент. На строителите обаче или не им стига мястото за гаражи и парко места, или не им се влагат още пари в направата на такива (например да направят ниво -1, -2 или -3), за това остават жилища, за които няма гараж/парко място и те са принудени да ги регистрират като ателие/офис. В последствие собственика на това ателие може и да си е закупил гараж или парко място, но след издадения акт 16, този имот вече е ателие и няма никакво значение, че имат гараж.
Проучете наистина добре въпроса, ако смятате това да е основното ви жилище. Смятам, че има доста подводни камъни в закупуването на ателие, а и цената за мен също е неоправдано висока, предвид статута. Да, обзаведен е, но мен това не ме касае. Не на всеки му харесва дадено обзавеждане и това не винаги е плюс, който искат да изтъкнат продавачите.

# 181
За ателието най-добре да се пита в общината може ли да си направиш постоянен адрес. В някои райони е напълно възможно и това го казвам от първо лице. Може да се регистрира ателието за жилищни нужди (без смяна на предназначение) и тогава никакви сметки и данъци не са по-високи. Но след няколко дискусии във форума се установи, че някъде позволяват регистрация, някъде не.

# 182
На Позитано е блокът, зад Нипроруда. Много близо до махалата, но и до метрото на Константин Величков. Само се чудя, къде бих могла и сушилнята да вмъкна, и пералнята е малка...и това че е Ателие...Рядко виждам обяви с апартаменти, които ми харесват, а тази е почти ок.
Вечер по това време на годината не се диша. Братята са буквално на сто метра и въздухът е многократно над нормите. Точно там е най-ужасната част на квартала.

# 183
Моят съвет е - идете да го видите. На снимки е едно, на живо - друго. Дори за помещенията - тук в темите многократно е обсъждано, в имот-бе-ге-то снимките са разтеглени, за да изглежда жилището по-голямо, отколкото всъщност е. Това се вижда само на живо. Както и околността. Зад Нипроруда са ви казали от агенцията, на практика може (дори е много вероятно) локацията да не е точна, за да не отидете сами да си намерите адреса и продавача. Така ще видите и локацията, и околността. Изложението (юг), поне част от него, не е като за ателие, има склад (включен в квадратурата, според обявата), наличието на паркомясто/гараж за конкретния имот не е задължително условие. (Условието е да има гараж/паркомясто за всеки имот, това се отнася за цялата кооперация. Ако част от собствениците купят повече от 1 паркомясто, значи ще има собственици без паркомясто.) Значи остава да не са спазени изискванията за височина на помещенията и осветеност. Или сградата да е със смесено многофункционално предназначение и част от имотите да се водят ателиета, за да се спази някакво съотношение между жилища/други имоти (магазини, офиси и т.н.), ако има такова изискване по закони/нормативи.

С новото изменение на ЗУТ, което съм 99,99% сигурна, че ще го приемат (съдейки по имената на вносителите), най-вероятно ще стане изменение и на статута на сегашните ателиета. Предполагам, че след Нова година набързо ще го приемат. Така че скоро ще видим какво ще произлезе от това.

# 184
Здравейте банда,

Какво мислите за тази обява. Изглежда на пръв поглед обещаваща?

https://address.bg/sofia-sveta-troica-tristaen-apartament-offer436860

# 185
  • София
Апартамент със статут на ателие беше коментиран скоро (мисля, че в предната тема). За мен това е огромен минус. Нямаш право да се регистрираш на този адрес, живееш незаконно там, съответно не може да регистрираш и кола. Плащаш по-високи данъци и ток. Ще е проблем и за семейство с деца и приемането им в детска градина в района. Най-вероятно към апаратмента няма предвиден гараж или паркомясто, за това е с такъв статут. Процедурата за обръщане на статута е много сложна и не гарантира успех. Ако имота ще се ползва като второ жилище, посрещане на гости и роднини, под наем (не съм сигурна какъв ток ще трябва да плащат наемателите), може и да става за покупка. Или реално да се ползва като ателие за творческа дейност, или се преустрои на офис. Но за основно жилище на семейство с деца - не.
Това изобщо не отговаря на истината
1. Ние живяхме в ателие в Ман ли - аз си направих постоянен адрес там, за да мога да участвам за детска градина. Съответно и двете ми деца бяна в детска градина по ПОСТОЯНЕН адрес в ателие
2. Беше изцяло южно
3. Имахме подземно паркомясто закупено с ателието
4. Токът си ни беше Битов - мога и доказателства да намеря
5. Данъкът за 140м2 беше 350лв
6. Могат да се гледат деца - отгледахме 2 броя там...

# 186
Papaki, не прочетох дали Адрес искат комисион по тази обява. Ако искат, най-вероятно се продава директно от строител, който не им дава и си взимат от купувача. Звънни и ги питай. Ако не искат, отивай на оглед да го видиш на живо. Като цена е добре. Не виждам разпределение, за да кажа повече. Ако искат комисион, се разходи в квартала: най-вероятно на обекта има данни на продавача, с когото ще се разберете директно. Ако апартаментът ви хареса, си взимаш един адвокат да погледне документите.

# 187
За ателиетата:
https://ues.bg/bg/blog/604-atelie-ili-apartament-kakvi-sa-prilik … romyana-na-statut.
Не съм ползвала ателие, за да знам, че това е така. Харесахме жилище със статут на ателие и разучихме каква е разликата. Има много подобни статии, хванах произволна. Ние се отказахме. Казвам за това, което съм проучила.

За Св. Троица:
https://trafficnews.bg/bulgaria/biala-nespretnata-kashturka-kriv … ovarshena-138978/
Трябва да е същата сграда.

# 188
Обявата в Св. Троица я обсъждахме в предишната тема, май. И същата статия за кривите плочи беше пусната и тогава. Мнение за това трябва да даде специалист строителен инженер. Журналистки, мами, татковци, съседи - само могат лакърдии да раздуват.
На кръстовището на Константин Величков и Сливница е сградата, можете спокойно да отидете да я видите и сами. На висок етаж висеше банер на Адрес, без да съм 100% сигурна, банерът беше сменен с GSM, но вероятно пак е на Адрес. Могат да видят и информационната табела на строежа за името на инвеститора, но много вероятно е сключил договор с Адрес да му продават апартаментите.
Основен недостатък - на натоварено кръстовище с голям трафик.

# 189
Не е нужно да си строителен инженер, за да видиш, че стената е крива. И не, статията не е манипулирана. Живея в близост, често се разхождаме в парк Св. Троица и околията и кривата стена съм я виждала с очите си. Сега много добре е прикрита. Ако е допусната толкова очевадна грешка при строежа, не ми се мисли какви други изцепки ще има сградата. Да не говорим и дали е безопасна, предвид че е и толкова висока. По-ниската цена е и показателна. Явно и няма голям интерес, защото от както живеем в квартала, все се строи тази сграда, все се продава и все още има свободни апартаменти. Как в други сгради всичко се разграбва на кота нула, а тук на акт 16 все още има свободни имоти?

# 190
Ваня, дали е безопасна тази стена трябва да каже строителен инженер. Ако всяка мама, обикаляща квартала, можеше да каже това, за чий хората си губят 5-6 години от живота да учат разни неща?

# 191
Не съм мама и не съм обикаляла квартала безцелно, ако това намекваш. Разбираш ли, това правят майките по цял ден.
Обикаляли сме квартала точно, за да разгледаме какво, как, кой, от кога строи. Аз нямам нужда от строителен инженер, на който и да му платя на всичкото отгоре, за да ми каже, че стените и то носещите, са криви.
Ако за тези криви стени са учили, жалко за годините, жалко за инвестицията в образованието, жалко и за бъдещите новодомци в тези криви сгради.
Със здраве.

# 192
  • Вече на светло в София
Ако не бъркам, почти съм сигурна, това  е едно от разпределенията на сградата в Света Троица
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15859034516872 … k=66d185&f1=2
Да, строежа беше запустял дългоо време. Намира се срещу сладкарница Неделя , на ъгъла на Константин Величков и Сливница

ппп Къде мога да видя какви промени се предвиждат в ЗУТ?

Последна редакция: пн, 21 дек 2020, 07:27 от MAD65

# 193
# 194
https://m.imot.bg/details/1c160813712915911 Какво мислите за тази обява? Апартаментът е със статут на ателие. Малко превзето, но като че ли ми харесва. Мястото за мен е ок. Само ме притеснява статусът и малко висока ми се вижда цената. .
Наясно ли сте, че циганската махала Татарли е на няколко метра? Зимата там не се диша от обгазяване.

Общи условия

Активация на акаунт