Обсъждане на имотни обяви-18

• 27 482
  • 802
  •   1
Отговори
# 705
Ако ме питаш колко взимат хората, които изпълняват въпросната работа - тогава и сега - аз взимах 900 лева. Сега същите взимат 2000. Това е двойно. За 66000 евра ще си купя ли тристаен панел?

# 706
Тук ли някой търсеше СС за семейство с дете и беше напускал апартаменти повечето на първи етаж? Май Saivan беше съфорумката. Сори, ако не изписвам правилно ника. Попаднах на тази обяда преди малко във ФБ. Стори ми се интересна. Не си спомням дали  панелът беше извън таргета, но ето:
https://www.facebook.com/groups/526951450832977/permalink/149382 … =1493828537478592

# 707
Ако ме питаш колко взимат хората, които изпълняват въпросната работа - тогава и сега - аз взимах 900 лева. Сега същите взимат 2000. Това е двойно. За 66000 евра ще си купя ли тристаен панел?
На много хора доходите от 2003 година до сега са скочили 4-5 пъти. Да приемем, че са 4 пъти. Мисля, че тристаен панел в този квартал струва по-малко от 130 000 евро.

# 708
  • София
От известно време се каня да ви питам нещо. Според вас струва ли си да се принтират от тези флаери, че млад човек си търси жилище в района за директна продажба? Аз съм на мнение, че от всякъде може да изскочи офертата и съм склонен да го пробвам. С някакъв временен тел.номер, разбира се. Някоя баба може да има 2 жилища и да не иска да се занимава с агенции, особено сега сигурно имат нужда от пари. Няколко пъти виждам залепени наоколо  и се каня да им звънна да пита дали са имали успех по този начин.

# 709
Нико, грешно разсъждаваш. Не гледай на един човек доходите. Неговите умения и опит му вдигат заплатата. Казвам ти каква е разликата в заплащането за една и съща работа, при съизмерими знания и умения.

# 710

Е, явно е някаква по-така работа, защото средната заплата е била 110 лева. Днес е над десет пъти повече, а апартаментът ти не е над десет пъти по-скъп.

# 711
Е, и аз бих купила пак гарсониера ЕПК за 8 500 евро, ама надали.
Независимо дали ни харесва или не, това са цените в момента.
И понеже сме в тази тема, не мисля, че средносрочен и дългосрочен план ще продължат да растат цените на недвижимите имоти. Заедно с доходите, в някакво съотношение, не е задължително да се движат успоредно.

Според мен да чака срив на цените може да си позволи само човек, който има възможности, но няма нужда от жилище. Та такъв човек може да чака спокойно криза и спад на цените, за да купи на по-ниска цена. Защото има пари и жилище. Естествено, ще има и хора, които имат нужда от жилище и ще уцелят момента да купуват в период на спад, но това ще е по-скоро съвпадение и/или късмет. Казвала съм и преди - какъв е смисълът да чакаш 10 години да паднат цените (от какви нива е особено важен въпрос), но това са 10 години по-малко от живота, които е можело да използваш да погасиш едни 30-40% от ипотечния кредит да речем. И 10 години по-малко от живота в относително по-голямата сигурност на собствен дом.  
И моето мнение е лично.

Между другото, колеги от Италия примерно 2003 г. взимаха 3х моята заплата и то в евро. Една и съща работа вършехме. Но това е положението. И те, и аз не можехме да си позволим да купим жилище със заплата в хубав квартал на Рим, респективно на София.

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 21:14 от man_darin_ka

# 712

Е, явно е някаква по-така работа, защото средната заплата е била 110 лева. Днес е над десет пъти повече, а апартаментът ти не е над десет пъти по-скъп.

Каква средна заплата в София е 110 лева, това е била минималната за страната. При положение, че това работя, мога доста точно да знам за един и същи труд колко се плаща през годините.

# 713
Нико, грешно разсъждаваш. Не гледай на един човек доходите. Неговите умения и опит му вдигат заплатата. Казвам ти каква е разликата в заплащането за една и съща работа, при съизмерими знания и умения.
Средната работна заплата от 2003 година до сега е скочила много повече от 2 пъти. Вероятно 4-5 пъти. Не ми се търсят статистики.

# 714
Saivan, и аз не съм фен на първите етажи. За локациите - това в Лозенец на Хаджикоцев ли е? Като цяло, онази част на Лозенец е най-зле заради презастрояване. Иначе не е далеч от метрото, 10ина мин пеш, ако е частта до Спартак, а е много близо до Южния парк. Като цяло за парите си е ок, с изключение на етажа.

За състоянието вече казах моето мнение, че е все едно, все ще се прави основен ремонт, освен ако не е чисто нов ремонт, но 100%да съвпада с вкуса на купувача. В този смисъл няма особено значение дали е тотал щета или е запазено, но на 10-15 или повече години.

# 715
Не виждам смисъл да споря. Това е като аз да обяснявам на програмист как да напише код.

# 716
От известно време се каня да ви питам нещо. Според вас струва ли си да се принтират от тези флаери, че млад човек си търси жилище в района за директна продажба? Аз съм на мнение, че от всякъде може да изскочи офертата и съм склонен да го пробвам. С някакъв временен тел.номер, разбира се. Някоя баба може да има 2 жилища и да не иска да се занимава с агенции, особено сега сигурно имат нужда от пари. Няколко пъти виждам залепени наоколо  и се каня да им звънна да пита дали са имали успех по този начин.
Нищо не ти пречи да пробваш, няма никакъв риск, само полза може да имаш.

# 717
Каква средна заплата в София е 110 лева, това е била минималната за страната. При положение, че това работя, мога доста точно да знам за един и същи труд колко се плаща през годините.

Да, вярно е минималната. Търсех средната и не съм погледнала какво ми е изкарало. Средната за страната е била 302 лева.
https://news.bg/economics/srednata-rabotna-zaplata-v-kraya-na-20 … -bila-302-lv.html

Днес е над 1300, тоест разликата е 4,3 пъти грубо.  Апартаментът днес струва ли 142 000 евро? Ако не, значи относително е поевтинял.

# 718
  • София
Значи за тогава 900 лв са били х3 над средната заплата. Сега 2к са няма и х1,5. Затова според мен има такова усещане на оскъпяване.  Тоест ако заплатата беше нараствала със средната, сега щеше да е 4к и нямаше да излиза толкова скъпо.

# 719
Adventures7, пускай флаерите, най-малкото така ще обиколиш квартала да горазгледаш 😆

Общи условия

Активация на акаунт